Slovenija

Kljub krizi padca cen nepremičnin ni na vidiku, številni najemniki v stiskah

Ljubljana, Koper, 26. 03. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
348

"Okoliščine, v katerih smo trenutno, niso v ničemer podobne katerimkoli razmeram iz preteklosti," so o negotovi prihodnosti na nepremičninskem trgu povedali na eni od agencij. Kljub temu znatnega znižanja cen nepremičnin ne pričakujejo, saj je stanovanj enostavno premalo. V posebnih stiskah so se znašli številni najemniki, ki jih ne ščiti noben zakon, in so tako povsem odvisni od (ne)milosti najemodajalcev. "Najemnik, ki sicer redno plačuje in v stanovanju ne dela škode, je zlata vreden," ob tem izpostavljajo v stroki.

Izkušnje nepremičninskih agentov kažejo, da v veliki večini oddajanje nepremičnine predstavlja dodaten in ne primarni vir prihodka. Najemodajalcem zato svetujejo, naj svojim najemnikom, če je le mogoče, pomagajo skozi krizo.
Izkušnje nepremičninskih agentov kažejo, da v veliki večini oddajanje nepremičnine predstavlja dodaten in ne primarni vir prihodka. Najemodajalcem zato svetujejo, naj svojim najemnikom, če je le mogoče, pomagajo skozi krizo. FOTO: Dreamstime

"Okoliščine, v katerih smo trenutno, niso v ničemer podobne katerimkoli razmeram iz preteklosti," je trenutno stanje na nepremičninskem trgu ocenil Edmond Petrovič iz izolske nepremičninske družbe Investmond. Dodal je, da je zato nemogoče predvideti, kaj se bo dogajalo na trgu v naslednjih mesecih. "Kriza, ki prihaja, namreč ni posledica krize v bančnem sektorju, kot je bilo to leta 2008. Dejanski vpliv epidemije bomo na trgu zaznali šele, ko bo stanje karantene končano," je dejal Petrovič.

Lastniki, ki so svoje nepremičnine oddajali prek agencij, kot sta Airbnb in Booking, zdaj želijo oddajati dolgoročno, opaža Nejc Mlakar.
Lastniki, ki so svoje nepremičnine oddajali prek agencij, kot sta Airbnb in Booking, zdaj želijo oddajati dolgoročno, opaža Nejc Mlakar. FOTO: Mesto nepremičnin

S tem se strinja tudi nepremičninski posrednik in direktor ljubljanske družbe Mesto nepremičnin Nejc Mlakar: "Če bo karantena odpravljena v kratkem roku, ne bi smeli občutiti krize. Je pa vse odvisno od razvoja dogodkov v naslednjem mesecu dni." Gospodarske škode v podjetju še ne opažajo, povpraševanja za nepremičnine je prek telefona in elektronske pošte še vedno precej, le ogledov trenutno ne morejo izvajati. Padca cen stanovanj še ne zaznavajo in ga tudi ne pričakujejo, saj je nepremičnin na trgu še vedno premalo, napovedanih novogradenj pa le za vzorec.

Petrovič podobno: "Trg je na strani povpraševanja še vedno bolj živ in aktiven kot na strani ponudbe. Samo v naši agenciji imamo po sto novih kupcev na mesec, novih ponudb za rabljene nepremičnine pa dobimo le od štiri do osem na mesec. Vsaj na Obali tudi ni možnosti za večanje ponudbe, ker primanjkuje parcel, novogradenj pa ni. V Izoli, recimo, ni več ene proste parcele za gradnjo hiše, kaj šele za gradnjo bloka. Vse proste površine so bodisi kmetijska zemljišča bodisi površine, namenjene za igrišča, parke in podobno."

Airbnbjevci že iščejo dolgoročne najemnike, a ko bo krize konec, bodo spet oddajali turistom

"V zadnjih dneh smo zaznali večje število klicev lastnikov, ki so do zdaj svoje nepremičnine oddajali kratkoročno, prek agencij, kot sta Airbnb in Booking, zdaj pa svojo nepremičnino želijo oddati za daljše časovno obdobje, saj ima turistična dejavnost slabe obete," je o stanju na najemnem trgu povedal Nejc Mlakar, ki pa predvideva, da bo, ko se bodo razmere umirile, večina teh najemodajalcev ponovno začela oddajati kratkoročno.

