Slovenija

Saša Baričevič ni bil umorjen

Ljubljana, 12. 03. 2010 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./M.M./T.Š./STA
Komentarji
535

Po smrti Saša Baričeviča, ki so ga napadli njegovi bulmastifi, so policisti sporočili, da ni šlo za umor. Ob prihodu policistov je bil še živ. Ne morejo dokazati spolnih zlorab, našli pa so poškodbe, ki bi lahko bile posledica mučenja.

Goršek je zagotovil, da je policija dosedanji del preiskave izpeljala "strokovno in korektno, predvsem pa neodvisno". Po njegovem so tako neutemeljeni vsi pomisleki, ki so se v zvezi s tem pojavljali v javnosti, tudi glede morebitnega vplivanja na preiskavo s strani notranje ministrice Kresalove.

Kriminalisti so končali del preiskave v primeru napada psov na Oražnovi ulici v Ljubljani. Ugotovitve so predstavili na novinarski konferenci, dodali pa so, da se bo preiskava nadaljevala le v primeru, če bo to zahtevalo tožilstvo.

Po smrti Saša Baričeviča, ki so ga februarja napadli in ubili njegovi trije bulmastifi, so policisti sporočili, da ni šlo za umor ali uboj. Na kraju dogodka prav tako ni bilo tretje osebe.

Baričevič je bil ob prihodu policije še živ

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič in Branko Japelj iz sektorja kriminalistične policije
Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Adlešič in Branko Japelj iz sektorja kriminalistične policije FOTO: 24ur.com

Ob prihodu na kraj dogodka je Baričevič še živ ležal na dvorišču, zato so ga policisti na blazini odnesli v garažo, kjer so mu nudili prvo pomoč in ga tudi zavarovali pred nadaljnjimi napadi. V garaži pa so bili določeni predmeti, ki bi lahko kazali, da se je tam dogajalo nekaj nenavadnega. Policisti so pojasnili tudi, da v bližini ni bilo nadzornih kamer, prav tako niso izginili nobeni posnetki, kot se je govorilo.

Spolne zlorabe psov ne morejo niti potrditi niti izključiti

Psi niso bili omamljeni, poleg strelnih ran pa so imeli tudi druge poškodbe, ki bi lahko bile posledica mučenja. Branko Japelj iz sektorja kriminalistične policije je dejal, da ne morejo nedvomno in utemeljeno povezati poškodb psov z uporabo "predmeta". Tega pa ne morejo niti izključiti, je dodal. Spolne zlorabe tako niso dokazali, sicer pa je šest možnih vzrokov za poškodbe zadnjikov, vendar podrobnosti niso razkrili.

Nacionalni veterinarski inštitut sicer v poročilu nikjer ne navaja kakšnih hudih mehanskih poškodbah, ki naj bi jih našli na psih, pravi Japelj. "Govori se o t.i. odstopanjih, ki so lahko posledice vnetja, odpovedi cirkulacije zaradi pogina, uporabe sredstev za evtanazije in posledice šoka ob strelu," je dejal.

Kako so zavarovali kraj dogodka?

Janko Goršek in Marjan Fank na tiskovni konferenci
Janko Goršek in Marjan Fank na tiskovni konferenci FOTO: 24ur.com
Goršek je poudaril, da teorij zarote policija ne komentira. Fank pa je razložil, da posameznih navedb, ki so se pojavile v medijih, ni mogoče komentirati. Izjave so predstavniki policije podali na podlagi "izključno relevantnih podatkov".

Marjan Fank z uprave kriminalistične policije je razložil, da je zavarovanje kraja odvisno od ocene policistov. Usodnega dne so zavarovali širše območje zaradi nevarnih psov in uporabe policijskega orožja, nato pa so zavarovali še ožje območje. Kdo gre lahko na to območje, odloči vodja ogleda kraja dogodka. Tako je omenjeni vstop na širše območje omogočil tistim osebam, ki so bile potrebne za potrditev identitete žrtve in zavarovanja premoženja pokojnika.

Kdo je pošiljal fotografije žrtve?

Fank je v nadaljevanju nastanek in pošiljanje fotografije žrtve označil za neprimerno, nemoralno in nestrokovno. Zadevo je prevzel specializirani oddelek vrhovnega državnega tožilstva, zato poteka te preiskave ne more komentirati.

