Slovenija

Kmalu hitrejše določanje odškodnin zaradi ograje na meji?

Ljubljana, 11. 07. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
11

Državni zbor je opravil razpravo o predlogu novele zakona o nadzoru državne meje, ki naj bi pospešila in poenostavila postopke izplačila odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire. Predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da bo novela deležna podpore.

V uvodu današnjega dela seje je DZ opravil razpravo o predlogu novele zakona o nadzoru državne meje, s katero bi pospešili in poenostavili postopke izplačila odškodnin za uporabo zemljišč, na katerih so ob meji postavljene tehnične ovire.

Po besedah notranjega ministra Boštjana Poklukarja veljavni zakon o nadzoru državne meje določa, da sme policija na zasebnih zemljiščih postaviti in uporabljati tehnična ali druga sredstva, če je to nujno za opravljanje nadzora državne meje ali preprečevanje njenega nedovoljenega prehajanja. Ker se s tem posega v ustavno pravico do lastnine, zakon določa tudi upravičenost do nadomestila lastnika zaradi otežene rabe zemljišča in omejitev lastninske pravice s služnostjo v javno korist.

Notranji minister Boštjan Poklukar
Notranji minister Boštjan Poklukar FOTO: Aljoša Kravanja

Ker pa so se postopki omejitve lastninske pravice in določitve odškodnine izkazali za dolgotrajne in zapletene, je treba lastnikom zemljišč po ministrovih besedah zagotoviti hitrejše in učinkovitejše izplačilo odškodnin – to naj bi zagotovila predlagana novela.

Ta določa, da bo odškodnina izplačana za čas od poteka 24 mesecev od uporabe zemljišč, ki otežuje njihovo redno rabo (za ta čas lastniki prejmejo nadomestilo), do poteka obdobja obremenitve zemljišča s služnostjo. Pri tem bo odškodnina enotna, izračunana pa bo na podlagi metodologije, ki jo je določila vlada. Novela se sicer nanaša na 2957 zemljišč, na katerih je bila ustanovljena služnost za deset let, letne finančne posledice za proračun pa so ocenjene na 35.000 evrov.

Pomisleki glede višine odškodnin, izrecno proti predlogu le Levica 

V večini poslanskih skupin so novelo načeloma pozdravili, imajo pa v nekaterih pomisleke glede višine odškodnin.

V LMŠ bodo po besedah Nika Prebila novelo podprli, ker bo prinesla hitrejše in učinkovitejše izplačevanje odškodnin. "Z njo gremo predvsem naproti ljudem, ki se soočajo s težavami zaradi tehničnih ovir," je dejal. V SD bodo novelo prav tako podprli, čeprav menijo, da vsaka dodatna ograja na meji otežuje delo, in si želijo, da se začasne tehnične ovire na meji čim prej odpravi in razmisli o kakšnem drugačnem načinu nadzora državne meje. 

Za SDS po besedah Anje Bah Žibert predlagana novela ni nepomembna, se jim pa zdi neprimerno, da so predvidene tako nizke odškodnine. Te namreč niso sorazmerne s tem, za kakšen poseg v zasebno lastnino gre, je dejala. Da so odškodnine izjemno nizke, so prepričani tudi v NSi, posebej glede na to, da so jih lastniki zemljišč prisiljeni sprejeti. Kljub temu bodo po besedah Blaža Pavlina novelo podprli.

Med obravnavo predloga se je sicer kar nekaj razprave vrtelo o tem, kako Slovenija obvladuje ilegalne prehod meje.
Med obravnavo predloga se je sicer kar nekaj razprave vrtelo o tem, kako Slovenija obvladuje ilegalne prehod meje. FOTO: POP TV

"Odškodnine resda niso visoke, a je tudi res, da gre pri postavitvi tehničnih ovir le za del zemljišča in ne za celotno površino," je dejal Vojko Starović (SAB). "Upoštevati je treba, da gre za zemljišča, ki po površini niso velika, zato tudi ne more biti visokih odškodnin," je dodal Robert Polnar (DeSUS). Janja Sluga (SMC) pa je opozorila, da gre pri določitvi odškodnin za že uveljavljeno metodologijo, ki se uporablja tudi pri izračunavanju odškodnin za uporabo kmetijskih zemljišč za ostale nekmetijske namene.

Po besedah Dušana Šiška iz SNS je zakon zelo slabo pripravljen, a ga bodo podprli, ker "je dober za ljudi, ki živijo ob državni meji"

Izrecno so se proti zakonu opredelili le v Levici. Po besedah Boštjana Koražije mu nasprotujejo, ker so proti vsakršnim oviram na meji. "Ograja, žica in mešana patrulja ne preprečujejo prehodov meje. Vse, kar delajo, je to, da položaj še dodatno zaostrujejo," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FC Chelsea2
11. 07. 2019 14.03
+2
A dajte no to je norčevanje iz ljudi, ki se jim bo dala tako nizka odškodnina medtem pa dobavitelj ograje mastno služijo. Ampak me niti malo ne preseneča, ker so pač to pisali ljudje iz bloka, ki ne vedo, da so ljudje ob meji ostali brez del travnika, ki ga mimo grede mogoče kosilo za krmo živali ali pa ostali brez zaslužka od turizma. Dejstvo je ograja tam mora biti ampak ljudem pa je potrebno dati višjo odškodnino ne pa neki drobiža, ki bo mogoče za eno tedensko kosilo to je nič drugega kot norčevanje.
Vitruvio
11. 07. 2019 13.56
+2
Stranka SMC ,ki se sedaj po svoji katastrofalni in neuspešni epizodi triletnega mandata udinja desnici je pozabila na lačne in žejne prepeljane preko reke ob naših mejah ! Ste pozabili na Joška Jorasa ,ribiče in njihove kazni iz Hrvaške zaradi katerih ne smejo zapustiti države ,ker jih bodo poslali v zapor ?
Vitruvio
11. 07. 2019 13.57
+1
Nič ne jamrajo ,oni čakajo na vaše obljube gospodje iz SMC !
DirtySanchez
11. 07. 2019 13.14
+5
Glede na to kakšne pametne zakone imamo v sloveniji bodo prvi odškodnine zaradi ograje dobili migranti.
AlternativeFacts
11. 07. 2019 12.28
+5
Mi imamo proračun za vse, razen za najbolj socialno šibke...Tisti so si samo krivi, kaj pa živijo v Sloveniji....
ArkaMast
11. 07. 2019 12.04
-2
Sarceva ekipa zrihtala?
Vitruvio
11. 07. 2019 13.58
+1
Pozabljaš kdo je to zrihtal ? SMC in tvoj izvoljenec Miro .
kure bedne
11. 07. 2019 12.00
+18
To žičnato ograjo ilegalci prerežejo kot keks. Če se Slevensko vodstvo ne bo začelo resno ukvarjati s temi ilegalci vam povem, da smo ga dobro nasrkali. Tale Poklukar mi deluje tako, kot cmerar. Pa kje vraga najdemo vedno takšne mevžaste neodločne ljudi.
Vitruvio
11. 07. 2019 13.59
+2
travc
11. 07. 2019 11.47
+10
In zakaj se postavljajo ograje??Še nobeden ni šel nazaj ampak samo naprej.
travc
11. 07. 2019 11.45
+2