Slovenija

Klokočovnikova pogodba s celjsko bolnišnico po oceni ministrstva nična

Celje, 29. 11. 2023 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je pogodba med družbo Kardio Klokočovnik in celjsko bolnišnico, ki je bila sklenjena decembra lani, nična. Kirurg Tomislav Klokočovnik je operirati začel junija. Ko je ministrstvo ugotovilo, da zdravnik potrebuje dovoljenje za bolnišnično dejavnost, pa je moral prenehati z delom.

Po navedbah časnika Delo je Tomislav Klokočovnik prepričan, da izpolnjuje vse pogoje za pridobitev dovoljenja za bolnišnično dejavnost, a so zdaj, "da bi ga še naprej onemogočali in zadevo zavlačevali", žogico oz. krivdo preusmerili na celjsko bolnišnico.

Klokočovnik med operacijo
Klokočovnik med operacijo FOTO: osebni arhiv

V zakonu o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti je določeno, da se uporabnina za oddajo nepremičnega premoženja države določi s cenikom, ki ga sprejme predstojnik upravljavca. Celjska bolnišnica k oddaji premoženja v najem ni pridobila soglasja ministrstva k ceniku uporabnine, zato ministrstvo meni, da pogodba, ki so jo v Celju sklenili s Klokočovnikom, ne izpolnjuje zakonskih pogojev.

Na možnost, da je s pogodbo kaj narobe, do zdaj z ministrstva niso opozarjali. Tamkajšnja podsekretarka je Klokočovnikovemu odvetniku Aleksiju Mužini avgusta celo sporočila, da naj uredijo le še soglasje glede nosilca zdravstvene dejavnosti, potem pa bo nemudoma izdano dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti, poroča Delo.

Klokočovnik je danes  povedal, da je doslej moral dokazovati, da ima njegovo podjetje vso potrebno dokumentacijo za izvajanje bolnišnične dejavnosti, za katero je pred 14 leti pridobil tudi koncesijo.

"Podsekretarka na ministrstvu je napisala, da imamo vsa potrebna dovoljenja in soglasja za opravljanje bolnišnične dejavnosti, zato nam bodo izdali odločbo, ki smo jo čakali mesec ali dva. Potem pa so se spomnili, da je celjska bolnišnica naredila napako, ker ni pridobila soglasja ministrstva za oddajo prostorov," je dejal Klokočovnik.

Medtem pa celjska bolnišnica nadaljuje dolgoletna prizadevanja za pridobitev javnega programa kardiokirurgije. Po navedbah časnika so primerno zainteresirani program kardiokirurgije razvijati s Klokočovnikom, ki je po njihovi oceni vrhunski operater.