Zakaj so poklicali ministrico?

Na vprašanje, ali bo javnost po njegovem verjela takšnemu poročilo policije, Fank odgovarja, da je vsaka navedba v poročilu podprta s konkretnimi dokazi, ki so vsak trenutek preverljivi na vseh ravneh.

Generalni direktor policije Janko Goršek je razložil tudi, zakaj so o dogodku takoj obvestili ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in državnega sekretarja na tem ministrstvu. Gre za redno obliko obveščanja, ki se je izvajala že v preteklosti. Sprva je bila obveščena javnost, šele nato ministrica in državni sekretar. S strani ministrice ni bilo zahtev ali usmeritev dela policije, pravi. Goršek je dodal, da niti sam ni usmerjal dela OKC Ljubljana. "Če gre za dogodek, ki izstopa, se takoj obvesti ministrico in državnega sekretarja. Poglejte, v središču Ljubljane je umrl človek, ker so ga napadli psi,“ je dodal. Razložil je, da pri tem ne gre za zaupne podatke, saj je o njih obveščena tudi javnost.

Kje sta bila preiskovalni sodnik in tožilec?

Policija je obvestila preiskovalnega sodnika, ki je jasno dejal, da ogled prepušča policiji, je v nadaljevanju razložil Goršek. Branko Japelj iz sektorja za kriminalistično policijo pa je razložil, da so "na kraju obstajali indici, da se je dogajalo nekaj nenavadnega". O tem so obvestili tudi preiskovalnega sodnika, ta pa se je odločil, kot se je. Opozoril pa je, da "indic ni razlog za sum kaznivega dejanja". Japelj je povedal, da so lahko o sumu spolne zlorabe govorili šele, ko so prejeli prvo poročilo inštituta.

Kako odgovarja tožilstvo?

V zvezi z obveščanjem preiskovalnega sodnika in dežurnega tožilca se je v izjavi za javnost odzvala tudi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Tamara Gregorčič. Zapisala je, da je bila dežurna tožilka o dogodku obveščena s strani preiskovalnega sodnika, pri tem pa ni bila obveščena "o morebitnih sumih zlorabe psov, ki naj bi bili ugotovljeni že na kraju dejanja, ter dejstvih, da so bili najdeni in zaseženi tudi določeni predmeti, povezani s tem dogodkom". "Zato ji je bilo onemogočeno, da vsebinsko odloči o morebitni udeležbi na ogledu," je zapisala.

Preiskava glede morebitnih nepravilnostih pri vračanju psov se nadaljuje

Po napadu bulmastifov na Oražmovi ulici
Po napadu bulmastifov na Oražmovi ulici FOTO: I.A.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že leta 2006 so napadli in poškodovali Stanislava Megliča, zatem so jih začasno dali v zavetišče. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh psov lastniku, za katerega sicer obstaja sum, da naj bi pse, preden so ga napadli, spolno zlorabil.

A pri postopkih odločanja vračanja psov naj bi prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki pa je že nepreklicno odstopil, vendar ne zaradi tragičnega primera z bulmastifi, temveč po aretacijah zaradi domnevnega podkupovanja ob določanju zemljišča za letalski muzej.

Glede morebitnih nepravilnosti pri vračanju psov se kriminalistična preiskava nadaljuje.