V kratkem tudi ne pričakujejo znižanja cen najemnin, je dejal Mlakar. Razlog pa enak kot pri prodaji – stanovanj enostavno ni dovolj. "Tudi če bi na trg prišlo znatno večje število stanovanj z naslova agencij, kot sta Airbnb in Booking, je pomanjkanje nepremičnin za oddajo za dolgoročni najem še vedno precej veliko," je dejal Mlakar.

Najemnikov ne ščiti nihče, povsem so odvisni od (ne)milosti najemodajalca

Ko sva lastnika stanovanja prosila za odlog, nama je odvrnil le, da je najemnino treba plačati in da naj si denar izposodiva. mlada mamica iz Kamnika

Številni najemniki, ki imajo zaradi ukrepov, sprejetih po začetku epidemije, delen ali celo popoln izpad dohodka, so seveda v skrbeh, kako bodo poplačali svoje obveznosti do najemodajalca. Njihove izkušnje pa so, kot smo se prepričali, povsem različne.

Mlada mamica iz Kamnika, ki je želela ostati anonimna (ime hranimo v uredništvu), z možem in sinčkom živi v najemniškem stanovanju v okolici Kamnika: "Trenutno sem brez dohodka, živiva le z moževo plačo. On dela v gradbenem podjetju, je voznik tovornjaka in ne ve, koliko časa bodo še delali oziroma kakšen bo imel prihodek." Najemnina za 90 kvadratnih metrov veliko stanovanje znaša 500 evrov (brez stroškov): "A nimamo dokaza, da plačujemo toliko. Lastnik je, da bi se izognil plačilu višjega davka, v najemni pogodbi namreč navedel, da za 50 kvadratov veliko stanovanje plačujemo le 150 evrov najemnine." Ker je bilo že tako ali tako težko priti do prostega stanovanja in ker sta nujno potrebovala streho nad glavo, sta pogodbo, v kateri so zdaj navedeni nerealni podatki, podpisala. A prav zaradi tega zdaj ne moreta priti do subvencije za najemnino.

"Ko sva lastnika stanovanja prosila za odlog, nama je odvrnil le, da je najemnino treba plačati in da naj si denar izposodiva," je povedala zaskrbljena mamica. "Ne vem, kaj bo, če ne bova zmogla plačevati najemnine. Rešitve ne vidim, upam, da ne pristanemo na cesti."

Nimamo vsi bogatih staršev in ne moramo pričakovati, da bodo plačevali vse namesto nas. študent Nik iz Kopra

Povsem drugačno izkušnjo ima študent Nik Nared, ki živi v dvosobnem stanovanju v Kopru: "V njem sva dva najemnika. Najemnina znaša 500 evrov, stroški znašajo še dodatnih 150 evrov." Že nekaj let dela prek študentskega servisa, a je zdaj čez noč ostal brez dela. V podjetju, s katerim je dolgoročno sodeloval, so namreč nemudoma sklenili, da zaradi situacije študentsko delo v celoti ukinejo. "Nimamo vsi bogatih staršev in ne moramo pričakovati, niti tega ne bi hotel, da bodo plačevali vse namesto nas," je dejal Nik.

Zato se je obrnil na lastnico stanovanja in ji razložil, kakšne so okoliščine. "Upal sem, da me bo razumela in da se bo dalo dogovoriti vsaj za kakšen popust ali odlog. Ona pa je meni in drugemu najemniku rekla, naj se ne obremenjujeva in da nama do nadaljnjega ni treba več plačevati najemnine, celo vprašala je, ali bova zmogla plačevati stroške, ali naj nama pomaga tudi pri tem. Odvrnil sem ji, da to bomo že nekako zmogli," nam je povedal Nik in poudaril, kako hvaležen je svoji najemodajalki, "s tem je dokazala, da na svetu res še obstajajo dobri ljudje."