Srčni kirurg Klokočovnik je z vodstvom celjske bolnišnice podpisal pogodbo o izvedbi srčnih operacij s svojo ekipo ljudi, lastnimi aparaturami in zdravili. V ta namen mu je bolnišnica odstopila štiri postelje zaradi lažje logistike operiranih bolnikov. V načrtu je bilo, da bi letos naredil 140 srčnih operacij v Celju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
30. 11. 2023 13.48
+1
Zdaj pa še malo resno. Za vsako operacijo je račun in plačilo. Če ni storitve ni računa ni plačila. Denar lahko konča na neznanem kraju v pravih rokah. Po trenutno veljavni logiki denar golobjaki bolj potrebujejo kot janševci.😀😀😀. Bolniki so pa zgolj številke in kolateralna škoda
smuuki
30. 11. 2023 13.44
+1
Namenoma zavlačujejo z birokratskimi postopki, da to prehodno obdobje operirata Maljevac in Kordiš. Vsaj nekaj bosta zaslužila v tem času. 😀😀😀😃
Frotirka
29. 11. 2023 16.50
+3
celjska bolnica ima čakalne vrste; operacijsko naj najprej uporabijo za skrajševanje le-teh. gospod vsemogočni pa si naj zgradi svojo kliniko in operacijsko dvorano. ker če zan in ekipo ni dovolj dobro v javnem zdravstvu…
StricKozamurnik
29. 11. 2023 15.32
+5
Bemu mast, meni Janković tudi ne da soglasja za hektar parkirnih površin v centru Ljubljane, četudi sem usposobljen "parkmajster". Dragi moj "klokan" zaposli se v bolnici, pa ti bo omogočeno tako želeno bolnišnično delo. Aja, to pa ne! Ti bi samo rezal in nato pustil paciente v državni oskrbi in nato še malo pobrkljal po kakšni drugi kliniki, vse za dober denar seveda.
geemale
29. 11. 2023 14.39
+3
tole so polena od sestric Zorc, Medicorja in njihovih argentinsko-ameriških botrov ... pa najbrž maščevanje NSi za Hajdinjaka in Dars...
GMajky
29. 11. 2023 13.25
+4
to je se en parazit, prisesan na javne finance!!! kar pa se tice njegove uspesnosti, pa si preberite kaj vec clankov o njegovih neuspelih podvigih in komplikacijah po njegovih operacijah!!! ni vse tako lepo kot se slisi!!!
ZbuditeSeLjudje
29. 11. 2023 13.18
-2
Torej kirurg ima svojo ekipo in opremo, SBC naj bi mu oddala postelje. Ministrstvo še ni sprocesiralo soglasja k ceniku (cenam) za te 4 postelje. Torej, nič mi ni dano, on rabi samo Ministrstvo da da štempelj dogovorjeni ceni najema teh postelj. Zakaj je zdaj problem? Pro.kl.eta zbirokratizirana država.
optimistikus
29. 11. 2023 13.01
+6
to je del te strategije ki jo je začela ta vlada, doktorjem je treba počasi stričti peruti da se zadeve izboljšale, ta vlada dela edina v pravo smer vsaj kar se zdravstva tiče, seveda so pred volitvami napovedovali hitre ukrepa a se tako nebi izšlo dobro, tudi odvzem dodatnega zavarovanje zavarovalnicam je izredno dober korak
CelyCely
29. 11. 2023 13.21
-4
Super se izboljša vse, če se ne delajo operacije. Eni res ne znate sešteti 1 in 1.
zibertmi
29. 11. 2023 12.51
+7
saj kako pa naj bi bilo drugače,v moji ,naši javni ustanovi izvaja privatno dejavnost .v naših prostorih z našim orodjem in verjetno tudi nekaj osebja
User1094863
29. 11. 2023 11.21
+11
vsi ljudje ki se po osnovni šoli šolajo še naprej na stroške državljanov bi morali podpisati pogodbo da bodo določeno obdobje po izobraževanju delali v sloveniji, oziroma določeni poklici da bodo delovali v javnem zaposlovanju predvsem zdravniki ki jih šolamo po 15 let zato da nam potem bežijo v tujino!! ali naj oddelajo 15 let pri nas , v javnem zdravstvu ali pa naj vrnejo stroške šolanja!! ali pa naj že takoj odidejo na študij v tujino.....
mate08
29. 11. 2023 11.45
-4
lahko Vam...k še osnovne nimate končane in vas noben ne mara
defodil
29. 11. 2023 12.48
+0
