Slovenija

'Lahko se zgodi, da bo motena dobava kakšnega izdelka, a preskrba s hrano ni ogrožena'

Ljubljana, 13. 03. 2020 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
24UR ZVEČER/A.K./U.V./STA
Komentarji
993

Nakupovalna središča krajšajo delovne čase, prebivalci pa množično praznijo trgovinske police. Janez Janša je omenil omejitev uvoza iz rizičnih držav, in ne samo iz Italije, od koder uvozimo veliko sveže zelenjave. Pristojni medtem mirijo, da ustvarjanje zalog hrane ni potrebno. "Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane," še zatrjujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Oskrba s hrano
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Oskrba s hrano
  • Iz 24UR: Ministrica za kmetijstvo o oskrbi s hrano
    04:12
    Iz 24UR: Ministrica za kmetijstvo o oskrbi s hrano
  • Iz 24UR: Trgovine polne, police prazne
    03:13
    Iz 24UR: Trgovine polne, police prazne
Nova vlada ne načrtuje zaprtja trgovinskih centrov.

Takoj po tem, ko je država v četrtek napovedala, da bo razglasila epidemijo, so se številni podali v trgovine. Pristojni mirijo, da je osnovnih življenjskih potrebščin dovolj. "Prepričana sem, da bo država poskrbela, da ljudje ne bodo ostali lačni ali brez možnosti, da kupijo ali dobijo hrano," je dejala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.

Pozvala je tudi k uporabi zdravega razuma: "Omejili bomo število ljudi, ki gredo skupaj v trgovino, ni treba, da gre cela družina. Omejili bomo morda, da ne gremo vsak dan. A zaloge za daljše obdobje niso potrebne."

Kot je opozorila, bi namreč s tem lahko v stisko spravili ljudi, ki niso sposobni kupiti zalog za cel mesec. Znova je vsem položila na srce, naj v trgovino ne hodijo bolni: "Če bo v karanteni ali izolaciji cela družina, ima civilna zaščita načrt za dostavo hrane."

Hrane je dovolj, zagotavljajo pristojni.
Hrane je dovolj, zagotavljajo pristojni. FOTO: Bobo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec pa je v sporočilu za javnost danes zatrdila, da bo še naprej budno spremljala dogajanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji. Pivčeva poudarja, da se osredotočajo na to, da bo preskrba s hrano v Sloveniji čim bolj nemotena. 

"Še enkrat bi poudarila, da ni nikakršnega razloga za paniko. Lahko se sicer zgodi, da bo v prihodnjih dneh ali tednih motena dobava kakšnega izdelka, a preskrba s hrano nikakor ni ogrožena." 

'Hrane ne bo zmanjkalo, imamo je ogromno'

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je že včeraj v oddaji 24UR ZVEČER pojasnjevala, da iščejo rezervne scenarije za področja, kjer bi sčasoma lahko nastale motnje z dobavo hrane: ''Trenutno pa danes ni situacija, da bi obetala večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov.''  

'V primeru izpada pri kakšni skupini živil, se bo treba posluževati skupin živil, ki bodo na policah. Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, se bo pač treba poslužiti piščančjega ali govejega. ''
'V primeru izpada pri kakšni skupini živil, se bo treba posluževati skupin živil, ki bodo na policah. Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, se bo pač treba poslužiti piščančjega ali govejega. '' FOTO: Bobo

Blagovne rezerve povečujemo

Tržni inšpektorat bo po napovedih aktivno spremljal to področje in striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija.

Res je, da smo nižje samooskrbni pri prašičereji, je pa samooskrba s perutnino in govedom večja od sto odstotkov, pojasnjuje: ''V primeru izpada pri kakšni skupini živil, se bo treba posluževati skupin živil, ki bodo na policah. Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, se bo pač treba poslužiti piščančjega ali govejega. Zavedati se moramo tudi, da imamo v Sloveniji  blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi artikli za obdobje treh mesecev. V tem trenutku jih konstantno obnavljamo in večamo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim bomo povečali te blagovne rezerve predvsem na področjih, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena.''

