Slovenija

Kje so vsi srečni Finci?

Helsinki, 22. 02. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jan Artiček
Komentarji
32

Dežela na severu Evrope že dve leti zapored kraljuje na vrhu lestvice najsrečnejših držav na svetu, v letu 2019 pa ji sledita sosedi Danska in Norveška (Švedi so v zadnjem letu preveč mrščili obrvi in pristali na nezavidljivem sedmem mestu.) Sreča je torej strogo lokalizirana, njeno najvišjo koncentracijo pa je moč najti le v najbolj odročnih kotičkih naše male celine.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kot nekdo, ki živi na Finskem že dobri dve leti – natanko ti dve leti, ko je država prejela prestižni naziv – se mednarodnim hvalospevom nisem mogel načuditi dovolj. Facebook je bil nekaj časa poln viralnih filmčkov s kadri javnega transporta v Helsinkih ali nasmejanimi domačini, ki v soju sončne svetlobe počnejo nekaj nekarakteristično zabavnega; vsi svetovni mediji so objavljali sezname desetih razlogov, zakaj je Finska the place to be, če želiš biti srečen. A ko na mestnem avtobusu, ki me pelje v službo, dvignem pogled iznad telefona, vidim: mlado mamico, ki skuša po najboljših močeh umiriti jok dojenčka; spečega pijanca, ki je še "od včeraj" in je ponesreči zaspal na avtobusu, zdaj pa se pelje nazaj v center; utrujeno študentko, ki se je presedla, ko se je nasproti nje – v separe s štirimi sedeži – usedel nov potnik in s tem očitno vdrl v njen osebni prostor (pogost prizor); vse ostale, v telefone zatopljene potnike z brezizraznimi obrazi, ki višajo nivo glasnosti na slušalkah, da ne bi slišali še vedno kričečega dojenčka, in verjetno tako kot jaz na telefonih presenečeno berejo novico, da je Finska najsrečnejša država na svetu. Nihče se ne zdi prav posebno srečen. In sprašujem se, če so tisti mednarodni komentatorji kdaj obiskali Finsko – v novembru? Ker ne bi videli ne sončne svetlobe ne domačinov sredi zabavnih aktivnosti.

Jan Artiček, magistrski študent politologije
Jan Artiček, magistrski študent politologije FOTO: osebni arhiv

Skeptiki boste rekli, da moj naključno izbran tableaux finskega vsakdana pač ne odtehta obče veljavnih statističnih podatkov. Eno je moje subjektivno počutje na jutranjem avtobusu, nekaj drugega objektivne meritve in nepristranske številke.

Osrednja meritev v Svetovnem poročilu o sreči (World Happiness Report), ki ga letno v okviru Združenih narodov izdaja Sustainable Development Solutions Network, je anketa Gallup inštituta (Gallup World Poll) o splošnem zadovoljstvu z življenjem, kot ga doživlja reprezentativen vzorec anketirancev v vsaki posamezni državi. Anketiranci odgovorijo na sledeče vprašanje: "Zamislite si lestev z oštevilčenimi stopnicami, od 0 na dnu do 10 na vrhu. Vrh predstavlja najboljše možno življenje za vas, dno pa najslabše. Na kateri stopnici se vam zdi, da trenutno stojite?"

Ne vem, če se je raziskovalcem zdelo, da bi vizualna metafora pripomogla k jasnosti vprašanja, s tem pa k večji veljavnosti rezultatov, a ta lestev (t.i. Cantrilova lestev) ni nič bolj stabilna kot moje počutje na jutranjem avtobusu. Pa ne samo zato, ker je odgovor anketirancev subjektiven, ampak zato, ker je interpretacija same kvantitativne skale subjektivna. Vsak posamezen anketiranec/-ka, verjetno pa tudi vsak narod in kultura, ima drugačno predstavo o tem, kaj je 1 in kaj naj bi bilo 10; kaj je najslabše in kaj najboljše možno življenje. Morda so Finci rekli, da so srečni za solidno sedem, ker se neradi pritožujejo, Slovenci pa smo zasedli 44. mesto s šibko šestico, ker nam ni nikoli nič prav.

Bogve kakšne srečneže so sicer spraševali v obeh državah, ker jaz čez štiri-cela-dva ne grem, niti na dober dan. Saj veste, štiri-cela-dva: "Dobro sem se spal čez noč, a takoj pri zajtrku sem butnil koleno ob mizo in zdaj šepam; izvedel sem, da sem v službi dobil povišico, potem pa preračunal, da padem v višji dohodninski razred; imel sem lepo nedeljsko kosilo pri babici, pa je nekdo načel debato o migrantih; na sončen dan sem šel v hribe, jedel štruklje, zvečer pa mi je punca rekla, da se ‘morava pogovoriti.’" Mislim, saj je vse v redu, nisem pa ravno sedem-srečen. V glavnem, bilo bi bolje – čeravno mukotrpno – zbrati na kup tovrstne opisne odgovore na vprašanje, kako srečni so ljudje. Sumim, da bi esktrapolacija teh podatkov omogočila vsaj dve ključni ugotovitvi.

