Slovenija

Pogajanja med kmeti in vlado brez napredka

Ljubljana, 17. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Današnja pogajanja kmetijskih organizacij in resornega ministrstva glede zahtev kmetov, med drugim o velikosti območij Natura 2000 in predlaganih novostih v zakonu o zaščiti živali, niso prinesla napredka. O Naturi se bodo še pogovarjali, glede zakonskih sprememb bo vlada mnenje sprejela v četrtek. Pogajanja bodo nadaljevali prihodnji teden.

"Pogajanja so na mrtvi točki," je po današnjih pogovorih na kmetijskem ministrstvu povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Na mizi so imeli novelo zakona o zaščiti živali, katere predlog je v postopek DZ vložila poslanska skupina SD, in velikost območij Nature 2000. Predstavniki kmetov zahtevajo, da se iz predloga novele umakne določilo, da bi morale biti v klavnicah nameščene kamere. Menijo namreč, da v nasprotnem primeru ne bodo dobile ljudi, ki bi bili pripravljeni delati, in se bodo klavnice zapirale.

Ne strinjajo se tudi s predvidenimi določbami o pooblaščenih svetovalcih, ki bi lahko po 40-urnem usposabljanju med drugim na kmetijah ugotavljali morebitne nepravilnosti, in zahtevajo njihov umik iz predloga. Ministrstvo je po Medvedovih besedah pojasnilo, da bo vlada mnenje o poslanskem predlogu novele sprejela v četrtek, nanj pa bodo predstavniki kmetov nato odgovorili.

Protestni shod kmetov
Protestni shod kmetov FOTO: Luka Kotnik

Kmetje zahtevajo, da se območja Nature 2000 - katerih je po podatkih spletne strani natura2000.gov.si v Sloveniji 355, pokrivajo pa dobrih 37 odstotkov ozemlja države - zmanjšajo. "Povprečje EU je 18 odstotkov, Avstrija ima 15 odstotkov (ozemlja države vključenega v Naturo 2000)," je primerjal Medved.

Zahtevajo tudi da se ne uvede ostrejšega režima kmetovanja na delu teh območij ter da se ne poveča površin okoljsko občutljivega trajnega travinja znotraj Nature s sedanjih okoli 21.000 hektarjev (ha) na predvidenih 33.000 ha.

O teh zahtevah se po Medvedovih besedah še pogovarjajo. Nadaljevanje pogajanj bo predvidoma prihodnji teden.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so po današnjih pogovorih povedali, da se "pogovori med predstavniki vlade in deležniki v kmetijstvu nadaljujejo" in da trenutno ni predvidenih izjav za medije.

Današnja pogajanja so bila prva po protestu kmetov v Ljubljani 25. aprila, ki so ga pripravili po tistem, ko so sredi aprila zapustili pogajanja, za katera so se dogovorili po prvem protestu v več krajih po državi, med drugim tudi v prestolnici, 24. marca.

Predstavniki kmetov so pred prvim protestom predstavili osem zahtev. Med drugim so zahtevali, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, naj se ponovno prouči in zmanjša območja Nature 2000 ter območij občutljivega trajnega travinja, naj se podnebne in okoljske ukrepe, zapisane v strateškem načrtu skupne kmetijske politike, izvaja tako, da bodo dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi in trajnostni. Zahtevali so tudi jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe ter to, da prehranska varnost Slovenije ne bo podrejena "okoljevarstvenim avanturam", da se ne uvaja novih davkov, da se vsa neposredna plačila in ostala sredstva usklajujejo z inflacijo ter da se kmetijstvu namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oz. kmetijskem sektorju.

Na drugem protestu so med drugim tudi zahtevali, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, poleg tega želijo umik omenjenih zanje spornih določil predloga novele zakona o zaščiti živali.

Po protestu kmetov MOL predlagal kazen za vožnjo s traktorjem po mestu

Po tem, ko so 25. aprila v Ljubljani protestirali kmetje, se je medtem na dnevnem redu seje mestnega sveta MOL pojavil sprejem odloka, ki predvideva kazen v višini 160 evrov za prihod s traktorjem v središče mesta Ljubljana. 

