Slovenija

Kmetje morajo sezonskim delavcem plačati najmanj 5,16 evra bruto na uro

Ljubljana, 18. 04. 2020 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pred kratkim pozvala na pomoč pridelovalcem hmelja, sadja in zelenjave, ki so ostali brez tujih sezonskih delavcev, je danes začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delov v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Prav ta znesek pa je sprožil burne odzive.

Začasna in občasna dela so minula leta običajno opravljali tuji delavci, v hmeljarstvu denimo iz Romunije, ki pa jih letos zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne bo. Kmetijska ministrica je zato 10. aprila na pomoč kmetom pozvala študente, delavce na čakanju, brezposelne, mlajše upokojence in druge.

"Vse, ki ste zdravi in lahko delate ter ste radi tudi na svežem zraku oz. se gibate tam, kjer pridelovalci trenutno najbolj intenzivno delajo, pozivam - slovenski kmetje vas tokrat res potrebujejo. Potrebujejo vas tudi tisti, ki jim kakovostna, zdrava domača hrana predstavlja osnovni element preživetja. Da bi ohranili proizvodnjo slovenske hrane, moramo sedaj združiti moči," je poudarila.

Na poziv so se kritično odzvali v Delavski svetovalnici. Njen vodja Goran Lukić je opozoril, da začasnim in občasnim delavcem v kmetijstvu ne pripadajo delavske pravice iz delovnega razmerja ter da ne lanska ne letošnja najnižja bruto urna postavka za ta dela preračunano ne dosega zneska minimalne plače.

Danes je torej v uradnem listu začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delo v v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Tudi s tem zneskom se ne da zaslužiti minimalne plače, ki je letos pri 940,56 evra bruto, je bil kritičen Lukić.

Najnižjo bruto urno postavko sicer skladno z zakonom o kmetijstvu postavlja minister za kmetijstvo. A dejanska višina plačila je poslovni dogovor med delodajalcem in iskalcem zaposlitve, pravijo na ministrstvu ter dodajajo, da so proti delu na črno, zato morajo vsi iskalci zaposlitve in delodajalci upoštevati vse usmeritve in predpise za legalno delo.

Na poziv ministrice se je doslej po podatkih vključno petka javilo okoli 500 ljudi.
Na poziv ministrice se je doslej po podatkih vključno petka javilo okoli 500 ljudi. FOTO: Shutterstock

V petek pa so na ministrstvu za kmete in zainteresirane za pomoč v kmetijstvu na spletnih straneh ministrstva poleg seznama potreb po delovni sili, ki je dostopen na spletnem naslovu https://www.gov.si/assets/ministrstva/MKGP/FOTOGRAFIJE/NOVICE/20_04_APRIL/16_sezonsko-delo/Sezonski_delavci_ponudniki_16_4_2020.pdf, objavili tudi odgovore na najpogostejša vprašanja.

Kot so zapisali, se lahko kmetijska gospodarstva, ki potrebujejo delovno silo, za vse potrebne informacije obrnejo na območne službe Zavode RS za zaposlovanje, študentske servise in dežurno službo ministrstva. Vsi zainteresirani nato lahko sami vzpostavijo kontakt s kmetijami, ki iščejo delovno silo.

"Vse iskalce dela v kmetijstvu in kmetijska gospodarstva pozivamo, da se pred opravljanjem sezonskega dela dogovorijo o vseh pogodbenih pravicah in dolžnostih," so dodali.

Opravljanje sezonskega dela na kmetiji je sicer dovoljeno tudi v drugi občini. Sezonski delavec pri tem potrebuje potrdilo delodajalca - podobno izjavo, kot jo morajo imeti lastniki, kadar odhajajo k svojim nepremičninam v drugi občini -, če že ima sklenjeno pogodbo, pa naj jo nosi s seboj na delo. Vprašanje morebitne nastanitve in prevoza je stvar iskalca zaposlitve in ponudnika dela, treba pa je upoštevati varnostne ukrepe.