Kot je povedal direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek, ni nobene skrbi, da zalog ne bi bilo dovolj. Imajo žita, sladkor, olje, mlečne izdelke, tega imajo ogromne količine, poudarja. Pomirja slovensko javnost, da ne bo zmanjkalo hrane, pšenice imamo v skladiščih denimo za do naslednje žetve. Vse zaloge so še enkrat pregledali. Pomembno pa je, da imamo tistih artiklov, za katere smo vezani na uvoz, za nekaj mesecev. 

Ni razloga, da bi delali večje zaloge živil

V tem trenutku ni razloga, da bi ljudje doma delali večje zaloge živil, miri kmetijska ministrica: ''Mogoče je nasvet, da se nekoliko okrepijo te zaloge, ampak v luči tega, da se ljudje ne gibajo toliko po velikih trgovskih centrih. Ni pa potrebe, da bi ustvarjali večje zaloge zaradi skrbi, da bi bila v naslednjih dneh ali tednih prehranska varnost motena.''

Tudi mandatar Janez Janša je v četrtek državljane pozval, naj bodo pri kopičenju zalog zmerni. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti zato, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da zmanjka za nekoga drugega.

Zagotovil je, da bo z blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesece. Tudi po njegovih besedah jih bodo sproti dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Nova vlada, ki bo po pričakovanjih potrjena danes, ne načrtuje zaprtja trgovinskih centrov. S tem bi po Janševi oceni naredili velik problem, ker prebivalstvo ni pripravljeno na to in v tako kratkem času ni mogoče aktivirati alternativnih poti oskrbe, ki se pripravljajo.

Nekatera velika nakupovalna središča pa so spremenila urnik obratovanja. Ljubljanska Citypark in Center Vič, mariborski Europark in celjski Citycenter so sedaj od ponedeljka do sobote odprti od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprti. Za trgovine Interspar spremembe ne veljajo.

V trgovskih družbah so potrdili, da v zadnjem obdobju beležijo povpraševanje, tudi v spletnih trgovinah. Ljudje se v večji meri odločajo za nakupe izdelkov z daljšim rokom uporabe. Prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko, so nanizali.

Po drugi strani pa se preskrbovalna veriga s hrano kopiči in ustavlja s kmetij v vzgojno-izobraževalne ustave. Kot so danes opozorili v Združenju predelovalcev mesa na kmetijah, se bo v ponedeljek, ko bodo šole in vrtci ostali zaprti in ne bo ne prireditev ne kupcev na tržnicah, prodaja z nekaterih kmetij v celoti ustavila.

Za podporo razvoju kratkih dobavnih verig in večji oskrbi z lokalnimi proizvodi več kot tri milijone evrov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa bo v današnjem Uradnem listu objavilo javni razpis, za podporo spodbujanja sodelovanja med kmetijskimi gospodarstvi ter drugimi akterji v kratkih dobavnih verigah s ciljem oskrbe potrošnikov z lokalno hrano. Za javni razpis je namenjenih več kot tri milijone evrov.

Namen podpore je vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig za slovenskega potrošnika s sodelovanjem kmetijskih proizvajalcev, predelovalcev in posrednikov, ki izvajajo odkup in prodajo slovenskih kmetijskih pridelkov in prehrambnih izdelkov.

Med slovenskimi potrošniki naraščata želja po lokalnih proizvodih ter zavedanje, da je lokalna hrana kakovostna in zaupanja vredna.

V okviru tega podukrepa prednostno sledimo ciljem povečanja oskrbe s slovensko hrano, povečanja oskrbe obratov javne prehrane s slovensko hrano, povečanja prodaje proizvodov iz shem kakovosti, ekoloških proizvodov, proizvodov, ki izhajajo iz avtohtonih in tradicionalnih sort in pasem in novih proizvodov na ravni partnerstva ter uporabe različnih prodajnih poti, so sporočili z ministrstva. 

Skupina Petrol: oskrba z energenti ob koronavirusu zagotovljena

"Družba Petrol od izbruha koronavirusa pozorno spremlja razmere. Ustanovili smo koordinacijski tim, ki spremlja dogajanje in pripravlja ustrezne organizacijske ukrepe. Poslovanje zaenkrat poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa ima družba pripravljene akcijske načrte, s katerimi bo zagotovila oskrbo z energenti,"  pa so zagotovili  v Petrolu.