"Člen s prepovedjo je v Odloku predpisan že vrsto let in trenutna sprememba nima nikakršne povezave s stavko kmetov," so zatrdili na MOL. "Dokler so protesti mirni, jim ne nasprotujemo," še pravijo in dodajajo, da so obtožbe, da gre za omejevanje demokratičnih protestov, neosnovane. "Če mislite, da bomo kot mestna občina dajali kazni za 500 traktorjev, se motite," je dodal župan Zoran Janković. Zadevo bodo sicer obravnavali po hitrem postopku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
18. 05. 2023 16.43
+0
Pogajanja zastala, ljubljana bo tudi samo zastala. Morda samo naključje, da bodo pogajanja in ljubljana zastala enako dolgo. Dokler dogovora ne bo bomo stali vsi. Časovnico ima v svojih rokah vlada mi se bomo tej časovnici prilagodili. Zelo poučna bo ta izkušnja😀😀😀
son?ek11
18. 05. 2023 08.26
+0
Torej vlada se ne da izsiljevati traktoristom!!!!! Kaj ima to s kmeti??. Zakaj ne pridejo dejanski kmetje na pogajanja?? Ja, oni nimajo časa, ker je sedaj preveč dela!!!
son?ek11
18. 05. 2023 08.48
-1
To ni bilo pogajanje, to je bilo izsiljevanje s strani traktoristov..
Špinača
17. 05. 2023 18.56
-1
kupujem le še uvoženo cenejšo hrano, ta jansisticna mi smrdi! 🤣🤣
smuuki
18. 05. 2023 16.46
+0
Super. Nekdo mora tudi slabše pojesti. Če se sami tako odločite toliko lažje. Podpiram vas. Bolj potiho morda si ta trenutek kaj boljšega niti ne zaslužite. Za kakec štukat je pa vse dobro. Kar ste zdaj prihranili malo kasneje prinesete v lekarno. Pridni pridni kar tako naprej. Podpiram vas.😀😀
Špinača
17. 05. 2023 18.54
+0
mir jansisti 🤮
Broj1 TNT
17. 05. 2023 18.37
+0
za brez veze se že ne reče kmetom kmeti!
Broj1 TNT
17. 05. 2023 18.38
+0
je pa nekaj redkih izjem to je treba povedati !ampak res redkih!
rcarlos
17. 05. 2023 21.08
+2
Še vseeno bolje biti kmet kot pa navadn delavc... Kmet ima v lasti svojo kmetijo in dela zase, medtem ko delavc dela za nekoga, da si potem ta lahko na njegov račun kupi jahto :D ... Tebi verjetno reče šef: vidiš tistga Lamborghinija tamle?... Ti rečeš: ja, vidim... On reče: No vidiš, če boš pridno delal, si bom naslednje leto lahko kupil Bugattija :D ... In to ste ti navadni delavci, ki pač delate vse in ste tiho za dobrega jurja, postaviti svoj jaz je pa nekaj drugega :)
son?ek11
18. 05. 2023 08.44
+1
Ne, prvo je bil izraz" kmet" za dejanskega človeka, ki dela na kmetiji, na zemlji, potem so pa nekateri buljil temu pridali slabšalo izraz!!! Tako kot naprimer za svinje. Živali so zelo priljubljene, zlasti na krožniku,. Če pa ljudi tako imenujemo, je pa to zelo slabšalno!!!
smuuki
18. 05. 2023 16.48
+0
Odvisno od okolja. V Švici to povsem drugače razumejo kot balkanci. Domnevam, da imajo balkanci bolj prav. 😀😀😀
Kollerik
17. 05. 2023 17.26
+5
Srm poslušal tegale Medveda, ...to niso nobena pogajanja, to je ultimat in rušenje vlade tistega dela kmetov, za katerim stoji janšizem.
smuuki
18. 05. 2023 16.50
+1
Jaz sem z njim govoril pa vem povsem drugo kot vi. Eden od naju nima prav.
ap100
17. 05. 2023 17.24
+1
vlada ima popolno moč, ravna vse kar z valarjem, kmetov pa je veliko in težko se je poenotiti pa še traktorjev kmalu ne bodo smeli več voziti
kajtebriga84
17. 05. 2023 16.58
+0