Helsinki pozimi
Helsinki pozimi FOTO: Shutterstock

Prvič, ko govorimo o sreči, številke ne štejejo. Seveda lahko rečemo, da nam lestvica pove, kako srečne se počutijo ljudje v različnih državah, pa naj bo njihova definicija sreče kakršna koli že. A brez enotnega standarda je primerjava teh ocen brezpredmetna, ker ljudje z isto številko opisujejo povsem drugačno stanje oz. počutje, ali pa z različnimi številkami opisujejo isto stanje. Ker ne vemo, kaj za vraga je sedem, nam tak rejting pove bore malo o tem, kakšna družba kultivira najboljše življenjske pogoje. Omenimo, mimogrede, da nas Slovence na lestvici prehitevata Gvatemala in El Salvador, od koder se karavane beguncev, bežečih pred revščino in nasiljem, vijejo proti Združenim državam Amerike, ki so po podatkih Poročila o sreči srečnejše od Gvatemale le za 0,4 točke. Bi se obrnili, če jim pojasnimo to zanemarljivo razliko? In zakaj Slovenci še nismo formirali strnjene kolone na autobahnu in jo mahnili k tetki v Minken?

Drugič, morda bi videli, da je sreča posameznika manj odvisna od družbeno-političnih dejavnikov, s katerimi poročilo kvalificira svoje meritve, kot se nam zdi. In sicer: BDP, socialna podpora (mišljeno v smislu družbene mreže, na katero se lahko zaneseš, ne v smislu državne finančne pomoči), zdrava življenjska doba, svoboda, dobrodelnost in stopnja korupcije. A z izjemo BDP (kjer je Finska na repu prve deseterice, zaostaja pa tudi za precej manj ‘srečnimi’ državami) so vse naštete kategorije enako nezanesljive kot sreča, saj tudi tu anketiranci subjektivno interpretirajo kvantitativno skalo. Percepcija koruptivnosti in socialne podpore sta morda bolj reprezentativni zaradi binarne narave odgovorov, medtem ko se pri merjenju dobrodelnosti res ne bi zanesel na metodo samo-poročanja, v katerikoli državi. Po drugi strani so zanemarjeni nekateri bolj oprijemljivi empirični podatki, ki imajo neposredno (četudi obratno) korelacijo s srečo posameznikov. Na primer stopnja samomorov. Po podatkih Finska v tej rubriki kotira višje od evropskega povprečja, pa tudi občutno višje od blaginje-polne Grčije (Eurostat, 2018). Si drznemo sklepati, da ljudje za temi številkami niso sedem-srečni? Če bi namesto številk sreče zbirali opise sreče, bi iz njih lahko izluščili nabor bolj ali manj univerzalnih spremenljivk, ki vplivajo na splošno zadovoljstvo, spotoma pa ugotovili, da so te spremenljivke bolj privatne kot javno-politične narave. Saj bi vprašal sopotnike na avtobusu, kaj si mislijo o tem, a to ni ravno v skladu s tukajšnjo etiketo.

