Slovenija

Nekdanji minister Leben: Napad se je zgodil praktično na mojem dvorišču

Ljubljana, 22. 06. 2019 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na napad medvedke pri Želimljah so se že odzvali v vladi. Ministrica za kmetijstvo je dejala, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala – da je medved napadel človeka v neposredni bližini naselja. Premier Šarec pa je zapisal, da ima vse svoje meje, tudi skrb za okolje. Dodal je, da je bil interventni zakon pravi ukrep. Oglasil se je tudi nekdanji okoljski minister Leben, ki živi v neposredni bližini kraja, kjer se je zgodil napad.

Po napadu medveda na 80-letno žensko danes zgodaj zjutraj v kraju Vrh pri Želimljah v Občini Škofljica so se že odzvali v vladi. 

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je na Twitterju zapisala, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, da je medved napadel človeka v neposredni bližini naselja. Občanki želi hitro in uspešno okrevanje. "Bodimo previdni, zavedajmo se, da je za uspešno sobivanje potrebno spoštovanje, a tudi ohranjanje pravega ravnovesja," je dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Marjan Šarec pa je zapisal: "Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo."

Zato je ministrica Pivec po njegovem prepričanju ukrepala pravilno in predlagala interventni zakon, ki ga je v proceduro nato kljub ne povsem usklajenim stališčem vložilo okoljsko ministrstvo. "Vsega ne moremo rešiti, se pa moramo truditi," je dodal Šarec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je prav tako izrazil obžalovanje zaradi dogodka nad Želimljami. "Sobivanje je žal porušeno, tudi zaradi ustavitev rednih odvzemov iz narave, ki jih predlaga ministrstvo za okolje in prostor. Upam, da bo v prihodnje več posluha za strokovne argumente in da do takih dogodkov nikoli več ne pride," je zapisal na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik državnega zbora, nekdanji kmetijski minister Dejan Židan, je na Twitterju izrazil bojazen, "da bo zaradi hiperpopulacije prišlo do prve smrtne žrtve". "Tedaj tistih, ki so tako odločno proti odstrelu, ne bo nikjer, krivi pa bodo tisti, ki niso mogli izpeljati reguliranja števila živali," je zapisal.

Napadena je soseda nekdanjega okoljskega ministra

Oglasil se je tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, neposredni sosed hiše, pred katero se je zgodil dogodek. "Jutranji napad rjavega medveda se je zgodil praktično na mojem dvorišču. Kljub temu ali pa prav zato pozivam k tehtnemu premisleku in mirnim živcem," je zapisal na svojem Facebook profilu. Država je po njegovih navedbah odgovorna za upravljanje z zvermi. Te odgovornosti, še posebej če gre za zaščitene vrste, ne gre jemati zlahka ali pa to lastno odgovornost celo prelagati na nevladnike ali glas ljudstva, je dodal.

Posledice neodgovornega ravnanja države v preteklosti so danes po njegovi oceni nepopravljive; tako za okolje kot za ljudi. "V slovenske vasi se je naselil strah, ki ga bo težko izničiti, saj sta se volk in rjavi medved močno približala našemu domu," je ugotovil. Dodal je, da v histerični ihti zdaj sprejemamo interventne ukrepe in brez kritične presoje ubijamo zaščitene živali. Leben upa, da država vse svoje strokovne moči zdaj usmerja v pripravo naslednje uredbe o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah.

Danes zjutraj ob 5.32 je v naselju Vrh nad Želimljami v Občini Škofljica medved napadel 80-letno žensko in jo poškodoval. Odpeljali so jo v ljubljanski klinični center, a po pojasnilih ljubljanske policijske uprave po do zdaj znanih podatkih ni huje poškodovana. Zaradi dogodka so aktivirali tudi lovce in pristojne na zavodu za gozdove, ki trenutno izvajajo ukrepe v skladu s svojimi pristojnostmi.