Sem prebral komentarje pa vidim da vas večina nima pojma o razmerah v kmetijstvu, o slovenskem kmetijstvu pa sploh ne. Vsi se usajate nad vrednostjo traktorjev. Dejstvo je, da glavni proizvajalci ne samo traktorjev, ampak vse kmetijske mehanizacije, prihajajo iz Nemčije, Francije in Italije, torej iz starih držav članic EU. Kaj so ti proizvajalci naredili? Pred vstopom novih članic so se z vodstvom EU dogovorili, da je potrebno novim članicam "pomagati", da bodo konkurenčne, zato je potrebno preko EU skladov za razvoj podprti nakup nove mehanizacije tako, da bo določen del pokrit z nepovratnimi sredstvi. Vse lepo in prav, a kaj to pomaga, ko je malo pred vstopom v EU kmet iz novih držav članic za traktor plačal recimo 50.000 EUR, po vstopu pa je v nekaj letih, ko so se vzpostavile strukture za dodeljevanje nepovratnih sredstev, cena za isti traktor dvignila na 100.000 EUR, torej je cena dvakratnik. To razmerje si ne izmišljujem, pač pa ga dobro poznam, saj sem bil udeležen pri marsikaterem nakupu kmetijske mehanizacije, tako rabljene kot nove, zato dobro poznam dejstva. Tako je kmet pred vstopom v EUR iz svojega žepa plačal 50.000 EUR, po vstopu v EU pa kljub dodelitvi nepovratnih sredstev v višini 50% zneska cene traktorja še vedno 50.000 EUR, torej sa za kmeta ni nič spremenilo, spremenilo pa se je to, da so proizvajalci iz starih držav članic EU sredstva iz proračuna EU na fini in neviden način črpala k sebi, postali tako močni, da so pokupili vse proizvajalce iz novih držav članic in tako obvladujejo celotno panogo. Pa nobenemu se ni nič zgodilo, amapak dobesedno harajo in postavljajo cene kakršne želijo. Zato pa danes vsi mislijo, da so kmetje bogataši, ker pač majo toliko vreden traktor. Verjemite mi, da bi kmetje za traktor raje plačali veliko manj,ampak noben proizvajalec ga ne prodaja po nizki ceni, ker ve, da ga bo prodal za visoko, ker kmetje nimajo izbire. Sicer je blavnih znamk proizvajalcev ogromno, ampak le nekaj korporacij ima te blagovne znamke v lasti. Ste že kdaj slišali za korporacijo AGCO? Verjetni nikoli, še kmetje ne, pa imajo njihove proizvode na dvorišču. Ta korporacija združuje blagovne znamke Fendt, MaseyFergusson, Challenger, Valtra itd., Kaj pa CNH? Ta ima v lasti Case, Steyer, New Holland itd. Ti dve korporaciji imata sedež v EU. Pred očmi vseh so si ustvarili monopol, ampak ker so iz starih držav članic, se jim nič ne zgodi. Druga težava slovenskega kmetijstva pa je razdrobljenost zemljišč, s tem deloma tudi majhnost kmetij in posledično potreba po večjem številu mehanizacije, kar proizvodnjo samo draži. Eden največjih zakupnikov ornih zemljišč v Sloveniji je družba PP-AGRO d.o.o.. V zakupu imajo čez 3.000 hektarjev ornih zemljišč, katerih lastnica je Republika Slovenija, ki so v zaokroženih kompleksih po 30 in več hektarjev. Dejanski lastnik PP-AGRO je Perutnina Ptuj, ta pa je v lasti Ukrajincev. Domači kmetje dobijo od države v zakup le manjše njive ali kot kmetje radi rečejo špice, ki jih ta veliki nočejo. PP-AGRO ima take pogoje kot kmetje iz drugih držav, zato se lahko preseravajo. Če bi slovenski kmetje imeli v zakupu te njive, verjemite mi, da bi državi peli hvalnice noč in dan. Država lastne kmete zaničuje in jim ne da možnosti, da bi lahko prosperirali, postavlja pa jim ovire vsepovsod. Natura 2000 tako močno omejuje ne samo slovenske kmete pač pa celotno državo, da se vam sploh ne sanja. Več kot tretjino države ima v Naturi 2000. Ko smo se približevali EU, so nas v Bruslju po ramah trepljali in govorili, kako smo odločni pri zaščiti narave ter nas postavljaji za vzgled drugim. Le zakaj stare države članice EU niso potem povečale območja Nature 2000? Zato, ker na teh območjih ni mogoč nobeh poseg in s tem vlaganja za napredek. To pomeni, da na teh območjih ne moremo izvajati projektov, ki bi jih sicer lahko, posledično ni potrebe po sofinanciranju iz skladov EU, do katerega bi sicer bili upravičeno, če območje ne bi bilo v Naturi 2000. Tega vam noben politik ne bo povedal, ker niti sa
kajtebriga84
17. 05. 2023 17.02
+2