"Ko mi je rekel, da mi ne bo obračunal najemnine, sem od sreče dobil solzne oči"

Lastnik lokala me je sam klical nazaj, da so se doma pogovarjali in se odločili, da mi ni treba plačevati najemnine, dokler se zadeve ne normalizirajo. frizerka Lidija iz Kamnika

Podobni izkušnji imata tudi Jože Galičič in Lidija Đorđijoska. Jože vodi manjšo kavarno na kamniškem glavnem trgu, Lidija ima v najemu frizerski salon. "Lokal sem zaprl že dva dni, preden je v veljavo stopil ukrep, po katerem bi ga moral zapreti. Ko sem to storil, sem svojega najemodajalca o tem obvestil. Čez nekaj dni pa me je sam poklical in mi dejal, da mi za čas trajanja krize ne bo obračunal najemnine. Kar solzne oči sem dobil od sreče," je povedal Galičič.

"Trinajsto leto teče, odkar imam v najemu salon Angel v Kamniku. Gre za 44 kvadratnih metrov velik prostor. Lastnika sem poklicala prejšnji ponedeljek in ga vprašala, ali je mogoče, da bi mu zaradi trenutne situacije do nadaljnjega plačevala polovično najemnino, s čimer se je strinjal. Včeraj pa me je sam klical nazaj, da so se doma pogovarjali in se odločili, da mi ni treba plačevati najemnine lokala, dokler se zadeve ne normalizirajo," je vidno ganjena povedala Lidija.

A tudi pri najemninah za poslovne prostore nimajo vsi pozitivnih izkušenj. Barbara Rezman Sindičić, ki ima v najemu dnevni bar Špelca na Primskovem v Kranju, je povedala: "Lokal je popolnoma zaprt, ker hrane nimamo v ponudbi, alternative na tem področju tako ni. Objekt ima skupaj s teraso 120 kvadratnih metrov, zanj plačujem 2000 evrov najemnine na mesec. Zaposleni sva dve osebi in še štiri študentke, ki so zdaj ostale brez prihodka."

Pet let sem že najemnica, pet let plačujem najemnino na dan zapadlosti, a njega to ne zanima. Sem lastnica celotnega inventarja v objektu, a mi je med pogovorom po telefonu predlagal, da bo, če ne bom plačala najemnine, lokal prevzel on, mojega inventarja pa ne bo odkupil. Menim, da je to čisto izsiljevanje. gostinka Barbara iz Kranja

Ko je klicala najemodajalca in mu pojasnila, v kakšni situaciji se je znašla, ji je ta odvrnil, da jo razume, a da se najemnini ne bo odpovedal. "Pet let sem že najemnica, pet let plačujem najemnino na dan zapadlosti, a njega to ne zanima," je razočarana Rezman Sindičićeva. "Sem lastnica celotnega inventarja v objektu, a mi je med pogovorom po telefonu predlagal, da če ne bom plačala najemnine, bo lokal prevzel on, mojega inventarja pa ne bo odkupil. Menim, da je to čisto izsiljevanje," je še povedala sogovornica.

Dolgoročni najemniki, ki so redni plačniki, so "zlata vredni"

"Vsekakor je pomembno, da se ljudje zavedamo trenutnih okoliščin in v njih ne iščemo le finančne koristi," je opozoril nepremičninski posrednik Nejc Mlakar in dodal, da tudi v njegovi agenciji opažajo, da določeni najemodajalci že sami skušajo priti nasproti svojim najemnikom: "Veliki večini je oddajanje svoje nepremičnine dodaten zaslužek in ne primarni vir prihodka."

Mlakar najemodajalcem svetuje, naj svojim najemnikom, če le imajo to možnost, prisluhnejo, saj je "najemnik, ki redno plačuje in v stanovanju ne dela škode, zlata vreden". Dodal je še, da se morajo najemodajalci zavedati, da bodo glede na trenutno stanje v državi in odredbo o prepovedi izvajanja storitev ta hip težko dobili novega najemnika: "Prav je, da se v teh okoliščinah ljudem pomaga in naj se njihove stiske ne izrablja."

