Slovenija

Kmetje razočarani nad merili napovedanega razpisa za odkup pšenice

Murska Sobota, 07. 07. 2022 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada naj bi v skladu z napovedmi sprejela sklep o povečanju blagovnih rezerv in nato bo Zavod za blagovne rezerve objavil razpis za odkup letošnjega pridelka pšenice. Merilo za odkup bo najnižja cena. Za kmete je to razočaranje, v zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pa menijo, da bo najbolj oškodovan potrošnik.

Predsednik Komisije za prodajo žit Franc Küčan je nad napovedmi o razpisu po načelu najugodnejšega ponudnika razočaran. "Želeli bi si urgentni odkup slovenske pšenice, namesto tega pa bo interventni odkup od najugodnejšega ponudnika, s tem pa ni nobenega zagotovila, da bodo odkupili slovensko pšenico," je opozoril v izjavi za medije.

Odkup vse pšenice, pridelane v Sloveniji, sta minuli petek napovedala premier Robert Golob in kmetijska ministrica Irena Šinko. "Kmetom želimo pomagati s tem, da jih razbremenimo stroškov, hkrati pa želimo tudi ta pridelek v celoti zadržati v Sloveniji," je dejal Golob. Odkup se bo izvedel prek zavoda za blagovne rezerve, država pa bo kmetom za različne namene namenila še za nekaj več kot 22 milijonov evrov pomoči.

Küčan je opozoril, da so kmetje v negotovosti glede odkupne cene. Nekateri mlinarji, zadruge in različni zbiralci so določili cene in po njih odkupovali, številni kmetje pa še danes ne vedo, koliko bodo za prodano pšenico dobili, je dejal. "Kmetje želijo dobiti toliko, da lahko jeseni ponovno zasejejo to poljščino," je dodal.

Na Zavodu za blagovne rezerve so medtem na novinarsko vprašanje o razpisnih pogojih glede cen pojasnili, da "so zavezani vse postopke nabav izvajati skladno s področno zakonodajo, torej tudi skladno z Zakonom o javnem naročanju". Podlaga za začetek postopkov, ki niso v okviru stalnih rednih letnih nabav in obnov, je ustrezen sklep vlade, tako da bodo razpis objavili takoj po sprejetju sklepa vlade, so dodali.

Pojasnili so še, da ima zavod v lasti ali najemu zadostne količine skladiščnih prostorov za skladiščenje vseh načrtovanih količin strateških blagovnih rezerv Republike Slovenije. V preteklem obdobju so izvedli postopke za zagotovitev dodatnih skladiščnih zmogljivosti, "zaključek teh postopkov je predviden v naslednjem kratkoročnem obdobju".

Pšenica
Pšenica FOTO: Shutterstock

Predstavnik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in predsednik sveta območne enote Murska Sobota Danilo Meolic namero države, da bi pomagala kmetom in potrošnikom, pozdravlja. "Pametna država si poveča blagovne rezerve. Vendar pa bi morala biti pravila odkupa znana že pred žetvijo, ne med njo. Če bi bili pogoji znani, ki se kmetje sproti odločali, komu bodo prodali. Sklenjenih pogodb, v katerih cena ni določena, pa se je modro držati," je dejal.

Meolic sicer pričakuje, da se bodo težave nadaljevale. Trenutno je na ravni skupne kmetijske politike predvideno, da bi se ukinila proizvodno vezana plačila za žita, "strno žito pa potem ne bi bilo več ekonomsko zanimivo za kmeta". Meni, da je razlika v ceni za krmno in krušno pšenico bistveno premajhna. Krmne sorte lahko dajo tudi 10 ton ali več na hektar, ta pšenica ima manj beljakovin in ni primerna za moko in kruh, je pa manj zahtevna in cenejša za pridelavo. Po drugi strani je donos na hektar krušne, kakovostnejše pšenice manjši, do največ osem ton, a pridelava zahteva več dela in tudi več uporabe gnojil, je pojasnil.

Po mnenju Meolica bi morala biti razlika v ceni med posameznimi razredi najmanj 20 evrov. Po njegovih podatkih naj bi kmetje na Madžarskem prejeli za tono krušne pšenice od 340 evrov za najnižjo kakovost do 410 evrov za pšenico najvišje kakovosti. Na Hrvaškem so cene nekoliko nižje kot v Sloveniji, medtem pa naj bi cena na pariški borzi ponovno začela naraščati.

Kmetijski inštitut Slovenije je izračunal, da so letos pri pridelku šest ton na hektar stroški pridelave okoli 250 evrov na tono. Küčan pa opozarja, da ta izračun ni vedno pravo vodilo. "Vztrajamo, naj bo trg tisti, ki določa ceno," je dejal. Na ponedeljkovem sestanku z ministrico za kmetijstvo so predlagali ceno 310 evrov za tono krmne pšenice razreda C, 330 evrov razreda B2, 350 evrov razreda B1, 370 evrov razreda A ter 390 evrov razreda A premium.

Predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc zagotavlja, da bodo mlinarji pšenico od slovenskih kmetov odkupili. "Zavedati pa se moramo, da tudi mlinarjem in živilski industriji ni enostavno, podražitve energentov se močno poznajo tudi pri nas, energija na primer pri hlebu kruha predstavlja kar 30 odstotkov," je v izjavi dejala Zagorčeva. Po njenih besedah bodo posledice najbolj čutili potrošniki.

Ponekod po državi je požeta že večina pšenice. Pridelovalci napovedujejo, da bo žetev končana prihodnji teden. Zaradi nihajočih neugodnih vremenskih razmer bo povprečno pridelka manj kot običajno, prav tako naj bi bila nekoliko slabša kakovost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Luzar
09. 07. 2022 17.42
+1
moka in kruh bosta dražja tako ali tako,torej prodajte tja kjer boste dobili največ.
txoxnxy
07. 07. 2022 21.59
+0
Kmetje se imate čas da obvarujete svojo pšenico saj je več kot očitno da vas želi Golobova vlada peljati žejne čez vodo. Zdrava kmečka pamet pravi da je bolje imeti vrabca v roki kot goloba na strehi ki ti samo serje po dvorišču . Stopite skupaj in prodajate kar lahko prodate ker mesec in Kordež bi vam še to tako najraje kar pobrala. Napolnite domače kašče in če nebo pravih cvenkov naj ostalo segnije boste imeli vsaj vi zadovoljstvo če že profita ne. Ne damo zastonj naše pšenice.
Milan Jancar
11. 07. 2022 08.45
+1
2fast4
07. 07. 2022 21.58
+3
Morajo gledat na ceno, da se kmetje ne skregajo potem kdo ima večji kombajn...
c00kies
07. 07. 2022 21.51
+2
Te pravite da ne bo naroda samo zeblo ampak bo tudi lačen?
šavrin
07. 07. 2022 21.41
+3
Še vedno furamo kmetijsko politiko, kot v času titove petletke.
Franci Luzar
09. 07. 2022 17.46
+1
Ja koga pa imamo na oblasti? če bi vprašali kordeša in meseca, potem morajo kmetje stopiti v skupno zadrugo,in prodati vse skupaj Partition,Soy Državi.
prepih
07. 07. 2022 21.35
+2
Pišem ker sem tudi sam lastnik podedovane kmetije. Če imaš nekaj malega potem so tudi dajatve- kataster majhni majhne so tudi subvencije par sto evrov. Kmetje kateri sejejo žito so lastniki več 100 hektarjer če ne bo obdeloval bo še vedno moral plačevati davek in še ob subvencije za pridelek bo . Kdor bo to opustil je po mojem mnenju že zabogatel ,na kakšen način pa če ima samo zemljo in živi od kmetije.
rcarlos
07. 07. 2022 21.35
+8
Golob je kar dobro zastavil cilj, da bi odkupili domačo pšenico, čeprav seveda s cenami ne pridejo skup in bo to za letos verjetno padlo v vodo... Malo preveč ležerno so se lotili vsega, glede na to, da je za kmetijstvo blo v zadnjih nekaj letih narejeno bolj malo oziroma glede samooskrbe nič... Samooskrbe se bo treba začet lotit pri trgovcih, tam je treba porihtat oziroma omejit marže ker pač enostavno se trgovec ne more bogatit na račun kmeta... Od kmeta bi kupovali pšenico po cca. 250 eur/t, prodajali pa čez 400 eur/t kar pač samo za preprodajo ne more bit, sploh ker kmet rabi dobre pol leta sreče z vremenom, da jo sploh pridela + seme + nafta + amortizacija, oni bi pa po skoraj dvakratni ceni samo preprodajali :D ... Najprej trgovce porihtat in pol če hočejo še naprej prodajat čez 400 eur/t, bodo kmetu morali ponuditi dosti več kot ponavadi... Če kmetu ponudijo 250 eur/t, bodo pač na trgu prodajali po 300 eur/t oziroma 325 eur/t max.... Pač jih je treba omejit, isto kot Petrol, bodo pač meli deset miljonov dobička namesto sto miljonov, isto se da preživet... Dobiček gre itak samo za nagrade med temi samooklicanimi šefeki, ki se čohajo vsi vemo kje :)
Username452137
07. 07. 2022 21.30
+6