“Vi pa delate samomore,” je rekel sosed sosedu v Đurovem filmu Kajmak in marmelada, sklicujoč se na prisotnost tega pojava v slovenski folklori. Za zdaj kot imigrant z Balkana še nisem imel priložnosti reči tega kakemu Fincu, morda zato ker me še noben Finec ni obtožil, da mečem mačke okrog. So vendarle obzirni ljudje, četudi niso nič bolj srečni kot kdorkoli drug.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
24. 02. 2020 09.22
+1
Te študije si lahko nekam zatakne!
Arguss
23. 02. 2020 14.30
+6
Jaz sem srečen v Sloveniji ,če je komu prav ali ne.
tanja1111
23. 02. 2020 08.02
+3
Zelo dober članek.
Škrat na kvadrat
22. 02. 2020 17.49
+12
Sreča je zelo relativna stvar. Velikokrat je bolje delati v firmi za 100€ manj, kjer so dobri odnosi in pošteni ljudje. Vsakemu privoščim dobro plačo in dobrega delodajalca.
farobasso
22. 02. 2020 16.23
+7
Samomorilni pa na antidepresivih in se imajo za grozno srečne. Najbrž jim manjkajo še kakšne tablete, da bi se na realna tla postavili.
SLOVENEC
22. 02. 2020 19.11
+0
Najsrecnejsi so zato, ker se nesrečni prej ko slej sami ubijejo. In ostanejo samo sreči. Simple.
SLOVENEC
22. 02. 2020 19.11
-1
kmet1
22. 02. 2020 16.12
+11
Študira politologijo, zato je pa toliko naložil, da se mi še prebrat ne da vsega!
Lumpx
22. 02. 2020 15.36
+9
Ja ja Seveda. Sam cudno, da berem na mal resnejsih portalih da se svedi na veliko selijo iz Svedske v bolj varne drzave ce le morejo. Ah verjetn ste mislili da so najsrecnejsi "novi svedi". Ja no saj bi bil tud jaz ce bi lahko zivel na racun drugih, spal cel dan zvecer pa mal v "life" pa mal streljat zazgat kak avto al pa tud 50 ce je bolj hladno itd itd
kleopatra-1
22. 02. 2020 18.09
-1
kakšno zvezo ima sreča Fincev v tem članku s Švedi?!
emilzapata
22. 02. 2020 12.49
+12
v deželah srednje amerike, Mehiki, Gvatemali, Panami, Salvadorju, Venuzueli, ne poznajo samomorov, čeprav zaradi nasilja in revščine bežijo v ZDA in tudi drugam, medtem ko je Finska kljub visokem BDP znana kot dežela samomorilcev. Kdo bi to razumel.
Uporabnik1046796
22. 02. 2020 13.47
+13
Znano je, da so skandinavske države zaradi premalo sončne svetlobe bolj nagnjene samomorom..
Lumpx
22. 02. 2020 15.37
+9
Saj "novi svedi" ki so jih uvozili tud ne dalajo samomorov. Raj "operirajo" kakega "starega sveda" tu in tam. Sicer pa ce zivis na tuj racun zakaj pa bi delal samomor.
Malo_sutra
22. 02. 2020 12.10
+2
Prvo razlozi kaj je to palitologija haha svasta.
Helix Nebula
22. 02. 2020 11.15
+21
Bil sem v Skandinaviji. So daleč od tega da bi bli najsrečnejši, je pa res da nimajo finančnih skrbi. Bogata država si lahko privošči socialo. So ljudje z manj problemov in manj skrbi. Po drugi strani pa kraljujejo po porabi antidepresivov. To je realnost skandinavije. Če bli pa še revni, jim pa niti antidepresivi nebi pomagali.
Maja Kajza
22. 02. 2020 11.03
+15
Sem kar nekaj držav obiskala, službeno in privatno, delala med domačini vseh barv in religij. Vse bolj se je izražala resnica brez anket in to je: bolj ko je bil standard višji bolj so bili ljudje nezadovoljni , pogosto na tabletah in alkoholu. Revni so se smejali tudi med dežjem.
DeBill
22. 02. 2020 10.18
+18
Odličen članek, odlično razmišljanje. Jan, iz ust si mi vzel. Napisal pa si zelo dobro, z analitiko in zaključki. ODLIČNO. Da še drugim predstaviš pojem relativne sreče brez splošnih standardov. Da bodo mogoče dojeli, da naj ne nasedajo, ko ljudje lažejo sami sebi.
Dejan Vovk
22. 02. 2020 10.03
-6
onnellinen pikkumerkki
savel
22. 02. 2020 10.02
+17
Lahko so najsrecnejsi! A zakaj? Studije so pokazale,da je zaradi ponanjkanja svetlobe najvec depresije v Skandinaviji! Zato pa so bili Danci lansko leto najsrecnejsi narod na svetu! Zakaj? Ker so pozrli najvec depresivov na svetu,leto nazaj pa Švedi! Ce si vseskozi zadet se lahko opredelis za najsrecnejsi narod na svetu!
ivan.z Doba
22. 02. 2020 10.01
+20
"Dobro sem se spal čez noč, a takoj pri zajtrku sem butnil koleno ob mizo in zdaj šepam; izvedel sem, da sem v službi dobil povišico, potem pa preračunal, da padem v višji dohodninski razred; imel sem lepo nedeljsko kosilo pri babici, pa je nekdo načel debato o migrantih; na sončen dan sem šel v hribe, jedel štruklje, zvečer pa mi je punca rekla, da se ‘morava pogovoriti.’" ....Tipično slovensko!!
lipov list
22. 02. 2020 10.00
+7
brazilci so najbolj srecni. kako srecni so evropejci vidis ko se vrnes z latinske amerike, kot zivi mrtveci.
ivan.z Doba
22. 02. 2020 10.00
+8
Vsi srečni Finci so na Finkah, Dankah, Švedinjah.....!
26277
22. 02. 2020 09.27
+10
Jan, še direktorat sreče ustanovite v Lj....da bomo tudi Slovenci srečni.
miselna policija
22. 02. 2020 09.21
+7
finci celo pri zmagah v športu (hokej,smučsrski skoki) ne kažejo niti malo sreče !!ahonenu so rekli "ledena faca" kjlub temu da je eden najuspešnejših tekmovalcev v smučarskih skokih vseh časov!!
lluckyss
22. 02. 2020 09.20
+34
Res čudno, da Švedi "mrščijo obrvi", kot ste napisali....V parih letih so se iz varne dežele uspeli uvrstiti v sam svetovni vrh po posilstvih...