Slovenija

Kmetje po dveh tednih obupali nad vlado, v torek s traktorji v Ljubljano

Ljubljana, 18. 04. 2023 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so opustili pogajanja z vlado, saj ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Kot so pojasnili, je bil "kaplja čez rob" predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč. Prihodnji torek bodo v Ljubljani pripravili nov protestni shod, stavkovne aktivnosti pa bodo nato po potrebi še zaostrovali. Tako hiter odhod predstavnikov kmetov s pogajanj z vlado daje po mnenju premierja Roberta Goloba misliti, da je morda zadaj kak drug interes, in to političen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kmetje znova na ulice
    02:54
    Iz 24UR: Kmetje znova na ulice
  • Iz SVETA: Napoved vnovičnega protesta
    02:54
    Iz SVETA: Napoved vnovičnega protesta

Gradivo, ki jim ga je na pogajanjih posredovala vladna stran, je nepopolno in zavajajoče ter brez pravnih in strokovnih podlag, je na današnji novinarski konferenci na Igu dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. "Nadaljnjih sestankov delovne skupine se ne bomo več udeleževali," je napovedal.

Protestni shod, ki se ga bodo po njegovih napovedih udeležili kmetje iz vse Slovenije, bo med drugim potekal v obliki vožnje s traktorji po središču prestolnice. Podoben shod so že pripravili 24. marca, čemur je nato sledil sestanek z vlado in dogovor o oblikovanju delovne skupine.

Kmetje bodo prihodnji torek v Ljubljani pripravili nov protestni shod.
Kmetje bodo prihodnji torek v Ljubljani pripravili nov protestni shod. FOTO: Bobo

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se ponovno preuči in zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Zahtevajo tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter takojšen začetek učinkovitega upravljanja populacije. Prav tako zahtevajo ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev za proizvodnjo hrane, obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja ter popolno zavrnitev uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev na ravni celotne države.

"Kaplja čez rob, ki je slovenskega kmeta tudi močno ponižala, pa je predlog novele Zakona o zaščiti živali. Kmetje smo tisti, ki se najbolj zavedamo pomena zaščite živali in ostro obsojamo njihovo kakršno koli mučenje. Vendar je popolnoma nesprejemljivo, da predlog predvideva spremembo živinorejskih kmetij v poligon za izživljanje tako imenovanih aktivistov, ki naj bi na podlagi 40-urnega tečaja presojali pravilnost oskrbe živali pri rejcih," je dejal Medved. 

Kot je dodal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predlog novele predstavlja norčevanje iz stroke in rejcev. Neprimerno ravnanje z živalmi je nedvomno treba preprečiti in kaznovati, a tak postopek zahteva celostno strokovno obravnavo, je poudaril.

Z novelo bi namreč društvom, ki bi na podlagi tega zakona pridobila naziv delovanja v javnem interesu na področju zaščite živali, omogočili aktivno sodelovanje pri svetovanju skrbnikom živali in sodelovanje z nadzornimi organi v primeru ugotovljenih nepravilnosti, tako da se imenuje pooblaščene svetovalce za zaščito živali.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je primerne zakonske ukrepe izpostavila kot osnovo za to, da se bodo mladi v večji meri odločali za prevzemanje kmetij. "Mladi odhajajo s kmetij prav zaradi tega, ker nimajo več pogojev za delo, saj se jih omejujejo na vseh straneh. Rezultat tega je, da se slovenske kmetije marsikje že zapirajo," je dejala.

Na to je opozorila tudi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager. "Mladi želimo kmetovati, ampak ne za vsako ceno in ne pod temi pogoji, ki se nam jih zdaj narekuje," je dejala. "Vse, kar zahtevamo, so dostojni pogoji za realno kmetovanje in dostojno življenje na naših kmetijah," je dodala.

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je komunikacijo vladne strani z organizacijami s področja kmetijstva označil kot nedostojno. Opozoril je predvsem na škodljive posledice prevelikih površin pod zaščito Nature 2000, ki bi po njegovih besedah nekaterim kmetom kmetovanje onemogočile v tako velikem obsegu, da ne bi bilo več ekonomsko upravičeno.

