Slovenija

Kljub zelo toplemu slovesu letošnja meteorološka zima ni bila med najtoplejšimi doslej

Ljubljana, 28. 02. 2019 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
5

Meteorološka zima se je marsikje v vzhodni Sloveniji poslovila z rekordno visokimi temperaturami. Najtopleje je bilo na Štajerskem - v Gačniku neuradno kar 23,8 stopinje Celzija, 23 stopinj Celzija so izmerili tudi v Mariboru, Lendavi, Radencih in Metliki. Kljub zelo toplemu slovesu pa se letošnja meteorološka zima ni uvrstila med deset najtoplejših doslej. Od sredine minulega stoletja je bila najbolj bela in najhladnejša zima 1962/63, medtem ko je bila najbolj topla zima 2006/07, zima z najmanj snega pa je bila pred 29 leti.

V zadnjih letih veliko govorimo, da zime niso več takšne, kot so bile nekoč. Prizori, ki jih vidimo na spodnji fotografiji, so vse bolj redki, vse pogostejše pa so toplejše zime z zelo malo ali nič snega. Tudi letošnja meteorološka zima ni bila izjema.

Takšni prizori so vse bolj redki.
Takšni prizori so vse bolj redki. FOTO: Robert Erjavec

Za razliko od lani, ko je zelo toplemu decembru in januarju sledil mrzel in snežen februar, so bili letos v večjem delu države pretopli prav vsi zimski meseci, kljub temu pa odklon od povprečja vseeno ni bil tolikšen kot v nekaterih letih pred tem. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bila v vzhodni in osrednji Sloveniji povprečna zimska temperatura med 1 in 2 stopinjama Celzija, na Goriškem 4, ob morju pa dobrih 5 stopinj Celzija. Odstopanje od povprečja je bilo največje na vzhodu države, kjer je odklon znašal 1,5 stopinje Celzija, medtem ko je na Primorskem temperatura presegla dolgoletno povprečje le za pol stopinje Celzija.  

Na Dolenjskem je povprečna temperatura znašala 2 stopinji Celzija, kar letošnjo zimo uvršča v zgornjo četrtino najtoplejših zim v zadnjih 60 letih. Še precej toplejše od letošnje so bile zime med letoma 2014 in 2016, daleč najtoplejša pa ostaja zima 2006/07, ko je povprečna temperatura znašala kar 5 stopinj Celzija. Najhladnejšo zimo smo imeli pred 56 leti.

Letošnja zima je bila v Novem mestu šestnajsta najtoplejša v zadnjih 60 letih.
Letošnja zima je bila v Novem mestu šestnajsta najtoplejša v zadnjih 60 letih. FOTO: POP TV

Padavin je v večjem delu države močno primanjkovalo, ponekod na vzhodu nismo dosegli niti polovice dolgoletnega povprečja. To je imelo vpliv tudi na snežno odejo, ki je bila zelo skromna in je tla prekrivala manj časa kot običajno. V Novem mestu je sneg ležal 20 dni, medtem ko povprečje znaša še enkrat toliko. V prestolnici je bilo 17 dni s snežno odejo, v Mariboru 8, v Murski Soboti pa le 7. Več belih dni je bilo v višjih legah. V Ratečah je bilo takih 52 dni.

Snega je močno primanjkovalo.
Snega je močno primanjkovalo. FOTO: POP TV

Višja temperatura zraka se kaže tudi v tem, da po nižinah zapade vse manj snega, letošnja zima pa je bila s snegom še posebej skromna. V Ljubljani je v treh mesecih zapadlo skupaj 10, v Murski Soboti 12, Celju 16, Slovenj Gradcu 22 in  Novem mestu 25 centimetrov snega. Povsem drugačna je bila lanska zima, ko je vsota višin novozapadlega snega marsikje presegla en meter, še več snega pa smo izmerili v zimi pred šestimi leti.

Bolj kot s snegom je bila letošnja zima radodarna s soncem. V prestolnici smo našteli kar 300 sončnih ur, kar je za četrtino več od dolgoletnega povprečja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
01. 03. 2019 07.16
kramp pa še vedno glavo v pesek
Andree
28. 02. 2019 22.47
-1
Sneg bi lahko iz Avstrije uvažali
Špartanec
28. 02. 2019 22.40
+3
Dobro, da nas zmeraj pomirijo, da je vse normalno.
CestniKolesar370Wattov
28. 02. 2019 22.10
+0
Kdo bi si mislil a ne. Pričakoval sem, da je bila letošnja zima za 20 stopinj toplejša, kot vse prej. Kriv bi bil pa Trump, ker je odstopil od pariškega zalegarskega podnebnega sporazuma. A ne. Ja kdo pa drug.
hondica
28. 02. 2019 21.28
-1
Nič posebnega torej, kljub širjenju mestnih področij, mesta merjenja temperatur pa so vse bolj ujeta v pozidanih območjih.