Trenutno je po podatkih ministrstva največ povpraševanja za delo na hmeljišču, polju, v vinogradu, oljčniku, povprašuje pa se tudi po delavcih za obiranje jagod, malin, saditev špargljev, delo v zeliščnem vrtu in druga vrtnarska dela.

Ponudniki dela so iz vse Slovenije: Savinjske doline, Koroške, Dolenjske, Ljubljane, Obale, Prekmurja ...

KOMENTARJI (236)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FailNation
16. 11. 2020 16.02
+1
haha kuk so eni slovenceljni fovš traktorjev :D Še subvencije decembra dobimo pa smo zmagal, gremo po nov traktor :D Traktor = OS - osnovo sredstvo za delo, ki prideluje hrano za vaše potrebe - subvencije so pa zato, da je hrana poceni odkupljena in ne prodana, tle pa trgovci nabijejo marže v nebo. A če ma pa kdo od privatnikov avto za 100.000+€, ker se cele dneve vozi okol je pa ok, sej se jaz tut cele dneve z traktorjem vozim okol samo po njivi.
Sputnik8
19. 04. 2020 14.01
+0
Takšna postavka je, če so levičarji zaposleni. Za delavca je vse vsepovsod urna postavka višja.
bboban
19. 04. 2020 11.27
+2
A tisi , ki so enkrat pri socijalnem koritu nerabijo delat ?
Jožajoža
19. 04. 2020 11.30
+3
tudi,ko si enkrat v politiki, ne rabiš delat.prišli smo tako daleč, da so "nepismeni" in lenuhi preko politike postali boržuji, in sociala, ki je postala sociala po krivdi boržujev.
odgovornost
19. 04. 2020 09.55
+7
res gospoda skrbi da ne bi kdo odsel od kmeta s pretezko denarnico. Predlog, parlamentarci in usluzbenci kmetijskega ministrica ob koncih tednih na pomoc kmetom pa samo za hrano in pijaco
zavetnik
19. 04. 2020 09.22
+4
Za kmete pa velja vedno neka pravična razdelitev sredstev, naprimer veliki kmetje s pomočjo države uničujejo majhne, potem dobijo subvencije za zemljo(njive, gozd, travnike itd.)Dobijo subvencije za gorivo zato se vozijo z največjimi terenci vsi so diselaši, mi jim veselo plačujemo razliko v ceni dizla, potem imajo privilegij prodaje ( za njih ne velja svobodno tržišče) potem bi še radi ,da jim državaa plačuje delovno silo in njim ostane samo zaslužek in to dvakrat dražjik kot uvoz?
ecnarf
19. 04. 2020 10.39
-1
kje si pa te podatke pobral mogoče pri malem murgelčku same laži
brezcasni
19. 04. 2020 13.57
+2
si se vprašal kdaj zakaj je veliko uvoženega ceneje.....? zaradi izkoriščanja delavcev v Aziji,Afriki in Južni Ameriki kjer dobijo delavci mogoče 100$ na mesec ali zaradi prevelikih nasadov v južni Evropi ,ker bi sicer pridelek zmetali proč.....zato je ceneje in ne zaradi požrešnosti naših kmetov.....si se kdaj vprašal koliko je star pridelek če se mora z ladjo voziti 20 dni in kako da ni zgnil? seveda zaradi kemijskega špricanja pred transportom,vidiš doma gre lahko iz polja takoj v trgovine......ampak ja kar ne vidiš ne boli a ne?...
Sputnik8
19. 04. 2020 14.02
Optimiran
19. 04. 2020 09.09
-1
Kmetje so iznajdljivi, bodo pa dali nekaj vmes, recimo 4 Eur ampak na roko in vsak dan sproti tako da bodo vsi zadovoljni. Tu nastopi tudi staro pravilo; brez tožnika ni sodnika.
ILikeIke
19. 04. 2020 08.59
+13