V SLS so razočarani: Afera bulmastifi: doslej predstavljeni rezultati ne dajejo upanja, da bo javnost dobila celovite odgovore o tem primeru, menijo v SLS in poudarjajo, da javnost spet ni izvedela ničesar dokončnega.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
27. 07. 2019 08.29
Zakaj se je vse pomedlo pod prag??? Dajmo mladi novinarji! Raziščite še enkrat vse skupaj! Naj resnica zmaga in pravica bo roka zadostitve! Eni ne bomo teg nikoli pozabili!
bnam 2707
29. 07. 2010 13.23
+2
Kr nekaj....menim,da gre za hudo bolno slovensko samozvano elito in ta naj bi vodila slovensko državo.Ni čudno,da smo na dnu moralno,gospodarsko in tudi politično. Druga republika je blizu.
ZoyaTheDog
21. 05. 2010 22.34
+2
Mihec.pihec 13.03.2010, 20:45 9 Ob dejstvu, da je policija na mestu nesreče našla umetni penis, pa kondom na njem, pa sledi krvi na kondomu, pa sramne dlake....pa ob vsem tem po mesecu dni niso uspeli ugotoviti, če je prišlo do zlorabe psov. Sprašujem sledeče: kako naj pričakujemo od teh vrlih "specialcev", da bodo našli na primer posiljevalca, ki pa "orodje" odnese s seboj.....Ni šans! Se podpišem!!! O SPOLNI ZLORABI PSOV NE BO NIKJER NIČ PISALO. AMPAK VERJEMTE...NE BO SE POZABILO!!!!!
Dante123
21. 05. 2010 12.21
zkaj policija laže in daje vsakič drugačne izjave če so mislili tako bi naj svojo mentorico vprašati kako naj govorijo v javnosti v začetku da so bili psi zlorabljeni kasneje pa drugače škoda da nimajo svoj jaz apak plešejo tako kot jim njihova g igra samo uboge otroke znajo pretepat na demonstracijah ljudje kdaj se nam bodo odprli možgani kako policijo imamo
drago štubljar
28. 04. 2010 13.45
dobro da je prislo do afere psov saj su ih sds in zerjav pametni , dobro iskoristilii za kresalovu
waris
18. 03. 2010 20.33
+1
En kup sprenevedanja, žalostno!!!
jakac8
15. 03. 2010 16.18
-1
Marta Kos**** ve kako je ljudem v tej lepi deželi, kjer so navadni ljudje pridni...Zelo hitro je komentar preusmerila na nasprotno stran- na stran opozicije.. Taka oseba nima kaj delat v studiu in nam pamet solit.. se dela lepa in nas kako razume, a v isti sapi zagovarja to elito, ki je sedaj na vladi, ki greši nič manj kot Jelinčič, samo bolj laže in ščiti sebe, ker jih ima več na položajih..in seveda, ker je jelinčič fajn lajal, so ga morali utišat in njega potunkat.. Saj Slivnik pravi, da Jelinčič je že veliko let tak kakršen je, pa mu niso nič, sedaj pa kar na enkrat...Seveda, da bodo pozornost od baričeviča in svojih grehov preusmerili na Jelinčič&co.. še par mesecev, pa bo kresalka prevzela nadzor nad vsem-nad policijo, sodstvom..pol smo ga pa nastradali... Ko se ena taka zlobna baba, ki seveda po videzu samo zgleda kot neka ovčica, spravi nad ljudi, pol je hudo..sploh, ker je oseba, ki je imela vedno polno rit vsega in je delala, kar se ji je zahotelo...Takih bab se je za bat, to vam povem...že takoj ko je prišla v LDS sem vedel, da jo ne bo nič prida... Pa saj vemo iz služb kaj pomeni imet žensko za šefico, če ta misli, da je najbolj lepa in zaradi tega že avtomatsko misli, da je najbolj pametna..in vsi vemo, kakšni so odnosi, v kateri firmi, pisarni so same ženske ali pa tam kjer so moški..Pa ne mi zamerit ženske sedaj, ampak take izkušnje ima večina, s katerimi sem imel kdaj debate:-))
jakac8
15. 03. 2010 15.57
malena__7913.03.2010, 10:38 4 Tonček Balonček@t tukaj ni vprašanje psov. V ozadju zadeve bričevič lahko razberemo,kakšni bolani ljudje vodijo našo državO!Seveda,če si pred tem ne zatiskamo oči. ___________________________ Točno tako malena...