"Slovenski kmetje še nikoli nismo bili tako enotni kot danes. Ne zahtevamo denarja ali zamenjave ministra, temveč le zaščito slovenskega kmeta in potrošnika," je poudaril Medved. Ob tem je zavrnil trditve, da za njimi stojijo politične stranke.

Protest kmetov
Protest kmetov FOTO: Aljoša Kravanja

Golob: V ozadju je nekaj drugega, in to politika

Golob odločitev predstavnikov kmetov za prekinitev pogajanj z vlado in vnovičen zagon protestnih aktivnosti že z naslednjim tednom obžaluje. Kot je dejal v izjavi ob robu podpisa dogovora med vlado, gospodarstvom in raziskovalno-izobraževalno sfero, so na vladni strani vstopili v pogajanja iskreno in verjeli, da je iskrena tudi druga stran.

"Tako hiter odhod s pogajanj daje misliti, da je morda zadaj kaj drugega, in to politika, ne pa dejansko interes, v tem primeru kmetijstva. A čas bo pokazal, kaj je res zadaj," je rekel.

Kmetijsko ministrstvo: Sestanek je bil odpovedan, zato jim predlogov nismo mogli predstaviti

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so v odzivu na odločitev predstavnikov kmetov zapisali, da je "nenavadno, da se pogajalski partnerji ne držijo dogovora in niso vztrajali pri nadaljnjem iskanju skupnih rešitev, ki bi bili na koncu koristni za kmete in podeželje".

Kot so poudarili, sami od dogovora, oblikovanega na skupnem sestanku pri predsedniku vlade konec marca, niso odstopili, zato so vrata pogajalski skupini odprta. Dogovor je med drugim prinesel iskanje rešitev v delovnih skupinah v sodelovanju z ministrstvom za naravne vire in prostor.

