Slovenija

Kmetje znova zasedli slovenske ulice, s seboj pripeljali tudi gnoj

Celje, 22. 02. 2024 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Razočarani kmetje so se znova zbrali na kmečkem protestu, katerega organizator sicer ni znan. Na Ptuj so se pripeljali z več kot 60 traktorji in transparenti. Tudi z gnojem, za katerega pravijo, da prihodnjič morda ne bo več na traktorski prikolici. Tudi v Celju se jih je zbralo več deset, nekaj tudi v Gornji Radgoni, Kranju, Murski Soboti ...

Več videovsebin
 • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Mateje Čalušić in Vide Čadonič Špelič
  14:23
  Iz 24UR ZVEČER: Soočenje Mateje Čalušić in Vide Čadonič Špelič
 • Iz 24UR ZVEČER: Kmetje na ulice z gnojem na prikolicah
  03:27
  Iz 24UR ZVEČER: Kmetje na ulice z gnojem na prikolicah
 • Iz 24UR: Kmetje spet na ulicah
  03:06
  Iz 24UR: Kmetje spet na ulicah
 • Iz SVETA: Nov shod kmetov
  03:29
  Iz SVETA: Nov shod kmetov
 • Protesti kmetov v Celju
  00:38
  Protesti kmetov v Celju
 • Kmetijski protest na Ptuju
  00:16
  Kmetijski protest na Ptuju

V več krajih po Sloveniji so danes potekali protestni shodi kmetov, na katerih so opozarjali na trenutno stanje v kmetijstvu. Izpostavili so niz zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, prevetritev OMD plačil in zmanjšanje birokracije, protest pa je bil tudi del vseevropskih protestov proti skupni kmetijski politiki.

Kmetje so se na protestih med drugim zbrali v Murski Soboti, Gornji Radgoni, na Ptuju in v Celju. Svoje zahteve so nanizali v približno 30 točkah. Tako med drugim zahtevajo takojšnjo zaščito kmetijskih zemljišč in ostro nasprotujejo postopkom hitrih razlastitev, zahtevajo rešitev glede izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD plačila) iz obdavčitve, določitev odškodnine v primeru prepovedi kmetijske obdelave na območju vodnih pasov, spremembo zakona o zaščiti živali, več lokalno pridelane hrane v lokalnih zavodih ...

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved - sindikat sicer ni udeležen v protestih, saj do teh prihaja samoiniciativno, jih pa podpira - je dejal, da je protest del skupnih protestov proti evropski kmetijski politiki. Evropski kmetje namreč protestirajo tudi zaradi uvoza žit iz Ukrajine, evropski trg pa je preplavljen tudi s poceni uvoženim mesom, jajci in sladkorjem. Po besedah predsednika soboške območne enote kmetijsko gozdarske zbornice Danila Meolica je protest tudi podpora evropskim kmetom.

V Murski Soboti so se kmetje s približno 80 traktorji zbrali na obrobju mesta ter se nato popeljali po Industrijski ulici do soboške obvoznice in proti Rakičanu. Različni sogovorniki na shodu so povedali, da imajo resda številne zahteve, da pa so te jasne, kmetje pa da so enotni.

Kmet iz Markišavcev pri Murski Soboti Boris Gumilar je povedal, da z mirnim protestom ne želijo nikogar ovirati, radi bi le opozorili na to, da mislijo resno. "Naše zahteve so jasne - vlada naj si neha izmišljevati in pred subvencijsko kampanjo spreminjati pogoje," je poudaril. Proračunski denar, namenjen za kmetijstvo, naj tudi dejansko pride v kmetijstvo, zahtevajo kmetje.

"Ne vem, kaj razmišlja EU. Tako kot država zaščiti potrošnika, mora zaščititi tudi proizvajalca," je v zvezi z uvozom ukrajinskega žita izpostavil Gumilar, ki sicer meni, da krivdo ni pripisati zgolj Ukrajini, ampak preprodajalcem iz različnih držav.

Kmetje se zavedajo, da je njihovih zahtev veliko in da se vsega ne da rešiti takoj. A zahtevajo, da se jih začne jemati resno. "Kmetje ne pričakujemo, da bomo dobili vse, kar želimo. A to, kar je ključno za slovensko prehrano, bo vlada morala upoštevati," je še menil Gumilar.

Na protestu v Šmarjeti pri Celju se je zbralo okoli 200 kmetov. Kot je povedal šentjurski kmet Franc Jagodič, protestirajo zaradi davčne zakonodaje, ki zelo obremenjuje manjše kmetije. "Subvencijo, ki jo prejmejo kmetje, bodo obdavčili 50-odstotno in bo šla v dohodnino, za kmete pa je to nesprejemljivo," je dejal v izjavi za medije. Poudaril je, da bo ta obdavčitev vplivala še na 21 socialnih transferjev, kar pomeni, da bodo mlade družine in ostareli ostali brez teh transferjev, kmetijsko ministrstvo pa da samo nekaj obljublja.

"Mi smo svoje predloge dali na mizo, pričakujemo, da nas bo ministrstvo vzelo kot resnega partnerja," je dejal Jagodič.

