Slovenija

Kjer je bil desetletja dom družine Jurše, je zdaj ostala le še praznina

Šmarje pri Jelšah, 20. 01. 2019 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jana Ujčič
Komentarji
1

Družina Jurše iz občine Šmarje pri Jelšah je čez noč izgubila vse. V požaru ji je zgorela hiša. Majda Jurše in njen mož sta na srečo pravočasno pobegnila iz hiše. Če bi se zbudila le nekaj minut pozneje, bi v hiši za vedno ostala tudi sama. Sploh si ne upata pomisliti, kaj bi bilo, če bi bil v hiši tudi komaj dvomesečni vnuk. Njihovega doma več ni in zdaj prosijo za pomoč.

Kjer je bil desetletja dom družine Jurše, je zdaj ostala le še praznina: ''Zgodilo se je v noči s srede na četrtek. Z možem, ki je invalid in sladkorni bolnik, sva spala,'' pravi Majda Jurše, ki jo je iz sna prebudilo pokanje. Iz goreče hiše sta z možem pobegnila v zadnjem trenutku.

Majda in njen mož sta se kot po navadi odpravila spat okrog 23. ure. Nekaj ur kasneje se je Juršetova zbudila, ker je težko dihala, vohala je dim in slišala ne preveč glasno pokanje. Hotela je prižgati luč, a ni gorela. Odpravila se je proti kuhinji in skozi okno zagledala prizor, ki ga nikoli ne bo pozabila.

''To so grozni občutki. Iz hiše nismo rešili nič, razen svojo torbico sem si rešila z dokumenti, ene hlače in eno majico. Tudi zgornja oblačila imam zdaj od sosedov in prijateljev. Vsi, ki so nam oblačila nanosili,'' je ob spominu na tragični dogodek povedala Majda.    

Sin zakoncev Jurše, Kivi Jurše, je bil zaradi požara močno pretresen: ''Ko malo pomisliš nazaj, kaj bi se lahko še zgodilo, je kar grozno, glede na to, da sta bila oče in mati v hiši.'' V požaru so izgubili psa, ki ga ni bilo mogoče rešiti. Komaj dvomesečni vnuk je bil na srečo tisto noč s starši na vikendu, kjer so si zdaj uredili začasno prebivališče.

Požar v hiši družine Jurše
Požar v hiši družine Jurše FOTO: Kivi Jurše

Majda je sicer že dolga leta prostovoljka, ki pomaga bolnikom s celiakijo. Srce jo boli tudi zato, ker je v požaru zgorel celoten arhiv, ki ga je hranila kot predsednica društva za celiakijo za celjsko regijo. "Imam 500 članov. To je ogromno dokumentov, arhiva. Vse je uničeno, ničesar ni več," je strto pripovedovala.

Požar v hiši družine Jurše
Požar v hiši družine Jurše FOTO: Kivi Jurše

Na pomoč so jim že priskočili številni, od sosedov, prijateljev do občine, ki je takoj sanirala pogorišče. Družina najbolj potrebuje gradbeni material, zanjo so odprli tudi račun za finančno pomoč, kamor lahko nakažete prostovoljne prispevke. 

Zbirni podatki za nakazilo finančne pomoči družini:

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Šmarje pri Jelšah

Celjska cesta 6, 3240 Šmarje pri Jelšah

TRR: SI56 6100 0001 6073 732

Sklic: SI00 17012019

BIC banke: HDELSI22

Koda namena: CHAR

s pripisom "POŽAR JURŠE"

Dodatne informacije:

Mitja Fišer, telefon: 031 423 250 (informacije glede nudenja gradbenih in podobnih storitev)

Družina se za vsakršno pomoč iskreno zahvaljuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pia235
22. 01. 2019 09.06
Drva so najcenejši vir ogrevanja.