Slovenija

'Kljub napovedanim spremembam se bo trend višanja odhodkov zdravstva nadaljeval'

Ljubljana , 12. 04. 2023 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Iz zavarovalnic Vzajemna, Triglav in Generali so se odzvali na odločitev poslancev vladne stranke Svoboda, s katero slednji želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno. Odzvali so se tudi v Slovenskem zavarovalnem združenju, kjer odločitvi poslancev sicer ne nasprotujejo, a izpostavljajo, da v prvi vrsti ne gre za strokovno, temveč všečno politično odločitev, ki pa bo dražja, kot se zdi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpora ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
    02:20
    Iz 24UR: Podpora ukinitvi dopolnilnega zavarovanja
  • Iz 24UR: Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
    05:32
    Iz 24UR: Za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
  • Iz 24UR: Opozicija: Gre za improviziranje
    02:59
    Iz 24UR: Opozicija: Gre za improviziranje
  • Iz 24UR: Različni odzivi na hitro spremembo
    02:49
    Iz 24UR: Različni odzivi na hitro spremembo

Poslanci Gibanja Svoboda so v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero se dopolnilno zavarovanje prenaša v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Kot je razvidno iz predloga novele, ki smo ga pridobili v uredništvu, bi bili zavezanci za plačilo tega prispevka vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov.   

Poslanci Gibanja Svoboda so v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero se dopolnilno zavarovanje prenaša v obvezno zavarovanje
Poslanci Gibanja Svoboda so v torek zvečer v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero se dopolnilno zavarovanje prenaša v obvezno zavarovanje FOTO: Shutterstock

Sredstev ne bi več prejemale tri zasebne zavarovalnice, ampak ZZZS. Višina obveznega prispevka bi bila enaka za vse in bi znašala 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer bi upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji.  

Za odziv smo prosili vse tri slovenske zavarovalnice.

V Vzajemni bodo novelo zakona preučili

Iz Vzajemne so sporočili, da bodo novelo zakona najprej podrobno preučili. "Tudi nadalje si bomo prizadevali, da bomo še naprej aktivno pomagali zdravstvenemu sistemu kot aktiven in odgovoren partner. V Vzajemni si v sodelovanju z vsemi deležniki v zdravstvu želimo prispevati k dolgoročno vzdržnemu zdravstvenemu sistemu, v katerem je pacient na prvem mestu in dobi kakovostno zdravstveno oskrbo, ko jo potrebuje," so dodali. 

Iz Vzajemne so sporočili, da morajo novelo še preučiti.
Iz Vzajemne so sporočili, da morajo novelo še preučiti. FOTO: POP TV

V Triglavu spremembo podpirajo, a opozarjajo, da se bo trend višanja odhodkov nadaljeval 

Iz Triglava pa so sporočili, da se s spremembo strinjajo. "V Triglav, zdravstveni zavarovalnici, podpiramo spremembo javnega zdravstvenega sistema, njegovo reformo in preoblikovanje PDZZ, na kar zavarovalnice opozarjamo že vrsto let. Pri tem je po našem mnenju ključno, da poiščemo zadostne finančne vire za javni zdravstveni sistem, ki si ga vsi želimo – na način, da bo dostopen vsem in bo zagotavljal sodobno zdravstveno obravnavo ter široko mrežo izvajalcev, ki bodo lahko kompetentno poskrbeli za pacienta," so zapisali v odgovoru. 

Ob tem so opozorili, da se odhodki zdravstvenega sistema v zadnjih letih enormno večajo, krepitev pa je v okviru javne zdravstvene blagajne načrtovana tudi za naprej. "Zato se ob tovrstnih trendih in v sedanjem načinu financiranja prek OZZ, doplačil s kritjem PDZZ, če ga imajo osebe sklenjenega, ter samoplačništva ni mogoče izogniti prilagajanju premije PDZZ, če želijo zavarovalnice nemoteno kriti doplačila za zdravstvene storitve za svoje zavarovance," so dodali. 