Na MOP, ki ga po novem vodi Andrej VIzjak, vsem najemnikom, ki so ali še bodo izgubili zaposlitev, svetujejo, da zaprosijo za subvencijo k najemnini.
Na MOP, ki ga po novem vodi Andrej VIzjak, vsem najemnikom, ki so ali še bodo izgubili zaposlitev, svetujejo, da zaprosijo za subvencijo k najemnini. FOTO: Miro Majcen

Kaj pa pravi država?

Da najemnikov na trgu (izjema so tisti, ki živijo v neprofitnih stanovanjih) ne ščiti noben zakon, priznavajo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). "Občinski organ pa lahko najemniku, ki ni upravičen do subvencije ali ki kljub subvenciji ne zmore plačati stroškov stanovanja, začasno odobri izredno pomoč pri uporabi stanovanja," so zapisali na MOP.

Vsem najemnikom, ki so ali še bodo izgubili zaposlitev oziroma bi se dohodki njihovega gospodinjstva zmanjšali, svetujejo, da zaprosijo za subvencijo k najemnini. "Ta pripada vsem najemnikom stanovanj, tako neprofitnih kot tržnih, katerih dohodki so pod zakonsko določenim cenzusom. Subvencija k najemnini se lahko določi v višini do 80 odstotkov najemnine. O upravičenosti do subvencije odločajo centri za socialno delo," so sporočili z MOP.

Neplačilo najemnine ali stroškov, ki se plačujejo poleg najemnine, je krivdni odpovedni razlog, še navajajo: "Najemna pogodba se sicer odpoveduje s tožbo, vendar mora lastnik stanovanja najemnika najprej pisno opozoriti na kršitev ter mu dati primeren rok za odpravo odpovednega razloga. Zakon sicer določa najmanj 15- dnevni rok za odpravo kršitve, ne določa pa maksimalnega roka. Glede na izjemne okoliščine, v katerih smo se znašli zaradi epidemije, mora biti po našem mnenju ta rok bistveno daljši, tako da si najemniki lahko uredijo subvencijo k najemnini."

Oddajanje stanovanj je lahko edini ali bistveni dohodek tudi za najemodajalce, izpostavljajo: "Vendar apeliramo nanje, da so v teh razmerah bolj potrpežljivi in ne sprožajo postopkov zoper najemnike, ki ne bi zmogli plačati najemnine zaradi izgube zaposlitve kot posledice izrednih razmer."