dr. Klokočovnik se je šolal v Padovi in kot vrhunski strokovnjak delal v UKC > 30 let, sedaj ima pa tudi že pogoje za upokojitev, ker pa je odličen operater, je škoda, da mu ne omogočijo delati, saj bolnikov, ki čakajo na srčno op. je preveč
bandit1
29. 11. 2023 11.18
+1
Za vsak poseg moraš vsaj 3 x podpisat. Nihče ne odgovarja če greš na Žale. A tisti vele uspeh iz UKC LJ kjer so bolniku izčrpali kri in ga zamrznili pred operacijo o katerem ste pisali pred 1 mesecem še živi ? samo vprašam avtomehanik mi je rekel da to ne gre.
medusa
29. 11. 2023 10.59
+4
Super...Med tem pacienti čakajo in umirajo zaradi vaše nesposobnosti omogočiti maherju ,da dela čudeže... Kot ,da na meji čakajo novi kirurgi ....sicer ti najbrž znajo amputirat glave in ude...
zvoneti
29. 11. 2023 11.24
+9
Kaj pa trobezlate, v UKC so ga javno povabili, da pri delati k njim in da ga bodo veseli. Gospod dobrotnik in rešitelj se ni odzval povabilu, ker bi rahe enako delo opravljal za 1 MIO/leto, za plačo v UKC-ju ga pa absolutno ne zanima in se požvižga na vse umirajoče in trpeče slovenske paciente.
defodil
29. 11. 2023 12.50
+4
Gospod je tam že bil in so ga skenslali, zato je šel drugam
xyz01
29. 11. 2023 10.14
+13
Klokočovnik naj si zgradi svojo kliniko pa bo delal karkoli in kadarkoli. Ne vem zakaj bi bili vsi zdravniki "privat" ordinacije pa bi imeli v javnih ustanovah. Se ve, da je to za njih najceneje oz. skoraj zastonj, ker za minimalno plačilo koristijo vse od kadra, aparatur, gretja...do uporabe WCja.
medusa
29. 11. 2023 11.01
-8
Se ti zavedaš kaj trobezlaš? Kirurg mora imeti mirne roke in delati v mirnem okolju , popolnoma zbran . Ti sero misliš ,da je to mehankar ,ki dela s plehom? Najbrž več ,kot par razredov nisi naredil....
zvoneti
29. 11. 2023 11.07
+7
Medusa: Torej vi podpirate, da zdravnika z koncesijo, ki bo delal v UKC plačujemo 1 mio/leto, njegovega kolega zaposlenega v UKC pa 100.000/leto??????? He, he, predlagam, da vi poiščete slednje.
kahelc
29. 11. 2023 11.12
+5
Kaj ima mirna roka veze z lastnimi prostori?
CelyCely
29. 11. 2023 13.22
-1
Ko boš ti čakal operacijo, se ti to ne bo več zdelo veliko.
zvoneti
29. 11. 2023 15.45
+2
Zaradi takih požrtvovalnih doktorjev vsi čakamo. Oni bi ropali naše zdravstvo na vseh koncih in krajih, če pa bi že gospoda kaj delala, pa lhko samo za milijone. Njegovi kolego vzaposleni v javnem zdravstvu dobijo 100.000/leto, dobrotnik bi pa enako delo opravljal v istih prostorih za 1MIO/leto. Zbudite se.
zvoneti
29. 11. 2023 10.09
+10
Tale jastreb si je pa omislil zelo dober poslovni načrt. Ustanovim podjetje, se prisesam na javno zdravstvo in v nekaj letih postanem milijonar. Vsi tisti, ki pa enako delo opravljajo v javnem zdravstvu so pa butli in bodo to mirno gledali, vključno z plačniki-državljani. Vsi, ki tukaj trobite floskule o pacientih, ki umirajo v čakalnih vrstah, nimate pojma, da prav to podpirate, ko podpirate jastrebe, ki bi opravljali samo take operacije, ki so finančno zelo donosne in enostavne(poguglajte katere operacije je ta dobrotnik izvajal za milijone na obali), vsi težji in zelo dragi primeri pa bi ostali na plečih javnega zdravstva. Kdo pa bo ostal v javnem zdravstvu na neprimerljivo manjšem dohodku, če pa zasebniki kot je tale jastreb kasira milijone, njegovo podjetje je v zadnjih desetih letih od ZZZS prejelo malo manj kot 7 milijonov evrov. Lani, ko je koalicijski zakon omogočal plačevanje po opravljenih storitvah, je Kardio Klokočovnik dobil 996.215 evrov ali 57 odstotkov več kot leto prej. Zakaj se je prisesal na javno bilnišnico in sedaj joka, da