Slovenija

Primer 'klicni centri': prvoobtoženi mislil, da Tajvanci v Sloveniji igrajo igre na srečo

Ljubljana / Maribor, 10. 04. 2019 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
1

Začelo se je sojenje v primeru 'klicni centri'. Prvoobtoženi Allen Cvek je v zagovoru znova zavrnil očitke iz obtožnice, češ da je mislil, da je šlo za igre na srečo. Sedmerica obtoženih naj bi si za očitano trgovino z ljudmi v hudodelski združbi sicer pridobila najmanj 370.000 evrov. Od tega pa je po navedbah tožilstva največji delež pripadel Cveku.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes začela glavna obravnava na sojenju sedmim obtoženim za nezakonite klicne centre. Prvoobtoženi Allen Cvek je v svojem zagovoru znova zavrnil očitke iz obtožnice in pojasnil, da je svoje delo ocenjeval za zakonito. Kot je dejal, mu je bilo rečeno, da Tajvanci v Sloveniji izvajajo igre na srečo.

V kolikor žrtve niso sledile ukazom vodje hiše, so nad njimi izvajali psihično in fizično nasilje na način, da so bili za vsako napako kaznovani, na primer z večurnim stanjem na posebnem mestu, obrnjeni k zidu. Omejevali so jim hrano in spanje.
V kolikor žrtve niso sledile ukazom vodje hiše, so nad njimi izvajali psihično in fizično nasilje na način, da so bili za vsako napako kaznovani, na primer z večurnim stanjem na posebnem mestu, obrnjeni k zidu. Omejevali so jim hrano in spanje. FOTO: Policija

Tožilstvo trem Slovencem in štirim Tajvancem, ki se morajo zdaj zagovarjati pred sodiščem, očita trgovino z ljudmi v hudodelski združbi. Obtoženi so Allen, Tomislav in Josip Cvek ter Čen Wei Čung, Cun Siao Huang, Cu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong. Vsi z izjemo Josipa Cveka, ki ga sumijo pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju, se nahajajo v priporu od aretacije v začetku lanskega leta.

Od novembra 2015 vzpostavljali center, v katere so skupno zaprli 63 ljudi

Kot izhaja iz obtožnice, ki jo je danes prebrala tožilka Darja Šlibar, naj bi sedmerica najmanj od novembra 2015 na različnih lokacijah v Sloveniji ter v Zagrebu vzpostavila nezakonite centre, v katere so zaprli skupno najmanj 63 tujih državljanov, večinoma s Kitajske oziroma Tajvana. Tam so jim odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih prisilili, da so preko interneta ali telefona vzpostavljali stike z večinoma kitajskimi strankami in jih napeljevali v nakazila denarja.

Na takšen način naj bi si omenjena sedmerica protipravno pridobila najmanj 370.000 evrov. Od tega je po navedbah tožilstva pripadel največji delež prvoobtoženemu Allenu Cveku. Ta je v zagovoru zatrdil, da to ne drži. Kot je dejal, je za Tajvance samo opravljal prevoze z letališča in nazaj ali do trgovine ter jim pomagal pri iskanju namestitev in urejanju interneta. "Nikoli se nisem ukvarjal s kriminalom. Karkoli sem delal, sem smatral za legalno zadevo," je dejal.

Po njegovih besedah je komuniciral samo z dvema Tajvancema, ki pa ju je poznal le po vzdevku. Ko sta ga prosila za pomoč, naj bi mu povedala, da vodita tujce v Slovenijo zato, ker želijo tu igrati igre na srečo, ki so na Tajvanu prepovedane. Glede na to da so prestali mejne kontrole, ni sumil, da bi šlo za kaj nezakonitega, je pojasnil.

V hiše, kjer so delovali sporni klicni centri, sam ni hodil, zato ni vedel, kakšne bivalne razmere so tam, je povedal. Zatrdil je še, da je od Tajvancev dobil samo plačilo za prevoze, denar, ki so ga kriminalisti našli med preiskavo na njegovem domu, pa naj bi bil od partnerice, med drugim od zadetkov na loteriji.

Žrtve so zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z različnimi navodili, zahtevami in grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvrševale kazniva dejanja goljufije.
Žrtve so zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z različnimi navodili, zahtevami in grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvrševale kazniva dejanja goljufije. FOTO: Policija

Njegov brat Tomislav Cvek naj bi mu pomagal pri prevozih, prav tako naj bi odvažal smeti iz hiš, kjer so bivali Tajvanci, ker ti sami tega niso znali početi. Prevoze naj bi opravljal tudi njun oče Josip.

Čen Wei Čung, Cun Siao Huang, Cu Hsiang Hsu in Peng Syuan Hong, ki prav tako zavračajo krivdo, so po navedbah tožilstva organizirali in nadzirali delo znotraj centrov, včasih sodelovali tudi pri transportu. Nad žrtvami naj bi izvajali psihično in fizično nasilje, jim omejevali gibanje in komuniciranje z zunanjim svetom.

Del obrambe zahteval izločitev dokazov

Na predobravnavnem naroku konec lanskega leta je del obrambe zaradi domnevnih nepravilnosti zahteval izločitev dokazov, ki so bili zbrani med kriminalistično preiskavo v hiši na Dolgem mostu v Ljubljani, a sodišče temu po besedah odvetnikov ni ugodilo.

Kot izhaja iz obtožnice, so bili takšni klicni centri vzpostavljeni med drugim še v Mariboru, Tržiču, Radomljah in na Vrhniki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.