Spremljajte aktualne informacije
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (348)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victoria13
23. 04. 2022 11.37
+1
Vsi, ki upate, da bodo cene nepremičnin padle se motite. Vse kar se gradi je že kupljeno.
Timy15
27. 03. 2020 18.01
+3
V resnici tudi nepremičninski agenti zelo čutijo posledice tega koronavirusa in kakor kaže ga žal še bodo.
Streznitev
27. 03. 2020 13.24
+1
Tudi korona se je v začetku širila počasi.
Tomy Bananas
27. 03. 2020 10.17
+4
Draga moja takoj daj prekinitev pogodbe za ta lokal na primskovem isprazni opremo kajti gostinski lokali se nebojo še dolgo pobrali.Ker je pa očitno lastnik nek zategnjenc ga tudi kmalu nebo oddal
Tone1234
27. 03. 2020 08.35
+6
POizkusite svoje stanovanje zavarovati proti potresu in boste ugotovili kakšna je gradbena cena ....in zakaj oblast podpira nepremičnisko ma_ijo , ki prodaja stanovanja po 2x3 dražje....
Odkup Vozil
27. 03. 2020 08.31
+9
Najboljš bi bilo da tele nepremičniski agenti ( oderuhi ) sploh nebi obstajali saj samo gledajo kako da ti prodajo da pobašejo ogromno denarja za nič dela !!!! Še predvčerajšnem so me klicali iz nepremičniske agencije ( zgleda imajo bazo ) in mi ponujali stanovanje češ da bom zaslužil in samo govori kot namazana samo da te prepriča da kupiš laž za lažjo !!!!!
Killer999
26. 03. 2020 21.57
-3
Uuuu sj se bo kriza samo da je virusa cim prej mim
papi1
26. 03. 2020 21.49
+7
Nasvet, oddajajte stanovanja kosovarjem. Njih subencijonira država. Zakaj to govorim? Oddajal sem stanovanje in sem doživel: "Denar ni problem, država plača, če ne imam pa sina u Nemčiji, ki ima bogato firmo.
Crostini
26. 03. 2020 21.15
+25
Sanja svinja kukuruz. Gospodarstvo bo v naslednjih mesecih zgrmelo, propadlo, firme šle v stečaj, gospodarska rast bo padla za vsaj 10%. Ljudje bodo množično izgubljali službe. Država ne bo dobivala davkov, zadolževanje v tujini pa se bo močno podražilo, do nivoja nedostopnosti. Čez pol leta se bodo začela odpuščanja tudi v javnem sektorju, saj ne bo več denarja. Tisti, ki bodo ostali, pa bodo lahko veseli, če bodo dobivali 40% plače. In zdaj teli nepremičninski agenti tukaj sanjajo, da bodo prenapihnjene cene nepremičnin ostale enake? Kdor je bil pameten, je že lani videl, da je nepremičninski balon dosegel vrh in je počasi že začel puščati. Pametni so zato do konca lanskega leta prodali stanovanje. Neuki so ga v zadnjih mesecih kupili po zgodovinsko rekordno visokih cenah. Gospodarstvo se ne bo pobralo še nekaj let, cene nepremičnin pa bodo strmoglavile. Noben človek ne bo v začetku ali sredi najhujše gospodarske krize zadnjih 300 let šel kupovati stanovanje, sploh pa ne po trenutnih cenah. Ko bo udarila kriza, takrat denarja za nepremičnine itak skoraj nihče ne bo imel, pa magari če bo njihova cena padla za 70%. Ljudje bodo namreč veseli, če bodo sploh imeli denar za hrano...
IS58
26. 03. 2020 21.18
+7
Crostini, dobro si zadel, mogoče se bo kdo zamislil. Če bo le za kruh in mleko!!!!
User416781
26. 03. 2020 21.28
-7
Ne bo spet tako hudo. Najkasneje čez en mesec bo vse spet funkcioniralo relativno normalno, s korono ali brez. Problem bo imel le turizem - dokler ne bo cepiva. Ko bo pa na voljo cepivo, bo pa svet spet dihal normalno. Poleg tega bo kmalu večini jasno, da gre pri tem virusu za totalno pretiravanje.
IS58
26. 03. 2020 21.32
+7
Mislim, da bi bilo dobro peropetarda, da greš na testiranje!!!
VAREN
26. 03. 2020 21.34
-2