Izpostavili so, da so že v preteklosti poudarjali in predlagali, da je v sedanjem sistemu financiranja ena od možnosti za zmanjšanje pritiska na doplačila in posledično na premijo PDZZ, da odločevalci (v tem primeru ZZZS) ukinejo doplačila, posledično pa to pomeni tudi ukinitev PDZZ. Napovedali pa so še, da se bo, ne glede na napovedane spremembe, trend, po katerem se celotni odhodki zdravstvenega sistema povečujejo, nadaljeval. 

Predsednik vlade Robert Golob je sicer zatrdil, da "denarja ne bo zmanjkalo". "Ker se ljudje sprašujejo, kako bomo dobili denar, denar bomo dobili, če bo res potreba, če ga bo v zdravstveni blagajni zmanjkalo, bomo za te potrebe dobili denar v proračunu," je povedal. 

Povedano je potrdil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. "Za razliko od predhodnikov sva s finančnim ministrom usklajena. Denar bomo našli, je v zdravstvenem sistemu. Tako da se ni za bati," je dejal. 

V Triglavu pravijo, da spremembo javnega zdravstvenega sistema, njegovo reformo in preoblikovanje PDZZ podpirajo.
V Triglavu pravijo, da spremembo javnega zdravstvenega sistema, njegovo reformo in preoblikovanje PDZZ podpirajo. FOTO: Bobo

To pomeni, da bodo še naprej rasli odhodki za kritje stroškov zdravstvenih storitev kot celote, ne glede na morebitno novo obliko financiranja. "Pri tem bi radi izpostavili, da morajo biti posegi v tako obsežne sisteme, kot je sistem zdravstvenega varstva, izjemno premišljeni. Take spremembe morajo biti plod splošnega konsenza vseh deležnikov, saj lahko drugače pride do nepopravljivih posledic za zdravstveni sistem in posameznike," so pojasnili in dodali, da bodo še naprej razvijali dodatna zdravstvena zavarovanja in z njimi povezane storitve, saj se zavedajo njihove pomembnosti pri ohranjanju zdravja ljudi.  

V Generaliju 'zadeve ne morejo komentirati'

"Predloga novele zakona, ki ukinja DZZ, nismo prejeli, zato ga žal ne moremo komentirati. Zavarovalnice zagotavljamo svoje obveznosti iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v skladu s trenutno veljavno zakonodajo," so sporočili iz zavarovalnice Triglav. Ob tem so poudarili, da se zavzemajo za celovito zdravstveno reformo, ki bo omogočala vzdržno in stabilno zdravstveno oskrbo prebivalstva ter uresničevanje pravic zavarovancev.

Slovensko zavarovalno združenje izpostavlja, da je odločitev o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja politična 

Odzvalo pa se je tudi Slovensko zavarovalno združenje, ki je zapisalo, da izrecno ne nasprotujejo odločitvi, čeprav ocenjujejo, da v prvi vrsti ne gre za strokovno, temveč za politično odločitev o financiranju javne zdravstvene storitve. "Strinjamo se, da je sistem, ko odločevalci neprestano obremenjujejo PDZZ, obenem pa kritizirajo dvig premij tega zavarovanja kot neupravičen, potreben prilagoditve, če želimo na drugačen način zagotoviti nemoteno izvajanje zdravstvenih storitev."

Ob tem pozivajo k razmisleku, če tovrsten parcialni pristop dejansko nagovarja ključno težavo javnega zdravstva (dolgoročno finančno vzdržnost), v katerem odhodki za zdravstvene storitve nenehno naraščajo. Ocenjujejo, da bo do konca leta s pristopom k ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v zdravstvenem sistemu primanjkovalo najmanj 200 milijonov evrov sredstev, glede na projekcije pa se bo številka v naslednjih letih še višala. 