ga nočejo, če ima koncesijo naj si gospod zgradi svojo bolnišnico s svojo opremo in zaposlenimi in ne bo imel nikakršnih težav. Sicer pa naj čudežni deček ponudi svoje milijonske storitve v tujini, če je tako zelo sposoben in iskan, zakaj joka, ker ga naši nočejo več bogato plačevati. Naši zdravniki bi vsi bili privatniki z neomejenim dostopom do molzne krave-javnega zdravstva in njihovih pacientov. Sicer pa v tem prispevku nihče ne omenja, da so bile komplikacije po njegovij operacijah v Celju, ki so jih morali reševati v UKC Maribor, seveda na naše stroške, poguglajte. Podeljevanje koncesij brez nekega preglednega in vzdržnega načrta je rak rana našega zdravstva. Koncesije bi morali podeljevati v tistih dejavnostih kjer v javnem zdravstvu ne primanjkuje kadra, če pa kdorkoli želi med zasebnike pa naj izvoli in si najde samoplačniške paciente kakor ve in zna. Sedaj pa bi gospodje imeli zasebne prakse na račun javnega zdravstva, opravljali bi samo tiste dejavnosti, ki so enostavne in donosne in seveda zaračunavali milijone in sedeli v vilah in jahtah. Navkljub podpori politike je ta sistem prišel sam sebi navzkriž, ker sedaj je takih jastrebov vedno več in sistem se je porušil, molzna krava je prazna in v bankrotu, neumni kolegi na neprimerljivo nižjih OD v javnem zdravstvu pa tega tudi ne bodo več mirno gledali (preberite:Dragan Kovačić: Celjski recept, da zasebniki nehajo pobirati smetano). Najslabšo pa smo potegnili pacienti in smo žrtev tega roparskega lobija, ki ga je združno z njimi ustvarila vsa politika zadnjih 30 let.
User1035444
29. 11. 2023 10.10
-9
medusa
29. 11. 2023 11.03
-3
S takimi budalaščinami bomo izgubili sposobne kirurge! Lahko pa jih ta moment vse zamenjamo z roboti ,ker nesposobni kirurg te pelje samo v žaro!
zvoneti
29. 11. 2023 11.04
+6
Kdo pa mu to preprečuje in osporava? Zgradi naj si svojo bolnico in se dokaže, mastno služi, izvaja nešteto operacij......prav privoščim mu, da je ospešen. V čem je problem? Razumete?
petka5
29. 11. 2023 09.53
+6
spet se boste birokratsko kregal, ljudje pa ostajajo nezdravljeni... speljite se nekam
BimbayLola
29. 11. 2023 09.39
+0
Neverjetna je ta gonja proti zdravnikom v tej levi vladi. Obup, kaj nam delajo. Še tisti zdravniki, ki so nam ostali, bodo spokali in šli. Katastrofa od vlade.
poper00
29. 11. 2023 09.50
+14
Najboljše je,da jim damo celotno infrastrokturo zastonj in plačujemo servisiranje,oni pa bodo pobirali denar,plačo in imeli vso potrebno logistiko.Vsi že zdaj sedijo na dveh ali več stolčkih.
JApajaDAja
29. 11. 2023 09.18
+5
če zunanji zdr.minister, uličar jenul reče-ne, potem je ne....tako nam odloča stroka !
123soba
29. 11. 2023 09.13
+14
Ukinite te dvoživke. Naj dela na svoje, zzzs naj mu pa plačuje. Zakaj pogodba z bolnico. Enako kot v ukc ljubljana, kjer je za 25% časa zaposlen kirurg. Pa ne vem a je tistih 25% malica, dopust ali sestanki. Moral bi imeti plačilo od operacije.
Anion6anion
29. 11. 2023 09.05
-4
Toliko časa ga bodo zafrkavali da bo odšel v tujino. Potem bodo pa jokali da ni dovolj ustreznega kadra za srčne operacije.. Butale
Joe.Black
29. 11. 2023 09.14
+7
Kam v tujino pa lahko gre 70 letni kirurg? Penzionist.
User1035444
29. 11. 2023 09.39
+0
Tomy1
29. 11. 2023 09.45
+0
Ko še tega kot praviš "penzionista" ne bo , boš še prosil zanj, ko bo šlo zares !
poper00
29. 11. 2023 09.53
+8
Tomy1 saj zato se gre .Nonstop le grožnje in molzenje.Naj si naredi kliniko in dela kar hoče.
zvoneti
29. 11. 2023 10.11
+7
V tujini je že bil, le zakaj je prišel nazaj, če pa se tam cedita med in mleko?????