jakac8
15. 03. 2010 15.56
+2
Mihec.pihec13.03.2010, 10:07 6 Policija pri nas že prej ni imela posebnega ugleda. S to zadnjo afero pa se je spet zapletla. Preveč je bilo napak. Ob očitnem indicu, da je šlo za zlorabo psov, niso podali preiskovalni tožilki polne informacije (po moje zavestno). Niso vzeli posnetkov kamer na križišču. Pustili so vstop nepooblaščenim osebam na mesto nesreče, niso preiskali celotne hiše, itd...Preveč napak, da bi bilo naključje. Vsi vemo, da je bil direktor policije postavljen na to mesto na željo Kresalove (mimo javnega razpisa). In nobeden me ne bo prepričal, da se pogosto ne slišita po telefonu in da mu ne daje instrukcij. Da niso mogli potrditi zlorabe, mi ne gre v račun. Našli so prek 40 cm dolg dildo, kri, sramne dlake, itd....Na vsak način skušajo pravo resnico pomesti pod preprogo. Rekel bi, da se s takimi dejanji sami blatijo, zaupanje vanje pa še bolj upada. Razlogov zza odstop ministrice Kresalove je že cel ducat, Pahor pa kar čaka, tako kot vedno.....Sramota!!! Inspire13.03.2010, 10:05 8 Vsi postopki 2.2. 2010 so bili napačno vodeni , zato nas ne farbajte več . Navadni ljudje brez visokih nazivov vemo ,da mora na kraj dogodka priti preiskovalni sodnik in tožilec . Preko policijskega traku ne sme nihče dokler forenziki ne opravijo svojega dela ! Tam so pa letali vsi vprek v hišo ,da so lahko skrili vse dokaze . Enako so skrili dokaze v Kliničnem centru št II Barsos ! Vodilni pri policiji : Sebi lažete --nam ne morete ! ________________________ Popolnoma se strinjam z vama... Upam, da se bo to vsem maščevalo, kateri lažejo sedaj.... Pa da mi nebi to sedaj brisali, ker to je moje mnenje in do svojega mnenja ima vsak pravico, ki živi v državi v kateri se poudarja, da ima človek pravico do svobodnega govora..in če ste imeli vi pravico(kar je prav) poročat, da gre verjetno za spolno zlorabo psov, še preden je to dokazano(pa čeprav vsi vemo da je to res) pol imam tudi jaz pravico napisat, kaj želim takim barabam, ki sedaj nam lažejo! res za kozlat..
walle-e
14. 03. 2010 15.22
Tonček Balonček: Zakj torej redno bereš (in se oglašaš) pri temah Baričevič, če se ti to zdi brezvezno ...torej ne beri, ignoriraj in se ukvarjaj z globljimi problemi......vsak svoje!
Mihec.pihec
13. 03. 2010 20.45
+1
Ob dejstvu, da je policija na mestu nesreče našla umetni penis, pa kondom na njem, pa sledi krvi na kondomu, pa sramne dlake....pa ob vsem tem po mesecu dni niso uspeli ugotoviti, če je prišlo do zlorabe psov. Sprašujem sledeče: kako naj pričakujemo od teh vrlih "specialcev", da bodo našli na primer posiljevalca, ki pa "orodje" odnese s seboj.....Ni šans!
vetlan
13. 03. 2010 18.21
noname187 13.03.2010, 03:29 Mislim, da si eden/ena redkih, ki je naredil/a logične zaključke. Ne vem, zakaj sem dobil toliko plusov, ker vidim, da me niso prav razumeli. Rekel bi, da je bil res Baričevič umorjen. In so točno vedeli, da je njegov odvetnik Senica, ki bo za sabo potegnil tudi Kresalovo. Torej tarča je bila Kresalova. Ni mi pa jasno, zakaj policija laže (o mestu, kjer so ga našli, posnetki varnostnih kamer, prej so bili psi omamljeni, zdaj pa že ne itd. itd.). A so se med sabo dogovorili? In zakaj? Dopuščam tudi možnost, da je Baričevič to naredil, vendar v tem primeru stvari niti malo ne klapajo.
martinadraz@hotmail.com
13. 03. 2010 13.34
+1