Pero si pa res naiven. Turizem bo zaživel še bolj kot prej. Ljudje so željni zapravljat. Ker zdaj ne morejo, bodo potem dvojno. Če ti pa do zdaj še ni jasno da še nikoli niso prišli do cepiva pri takih virusih in ne vidiš kaj virus dela, potem ti pa ni pomoči. Več beri, da boš postal vsaj malo splošno razgledan.
User416781
26. 03. 2020 21.41
+0
Saj berem. Ampak problem je v tem, da so ljudje trenutno v fazi prestrašenih ovčk in ta faza ne mine iz danes na jutri. Dokler se ljudje ne bodo počutili varno, ne bodo potovali. Če pa se motim, pa še toliko bolje.
User416781
26. 03. 2020 21.44
-4
@Is58, ma nemoj? Kaj pa misliš, da bo zaradi ene gripe kar konec sveta, al kaj? Sedaj se kao skuša preprečiti širjenje tega virusa z neko izolacijo in kaj misliš, da bomo v neki izolaciji 1 leto? Ko bo vsekala kriza, boš šel delat, korona gor ali dol. Life goes on.
RED_line
27. 03. 2020 11.01
+2
Bo konec sveta ja. pa ne zaradi "gripice"!
IS58
26. 03. 2020 21.10
+9
Treba bo malo počakati, pa bo stanovanj kolikor hočeš. Eni so vzeli kredit kupili stanovanje, ga oddajali, z najemnino pokrili obroke pa ša malo je ostalo, sedaj pa je tega konec. Ne bo denarja za obroke, pa se bodo stanovanja pričela prodajati, takrat pa nastopimo mi kupci in diktiramo cene.
User416781
26. 03. 2020 21.14
-8
IS58
26. 03. 2020 21.19
+11
Sanjam, ker stanovanja tako ne potrebujem. Samo razmišljam. Javi se čez leto dni, da vidim, kdo ima prav.
VAREN
26. 03. 2020 21.31
-12
Ne piši neumnosti. Kupec ni in ne bo nikoli dikriral cene.
IS58
26. 03. 2020 21.34
+7
Mogoče je v tem trenutku še neumnost, čez kakšno leto pa ne bo več. Cene stanovanj bodo padle!!!
IS58
26. 03. 2020 20.56
+5
Sedaj se bo videlo, koliko je dejansko potrebno plačevati za stanovanja. Eno so pogodbe, drugo pa dodateki, ki jih najemiki plačujejo lastnikom stanovanj. V vsaki krizi je tudi kaj dobrega. Kot je že nekdo napisal, plačujte kolikor je napisano na pogodbi!!
Ujtata
26. 03. 2020 20.55
+0
Ko so predlagali znižanje najemnin sem poklical najemnika in vprašal, če delata normalno in sta oba rekla, da ja. Tako nisem nižal najemnine (ki je že v osnovi nizka) ampak sem jim priskrbel maske in rokavice (glede na to, da jim v službi tega ne nudijo)...
VAREN
26. 03. 2020 20.17
-9
Stanovanje je najboljša in najvarnejša naložba. Če komu to ni jasno je njegov problem. Vsi pa itak ne bodo imeli lastnega stanovanja. Tega ni bilo nikoli nikjer in nikoli ne bo.
IS58
26. 03. 2020 21.16
+12
Mislim,da se krepko motiš. Če imaš res višek denarja in kupiš stanovanje, potem OK. Če pa vzameš kredit, z mesečnimi obroki najemnikov plačuješ kredit, potem pa je to druga zgodba!!!! Takih je sedaj v Sloveniji veliko. In kaj jim ostane, pričeli bodo stanovanja prodajat. Cena pa bo tista, za katero bo kupec pripravljen plačat.
User416781
26. 03. 2020 21.16
-1
VAREN
26. 03. 2020 21.28
-7
IS si v taki zmoti. Večina tistih, ki ima denar nikoli ne kupuje z viškom. Vzamejo kredit in najemnina ga odplačuje. Tisti, ki pa vzame samo kredit za stanovanje pa živi v njem. Vsi ki imajo višek stanovanj nikoli nimajo skrbi z denarjem. Ceno pa je in bo vedno določal prodajalec. Kupec nikoli.
User416781
26. 03. 2020 21.30
+0
IS58
26. 03. 2020 21.38
+1
ta_pametni
26. 03. 2020 20.12
+11
Turizem se lep čas ne bo opomogel. Tako, da po mojem so se določeni investitorji s hoteli, pa lastniki stanovanj, ki jih oddajajo na airbnb, kr ušteli.
VAREN
26. 03. 2020 20.38
+1
Če bi tvoji možgani znali delat v dve smeri ali celo vozit v križišče, ne bi pisal neumnosti. zaloge turizma so ogromne a za javnost so revčki. Cene vključujejo vse rizike. Miselnost ljudi pa jim pomaga. Ker zdaj ne morejo zapravljati kot so vajeni, bodo to potem naredili v dvojni meri. In enim se bo spet smejalo. Ja ravno tistim prvim. Ti pa se pokrij in zjokaj ker si splošno nerazgledan.