Tržni inšpektorat opozarja, da se zaradi epidemije ne sme dvigovati cen

Tržni inšpektorat RS opozarja gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, naj v času razglašene epidemije zaradi novega koronavirusa spoštujejo zakonodajo o varstvu potrošnikov ter ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Prav tako je treba vse kupce obravnavati enako.

Cene blaga in storitev na trgu se sicer razen redkih izjem, določenih s posebnimi predpisi (na primer cen dimnikarskih storitev, komunalnih storitev, učbenikov, motornega bencina), oblikujejo prosto na podlagi ponudbe in povpraševanja ter drugih konkurenčnih dejavnikov. Podjetje torej lahko prosto določa cene (ne glede na cene, po katerih je te izdelke kupil od dobaviteljev), pri čemer pa morajo biti v skladu z zakonom o varstvu potrošnikov te cene ustrezno vidno označene, podjetje pa jih je dolžno upoštevati, je v današnjem sporočilu za javnost opozorila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

"Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki ureja razmerja podjetij do potrošnikov, pa določa, da se izkoriščanje nesrečnega dogodka ali okoliščin, ki zaradi svoje resnosti zmanjšujejo potrošnikovo sposobnost presoje, česar se podjetje zaveda, pa to kljub temu izkoristi, da bi tako vplivalo na potrošnikovo odločitev glede izdelka, šteje za agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana, in se lahko kaznuje z globo v višini od 3000 do 40.000 evrov za pravno osebo in od 300 do 2000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe," je poudarila.

Zato poziva vse, ki potrošnikom v času razglašene epidemije zagotavljajo blago in storitve, da dosledno spoštujejo navedeno določbo in ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. "Hkrati opozarjamo tudi na spoštovanje določbe, ki določa, da je dolžno podjetje prodajati blago in storitve vsem potrošnikom pod enakimi pogoji, kar pomeni, da niso dovoljene kakršne koli rezervacije blaga in storitev, pri čemer pa zgolj omejitev nakupa na količine, primerne za gospodinjstvo, sama po sebi ne predstavlja kršitve," je pojasnila glavna tržna inšpektorica.