Do dogodka prihaja v času okrepljenih opozoril glede napadov zveri na drobnico in njihovih vpadov v življenjski prostor ljudi, zaradi česar se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in tudi volkov pa je občutek varnosti omajan.

Pod pritiskom predstavnikov kmetov in civilne družbe je zato DZ prav ta teden potrdil omenjeni interventni zakon, katerega namen je poseči v prenamnoženo populacijo medveda in volka. Po zakonu je predviden odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
23. 06. 2019 17.33
-6
Talevi ste res čudna sorta. Kako je že bilo z Bulmastifi? Kljub temu da je veterinarska inšpekcija RS odredila usmrtitev Bulmastifov, so jih njegovi vrli prijatelji iz LDS - bratije, na zelo enostaven način kar vrnili Barićevićevi...
Apostol1
23. 06. 2019 12.44
+5
Me pa zanima ,kako si ti za mene osebno kvazi naravovarstveniki predstavljajo naše življenjsko okolje ,če ne bomo prav nobenega medveda ali volka odstrelili. Jaz, ki živim na takem področju skoraj da ne poznam človeka iz bližnje pa tudi majceno bolj oddaljene okolice , da vsaj enkrat ni na cesti povozil srno ali srnjaka , torej jih je preveč ,kljub večjemu številu volkov in medvedov , pa še šakali kot izjemno invazivna vrsta se naseljujejo po Sloveniji. sedaj pa kot sem rekel , da v naslednjih 15 letih ne bomo ustrelili niti enega volka ne medveda ne šakala in ne srnjadi , torej naravovarstveniki odgovorite in ne mi govorit ,da bo narava sama poskrbela za ravnovesje , ker to se ne bo zgodilo in zakaj . Odgovor je sila enostaven , človek je ravno tako del narave in tako kot za svoj obstoj skrbijo zveri in rastlinojede živali tako pač za svoj obstoj mora človek poskrbeti sam in to sem že večkrat napisal se je v bivši Jugoslaviji zgledno urejevalo in gospodarilo , izumrl ni ne volk ne medved in ljudje som imeli mir pred temi zvermi . Torej kvazi naravovarstveniki ,povejte tule kako si predstavljate Slovenijo čez 15 let brez odstrela katerekoli divjadi v Sloveniji.
RUGIEVIT
23. 06. 2019 12.44
+3
To je to ker odločajo pravljicarji! O čevljih naj sodi kopitar o ribah ribiči o divjadi pa lovci!
M_teorija
23. 06. 2019 11.16
-1
Sem tud naravovarstvenik po duši, ampak trenutna situacija enostavno ne omogoča sprejetje in implemintacije ukrepov in želja naravovarstvenih organizacije. Ti ukrepi z uvajanjem zaščite s psi in dovolj visokimi ograjami pridejo v pošten, ko se številčnost volkov in medvedov zniža ( takoj) na normalno raven populacije. Niso problem le ovce , krave in konji, problem je ker zaradi teritorjalne utesnjenosti v lastnih vrstah populacij prihaja do vdorov v vasi in bivališča ljudi, kjer so živeli od nekdaj. Posledično zaradi vse prepogostega stika, pa je še največji problem izguba v genski zapisani prastrah!? Problematiko naj rešujejo strokovnjaki ne pa ljubitelji, ki so odrasli s popačeno podobo, ko so se igrali s plišastimi medvedki. Če pa že tako vztrajajo, naj šotorijo med ovcami, dokler se ne vsostavijo subvecionirane zaščite s psi ovčarji. Absolutno pa ta incident ne sme vplivati na prekomerne pogrome !? Kot je bilo rečeno v 🦁 kralju, v sistemu smo vsi povezani, in za ekosistemsko ravnovesje je prav da nam je mar za vsako mravljo, ščurka in metulja, ampak ko je porušeno ravnovesje, žal ni druge kot je človekov poseg!?