Davidoff297
26. 03. 2020 19.54
+17
Se spomnim, da sem poleti gledal eno hišo, ki je imela ceno okoli 350.000€, sedaj je ista hiša še vedno na prodaj in sicer za ceno 410.000€. Noro je to... Najemnine pa so tudi poskočile za okoli 150€. Res me zanima kdo si bo lahko to privoščil v teh "kritičnih" časih, stanovanja bodo prazna, ljudje pa, ki bi jih nujno potrebovali, brez njih...
stariznanec
26. 03. 2020 19.53
+17
A to je oglasno sporocilo? Ker drugace ste volka vprasali o pocutju ovac.
Janko Ig
26. 03. 2020 19.22
+10
Nč bat še kakšen teden ali dva ....
Tone1234
26. 03. 2020 19.15
+38
Zakaj ne piše, da gre za plačan oglas agencije, ki poizkuša preprečiti padec cen?
User416781
26. 03. 2020 19.37
-17
Pojma nimaš. Sem že spodaj pokomentiral to splošno zgrešeno mnenje. Cene postavljajo prodajalci nepremičnin. Če bi poslušali agente, bi cene bile v povprečju dejansko nižje.
nimamvec
26. 03. 2020 20.10
+14
Bravo pero-kekec. Vazn da si nam ti vse lepo pojasnil. Brez tebe bi taval v temi!
User416781
26. 03. 2020 20.50
-4
Sem delno v tem poslu, tako da vem kako zadeve funkcionirajo, kekci. Agentom je v interesu, da je čim več transakcij in da trg teče. To je prva stvar, vse drugo je nabijanje ljudi, ki nimajo pojma kako stvari v poslu funkcionirajo. Zakaj pa menite, da vas trgovci vabijo s popusti, bedaki? Kaj mislite, da je enemu agentu pomembno, če bo z eno transakcijo zaslužil 500 ali 1000 EUR več ali manj? Kaj mislite, da je bolje, 3.000 EUR, namesto 4.000 EUR ali nič? Vsak posel ima tekoče stroške, ki se morajo pokrivati redno. Ni čudno, da samo budalaštine pišete na teh forumih, tukaj boste tudi ostali.
User416781
26. 03. 2020 21.05
+1
A ste mogoče že slišali pregovor "Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi"? Razmislite. Mogoče se boste kaj naučili.
kr--en
26. 03. 2020 18.54
+14
Mlada mamica, ki joka v 90 m2 velikem stanovanju za 500eur/mesec? Mož pa voznik? Nečesa nista prav dobro premislila.
User416781
26. 03. 2020 19.27
+20
IS58
26. 03. 2020 21.29
+2
User416781
26. 03. 2020 21.31
+2
mislim-resno
26. 03. 2020 18.53
+34
Če bo ta kriza še 6 mesecev bo neverjetna količina stanovanj za prodajo (veliko stečajev in tudi nekaj smrti od korone). Prosili vas bodo da jih kupite. AirBnB-jevci tudi ne bodo mogli plačevati mesečne obroke, katere so jim pokrivali turisti, ker turistov enostavno ne bo. Poskusili bodo oddati dolgoročno in to pomeni da bo spet cena šla navzdol. Čas igra za vas (kupce) in nikakor za prodajalce. Samo potrpežljivo in nikakor ne poslušajte agencije - posle boste sklenili direktno.
jarti?
26. 03. 2020 19.08
-7
ponavadi reveži nimajo stanovanja za oddajo v najem, tako, da dosti se ne bo spremenilo.
User416781
26. 03. 2020 19.26
-16
Kdor do danes ni imel denarja za nakup stanovanja, ga tudi sedaj ne bo imel, pa tudi če cene nekoliko padejo. V Sloveniji je večina stanovanj lastniških in če ne morem doseči dobre prodajne cene, pač ne bom prodal. Teh ljudi v težavah pa ni toliko, da bi imelo to ne vem kakšen vpliv. Enako ste čakali na nekakšen pogrom po letu 2009 do katerega ni nikoli prišlo.
VAREN
26. 03. 2020 20.22
-8
MR kako si lahko tako naiven. Prvo se vprašaj, kdo so lastniki stanovanj. Med njimi, na tvojo žalost ni klošarjev, da bi nujno rabili denar. Zato je tvoja skrb odveč, da komu primanjkuje denarja za davke. Če bi bila tvopja razmišljanja in splošna razgledanost na višjem nivoju, bi lahko vedel, da je povpraševanje veliko večje od ponudbe. Zato lahko vsajk posameznik diktira ceno. Pa srečno v učenju.