Slovenija

Ključni poudarki glede covida-19: kužnost, zdravljenje in preventiva

Ljubljana, 30. 03. 2020 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sredi epidemije covida-19 se zadnje čase ubadamo predvsem z ukrepi, ki jih sprejema država, mi pa jim sledimo za zajezitev bolezni. Pomembno je spomniti tudi na nekaj ključnih poudarkov glede virusa samega, zato objavljamo del intervjuja s predstojnikom Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo, prof. dr. Janezom Tomažičem.

Prof. dr. Alojz Ihan, priznani imunolog in glavni urednik revije Isis, ki jo izdaja Zdravniška zbornica Slovenije, je za revijo opravil intervju (op. a. ta bo objavljen aprila) s prof. dr. Janezom Tomažičem, predstojnikom Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo. V njem je nekaj ključnih podatkov in smernic, ki niso pomembni le za delovanje zdravstvenih delavcev v času epidemije covida-19, temveč tudi za razumevanje vseh nas, s čim se spopadamo.

Trenutno smo sredi pandemije virusne nalezljive bolezni covid-19, ki jo povzroča virus SARS CoV-2. Ta se je decembra lanskega leta pojavil na ribji tržnici v kitajskem Vuhanu, okužba pa se je kaj hitro razširila po vsem svetu, zaradi česar je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) tudi razglasila pandemijo.

Pomembna kapljična in kontaktna izolacija

Pomembno je tudi razkuževanje površin.
Pomembno je tudi razkuževanje površin. FOTO: Miro Majcen

Klinične izkušnje Kitajcev, ki so se z boleznijo spopadli prvi, so za vse nas seveda dragocene – vemo, da gre za t. i. kapljično okužbo, kar pomeni, da se okužba prenaša s kapljicami, ki med kašljanjem in kihanjem okuženega padejo na sluznice nosu, ust in oči oseb v bližini. Padejo seveda tudi na površine, zato je poleg kapljične izolacije (upoštevanja razdalje metra in pol) potrebna tudi kontaktna izolacija, kar med drugim vključuje razkuževanje površin in temeljito in redno higieno rok.

Kdaj je kužnost največja?

Količina virusa v nosu okuženega je večja kot v njegovem žrelu. Najbolj intenzivno se tam razmnožuje v začetku bolezni (prvih nekaj dni) in takrat so te osebe tudi najbolj kužne. Izračuni na temelju opazovanj so pokazali, da ena oseba s covidom-19 v poprečju okuži 3 do 4 zdrave osebe. Število je odvisno predvsem od upoštevanja preventivnih ukrepov in od higienskega standarda posameznika.

Zaenkrat ni dokazov, da bi se virus prenašal aerogeno, razen pri določenih medicinskih posegih, kot sta na primer intubacija in bronhoskopija. Dobra novica je, da virusa niso zaznali v krvi, amnijski tekočini, popkovni krvi, v žrelu novorojenčkov ali v materinem mleku.

Kaj pa kužnost oseb brez simptomov?

Gre za dve skupini okuženih. Več kot 75 % jih zboli, ostali pa lahko »prebolevajo« okužbo brezsimptomno. Znano je, da se pri prvi skupini virus začne intenzivno razmnoževati 24 do 48 ur pred pojavom bolezni. Glede na to, da tovrstne osebe ne kašljajo, kihajo itd., je njihovo trosenje virusov majhno (le v izdihan zrak), možni pa so prenosi pri zelo tesnih stikih in kontaktni prenosi s površin (na primer okuženi se dotakne svoje sluznice nosu, kjer je veliko virusno breme, nato kljuke). Druga skupina je še manj pomembna za prenašanje virusa zaradi manjše koncentracije virusa na sluznicah zgornjih dihal.

Zdravila za novi koronavirus (še) ni.
Zdravila za novi koronavirus (še) ni. FOTO: POP TV

Torej, prenos okužbe od brezsimptomne osebe je možen, vendar predstavlja manjši delež vseh prenosov. Najpogostejši je pri osebah z res tesnimi stiki, kot na primer pri partnerskem odnosu.

Koliko časa je oseba s covidom-19 kužna?

Kaže, da je kužnost povezana s težo bolezni. Za paciente z blagim potekom bolezni, ki niso hospitalizirani, velja, da po 14. dnevu od začetka simptomov in znakov bolezni niso več kužni in se lahko vrnejo na delo. To velja pri približno 80 % pacientov.

Za paciente s hujšim potekom bolezni, ki so hospitalizirani, pa velja, da niso več kužni, ko je test dvakrat negativen v razmiku 24 ur oziroma 14 dni po prenehanju simptomov in znakov bolezni.

Kako je z zdravljenjem?