Bom še jaz pristavil svoj lonček v to kuhinjo nebuloz: Ministrica navaja, da mora biti minimalna postavka 5,16 EUR bruto na uro, ne navaja pa, da je minimalna postavka za študenta 5,40 EUR bruto na uro. Zdaj pa ne vem, kdo je tu nor... A je sezonski delavec manj vreden od študenta? Oziroma, kaj storiti v primeru, da se kmetu javi na delo študent z napotnico? Če mu izplača 5,16 je v prekršku, če mu plača pa 5,40 se bodo pa (normalno!) dvignili vsi ostali delavci... Ampak kaj hočemo - tako je pri nas, kjer niti država ne bere (da ne omenjam spoštuje!) svojih predepisov...
Degnar
19. 04. 2020 08.48
+3
Podedujejo hišo, stroje, kmetijo(službo). Vse kar je morajo delati. Nihče vas v kmetovanje ne sili. In po kakšni logiki bi morali drugi za vas delati za manj? Ne delajte se nekih rešiteljev in mučenikov.
ecnarf
19. 04. 2020 10.41
-1
nič se ne boj noben ne bo delal za 5 e še za 10 ga težko dobiš pa še ne znajo delat najraje vidijo da jih poslušaš kako se dela
Optimiran
19. 04. 2020 08.44
+4
Podjetje, ki dela izgubo gre v stečaj. Vzrokov je več ampak, ko zmanjka denarja se konča. Vedno se najde novi v upanju, da mu uspe. To velja tudi za kmetijstvo kljub temu, da dobijo subvencije za cenejšo hrano. Če kdo kaj ne more naj prepusti tistemu, ki zna in zmore.
Primož Zupan
19. 04. 2020 12.12
+4
potem nimaš nič proti, če kmetije prevzame večja firma (po možnosti tuja) in na njivi začne gojiti rastline za pridelavo biodisla...ker on pač zna in zmore..?
Jaka Jack
19. 04. 2020 08.42
+2
Bruto?! Kmetje imajo dovolj denarja, naj vas njihova oblačila ne zavedejo :-) Poglejte traktorje in priključke. Slovenija uvaja hlapčevstvo! Osnovne tarife bi morale biti po celi EU enake, tako kot so kavbojke in zakonodaja. Drugače je vseeno, če imamo od EU samo isto valuto in trgovski sporazum...
ecnarf
19. 04. 2020 10.42
+0
Degnar
19. 04. 2020 08.42
+6
Kmetje nihče vas ne sili da kmetujete. Če je prihodkov premalo pojdite delat kot ostali. Najpogosteje slišim od kmetov (velikih in malih) da oni delajo. Ponavadi so dobili/podedovali zemljo, stroje in hišo. Vse kar jim ostane da delajo. Dragi kmetje delamo vsi tudi tisti ki smo si službo morali dobiti, tudi tisti ki smo si hišo morali dobiti. Zato ne jamrajte in če je pretežko si dobite službo kot vsi drugi.
Degnar
19. 04. 2020 08.44
+3
*Dragi kmetje delamo vsi tudi tisti ki smo službo morali dobiti, tudi tisti ki smo si hišo morali kupiti.*
ecnarf
19. 04. 2020 10.51
+4
janko jereb
19. 04. 2020 08.42
+2
Na sociali za 500 evrov(nekdo jih mora za njih zaslužiti) visi cela četica zdolgočasenih in spočitih kofetkarjev, ki "želijo" pridobiti delovne navade, saj denar zaenkrat ne raste na drevesih. Za taka enostavna opravila nihče ne more reči, da ne zna ali zmore, kar je večni izgovor, drugače pa jim ukiniti denar.
BeGood
19. 04. 2020 08.30
+9
Prav je, da se delavce dobro plača, saj ne gre za lahko delo, ampak fizično težje, večinoma v prisiljeni drži, 5€ neto bi morala biti najnižja urna postavka. In končno se bo treba sprijazniti, da se bodo cene sadja in zelenjave močno dvignile, kar je opaziti že sedaj, čeprav je na policah trgovin večinoma uvožena zelenjava ... Meni se zdi to prav. Ne moremo zdravo živeti na račun sužnjelastniškega dela.
Brabus
19. 04. 2020 08.28
+6