Kot so zapisali, bo sicer imela uvedba enotne obremenitve neposreden pozitivni vpliv na zdravstveno blagajno, saj bo zajela vse prebivalce. Danes namreč okoli šest odstotkov prebivalcev ne plačuje dopolnilnega zavarovanja. Prispevek za vse bo tako po ocenah združenja zdravstveni blagajni prinesel dodatnih 20 milijonov. Ob tem opozarjajo, da bo ukrep odvzel dajatve, ki jih posredno ali neposredno poravnajo zavarovalnice, financiranje zdravstvene kartice, predvsem pa fleksibilnost pri uravnavanju potrebnih virov javne zdravstvene blagajne v času neugodnih gospodarskih razmer. 

"Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni zdravstvena reforma, niti korak, ki ne rešuje dolgoročne vzdržnosti javnega zdravstvenega sistema in dostopnosti do zdravstvenih storitev. Ne naslavlja vprašanj dostopnosti zdravstva, ne ureja razmerij med zasebnim in javnim zdravstvom, ne ureja delovanja javnih zdravstvenih institucij v smislu racionalizacije le-tega. Vse našteto pa je nujno, da bomo kot država dosegli zadane cilje. Vsekakor je ukinitev PDZZ lahko všečna politična odločitev, ki pa bo dražja, kot se morebiti zdi na prvi pogled," so še dodali. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nebodijetreba
12. 04. 2023 21.59
+2
Časovnice pa res veliko pomenijo. Koliko trajne so, dan ali dva?
Nebodijetreba
12. 04. 2023 21.57
+2
Še ena poteza te vlade na vrat na nos! Samo da bi bili všečni volivcem! Kaj pridobimo državljani? Nič! Jim pač odtegnejo od plače ali od penzije, namesto da bi plačali prwko trajnika ali položnice. Ljudje so želeli ukinitev dodatnega plačevanja za zdravstvo, to je bila predvolilna obljuba. Zdaj pa nas hočejo spet peljati žejne čez vodo. Očitno še vedno ne vedo, da ne vladajo krdelu nevednežev.
User416781
12. 04. 2023 20.43
+2
Zakaj se ves čas govori o ukinitvi?
Betuul
12. 04. 2023 20.19
+0
Seveda bo dražje!? Že sam birokratski premik! Potem bo pa osnovno zavarovanje koštalo 70€ ali več! Beli recepti bodo ostali!? Že ukinjanje takrat terminalov za zsss kartico nas je koštalo!?
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 19.31
+6
Komentarji prikrajšanih za suh dobiček povedo vse. Pravilna poteza vlade, priznam, tudi za moj okus malo pozno, ampak, je pa iz srca.
User416781
12. 04. 2023 19.40
-2
A si sploh prebral, kaj so recimo zapisali pri Triglavu? Tudi sami so že predlagali ukinitev.
User1094863
12. 04. 2023 19.31
+15
naj zavarovalnice objavijo podatke koliko denarja z zavarovanji zberejo, koliko ga namenijo zdravstvu in koliko ga porabijo za lastno poslovanje pa bo vse jasno........
Abrams
12. 04. 2023 19.25
+1
Mnenja zavarovalnico so, da bo itak prišlo do privatnih ustanov in bodo te krili. Tole kar je sedaj v zdravstvu pa je itak na robu še normalnega. Pa za to niso krive zavarovalnice, za to je kriva država in ZZZS. A ja 500 ZD jev in 50 EKG-jev itd... Vidi se veliko naredi se pa malo.
optimist11
12. 04. 2023 21.53
+0
Ne vem zakaj bi morali pustiti zavarovalnicam 50Mioi za njihovo delovanje. Če je povp. cena operacij 5000 EUR je to 10 000 operacij.
jank
12. 04. 2023 19.19
+6
Černač: "Gre za poceni piar". Takole že prvi dan v službi zavarovalnic. Kaj šele bo v prihodnje?
RdecaPesa
12. 04. 2023 19.39
-2
optimist11
12. 04. 2023 21.57
-1