"Nove rešitve in predlogi so bili pripravljeni tudi za danes načrtovan delovni sestanek. Ker so predstavniki s področja kmetijskih organizacij opustili pogajanja, jim jih ni bilo mogoče predstaviti in se o njih usklajevati. Zato bodo predlogi deležnikom poslani pisno," so dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
19. 04. 2023 17.04
+2
Ne s traktorji, naj se pripeljejo z svojimi osebnimi avti, vozni park da te kap,tudi iz subvencij so si jih nekateri kupili, tiho naj bodo.
apodgra
19. 04. 2023 09.46
+1
Kaj sploh hočejo kmetje? Največje zlo v Sloveniji so sidikalisti ,ki vnašajo samo nemir in razdor med ljudmi .Nimajo pa pojma o tematiki o katerhi govorijo. Tako dobro ,kot gre kmetom danes , pa niso zadovoljni . Ne moreš od našega kmeta ,ki ima manj kot 10 hetarjev obelovalne zemlje pričakovati velike zaslužke in dobičke. Vsa kar na kmetiji predelajo, prodajo za med, še drek.Samopoglejno s kakšno mehanizacijo razpolagajo ,kot da odbelujejo 100 ali več hetarjev zemlje. in koliko neracionalnega denarja zapravljenega za te stroje Če nebi imeli denarja ,tudi te mehanizacije ne bi imeli. Delavec na minimalni plači si ne more privoščitiv visokocenovnega avtomobila , ker še za pređivetje nima dovolj sredstev. Primer, v Ameriki je zgorela farma krav z 18.ooo glavami živine in taki farmi. bi naj konkuriral slovenski kmet. Naše kmetijstvo je vrtičkarstvo samo za golo preživetje . Lahko se vozijo s svojo mehanbizacijo po slovenskih cestah vsaki dan , samo pormeta naj ne ovirajo. Njihovo mesto je polje ne pa ulica. Večkrat sem bil na tržnicio ,kjer kmetje prodajajo svoje produkte in se prepričal , po kakšnih cenahh prodajajo , kako spretno znajo računati in tudi prodajo vse , tudi tisto ,kar v trgovinah se ne more prodati.
avgust.
18. 04. 2023 21.41
+0
Zakaj pa meščani Ljubljane in drugih mest z rokami in smetišnicami podgan in miši ne lovijo? Toliko pesticidov in strupov, kot tam spustijo, jih nikjer in pristanejo v rekah in posledično tudi na polju. Mogoče bi tudi tam prepovedali uporabo strupov, saj se po logiki večine da tudi na naraven način znebit teh nadležnežev, kaj ne?
Jožajoža
18. 04. 2023 21.23
+4
delajo si enako sramoto,kot gasilci in upokojenci. čudi me, da za vodjo punta v trstenjakovi ne izberejo kriminalca ,lopova in prevaranta roparja oz ruparja.
Franci123
18. 04. 2023 21.21
+2
Cilji vlade so povsem jasni, širitev Nature 2000 je dobesedno omejevanje kmetijstva, saj na tem območju ni dovoljeno/možno pridelovat hrane. Če se bo trend širjenja tega območja tako nadaljeval bomo hitro postali naravni habitat (živalski vrt Europe), samooskrbe več ne bo in odvisni bomo samo od uvoza. Glede na to da pri nas svojih trgovskih verig praktično več nimamo pa bodo tujci pomanjkanje hrane dobro izkoristili in cene navili na švicarsko povprečje. Takrat bo mogoče kdo začel razmišljat, da mogoče pa tudi Slovenci rabimo kakega kmeta.
dule100
18. 04. 2023 21.12
-1
Bravo! 💪 Pa ne pozabit na gnojnico! 👍
poper00
18. 04. 2023 21.05
+1
Zakaj bodo zdaj kmetje zaustavljali promet?Sploh ne vejo povedati kaj je samo,da se morajo s traktorji peljati.Janšistične ovce bodo držale govore oni pa bodo zraven podprti s šnopsom hupali.Bravo.
Franci123
18. 04. 2023 21.25
-1
Če ti ne veš zakaj si 2 leti vsak petek kolesaril še ne pomeni da so tudi drugi nevedni.
poper00
18. 04. 2023 21.33
-1
Franci pa ti povej .Ne vem ti od kod ideja ,da sem vsak petek kolesaril.To je tako kot ,če ti jaz povem ,da si butec ampak pri moji trditvi je manjša verjetnost ,da ne drži.
Franci123
18. 04. 2023 21.37
+0