Kje so zdaj trgovci, ki prisegajo na slovensko? Podjetja, ki proizvajajo ekološko, slovensko, 100 % naravno prehrano??? Sploh pa tisti, ki oglašujejo direkt iz njive na prodajne police, ročno priravljeno... itd... Me skrbi, da so to samo marketinske fore in da je to dalec od resnice.
Franci Luzar
09. 07. 2022 17.56
+1
A veš kaj jaz poslušam mojo Taščo👹 ona kupuje samo slovensko hrano ki je najbolja? A kje jo kupuje? Ja v Eurospinu! In Lidlu, kot prvo samo Slovenske hrane ni dovolj kot drugo nepoznam Nobenega Hrvata,Italijana,Avstrijca ali bilo katerega drugega državljana ki je zaradi tuje hrane umrl? vse skupaj je en lari fari, hočemo biti Europejci ponaśamo se pa egoistično, v resnici smo navadni loleki ki nam se smeji cela EU.
zafršolal
07. 07. 2022 21.21
+8
Nič ne zavidam kmetom... Smilijo se mi pa tisti kmetje, ki to "morajo" biti.. ker gre iz roda v rod... sicer bi na njih s prstom kazali...
lycan
07. 07. 2022 21.20
+8
Urad za rezerve bo objavil razpis, na katerega pa se po Evropski zakonodaji lahko prijavijo vsi kmetje Evropske Unije. V kolikor bodo priorizirani Slovenski kmetje bo kršena Evropska zakonodaja. V kolikor pa bo spoštovana Evropska zakonodaja pa bodo skladišča napolnjena z Hrvaško in Madžarsko pšenico, ker je za sosede bolj dobičkonosno prodati nam kot doma. Sedaj pa razumi logiko nove vlade in kmetijskega ministerstva.
simonaas
07. 07. 2022 21.54
A na Hrvaskem so manjsi stroski? Ne razumem
D0c
07. 07. 2022 21.14
+0
Najprej naj se uredi pravicen sistem dolocanja razredov, ne da doloceni dobijo vedno placeno po razredu A drugi pa po razredu C ceprav so imeli isto seme... ze tukaj se delajo velike razlike. Je pa ze 25 centov v primerjavi z nekaj let nazaj dobra cena in prinasa krepko cez tisocaka eur cistega neobadvenega denarja na hektar zemlje.
Rikii 20
07. 07. 2022 21.12
+8
Kmetje na ulice kot v Nizozemski, Poljski in Italiji.
lojze3
07. 07. 2022 21.51
Metje imamo delo in nimamo časa protestirat(še)
zurc
07. 07. 2022 21.10
+6
kaj se bo naredilo? pšenico bodo kupili po najnižji ,toliko da še za stroške ne bo ali pa glih da bo pokrito ,pozimi pa bo pšenici v silosih zelo zrasla cena ,jo bodo pa po visoki ceni prodali,saj imajo manegerja v vladi,ljudstvo se bo že moglo znajdet ,kot ponavadi,vedno je nekak preživelo,malobo klelo pa protestiralo pa bo leto naokoli
Nimasmisla
07. 07. 2022 21.01
-8
Tistim ki prodajo drugam pač ukiniti subvencije
lycan
07. 07. 2022 21.37
+3
@strela z jasnega, ti bi kar iz prve kršil ustavo al kaj? Zakaj bi se držali ustavne pravice o podjetništvu. Zgleda da je zate to popolnoma odveč. Si pravi diktator.
kala 09
07. 07. 2022 20.42
+22
Potrebno odkupiti vso pšenico,,,,,to je pomembno za slovenski narod,,,ampak za našo vlado je pomembnejše umik ograje na meji,,,bolano
M teorija
07. 07. 2022 20.28
-2
Nobena pogača se ne poje tako vroča, kot je v peči. Provzaprov mora bit ohlajena, ker drugač ni zdravo!?
Gutenberg
07. 07. 2022 20.23
+10
Evo, tipično uradniško po načelih javnega razpisa nesposobnih birokratkov - edino merilo najnižja cena. Naj se ponudniki dogovorijo med sabo in vsi ponudijo pšenico po 450 €/tono.
cekin11
07. 07. 2022 20.22
+14
Golob za kmete ne bo naredil nič... golob edino na sveže posejano njivo se pride pasit..
Korintos11
07. 07. 2022 20.15
+13
Bodimo pošteni, kmetje niso siromaki, mogoče malo pretiravajo sznovimi traktorji, ne vsi, delajo pa na dan dva šihta ali še več. Jaz z njimi ne menjam, pa sem doma s kmetije. Naj bo še dolgo tako kot je, vasi izumirajo, otroci kmetov nočejo, povečini, prevzeti kmetij. Pravo žensko, kmetico, dobiti na kmetijo je nemogoče, ženske iz mesta pa kmet ne more imeti, se ne izide.
zajebant2
07. 07. 2022 20.06
+24
Na ceste s stroji in dol z tako nesposobno vlado, ki ima ministra s srednješolsko izobrazbo na tako pomembnem položaju