Černač se zaveda , da če Golobu uspe urediti zdravstveno reformo in plačani sistem v JU, je tudi naslednji mandat za SDS sigurno izgubljen. Mogoče jih lahko reši samo odstop JJ iz vrha stranke.
LoToGo
12. 04. 2023 19.12
+11
Zakaj teh 5% nu hotelo plačevati? Prav je, da vsi plačujemo. Končno bodo privatne zavarovalnice ob velik zaslužek!
avgust.
12. 04. 2023 19.08
+5
Veliko se zgledujemo po skandinavskih državah. Po nekaterih podatkih so zelo visoko po izplačilu tam odškodnine zaradi napak pri zdravljenju. Če je zavarovanje obvezno in imaš čakalno dobo leto in več pa medtem umreš oz. imaš poslabšanje bolezni, ali to pomeni, da si upravičen (oz.svojci) do odškodnine?
jank
12. 04. 2023 19.00
+13
Mnenja zavarovalnic so pričakovana. Vidi se, da jih je odločitev presenetila. Ne bodo se predale. Sledilo bo lobiranje in dokazovali nam bodo, da je to velika napaka, ki bo samo še poslabša dostop do uslug. V opoziciji bodo iskali podporo in kot kaže so jo v SDS že našli. Černač je danes že odigral vlogo sluge.
User416781
12. 04. 2023 19.36
-4
A si sploh prebral, kaj so zapisali pri Triglavu?
Gamer11
12. 04. 2023 18.52
+2
No, dokler bomo solidarnostno, nekoga bodo operirali, ker drugih 50 ne bodo, bo v zdr. živa št....pa.
Ivar The Boneless
12. 04. 2023 18.51
+7
Reveže peče. Hahaha. Tole je pa dobra od vlade. So jih zašili kot knof na gatah.
ap100
12. 04. 2023 18.49
+1
ja logično od kje pa bodo plačane tako visoke obljubljene plače- pa tudi če zmanjšajo korupcijo v zdravstvu- kar sicer upam da bodo
George Bailey
12. 04. 2023 18.47
-5
Na koncu bo za vse dražje💯
Hud Robin
12. 04. 2023 18.38
+12
Evo ti ga na, generali. Namesto zmerno in po pameti, usekajo plus trideset posto na počez, malo na pamet, malo za rezervo, pa malo za vsak slučaj. In vse zavarovalnice bi enako višale. Kaj je že to za ena beseda, konkurenca ?
setisfekšn
12. 04. 2023 18.37
+11
Od česa bo živela vzajemna ????
grumf
12. 04. 2023 18.42
-1
setisfekšn
12. 04. 2023 18.36
+17
To kar zavarovalnice zaposlujejo 3000 ljudi ki prekanalizieajo denar c privat žepe oz. Za nepotrebne plače je nedopustno namesto da bi ta denar šel direktno v zzzs!zavarovalniški lobi ki mu je treba narediti konec
123soba
12. 04. 2023 18.30
+18
Sedaj se bo pričela borba za obstoj Vzajemne in ostalih dveh. Z odhodom denarja direktno na ZZZS se bo zaprla pipa za življenje na veliki nogi brez dela, odklenkalo bo mnogim prisesanim posameznikom, firmam, odvetnikom, športnikom. Konec bo bogatih sejnin, potovanj... Pokazalo se bo koliko boste sami sposobni dobiti zavarovanja in za koga, koliko vas bo še ostalo in kakšne plače si boste delili. Če ne boste tu uspeli boste pa podražili avtomobilsko, nepremičninsko in življensko zavarovanje.... Začaran krog...
Soba102
12. 04. 2023 18.25
+8
Saj ne vem kaj bi človek pričakoval. Se strinjam za ukinitev dodatnega zavarovanja, vendar, pa se teh politikov bojim kot hudič križa,kje nas bodo pa zopet na drugi strani pod rebri "užgali". Je pa dejstvo, da če bi zavarovalnice malo bolj transparentno delale z tem denarjem bi še naprej lahko imeli dodatno zavarovanje. Ampak ne dvomim, da ni bil sklenjen kakšen dogovor z vlado, da bodo za določene storitve še vedno imeli xxl paket zavarovanja. Ja pohlep je vrag.
Ljhdsvd
12. 04. 2023 18.27
+3
Groucho Marx
12. 04. 2023 18.30
+6