Tržni inšpektorat bo po napovedih aktivno spremljal to področje in striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (993)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mb1979
14. 03. 2020 13.59
-1
Vsi ti paničarji in smo na svojo rit misleči EGOISTI , so nam zdaj res zakuhali pandemijo, ker z tem, ko so skakali iz ene štacune v drugo štacuno, niso nič drugega naredili,kot to, da so ta virus samo hitreje prenesli na druge paničarje, in za ka,j za kilo moke nekaj mesa pa riža testenin ter zelenjave . Res je človeški: IDIJOTIZEM ne pozna meja, pa še enkrat HVALA vsem, ki zganjate paniko.
exdetektiv
14. 03. 2020 12.34
KOROŠKA !!!!!
Woltan
14. 03. 2020 12.33
+0
Bil v hoferju danes,je bilo precej izropanoPa nič ne nakladam.
za bojši jutri
14. 03. 2020 10.04
+6
Da preskrba ne bo motena, je čisto zavajanje in neznanje kmetijske ministrice
hotchilipoper
14. 03. 2020 09.20
+8
Zdaj se vidi vsa inteligenca našega naroda
mchamer
14. 03. 2020 09.19
+6
Jaz sem sel vceraj po sluzbi v Spar, zelel kupit samo malce belega mesa. Najprej sem pomislil, da je vojno obmocje. Ljudem se je mesalo, vozicki nafilani cez rob vsega. Zelenjava in sadje opustosena, konzerv skorajda ni biko, mlecnih izdelkov tudi. Mesar mi je dejal, da ima par pleskavic, konc govejega za juho in 7piscancjih nabodal. Prosim? Vsi zmesani. Sem rekel ajde, dej ta nabodalca. Folk se me je izogibal ko da sem hudic (imel masko in rokavice, zal prevec packonarjev se vedno). Na blagajni je bil edini fant, ki se je nasmejal, ker sem lepo pozdravil. Ostali panicno grabili se zadnje izdelke. Ah ja...
anatomija
14. 03. 2020 08.45
+8
vsi , ki panično nakupujejo naj se zavedajo . Denar je velik prenašalec virusa . nikoli ne moremo vedet ali so imeli denar v roki samo zdrave osebe . Tudi pri plačilu s kartico ne moremo vedeti ali so vsi , ki so pritiskali na tipkovnico bili zdravi . Torej ne hodite v trgovino kadar ni nujno potrebno , da ne boste širili virusa . Če ni že prepozno . Ko so se pričeli panični nakupi se je število okuženih drastično povečalo
Uporabnik458403
14. 03. 2020 09.00
+3
Anatomija........treba je iti v trgovino in narediti vsaj mesecno zalogo in to samo zdrav clovek v druzini in ne cela familija......
kor22
14. 03. 2020 08.41
+14
Zelenjave pa sadja je dovolj, delam v skladiscu problem je ker ne folgamo vse v trgovine spravit ker so kolicine narocene nenormalne do 3x vec kot ponavadi, premalo ljudi in tovornjakov da bi lahko takoj sproti se polnilo v trgovine, delamo tudi nadure...
Uporabnik458403
14. 03. 2020 09.06
+3
Kor........to so zadnje rezerveb ki so jih se kamioni razlozili. Sedaj se bo dotok sadja in zelenjave iz tujine mocno zmanjsal in bo vasih zalog vsaki dan precej manj. V roku 5 dni boste prazni v skladiscu............ Da bodo spet zaceli kamioni vozit v tujino bo spet minilo precej casa in kamion se mora vrnit polno nalozenib to pa se je najmanj teden dni po tem, ko bodo zaceli voziti
kor22
14. 03. 2020 09.48
+1
Zaenkrat se vozijo iz italije spanije, pa bivse drzave jugoslavihe pa slovenije
Malo_sutra
14. 03. 2020 08.28
Lej ga kdaj je bil ze focus na štrom... model 1998 haha
kure bedne
13. 03. 2020 21.39
+19
Po eni strani se prepoveduje druženje po drugi strani nas je pa na tisoče v nakupovalnem centru. Pa razumi logiko. Tu je ne vidim.
interINHO
13. 03. 2020 21.46
+6
Stratus007
13. 03. 2020 21.35
+20
Bil v treh trgovinah (pa ne majhnih) - vse izropano: sadje, zelenjava, mlečni izdelki, meso vseh vrst, kruh... Tko da tile, ki klobasajo, da je vsega dovolj naj filmajo koga drugega, ker mene ne bojo. Realno stanje je prikazano zgoraj v galeriji. Povsod je bilo tako!!
zavetnik
13. 03. 2020 21.34
+6
Če je prehrambenih izdelkov moke, olja, sadja, zelenjave, kvasa ipdb. zadosti potem je dajte na police ne pa v bunkerje ali ne vem kje se nahajajo, police pa samevajo prazne kot v Venezueli se vidi kako vladajo komunistični samodržci JJ in Manduro.