Ker je bila bolezen odkrita nedavno in klinične raziskave še potekajo, je na prvem mestu še vedno podporno zdravljenje. Kot je konkretno povedal dr. Janez Tomažič: "Vse to me spominja na zgodnja obdobja HIV/aidsa, ko so bila na dnevnem redu čudežna zdravila, vendar se nobeno ni izkazalo za učinkovito. Potrebno je bilo trdo in dolgoletno delo, ki je obrodilo sadove, saj je dandanes ta bolezen dobro obvladljiva. Tudi zahvaljujoč HIV/aidsu je današnja biotehnologija na neprimerno višji ravni, zato sem zmeren optimist, da bomo kmalu dobili učinkovito zdravilo za covid-19, predvsem pa cepivo proti novemu koronavirusu. Vendar pa so postopki v medicini jasni in ne da se jih prehiteti."

Na podlagi predloga strokovnjakov z Zavoda za transfuzijo krvi poskušajo zdaj tudi pristopiti v mednarodni projekt zbiranja plazme s specifičnimi imunoglobulini, dobljenimi od prebolevnikov covida-19. "Menimo, da na ta način, če jih vbrizgamo okuženemu bolniku dovolj zgodaj, lahko bistveno oslabimo potek bolezni," razlaga Tomažič.

Slovenija naj bi z Japonske dobila še eno zdravilo favipiravir, ki je primarno namenjeno zdravljenju gripe. Študije o učinkovitosti tega zdravila pri zdravljenju bolnikov, ki so okuženi z novim koronavirusom, potekajo v več državah. Po preliminarnih podatkih naj bi bilo primerno predvsem za tiste, pri katerih je bolezen v prvi fazi. "Ko ima oboleli prve simptome, ampak se ti simptomi ne razvijejo v drugo fazo, ko prihaja do generaliziranega vnetja mešičkov," dodatno pojasni Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

Izsledki teh študij so za zdaj po Štrukljevih besedah obetajoči, tudi če jih primerjamo z nekaterimi zdravili, ki jih v boju zoper novi koronavirus že uporabljamo. "Lahko rečem, da so rezultati nekoliko obetavnejši, kot so v kombinaciji z lopinavirom/ritonavirom, ki je znano zdravilo, ki je tudi že registrirano za zdravljenje okužb z virusom HIV."

Uporaba zaščitnih mask v javnem življenju

Spomnimo, z novim vladnim odlokom je na zaprtih javnih krajih obvezna uporaba zaščitne maske (ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so npr. rute ali šali ) ter rokavic. Tomažič sicer v intervjuju odgovarja, da ni raziskav, ki bi utemeljile smiselnost vsesplošnega nošenja mask v javnosti (v odprtih in zaprtih prostorih), ob tem pa poudarja, da je zelo pomembno, da maske uporabljamo pravilno. Ključno je vzdrževanje ustrezne distance, ko se kam odpravimo, seveda pa je najpomembneje, da preprosto ostanemo doma.

Nasvet glede prehrane

Pomemben je vnos zadostne količine cinka s prehrano.
Pomemben je vnos zadostne količine cinka s prehrano. FOTO: Dreamstime

V dneh, ko se življenje vrti okoli epidemije covida-19, velja znotraj mediteranske prehrane posvetiti pozornost količini in načinu priprave obrokov, ki nas bodo oskrbeli s primerno količino cinka v kombinaciji s flavonoidi, ki imajo morda ugodne učinke pri preprečevanju tovrstne bolezni. Kaj to pomeni, si lahko preberete tukaj.

Vse ostale pomembne informacije si lahko preberete v preostanku intervjuja.