Od 2.2. 2010 pa do danes je bilo uradno potrjeno, da Baričevič ni bil umorjen. In, da so to zgruntali so rabili mesec in pol. Naši vrli "strokovnjaki" pa ne morejo niti dokazati, da so bili psi zlorabljeni. Lepo vas prosim, kdo še verjame tem njihovim nebulozam? Kot sem že 1x omenila bi vso zadevo morali raziskati preiskovalci iz tujine. Tako pa se bo večino zadev pometlo pod preprogo, postopki se bodo vlekli v nedogled, krivci bodo valili krivdo en na drugega, odgovarjal pa itak ne bo nihče. Je v tem času kdo od odgovornih odstopil, bil premeščen, izgubil službo,...? Na koncu bo Baričevič še prikazan kot velik svetnik.
vetrolov
13. 03. 2010 11.35
+1
ŽALOSTNO DA SI POLICIJA DOVOLI, DA UKAZ MINISTRICE SPRAVI NJIHOV IQ = NUUUUUUUUUUULAAAA !!!! POSRANCI !!! NE PA POLICAJI !!!!!!!!
bogjeznami
13. 03. 2010 10.56
Samomor tudi ni bil!
mega302117
13. 03. 2010 10.54
Torej vse našteto pri razlogih za spremembe na psih kažejo, da so dobili te poškodbe v zadnjih trenutkih svojega pasjega življenja, morda so celo sami poginili???? ali pa jim je te težave povzročila DRŽAVA in reševalno represivni organi!!!!! Veterinarji so nemogoči in zdaj naj bi Pogačnika nasledil še eden od takih??????
Noska
13. 03. 2010 10.39
No sedaj smo razsvetleni, od česa lahko dobijo psi TAKE (navedene spodaj v mojem sporočilu) poškodbe!! "Nacionalni veterinarski inštitut sicer v poročilu nikjer ne navaja kakšnih hudih mehanskih poškodbah, ki naj bi jih našli na psih, pravi Japelj. "Govori se o t.i. odstopanjih, ki so lahko posledice vnetja, odpovedi cirkulacije zaradi pogina, uporabe sredstev za evtanazije in posledice šoka ob strelu," je dejal."
malena__79@hotmail.com
13. 03. 2010 10.38
Tonček Balonček@t tukaj ni vprašanje psov. V ozadju zadeve bričevič lahko razberemo,kakšni bolani ljudje vodijo našo državO!Seveda,če si pred tem ne zatiskamo oči.
Tonček Balonček
13. 03. 2010 10.38
-2
Kako bolno je to ukvarjanje z baričevičem ter rektumi njegovih psov? Pa kdo nej ogrožen zaradi tega, zakaj je to potrebno? A sploh veste, koliko človeških ž ivljenj je v Sloveniji ogroženih, tako in drugače, otroških rektumov in vagin, nihče s ene sekira, vsi s eukvarjajo z nekim pokojnikom in trupli njegovih treh psov! Pa zamislite se že malo, s čim vas pitajo, da ne bi videli širše in globlje!
medusa
27. 07. 2019 08.47
Noska
13. 03. 2010 10.30
MMC je pridobil poročilo o opravljeni preiskavi treh bulmastifov, ki bi lahko kazalo na utemeljen sum njihove zlorabe. Narejena so bila tri poročila, torej za vsakega psa posebej. Raztelešenje so opravili na Inštitutu za patologijo, sodno in upravno veterinarstvo. Pregledani so bili vsi organi, v oči pa bodejo navedbe pregleda črevesja, rektuma in anusa. V spodnji tabeli objavljamo poškodbe, ki so razvidne iz poročila ATLAS, star pet let - Sluznica rektuma in anusa je močno zadebeljena. - V končem segmentu rektuma, tik ob anusu, je bilo več polmesečastih, temno rdečih raztrganin. - Anus je bil širok šest centimetrov. - Deli sluznice rektuma so bili brez epitela. ATOS, star šest let - V začetnem delu sluznice rektuma je bilo pet vretenastih raztrganin, velikosti 1 x 0,5 centimetrov s sivimi, razcefranimi robovi ter centimeter široko krvavitivjo. - Analna odprtina je bila delno odprta (1,5 centimetra). - Površina sluznice je bila na prehodu iz kutane analne sluznice v žlezno rektalno sluznico brez epitela. - Proprija je imela mulitfokalne akutne krvavitve. JOY, stara deset let - Sluznica rektuma je bila blago zadebeljena in rožnate barve. - Vzdolžno odprt rektum je bil enakomerno širok (8,2 centimetra). - Anus je bil širok 6,8 centimetra. - Površina sluznice je bila na prehodu iz črevesne v kutano sluznico brez epitela.