Od kod pa tebi ideja da kdo kaj ne ve povedat? Zahteve so jasne, če jih ti ne razumeš, politiki pa ne upoštevajo, je jasno da se bodo protesti nadaljevali.
pivka1
18. 04. 2023 21.03
+0
pri teh kmetih, kanalu C0 in pri Ruparju na protestih so isti frisi. Tudi naročnik protestov in namen je isti. Zadnjič ne je en kmet lepo zapisal na fb-ju, ki se s kmetijstvom ukvarja in živi že 30let.
avgust.
18. 04. 2023 21.30
+1
Daj nehaj no. Če bi bilo vse , kar se temu naročniku pripisuje, res, bi moral imeti nadnaravne sposobnosti.
blackwizard
18. 04. 2023 20.59
-6
dol z to nesposobno vlado,katera dela za tujce in slovenske nvo leve lenuhe
piljan
18. 04. 2023 21.01
+8
piljan
18. 04. 2023 21.27
+7
zmerni pesimist
18. 04. 2023 20.49
+0
Nekateri ki nimate pojma samo da nekaj pišete
NisemBot
18. 04. 2023 20.41
+1
Tole protestiranje naših kmetov samo še bolj vodi v propad Slovenskega podeželja, ker se očitno spravljajo na lasten narod in razdvajajo ljudi, namesto, da bi skupaj nastopili resničnemu zlu, ki prhaja iz strani globalistov in EU. Hvala lepa Slovenski kmet! Sem celo zimo kuril na lastna drva, ker ste svoje tako lepo podražal, sedaj pa vam celi kupi trohnijo vzunaj na vsem tem dežju...
borjac
18. 04. 2023 20.33
-1
Ali imajo Tile kmetje kmetije ?? če jih imajo, kdo jih pa obdeluje, če se oni vozijo po Ljubljani z traktorji ?? včasih smo rekli, da kmetje imajo toliko dela na kmetiji, da nimajo časa za druge dejavnosti, tile imajo časa na pretek, da se vozijo na proteste z traktorji vrednimi nad 100.000 evrov, ki jih je subvencionirala država, tudi pridelavo pšenice in govedi je subvencionirala država, pa vendar so ti kmetje, ki imajo polna usta Slovenije, prodajali v Avstrijo, sicer pa podpiram kmete ob protestu proti naturi 2000, vendar bi se morali Kmetje tudi vprašati kdaj in kdo je sprejel zakone Natura 2000, kajti ni jih sprejela Golobova vlada, podpiram tudi revolt ob novem zakonu o zaščiti živali, ne morejo ljudje iz stolpnic, narekovati kmetijske politike in vzreje živali, čeprav bi morali Kmetje tudi med sabo razčistiti slabo skrb in celo mučenju živali, ne moreš samo nekaj kričati češ mi kmetje že vemo, več kot očitno je, da ne vedo vsi in te bi morali sami Kmeti prijaviti in rešiti stvar, pa tudi razno zalivanje z gnojnico v bližini vodnih zajetji ne gre skupaj z jokanjem o pitni vodi , torej Kmetje tudi vi odgovorno !!!! kar pa se tiče strankarske pripadnosti, sindikalist Medved je zavrnil trditve, da za njimi stojijo politične stranke , torej da so kmetje politično neopredeljeni, to gospod Medved lahko pravite doma vnukom namesto pravljice, kajti če se dogovarjate z SDS-ovcem Ruparjem dogovarjate za skupen nastop, potem pač ne morete govoriti o nevtralnosti, da blagoslova RKC za kmete niti ne omenjamo, Rupar pravi da on ne zastopa SDS-a, in da je nevtralen, pojoče travice mu manjka, mogoče pa res ni od SDS-a, Rupar pripada Stranki Dob, samo tej stranki Dob pripada tudi Janša, sicer pa pričakujemo politične pritiske Kmetov pod vodstvom Medveda in upokojencev pod vodstvom poštenjaka Ruparja, seveda je Rupar odslužil zaporno kazen, in vsi ti "nevtralni" bodo protestirali pod Janševo dirigentsko palico, pa še eno vprašanje , ali bo Slovenija spustila ceneno Ukrajinsko pšenico in koruzo v državo, saj je potrebno vendar podpreti demokratično prijateljsko Ukrajino, mar ne ??? kmetje kaj porečete na to, če ste prodali svojo pšenico in meso v Avstrijo po višjih cenah, le zakaj ne bi država kupila pšenice in koruze po nižjih cenah ??? izjasnite se Desničarski kmetje, se opravičujem nevtralni kmetje.
babylon5
18. 04. 2023 20.44
-6