Pasica posebne novice POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nutrixsi
31. 03. 2020 08.51
+0
Hehe, kako lahko promovirate mediteransko prehrano kot nekaj proti virusni bolezni, ko so tri največje mediteranske države med top 6 najbolj prizadetimi z virusom in največ smrtnimi primeri. A avtorji in kvazi strokovnjaki sploh kaj razmišljate ali le na pamet neumnosti pišete. Nehajte zavajati in bo marsikateri Slovenec bolj zdrav. In ko bodo Slovenci bolj zdravi, se bo vsaka epidemija hitreje in bolje rešila z manj smrtnimi primeri, kar bo tudi razbremenilo zdravstvo, družinske zdravnike in izboljšalo kvaliteto zdravstvenih storitev, med drugimi... :)
Huki
30. 03. 2020 21.57
-1
Ta virus bo ves cas prisoten, morda tudi mutiral. Ne bo izginil.
FAUSTOS1
30. 03. 2020 16.55
-1
ti strokovni članki so dobri a kaj ko objavljate tudi politine panflete te populistične orbanove vlade v sloveniji .ki govorijo o osamosvojitveni vojni za borbo proti virusu in ostale bedastoče.
BETONSKI
30. 03. 2020 16.37
+1
Vse bolj imam občutek ,da je Kitajska to zanalašč naredila,zelo hitro je ustavila širjenje virusa,sedaj pa prevzema poveljstvo nad bojem proti virusu,prej je izdelal 20m mask na dan sedaj 100m tako da se širi v vse države. Evropa ugotavlja ,da brez Kitajske ne more več,na žalost,kako bo pa lahko prisilila Kitajsko v drugačno življenje.
slo_veter
30. 03. 2020 15.03
+12
dobro bi bilo uvesti testiranja bom laično rekel na prisotnost protitelesc, kateri bi povedal ali si zadevo že prebolel. Sedaj se lahko skrivam pred virusom, policijo, redarji in ostalimi vesoljci .. v bistvu pa sem zadevo že prebolel in nisem več kužen.
detect
30. 03. 2020 14.44
-1
stoinena
30. 03. 2020 14.29
+3
vpišite shield maske v google
janez Kovač 1
30. 03. 2020 14.26
+12
Prvo naj vlada nabavi zaščitna sredstva,potem pa piše prepovedi in odredbe,samo nekam zelo dolgo se nabavljajo,naj bi raje naredili v Sloveniji razpis kaj se rabi in bi Slovenski podjetniki in obrtniki to že zdavnaj izdelali in zaposlili ljudi!
Shrimpjee
30. 03. 2020 14.09
-1
Virus ni tako hud, severna italija je tela bit 5G kapitol, propustnost celic, imunski sistem, absobcija kisika..nej ugasnejo 5G v torinu, bergamu in milanu kjer ga imajo na polno, tipo 70% Wuhan varjanta..Zakaj jug italije nima problemou? Zakaj nima Nemčija take krize s toliko okuženimi.. Človeštvo se samo sebe ubija zaradi dnarja...5G lobisti in korporacije in telekomunikacijske firme ki že izdelujejo telefone za to sranje, si ne morejo privoščit prepovedi te tehnologije, glede na to da so že izdelali nove telefone ki lahko to izkoriščajo. Lahko si pa privoščijo 1000000 mrtvih in pol rečejo dejmo izkoristit 5g infrastrukt uro za reševanje te krize. Aja in digitalen dnar da se virus nebo več prenašal. Papa uni liter šnopca in važo medu ki ti ga proda sosed. Kaj je narobe s tem komentarjem? Svoboda govora spoštovano uredništvo? Imajo ljudje svoje možgane, naj sami odločijo kaj želijo brat in kaj ne. Nič nespoštljivega ni v tem kar sem napisal niti ene vaše točke ne obkljuka, vaša cenzura je pa na nivoju srednjega veka.
Grunf TNT
30. 03. 2020 14.29
-2
Teorije zarot iz Ameriške kuhinje tokrat.
Hary6
30. 03. 2020 13.51
-8
nove patrije z vso opremo so ze narocene jansa zna poskrbet za sebe
Damjan Diamond
30. 03. 2020 13.04
+43
Ne vem kaj ni jasno ljudem. 30 dni bi bili v samo-izolaciji, eden od družinskih članov bi hodil v trgovino z ustrezno zaščito, drugi pa bi ostali doma in uporabljali socialna omrežja za komuniciranje, se zbližali z družino in pošteno odpočili oziroma poskušali uživati v prostem času. Če bi se vsi strikno držali izolacij za 30 dni, bi korenito preprečili širjenje virusa, saj bi okuženi brez ali z mili simptomi bolezen preboleli, zdravi pa se v tem času ne bi inficirali. Zaradi 10% primadon, ki ne morejo upoštevati zdravniških nasvetov in se šetajo po celi državi ter ogrožajo zdravje in življenje drugih, pa bomo morali karanteno podaljašati za dobo treh mesecev.
VAREN
30. 03. 2020 13.09
-25