Sem blokar, sem pa tud že delal na kmetiji, zato, vsa čast kmetom, za njihovo delo od zore do mraka in ,da poslušajo in berejo razne žaljivke na njihov račun. Blokarji in vsi " pametni" , še prosili boste , če lahko delate za hrano.
ecnarf
19. 04. 2020 10.52
-2
VAREN
18. 04. 2020 21.59
-1
Spet en neustaven odlok, ki hoče povozit zakon. Janez z nasmehom uničuje državo. Vi butci pa to gledate.
medo357
18. 04. 2020 21.59
-6
hipokrizija na kubik, romuni bi morali delati za 2 €, naši pa isto delo za 6€, Luzic zbudi se
srecnii
18. 04. 2020 21.57
+11
In še to je malo za bruto na uro
darja32
18. 04. 2020 21.54
+14
Najbolj pametni na tem portalu bi kupovali zelenjavo po najnižji ceni in to zato ker nekdo na drugem koncu sveta obdeluje njive za manj kot 1€ na dan. Slovenska zelenjava je predraga tudi ce delavcu placate minimalca... To je ekonomija in globalizacija...
flojdi
18. 04. 2020 21.43
+4
... mogoče bo pa spet Čas , da bo trebalo" it z veseljem Delat za par kil cenejšega krompirja.. ; pa da bo en imel jabolka , en pšenico , en mlin , en peč (oz elehktriko) , pa bodo lahko štirje jedli soDelovni jabučn štrudl..
jure kopriva
18. 04. 2020 21.24
+17
Tam politikom se je res odpeljalo. Kako naj nek kmet delovca plača po 6€? Kaj bo njemu ostalo. Najprej država doreka po kakšni ceni bo odkupovala pridelke in potem še po koliko mora biti plačan delavec. Jaz verjamem, da bi kmetje delavcem plačali tudi po 15€ in več če bi podjetja odkupovala pridelke po nekih normalnih cenah. Naj povem da je bila odkupna cena mleka po 0,16€/L, vipavske breskve so odkupovali po 0,20€/kg in še to samo tiste katere niso bile poškodovane. In kaj bo kmetu ostalo potem ko bo plačal vse delavce? A sadovnjaki, kmetiska poslopja in ostalo mu je pa z neba padlo? Denar od evropskih sredstev dobiš itak samo če si kolega od kolega katerega stric je Janez. Če vsi mislite da je tako lepo, preselite se iz blokov na podeželje in pričnite z poljedelstvom, da boste sami izkusili realnost. Amak ne, ker 3/4 mestnih ljudi nima navarčevanega niti za žakelj semenskega krompirja, ker vse potrošiste za počitnice in hobije. In potem tu vidiste nekoga ki ima traktor za 200k€. V Slovenji nima 15 kmetov traktor takšne vrednosti. V veliki večini se gre za, kooperante kateri izvajajo zahtevnejša dela na kmetijah.
mackon08
18. 04. 2020 21.37
+7
jure kopriva Pa kaj ti misliš koliko j eto neto 3,5 Eura približno, moraš biti nor da za ta denar delaš.
jure kopriva
18. 04. 2020 21.59
+7
Dobro jaz ločim bruto in neto. Imamo doma podjetje z 25 zaposlenimi in še nisam slišalpripombe nad plačilom naših delavcev. Bistvo kometarja je, da kmet nemore izplačati nekega enormnega zneska, če mu je odkupna cena prenizka. Da bi pa kmet kmetoval zato, da bi moral konec leta prodati zemljišče zato da bi poplačal izgubo je tudi brez pomena. Po drugi strani pa, a kdo koga sili, da mora opravljat delo po takšni tarifi?
Primož Zupan
19. 04. 2020 12.22
+0
je tudi dosti butlnov med kmeti, za večino pa lahko trdim, da delajo nadpovprečno in se odrekajo užitkom, ki so za "blokarja" postali standard. Tema traktorjev je pa primerljiva z osebnimi avtomobili: družina res rabi 2-3 avte? ga sploh rabi, če imamo neizkoriščen javni promet? Je pa fajn, če je avto pri hiši, ane?