Pojasnil je, da protestirajo tudi proti napovedani gradnji suhih zadrževalnikov, ki bodo uničili najboljša kmetijska zemljišča. Po njegovih besedah kmetje niso proti poplavni varnosti, a pričakujejo, da se to uredi na ustrezen način. Vprašal se je, kaj jim bo prinesla poplavna varnost, če bodo kmetje na koncu lačni, saj prehranske varnosti ne bo več.

Današnjega protesta pa se niso udeležili kmetje iz Spodnje Savinjske doline. Kot je povedal kmet iz Podloga pri Šempetru v Savinjski dolini Rok Sedminek, se z direkcijo za vode še vedno dogovarjajo glede gradnje suhih zadrževalnikov. Povedali so jim, da bodo zgradili štiri zadrževalnike v Žalcu, dva pa v Braslovčah. Največji zadrževalnik bo zadržal približno štiri milijone kubičnih metrov vode, zgradili naj bi ga v Šempetru v Savinjski dolini. "Mi nismo proti zadrževalnikom, želimo si samo pojasniti nekatere zadeve in najti najbolj sprejemljive rešitve," pravi Sedminek.

Jagodič je medtem napovedal, da bodo zadeve stopnjevali, pri tem pa jih po njegovih besedah podpirata kmetijsko gozdarska zbornica in sindikat kmetov. "V prihodnjih dneh bomo napovedali vseslovenski večji protest, ki bo mogoče trajal tudi več dni," je še dejal Jagodič.

Morebitno zaostrovanje aktivnosti je omenil tudi Gumilar. "Danes so protesti minili mirno. Če bo treba, pa bomo pripravili pravi protestni shod, ko bomo s traktorji tudi ovirali. Kot po drugih evropskih državah," je bil jasen.

Kmetijska ministrica poziva k organiziranemu in enotnemu dogovarjanju

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić pa je danes poudarila, da podpira kmete in razume stisko tistih, ki protestirajo, vendar ob tem poziva vse k organiziranemu in enotnemu dogovarjanju glede zahtev kmetov. Po njenem mnenju se je treba dogovorili, kdo bo zadolžen za to, saj drugače na terenu nastaja kaos, ki ga težko razume.

Na ministrstvu potekajo pogovori z deležniki v kmetijstvu, pri čemer so vzporedno odprli vse problematike v kmetijstvu. "Ko smo analizirali in pregledovali, na kakšen način se zadev lotiti, smo ugotovili, da so praktično vse zahteve povezane med sabo, in se bodo zato vzporedno peljale," je Čalušićeva ob robu obiska Postojne, kjer se je seznanila s posledicami tamkajšnjega izlitja gnojevke, dejala o današnjih protestih kmetov.

Po njeni oceni nobena od zahtev ni prioritetna in taka, da bi lahko hitro spremenila stanje in izboljšala stanje v kmetijstvu, ampak gre za degradacijo zadnjih desetletij in mogoče premalo posvečanja pozornosti temu sektorju v Sloveniji.

Se je pa ministrica dotaknila plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD-plačila) in zahteve kmetov, da se omenjena plačila izvzame iz obdavčitve.

Pri tem je spomnila, da na ministrstvu pripravljajo analizo samega stanja in kakšen vpliv ima obdavčitev OMD. Ta analiza, ki bo končana do aprila, bo potem osnova za morebitne spremembe zakona o dohodnini in za iskanje nadaljnjih ukrepov za izboljšanje ekonomskega položaja kmeta. Vendar to "ni samo vprašanje izvzetja obdavčitev OMD-plačil, ampak je problem veliko širši", je dejala.

Kmetje si za torek želijo sestanka glede OMD, pri čemer Čalušićeva pričakuje, da bodo kmetijske organizacije prišle na torkov sestanek, na katerem se bodo pogovorili o postopnih ukrepih, tudi ko gre za OMD.

"Vseh stališč, za katere so se zavzemali, sem se dosledno držala tudi kot ministrica. Ves čas se zavzemam za rešitev težav, tako da verjamem, da se bomo v torek s kmetijskimi organizacijami tvorno pogovorili o tem," je poudarila. Obžalovala je, da se ni mogla udeležiti današnje seje odbora za kmetijstvo, kjer je pogovor tekel o stanju in prihodnosti kmetijstva.