Preveč si pameten. Vsi tisti, ki pametujejo o izolaciji, se kažejo po TV v družbi mnogih. Tudi novinarji so med njimi. Kdo potem raznaša okužbo. Dej sprav se nekam.
stoinena
30. 03. 2020 14.19
+7
točno to. to pa ker niso resno poostrili takoj. dokler ni kazni, se eni sprenevedajo.
mišnica
30. 03. 2020 13.01
+20
OBVEZNA UPORABA ROKAVIC IN MASK V TRGOVINAH ITD, KJE PA NAJ JIH PREBIVALSTVO DOBI ?
modelx
30. 03. 2020 13.12
-4
stoinena
30. 03. 2020 14.27
modelx
30. 03. 2020 12.55
-11
še vedno jih v eu največ umre za gripo. menda test na tale virus niti ni relevanten in jih večina ima v bistvu gripo in ne tega virusa. dvomljivo je tudi zdravljenje - če je sploh pravilno - menda stroka zdravi samo da zdravi in se s tem izogiba slučajnim obtožbam, da ne zdravi. ali pa je zdravljenje pravilno, pa menda sami vedo, da ni.
ZAinKONTRA
30. 03. 2020 14.54
+6
Se strinjam,kje so obdukcijska poročila,da je vse covid-19,tudi gripa je zelo nevarna,tudi zaradi nje umirajo ljudje npr.bakterijska pljučnica,torej kot razumem imamo v Sloveniji od 1.1.2020 do danes 7 smrtnih primerov zaradi sezonske gripe in 11 zaradi covida-19.Koliko je smrti od 3.4.2020 do danes zaradi sezonske gripe,ali ti podatki obstajajo,lani je bilo baje v prvem tromesčju s Sloveniji preko 100 umrlih zaradi sezonske gripe.
izi11
30. 03. 2020 12.39
+14
Preverjeno deluje> česen in križ. Oboje obesite okoli vratu in garantirano se vam ne bo nihče približal na 2 metra. Razen kakšnih zdravstvenih delavcev....
juresmax1
30. 03. 2020 13.04
+7
Ja baje je še bolj učinkovito (razen v Indiji), če si okoli vratu obesiš kobro.
Klemzi28
30. 03. 2020 12.18
+4
Sami strokovnjaki a ubistvu sam kopirajo mnenja drugih za samopromocijo. Razkuzevanje javnih povrsin ne bo melo nobenga efekta oz ne bo preprecilo sirjenja to so povedal ze v zacetku marca...seveda so to rekli tisti virologi k so experti in so ze prepiznavni in ne rabijo pretirane samopromocije
detect
30. 03. 2020 11.48
+12
Zlasti na nepreverjenih spletnih straneh in na družbenih omrežjih se širijo različne informacije. Ljudje ne vedo, komu verjeti. Nekatere informacije so povsem napačne, druge nepreverjene, tretje polresnice ali popolne izmišljotine.
VAREN
30. 03. 2020 11.46
+5
Če ta srtokovnjak pravi, da smo sredi pandemije, potem že ne ve o čem govori. Le kako je bil lahko okužen novorojenček, če ta strokovnjak pravi, da ni možna okužba preko popkovine ali kako drugače. Kako naivno ocenjuje kdo je lahko prenašalec ali ne. Nihče ne ve kako se virus prenaša. On pa še vedno govori o kapljičnem prenosu. Pa o tistih 14 dneh okuženosti. Še ni slišal, da so na tisti potniški ladji po 17 dneh našli virus, pa na ladji ni bilo nikogar. Torej dokazano ne ve kaj govori ta naš strokovnjak. Če je pa cink tako dober, pa kar v Cinkarno celje. Tam ga je dovolj za vse. Ja taki strokovnjaki z zdravstvenega področja so k nam prinesli virus, ga širili, zdaj pa nam pametujejo. Zato pa smo tam kjer smo.
Klemzi28
30. 03. 2020 12.19
+2
KVAJSTABO
30. 03. 2020 11.37
+13
Česen v kateri koli obliki je vsekakor pametno imeti doma, saj vsebuje snovi, ki delujejo antibiotično; z njim v ljudski medicini že stoletja uničujemo bakterije, glive in viruse. In, zakaj v to smer kaj ne stestirajo?
detect
30. 03. 2020 11.19
+12
zdaj vidim da je še najbolje,da sploh ne poslušam in gledam .tisoč razlag je o tem virusu in vsak prisega,da ima prav in sedaj verjemi,kateri razlagi?
LOPOVIGOTOVISTE
30. 03. 2020 11.04
+26
2 TEDNA STE NAM LALALI DA GRE ZA NAVADNO GRIPO IN DA MASKE NISO ZASCITA.., IMELI STE KVAZI STROKOVNJAKE -POLITICNE .. TUDI CE JE V CLANKU RESNICA VAM NE VERJAMEM VEC...
RichPiana
30. 03. 2020 11.46
+0
Jaz verjamem samo 24ur in kitajskem CCPju😂
GospodT
30. 03. 2020 12.06
+10
In kam so šle ošpice, o katerih smo brali vsak dan po 2x, smrtonosne za znoret. Jih je corona eradiciral? In kam je šla gripa, kjer si se moral nujno cepit, drugače je po tebi? Nihče več ne umira od gripe? Popolna izguba kredibilnosti.
Klemzi28
30. 03. 2020 12.20
+0
maska ce ni ppp nesto oz n95 ti nic ne pomaga pred okuzbo... je pa higienicno da mas masko gor ker ne vemo kdo je kuzn. cist simpl