da nadaljujem: ker niti sam ne ve, kako je neveden. Skratka, sami sebi smo največja težava. Če bi Slovenci resnično stopili skupaj, bi dosegli vse pa še več.
smuuki
18. 05. 2023 16.54
+1
Odličen komentar. Manjka še PANVITA. 1 tretino subvencij dobi Perutnina 1 tretino dobi Panvita ostalo si razdeli vse slovensko kmetstvo.
zajebant1
17. 05. 2023 16.29
-1
Nesposobna vlada
pekoči paradižnik
17. 05. 2023 16.43
+2
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma
LocoCoco
17. 05. 2023 16.12
+1
Samo bogati kmeti z najnovejšimi traktorji protestirajo...
smuuki
18. 05. 2023 16.55
+1
In pa bogati kolesarji. Financira jih ministrstvo za vse iz Metelkove 6
rogla
17. 05. 2023 16.01
-4
Kmetom (večini) ni nikoli(!) bilo bolje. Razkazovanje prestižnih traktorjev (subvencioniranih) ni higienično. Vé se, kdo spodbuja te zdrahe!
Apoteka
17. 05. 2023 15.59
+1
Kmetje so samo kmetje v Ivanovi šahovski igri uničevanja države.
Matjaž Tanko
17. 05. 2023 16.01
+3
pekoči paradižnik
17. 05. 2023 16.45
+3
Kmetje so vedno prvi žrtvovani,... samo medved in žveglič bosta ostala še nekaj časa v igri.
xoxotox6
17. 05. 2023 15.58
+2
nasut-gnoj pred parlamentarnognojo-jamo in nalit čistega vina tem ki živijo v vzporednem svetu rdeče buržuazije???
rb63
17. 05. 2023 16.00
-2
rb63
17. 05. 2023 15.58
-3
Kmetje delujejo v skladu ulice. Če bo po naše je OK, če ne pa boste že videli vlada. To ni niti P od pogajanj. Škoda, da ni na vladi Janez, bi videli, če bi se takrat tudi tako repenčili. Ne odrekam jim njihovih pravic, zamerim jim pa, da se tega spomnijo le takrat, ko ni Janez na oblasti. Licemerstvo, da mu ni para.
smuuki
18. 05. 2023 16.56
+1
rb63
17. 05. 2023 15.49
+6
Kaj pa jih motijo kamere v klavnicah? Če delajo v skladu z zakoni in človečnostjo se nimajo kaj bati.
pekoči paradižnik
17. 05. 2023 16.46
+4
Če delajo,... po reakcijah sodeč je to velik problem.
iskriv
17. 05. 2023 15.47
+4
Kmetje imajo taka navodila opozicijskih strank in cerkve , zato od svojih zahtev ne smejo odstopiti , čeprav se morda kateremu svita , da so pogajanja to , da si nasprotni strani gresta naproti in tako dosežeta nek kompromis , vse ostalo je izsiljevanje !
pekoči paradižnik
17. 05. 2023 16.46
+2
Klerojanšizem je grobar slovenskega kmetijstva.
Cupko
17. 05. 2023 15.44
+3
Naredijo naj isto kot s Fidesom. Nehajo se pogajati, ker tudi ti izsiljujejo. Traktorji pa 100.000 evrov plus
Gutenberg
17. 05. 2023 15.47
+1
Moja oprema, s katero opravljam dejavnost, je tudi nova koštala 300k+. Je pa res, da delam brez državnih subvencij ...
smuuki
18. 05. 2023 16.58
+1
Traktorji dragi in plačani, kolesa po nabavni ceni 😀😀😃😃 po večini polastninjena
pekoči paradižnik
17. 05. 2023 15.37
+2
Kmetje se bojijo, vsega se bojijo,.... da se ne bi kaj spremenilo, ker sedaj jim je udobno postlano s subvencijami za: gorivo, gnojila, semena, za dognojevanje, za žetev, za.... ko je pa pridelek pospravljen, ga pa prodajo na trgu,.... in take nebuloze državljani prenašamo in toleriramo, vmes poseže pa janšizem in smo tam, kjer smo trenutno.
Matjaž Tanko
17. 05. 2023 15.44
+9
V tujino prodajajo. Ker cene imajo take da vsi raj egipčanski krompir jejo.
Mnogo
17. 05. 2023 15.31
-3
Gnojnico v Ljubljano, ce prepovedo traktorje, vsak svoj kanister, 10 litrov, pa polit po Ljubljani!!!
Mnogo
17. 05. 2023 15.33
-2
Ko se gnojnica zalije v pore betona in asfalta, smrdi celo poltje!!!
pekoči paradižnik
17. 05. 2023 16.49
+3
Kjer se osel valja,... dlako pusti,.... janšistični kmet pa smrad.
smuuki
18. 05. 2023 16.59
+1
mišelin
17. 05. 2023 15.30
+5
kmetje se pa ze nebojijo 1 serifa .... kmetje slovenci smo zvami ne se pusit