Slovenija

Nad Perniškim jezerom zemeljski plaz ogroža kmetijo, grozi tudi izlitje gnojevke

Vukovje, 16. 12. 2023 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na kmetiji Železinger v Vukovju nad Perniškim jezerom se je med spomladanskim deževjem sprožil plaz v bližini hleva, ki še vedno ni saniran. Lastnik se čuti nemočnega, saj sam tako velikega posega, ocenjenega na okoli 700.000 evrov, ne zmore. Sanacija pa je nujna. Če bo plazenje doseglo gnojno jamo, se namreč lahko gnojevka izlije v jezero.

Lastnik kmetije Boštjan Železinger je povedal, da je položaj še vedno kritičen. "Zemljina še vedno polzi in ob vsakem večjem deževju odtrga kak meter dvorišča. Greznica, do katere je še približno štiri do pet metrov, trenutno k sreči še nikjer ne spušča. Če kje poči, pa imamo lahko ekološko katastrofo," je dejal.

Zemeljski plaz se je aprila sprožil poleg hleva, ki so ga zgradili pred tremi leti, in odnesel del dvorišča. "Asfalt je popokal. Ne vemo točno, kaj se dogaja spodaj," je povedal lastnik. "Sami tega ne moremo sanirati, ker preprosto nimamo denarja," je dodal.

Kot je dejal, so bili sprva deležni obljub o pomoči, položaj si je na lastne oči maja ogledala tudi takratna ministrica za kmetijstvo Irena Šinko, zdaj pa je vse potihnilo. Po njegovih ocenah je lahko težava v tem, da je plaz na zasebnem zemljišču.

Eden od plazov na območju Haloz
Eden od plazov na območju Haloz FOTO: Občina Cirkulane

Kmetija z okoli 130 glavami živine se nahaja na vzpetini, kakih 50 metrov nad Perniškim jezerom. Takoj, ko se je utrgal plaz, so po besedah lastnika spraznili gnojno jamo, a se je ta potem začela spet polniti. "Kmetujemo naprej, saj ne moremo drugače. Tri leta je bilo vse v redu, a ob velikih neurjih so stvari nepredvidljive," je dejal. "Tudi če bi se povsem zadolžil za to sanacijo, ne dobim tako visokega kredita. Oba z ženo se preživljava s kmetijstvom in druge rešitve nimava," je dodal.

Občina obljublja sanacijo

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so povedali, da je na potezi občina. "Občina je nosilec geotehničnih ukrepov. V kolikor je plaz evidentiran v letošnjih poplavah, je občina prejela tudi sredstva iz predhodnega programa za izvedbo nujnih ukrepov," so navedli.

"Z (rednim) programom, ki bo vir financiranja za večletno obdobje, bo občina lahko deležna sredstev za obnovo, če bo sanacijo plazu predlagala v sanacijski program in predložila tehnično dokumentacijo za izvedbo sanacije. Ne glede na navedeno je občina primarna za izvedbo nujnih geotehničnih ukrepov za zavarovanje objektov, tudi če ne gre za plaz, ki bi se sprožil ob naravni nesreči," so še dodali.

Na Občini Pesnica pojasnjujejo, da sta se ob sprožitvi plazu na kmetiji takoj odzvala štab civilne zaščite in gasilsko društvo ter zavarovala plazišče. "Po ogledu geomehanika in predstavnikov občinske uprave je bilo ugotovljeno, da plaz ne ogroža kmetijskega objekta, ampak dovozno cesto." 

Po navedbah občine je dogovorjeno, da bo geomehanik izvedel sondiranje terena, na podlagi česar bodo pripravili projektno dokumentacijo za izvedbo sanacije plazu. "Stroške priprave projektne dokumentacije bo prevzela Občina Pesnica. Glede na izsledke sondiranja terena bo v projektni dokumentaciji predlagana optimalna varianta nujne sanacije," so odgovorili, natančnejše časovnice pa ob tem niso navedli.

Dodali so, da bo občina Pesnica prijavila ta plaz v državni program sanacij večjih plazov, "ki pa za zdaj še vedno ni potrjen od države, niti nam ni znana višina predvidenih sredstev". "Ne glede na to bo občina začela sanacijo plazu v skladu s projektno dokumentacijo," zagotavljajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomahawk
16. 12. 2023 19.00
+1
Se je 🐦 že pršu slikat? Letos bo poln album.
andraa
16. 12. 2023 16.58
Zakaj se sploh sekira če pa so strokovnjaki in občinarji ugotovili da plaz ne ogroža kmetijskega objekta ampak samo dovozno pot.Potem pa še naj sami črpajo gnojnico.
2fast4
16. 12. 2023 12.28
+0
Taubi že z dronom na prizorišču...
povanpireni
16. 12. 2023 11.10
-3
Bosta pa pila špricar z gmojnicom...
herohero
16. 12. 2023 10.52
+1
Gnojna jama 50 m nad jezerom, na plazovitem terenu. Na kakšen način dobijo kmetje dovoljenja? Mi pa moramo imeti vsi čistilne naprave, pa čeprav so vodotoki kilometre daleč. Potem pa se čudimo kvaliteti vode.
zasvobodo22
16. 12. 2023 10.50
+6
obcine so samo.zelo zelo velik strosek koristi od njih nobene
rato
16. 12. 2023 10.35
+7
Razumljivo da tako velikega zneska za sanacijo ne zmore, a gnojevko pa preventivno lahko prečrpa - premakne drugam, da ne izteče v jezero.🤔
romeno
16. 12. 2023 10.11
+2
Daj ne nabijajta nekaj na pamet.
trgft
16. 12. 2023 09.43
+6
Izlitje gnojevke? Saj to ja ni sporno. Na našem koncu nekaj podjetnih kmetov vsake toliko zlivajo po polju.
kakorkoliže
16. 12. 2023 09.46
-3
Ne zlivajo jo samo po polju ampak kar direktno v vodotoke.