Marija Forti?
23. 06. 2019 10.10
+6
Še res mora vedno zgoditi namesto,da bi se preprečilo?Pri tolikih opozorilih katere odgovornonnoceje slišati.Saj še na enem področju čakajo na žrtve mogoče bodo takrat kaj naredili.Smo se res že navadili na vsa nasilja in jih mirno prenašajo,da izvoljeni nič ne naredijo.Tudi njihovi volivci so odgovorni.So jih zato volili kar imamo danes nevarnost na vsakem koraku.Trikrat pogledaš okoli sebe preden stopiš ćez domači prag.Je to varna in svobodna država?
BogiEmil
23. 06. 2019 10.00
-6
Z granatam nad medvede!!!
jakec1575
23. 06. 2019 09.56
-1
Zalosti samo dejstvo, da se bo ta napad izkoristil za pogrom, ceprav dogodka nista povezana. Medvedka, ki izgubi strah pred clovekom, bi se lahko zgodila tudi pri populaciji 200 medvedov. Taksno se mora uspavati. Mimogrede, vse ki navijate za odstrel. Zakaj pa ne uspavanje, kot za pse, ki preveckrat ugriznejo? Ker pol ne bo salame? Predlagajte to, če ste kerlci. Minister ima prav., Pri interventnem zakonu gre za masovni odstrel in zgodile se bodo napake. Če bodo sesuli nestrokovno vseh 5 tropov volkov, bo škode še bistveno več. Nestabilni tropi lovijo kar lahko ujamejo. Ovce. Pri tem, da je večina kmetov izvedla polovico enega od vseh možnih ukrepov. Za traktor je pa vedno dnar. Vse ostalo se pa ne izplača. Prepotoval sem prerije, kjer je sovraznik leopard, puma, divji psi, hijene. Tam je kmetijstvo resna stvar. Elekotrnosno in mehansko varovanje drobnice. Pri nas pa amaterizem in jamranje po medijih. Za medveda pa ne vem. Koliko je preveč in koliko še lahko nese ta gozd. Ampak za to danes obstajajo modeli populacij, kjer lahko zelo natancno izracunas koliko ena populacija vpliva na drugo. Kaj bo s šakalom, ko odstrelimo volka? In to po moznosti nestrokovno. Vprašanje je kompleksno rešili smo ga pa po runkelsko z dretjem po medijih in s strani politike s poslusanjem volivcev. Zalostno za Slovenijo.
ecnarf
23. 06. 2019 09.56
-2
če se vam tolk smiljo medoti pa počake še mal v jeseni jih boste meli že sred zokilanda,no saj ene par jih mate že zej
korintos23
23. 06. 2019 09.55
+0
To se da zelo hitro rešiti, samo lovci in dobro oko to lahko reši, zelo hitro.
Brabus
23. 06. 2019 09.18
+5
Kr neki vas blebeta v tri krasne. Več , kot polovica vas ne loči medveda od konja, ali krave, če pa že, so vam jih pokazali v živalskem vrtu, betonski zahojenci.
Uporabnik443897
23. 06. 2019 09.18
-6
Samo vprašam kaj medvedov ni v Murglah ❓, kakega grizla mogoče 😳
korintos23
23. 06. 2019 09.53
+4
Ne, tam svečkarji knjige kurijo in jim dim ne paše! Še kaj?
batom@pinkponk.com
23. 06. 2019 09.12
-4
Babica je sla pogledat, kaj ropota in je nasla medveda. Oba sta se prestrasila, krilila in motovilila. Babica rahlo poskodovana, medved morda tudi, nihce se ni potrudil, da bi preveril. In zdaj bodo pobil 300 medvedov. A ce bi babica zalotila cloveka tam zunaj, bi pobil 300 ljudi, da zmanjsamo moznost ponovitve?
