Slovenija

Kmetijsko ministrstvo v pripravo pravne podlage za pomoč po pozebi

Ljubljana, 15. 04. 2021 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.V.
Komentarji
9

Vlada se je seznanila z informacijo o posledicah pozebe na kmetijskih pridelkih od 6. do 8. aprila letos. Kmetijsko ministrstvo bo pripravilo pravne podlage za izvedbo pomoči najbolj prizadetim, posebna delovna skupina, ki jo je imenoval minister Jože Podgoršek, pa predlaga, da se za izvedbo ukrepov pripravi interventni zakon.

Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so največ škode po pozebi od 6. do 8. aprila utrpele sadne vrste na celotnem območju Slovenije, ki so bile v polnem cvetenju, z izjemo Gorenjske, kjer se je cvetenje šele začelo. Pri vinski trti je bila poškodovanost zelenih mladik odvisna od lege in sorte. Posevki zelja in solate so bili prizadeti predvsem na nepokritih površinah, pri poljščinah je največ škode na zgodnjem krompirju, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo pripravilo pravne podlage za izvedbo pomoči najbolj prizadetim kmetijskim gospodarstvom, dejavnim v primarni kmetijski proizvodnji. Delovna skupina za pripravo ukrepov po pozebi v letu 2021 predlaga, da se za izvedbo ukrepov pripravi interventni zakon, so še navedli v vladnem uradu za komuniciranje.

Pozeba, splošna
Pozeba, splošna FOTO: Shutterstock

Minister Podgoršek, ki si je škodo po pozebi na terenu ogledal v ponedeljek, je ocenil, da naj bi pozeba povzročila za 40 do 50 milijonov evrov škode. Primerljiva naj bi bila s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017, ki je dosegla približno 45 milijonov evrov.

Pri KGZS, kjer od države pričakujejo takojšnjo pomoč prizadetim in predlagajo več možnosti pomoči, pa so v prvih ocenah, ki so jih predstavili prejšnji petek, navedli, da so za april izjemno nizke temperature, ki so bile ponekod tudi nižje od minus deset stopinj Celzija, prizadele vse sadne vrste po vsej državi in da je ponekod pozeba vzela ves pridelek. Prizadeti pa so, kot omenjeno, tudi vinogradi, oljke in zelenjava, so opozorili.

Predsednik KGZS Roman Žveglič je predloge pomoči že predstavil ministru Podgoršku na nedavnem skupnem ogledu škode na Dolenjskem. Na KGZS odzivov v zvezi s tem še niso prejeli, ocenjujejo pa, da je minister v svojih napovedih večinoma povzel njihove predloge ali zahteve. "Vsekakor pa mora biti država pri sprejemanju ukrepov za blaženje posledic te ujme pozorna na to, da ne bo izpustila nikogar, ki je bil prizadet," so navedli.

Medtem nevarnost spomladanske pozebe še ni mimo. Temperature pod lediščem so bile marsikje tudi danes zjutraj, nevarnost pozebe pa je napovedana tudi za petek, predvsem v zatišnih legah osrednje Slovenije. Temperatura zraka sicer ne bo tako nizka, kot je bila prejšnji teden. Večinoma bo od minus ena do minus štiri stopinje, v alpskih dolinah in v mraziščih s snežno odejo pa okoli minus osem stopinj, napovedujejo meteorologi.

"Novih ocen še ni, saj mraz še vedno vztraja," pa so v zvezi z morebitno škodo po nadaljnjih nizkih temperaturah še pojasnili na KGZS. Predvidoma bodo novo ocenjevanje izvedli maja, ko bodo tudi že bolj znane posledice sedanje pozebe. Če pa bodo občinske komisije prej začele z delom, če bo za to podano navodilo, pa so kmetijski svetovalci KGZS tako ali tako del teh komisij, so dodali.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jerry321
15. 04. 2021 18.51
+3
Kakšni loleki boleki so to! Kot da imamo pozebo prvič v zgodovini, a prej nikoli niso ustrezne zakonodaje uredil?! Ojejjej 😆
Thunderstorm
15. 04. 2021 17.11
+1
Kmetje imajo polne riti vsega, zato naj bodo kar lepo tiho!
Potouceni kramoh
15. 04. 2021 17.13
+1
kiropraktik
15. 04. 2021 16.43
+3
Iz leta v leto isto! Pozeba, suša... Država pomagaj! Da pa bi subvencije porabili za namakalne naprave ali za oroševanje pa ne!
pop greznica
15. 04. 2021 16.50
+2
tudi kmetom socializem ne smrdi ko imajo oni probleme
la-cucaracha
15. 04. 2021 16.41
+1
ja kaka pozeba neki zavarujejo naj pa bo vse ok
mak0521
15. 04. 2021 16.31
+5
Če jim bo pa slučajno uspelo pridelati kak kg sadja, pa bodo pomoč potem vračali? Tako je z gostinci, ki niso doma ležali, ampak delali, kar so lahko (prevzem hrane, pijače).
felix59 drugič
15. 04. 2021 16.00
+2
pišete samo kako je pomrznil krompir in zelje , da je pa zmrzal dobila tudi regrat pa verjetno ni važno.
janezov uč
15. 04. 2021 17.04