A vidiš kok si primitiven/a mesec april je a vidiš da kej raste po njivah ???? Oz. Ne vidiš da kmet ostane ob 5ih zjutraj pa gre v štalo po večini grejo direktno v službo po službi pa spet ista zgodba. Aja pa še to haha zakaj nebi kupovali po nižjih cenah Zato ker to žito stoji že 1 leto umes pa rakete letijo mmmmm njami gratis pesticidi aja pa mmmm ptičji dreki tud mmmmm silos odprt na prostem ker je zbombadiran mmmmm
Bonsa
18. 04. 2023 21.17
Isto ste pisali za kolesarje. Treba si je vzeti čas, saj noben ne dela 24/7/356. Sicer pa kmetov pri tem protestiranju ne podpiram, ker meni, da se v tem primeru zanašanje na zdravo kmečko pamet, ne izide.
Jožajoža
18. 04. 2023 21.27
+1
pravih kmetov vs loveniji ni več. to so sedaj juavni uslužbenci,ki živijo na plečih davkoplačevalcev, dobivajo za nedelo ogromna nepovratna sredsta,ki pa ji ne veže na nobeno proizvodnjo.tako, da ti kvazi kmetje ssmo malo poorjejo ina za to po hektarju dobijo 1770 evrov plus nafto brez ddv,.......sramota.
avgust.
18. 04. 2023 21.32
+1
Če bi ti na zazidalni parceli, ki si jo kupil, kar na lepem prepovedali zidati hišo, ker je okoljevarstveno nesprejemljivo , bi se ti pa izšlo?
Franci123
18. 04. 2023 21.41
+1
Jožajož samo širi neresnice. Osnovne subvencije po hektarju znašajo 180e. Vsa čast tistim, ki po besedah večine na tem forumu s tem denarjem lahko igrajo luksuz.
Rothschild1
18. 04. 2023 20.21
+2
NAjbolje bi bilo, da kmetje nehajo kmetovati in gredo "delati" v javni sektor... bebavost Vlade in Holoba nimata meja
piljan
18. 04. 2023 20.27
+0
Pa naj nehajo,jih kdo sili?Naj se eno leto odpovejo subvencij in potem skušajo prodati pridelek po tržni ceni.Potem bomo pa videli kdo bo preživel.Mi ali oni,druge ni.
Franci123
18. 04. 2023 21.31
-2
Ko bo piljan in njegovi kolegi meni plačal 3€ za liter mleka, se bom jas z vsem veseljem odpovedal vsem subvencijam. Aja, pa vmes se naj še on odpove vsem ostalim subvencijoniranim stvarem, (vrtec, el. avto, toplotna črpalka, eko sklad, sončne elektrrne itd.)
avgust.
18. 04. 2023 21.33
Brez subvencij ne bo več kmetijstva. To je čista zguba.
2fast4
18. 04. 2023 20.16
+6
Mali kmeti bi mogli protestirat proti velikim kmetom, kateri jim poberejo vse subvencije... Posledično male kmetije propadajo...
NisemBot
18. 04. 2023 20.37
+0
Točno tako! + Se vidi, da so tele protesti ena sama politična farsa proti vladi namesto proti Evropski agendi, ki škoduje naši samooskrbi.
Franci123
18. 04. 2023 21.34
V sloveniji velikih kmetov ni, so samo podjetja. In dejstvo je da če nisi vsaj malo lopov tudi z 50hektarjev veliko kmetijo več ne preživiš. Dokaz ti je vsakodnevno propadanje kmetij.
avgust.
18. 04. 2023 20.16
+0
Veliko ljudi se na razlivanje gnojnice spotika - to je bilo zakonsko uvedeno. Vse kmetije so morale urediti zbiralne jame za gnojevko in obstaja časovni okvir, ko je dovoljeno praznjenje. Ne bi sedaj o strokovnosti te uredbe, a to so si politiki izmislili, ne kmetje.
BBcc
18. 04. 2023 20.15
+0
Sem ekološki kmet. Končno en konkreten zakon o zaščiti živali in protesta ne podpiram. Zmeniti se je potrebno za mizo in ne biti sds ovčke.
rb63
18. 04. 2023 20.14
+0
Ko sem zadnjič slišala, da je bila ena prvih zahtev kmetov, da se omili stroga zakonodaja glede uporabe strupenih škropiv, so zame izgubili vso poštenje. Borijo se torej zato, da bomo potrošniki uživali bolj strupeno hrano. Pozabljajo, da zaradi morebitnega manjšega pridelka zaradi neuporabe škropiv, dobivajo ogromne subvencije. Pohlep kmetov ne pozna meja.
babylon5
18. 04. 2023 20.25
+5
Ma dej dam ti motiko pa okopi 3 hektare koruze
babylon5
18. 04. 2023 20.27
+5