M3ri3
13. 03. 2020 21.25
+36
Vsepovsod se opozarja meter razlike, do 100 ljudi itd.. kdo pa se vprasa v trgovinah kako je prodajalkam ki delajo po cele dneve da lahko filajo robo na police za maso ljudi ki se obraca v trgovinah. Če se je za javne uslužbence lahko uredilo bi se lahko se za trgovce in gostince. Sramota
Kontras
13. 03. 2020 21.20
+9
Ce zbolis ti nobena zaloga ne bo pomagala pa tud apetita ne bos mel pri 40 vrocini. Ampak ziher je ziher od viska glava ne boli
interINHO
13. 03. 2020 20.41
+3
tu se vidi kake soljudi imamo v Sloveniji....briga jih za en k...!! pole bomo pa drugi poslušal stokanje tistih, ki so zdaj tko vsemogočni, ane kebab, v kteri jazbini se skrivaš, ko imaš vsega polno rit? ..pa verjetno zaloge za pol leta naprej, tu pa serješ čez tiste, ki si hočejo zagvišat, da bojo njihovi otroc kolkertolk šli normalno skoz ta čas!!!! kaučar samski
preprostež
13. 03. 2020 21.14
-1
interINHO
13. 03. 2020 21.49
+1
Woltan
13. 03. 2020 20.40
+17
Saj tudi v naslovu piše,da bo lahko kaj manjkalo zaradi motene dobave. Pomojem bo kar vsega primanjkovalo.Pol bo šele panika.
Uporabnik458403
13. 03. 2020 20.55
+3
Woltan.....ja v ljubljani bo manjkalo marsikaj v trgovinah. Ker isti artikli ne bodo zmanjkali v Slovenj Gradcu bodo rekli, da ni zmanjkalo, ker imajo v trgovini....... In kaj ljubljancanu pomaga, ce je v trgovini na drugem koncu Slovenije......
optimist11
13. 03. 2020 21.05
+13
Maribor- interšpar izropan, trgovine na Pobrežju prazne. Niti koščka kure , za katere ga.PIVEC apelira da kopujemo domače.
kaktusar1
13. 03. 2020 21.54
+2
svetice, cel dan tu gor visiš, ustvarjaš paniko..bi že človk pomislil, da si kak veletrgovc, ku se mu gre, da sedaj čim več proda po tistem..jutri bo konec sveta...ravno zaradi takih modelov, so bile trgovine ne izropane, ampak spraznjene z določenimi artikli..me zanima, kam jih boste potem metal....
Uporabnik458403
13. 03. 2020 21.59
+1
Kaktusar......sem ti ze 100x napisal, da ne moremo z kamioni prepeljati vse robe, ki bi jo trgovci radi imeli v normalnih casih.......ker jo ocitno vse prodajo in bi se vec, ce bi se jim dostavila ........... Ko ne dobijo kaksnega prehrambenega artikla mu avtomacicno ceno dvignejob da ga imajo na polici, ampak vi eni tega ne razumete........ Pol pa mi razlozi, kako se naj bodo sedaj polne police ko vecina kamionov stoji............?
Uporabnik458403
13. 03. 2020 20.38
+18
Kdor verjame, da hrane ne bo zmanjkalo ali se vsaj precej podrazila je naiven, katero bo spet drago placal............... A mi lahko kdo realno razlozi, ce vsak dan ne pride po 100 kamionov hrane iz tujine po kateri logiki jo bo dovolj...........? Pa se tudi marsikatere surovine se ne bo uvozilo, zato bo prihajalo do motnje v proizvodnje........ Kruha pac ni mogoce speci, ce nimas kvasa............... Ce bo viros trajal recimo 3 tedne in sele takrat bodo zaceli kamioni iti proti tujini in bo minil se teden dnib da se vrne nalozen z prehrano, ker hrane ne bo v obilici in se bodo drzave borile za njo in se bo zaradi tega minil cas......................
Drekachi24
13. 03. 2020 20.33
+3
Nehal sem s politiko, zdaj samo še praktični nasveti.
Drekachi24
13. 03. 2020 20.32
+2
Nekaj po 19. Uri sem bil v Šparu za Bežigradom. Kar precej osnovnih živil so pokupili, zlasti zelenjave, a predvsem tiste cenejše. Sadja je ostalo kar precej, zlasti jabolk. Je pa danes za marsikoga bil plačilni dan, saj 15. Pade na nedeljo. In prišel sem malo pred zaprtjem trgovine. Zanimivo, da ljudje ravnajo čredno. Kar eni na veliko kupujejo, tudi drugi. Ostalo je ogromno konzerv, od paštet do kompotov in zelenjavnih. Tudi klobase in mehke salame, siri so ostali. Treba je biti zmeren, kupiti morda 2x ali 3x več, da po nepotrebnem ne hodiš v nakupe. In biti prilagodljiv, ne navaliti na sveže sadje in meso. Mislim, da zaenkrat ni panike.
Mungos2
13. 03. 2020 20.31
+10
Pivčeva, vrni 42.000€ !!!!! Če si poštena ???