HorstWiesel
23. 06. 2019 09.19
+8
Če medvedov ne bodo v omenjenem številu ostrelili, se bo njihovo število povečalo in bo do tvorstnih srečanj, tudi smrtnih, prihajalo pogosteje.
realn
23. 06. 2019 09.55
+5
Žblj ne lapaj, ker nimas pojma....babica bi danes bila v nebesih da jo je res medved napadel
HorstWiesel
23. 06. 2019 10.06
-3
Neumnosti, pojma nimas o obnašanju medvedov. Večina napadov je zastraševalne narave.
realn
23. 06. 2019 09.01
+6
No ja...tistim, ki ste ze videli kako mocan je medved je jasno, da 80 letnica danes ne bi vec migala...tako da malo napihovanja, ker vlada ne ve, kako bi odstrel opravicila pred zagovorniki zivali...glede na to da bo ocitno po gozdovih tekal trop lovcev, bo to veliko bolj nevarno kot medved. Ko pa so ze pri tem naj odstrelijo tudi klopa.
HorstWiesel
23. 06. 2019 09.05
-2
Ne lapaj nekam v tri krasne o stvareh o katerih pojma nimas.
cirenij
23. 06. 2019 07.58
+22
Moramo razumet ljudi, ki živijo na teh območjih. Ne znam si predstavljat, da bi bili ogroženi moji otroci ali vnuki, ne samo živina.Te, ki so proti odstrelom, pa vsaj zaćasno naselit na ta območja. Vse te razne organizacije pa so financirane od države???????'
cirenij
23. 06. 2019 08.01
+17
Ko ni več naravne selekcije, je treba ukrepat. Tako je in je bilo! Zakaj so vojne, ko umirajo nedolžni ljudje" Žrtev gre v milijone. Več kot pri volkovih in medvedih.
mentorhercul
23. 06. 2019 07.51
+6
Ni kej, medo je kriv!
jgm
23. 06. 2019 07.38
+17
Kvazinaravovarstveniki poskušajo blokirati vse odločbe o odstrelu medveda in volka. Rešitev pa je preprosta: medveda in volka (pa tudi kormorana, krokarja, sivo čapljo, ...) je potrebno odstraniti s seznama zavarovanih vrst in jih uvrstiti med lovne. Seveda z določeno lovno dobo in natančnim načrtom odstrela. Rezultat bo na koncu enak.
Simoni?
23. 06. 2019 07.37
-5
Kam smo prišli? Policija uporablja Facebook za službeno komunikacijo, vlada RS pa kar Tweeter. Potem se še čudimo zakaj smo potegnili ta kratko pri arbitražnem (ne)sporazumu. Dajte si že enkrat dopovedati da gre za povračilne ukrepe medvedje populacije. Na desettisoče prebivalcev čobankovićevega Despotovca lomasti po gozdovih, kjer so medvedi in volkovi avtohtona populacija; ko pa medved zaide v vas ki šteje nekaj več kot 300 prebivalcev, pa "puške na gotovs" in juriš! Tudi LDS - lopovi ob izdatni pomoči tasta zgoraj omenjenega gospoda "soseda"lomastijo po NLB, ki ga dokapitaliziramo davkoplačevalci že 28 let. So na pristojnih ministrstvih že koga ustrelili? Polovica teh lopovov je še vedno v vladajoči koaliciji.
gekados
23. 06. 2019 07.24
+16
Skoda da je lebna odnesla maketa, tale zajc mu ne sega niti do prstov na nogi, je nekje se v zemlji oz. temi zabit
01xxy
23. 06. 2019 07.19
+9
Od kje se je vzela ta medvedja mafija?
01xxy
23. 06. 2019 07.20
+11
ssbobo
22. 06. 2019 21.11
+11
Keri kekci.... Samo preko Twiterja se upajo komunicirati.... Za realni svet jim je popolno vseeno...... ZaKWA že oni v Loški dolini nergajo da tako ne gre z divjadjo češen zobat....... Realnost je zunaj ne pa za kompom......