Problem je ker zakone pišejo ljudje ki v življenju niso kmetovali oz. Da bi eno solato gor spravil
babylon5
18. 04. 2023 20.38
+0
Aja pa se to "da se omili stroga zakonodaja glede uporabe strupenih škropiv, so zame izgubili vso poštenje." PRVIČ ta škropiva imajo karenco dni uporabljajo se da ponavadi uporabi da zatreš plevel, bolezni, itd... trenutna zakonodaja je že stroga delajo analize itd.. in seveda če prekoračiš zahteve sledi visoka kazen in prepoved prodaje. In zaključek te zgodbe pride gospa do mamce na tržnici in reče ta solata je grda pa polž je na njen v trgovini je lepša in cenej. Seveda ker je iz uvoza in 100x pošpricana samo je pa ÀKCIJA
NisemBot
18. 04. 2023 20.14
+4
Kar naekrat so postali izrazito anti EU. Smešno, ker ponavadi so to bili levicarji sedaj pa... Res ne razumem, da se sedaj narod še bol razdvaja, ko pa imamo končno skupne točke... Kmetom pa lahko reče samo, da v lastno skledo pluvajo, če se mislijo skregat z svojim lastnim narodom... Mimogrede... Kje ste bili ko je bil referendum o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ali pred tem, ko je leva vlada dosegla, da se pravico do pitne vode zapiše v ustavo?
avgust.
18. 04. 2023 20.13
+6
Vse se lepo uskladi. Če ne bo več kmetov, se bo krajina zarasla in bomo imeli več prostora za medvede in druge divje živali. Verjetno vlada na tak način razmišlja. Dejstvo je, da je kmetov čedalje manj, saj je to delo 24/7 brez bolniških, dopustov....Veliki kmetje, ki znajo izkoristiti sistem subvencij, mogoče res dobro živijo, manjše kmetije pa so obsojene na propad in vlada to tudi vzpodbuja. Kmalu bo cela Slovenija pod Naturo 2000. To je enako, kot bi prevoznikom prepovedali voziti, ker preveč onesnažujejo okolje.
NisemBot
18. 04. 2023 20.22
+3
krajina se je prav sedaj zarastla,to o ;em pravise , se ze dogaja zadnjih 50 let... pred vojno je bila samo tretina Slo gozd, sedaj pa dve... Drugače pa ti dam čist prav +
ZIPPO
18. 04. 2023 20.12
+7
Vedeti morate, da Golob samo sledi svetovni agendi, ki ima v načrtu uničiti kmetovalce in živinoreje, posledično uničiti vir zdrave prehrane in v naslednjih letih ljudem vsiliti na jedilnike umetno meso in žužke. Golob vse to podpira, kar je že pred časom povedal. Ustanovil je strateški svet za zdravo prehrano v katerem sedijo večinoma vegetarijanci. To je del tega. Vse po korakih. Izgovarja se pa na politiko. Ne moreš verjet!! Vemo, da je na Slovenskem kmetovanje in živinoreja tradicija že desetletja oz. stoletja. Kmetje delajo od zore do mraka, nikoli v resnici niso poplačani za svoje trdo delo. Zaradi obveznosti na kmetijah so prikrajšani za mnoge stvari v življenju. Država jih že leta potiska na stran in jim ob uničenju njihovih pridelkov s strani narave izplačuje zamudne odškodnine in jim za njihove pridelke ponuja mizerne cene. To, da se zaradi enega metulja kmetom vzame njihovo kmetovanje in posledično skrb za živali je sramotno. In da se jim za to ponudi par sto evrov je še bolj sramotno. Naslednji korak je verjetno z nekimi ukrepi in zakoni odvzemanje kmetijskih površin. To je poizkušala Francija, Nizozemska. Zatorej pomislite ljudje ALI JE TO PRAV, DA SE UNIČUJE KMETIJSTVO? Pomislite kaj v naslednjih letih vse to potegne za sabo. Ali bomo to dopustili ali bomo SOLIDARNO PODPRLI KMETE V TOREK??? Vprašajte se, časa do torka imate dovolj. LP
ZIPPO
18. 04. 2023 20.17
+3
In še to: poglejte si dokumentarec, kako po planu masovno uničujejo farmarje v ZDA, resnično in pretresljivo.
NisemBot
18. 04. 2023 20.29
+1
Zippo... Vsaka vlada sledi agendi, Jansa ni prav nič drgač.. Folk se pa med sabo krega medtem, ko nas vsakic nategujejo