 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni

KOMENTARJI (528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Valtari
22. 02. 2024 21.02
+1
Ali bodo morali biti traktorji tudi električni?
ThorStorm666
22. 02. 2024 19.41
+1
Za vse nvo levičarje tukaj, kateri pišete neumnosti, zakaj kmet dobi subvencije?? Vi nvo lenuhi dobite denar za mešanje megle in za nič dela. Dol z to levo nesposobno kriminalno vlado
vicente
22. 02. 2024 19.29
+1
Poglejte cene traktorjev v koloni in bo vse jasno
frenk707
22. 02. 2024 19.11
+2
Ne klobasajte janševci o neki odvisnosti od kmetov,.... slovenska samooskrba s hrano je 30,8 %, tako da brez problemov preživimo brez našega kmetijstva, ... odvisni smo od drugih,… na žalost.
Jernej Sekirnik
22. 02. 2024 19.16
-1
Betuul
22. 02. 2024 19.25
-3
frenk707
22. 02. 2024 19.10
+1
Praksa slovenskega kmeta:... subvencija za semena,... subvencija za gnojila,.... subvencija za škropiva.... subvencija za gorivo, da bomo posejali, da bomo škropili,... subvencija za dognojevanje,... subvencija za žetev,.... ko pa je pridelek doma,.... sedaj bomo pa prodali najboljšemu ponudniku. To je realno stanje slovenskega kmetijstva, ... kmetje pa jokajo, da bi jim človek dal za kos kruha,... po LJ se pa vozijo s Fendti in John deeri za 100 in več tisočakov. Narobe svet....
Jernej Sekirnik
22. 02. 2024 19.19
+1
pa bodi še ti kmet, pa se vozi še ti z novejšimi 400 konjskimi traktorji, če misliš da je tak fajn
caspera1
22. 02. 2024 18.52
+1
Tistega iz Postojne, ki mu je razneslo zbiralnik zmerjajo, pa v bistvu je bilo to nehote, tile bi pa zanalašč polivali greznico naokoli.
frenk707
22. 02. 2024 18.30
+3
Ob osamosvojitvi leta 1992 je bila samooskrbnost Slovenije s hrano 73 %,... kmetje so imeli fergusona IMT 339 (39 KM) kakšen zetor se je našel pa nekaj ursusov, vse nižji cenovni razred do nekaj tisoč takratnih DEM,.... trideset let kasneje je naša samooskrba s hrano 32 %,... kmečka dvorišča so polna john deerov, fendtov po 150-200 tisoč € in vseh mogočih priključkov,... država je s subvencijami v kmetijstvo porabila 14 milijard samopreskrba se pa iz leta v leto manjša. Tukaj nekaj ne gre skupaj,..... So pa naši kmetje svetovni prvaki po številu traktorjev na hektar obdelovalne zemlje, hrano pa uvažam,.... razumi kdor lahko.
caspera1
22. 02. 2024 18.48
+1
Malo se sprehodite pozimi mimo njiv, vse polno nepobrane zelenjave. Tudi to se jim ne izplača. Ni mi jasno zakaj sploh sadijo, se gre tu za subvencije, če pride kdo pogledat?
Balki36
22. 02. 2024 18.08
+0
Pozivamo vlado k subvencijam za pridelavo kebab mesa in omak.....prav tako zahtevamo da se kebab stanti odpirajo ob 6 zjutraj.....da lahko imamo kebab za zajtrk.....pa dodat kebab na seznam slo nacionalnih jedi....pa na unescov seznam sverovne kulturne dediscine......pa na vsakem kebabu naj bo napis .....Minister za zdravstvo pravi.....Kebab trikrat na dan da ne bos nikdar bolan.....pa to
rindingind
22. 02. 2024 18.05
+5
Delavci v proizvodnji k majo delč najslabše plače pa nč.
Samo12
22. 02. 2024 17.59
+4
Naj potrosi , pol pa mu kazen nabit, pa čiščenje in odvoz . Bo lahko kmetijo oddal in sel v tovarno delat. Verjamem pa da je kveder na trs poln iz tretbkov in ga morajo nekam spravit😂predlagam da v rodno deželo pacienta skupaj z njim
peresni
22. 02. 2024 17.43
+7
Delavci tudi nismo zadovoljni...bi mar šli na veliko potrebo na dvorišča kmetov? Se tako rešuje težave?
Balki36
22. 02. 2024 17.44
+3
Zdravniki niso zadovoljni....in pac ne delajo nenujnih stvari...pa to
Betuul
22. 02. 2024 17.41
+2
Tako je ! Tist razmečite po ulicah! Naslednjič pridite z oralko in pol posadite krompir! Ker tako ali tako je ves asfalt zanič
Betuul
22. 02. 2024 17.42
-3
Semek
22. 02. 2024 17.28
+4
Zakaj z traktorji? Pripeljite se z vasimi avti, motorji, avtodomi.. delajo se reveze, a polni ko Štunf. Vsi doma avte za 50.000. Ne podpiram te stavke. Nisem se srecal novodobnega kmeta, da ni bogatas
Maastrion
22. 02. 2024 18.32
+0
In kaj je dan danes avto za 50.000eu? Sam nimam veliko, pa me je novi avto stal 43.000 in nisem bogataš...
Samo12
22. 02. 2024 17.27
+3
A puklast je pozdravil vseh 200 kmetov? Je plačal nafto in avtobuse, ljudi pa od nikoder
grumf
22. 02. 2024 17.21
-1
Super. Nej folk jasno pove, če ga kaj moti. Še zmer pa bi prosu, da mi nekdo razloži, kaj je to "kavč kmet". Hvala
Balki36
22. 02. 2024 17.41
-1
Kavc kmet je zemo ki igra igrico kmetovanja farmville 1 2 ali pa farming simulator na androidu sedeč na kavču....ponavadi usnjenem kavcu ali pa česterfildski zofi....ob 17.00 pa prekine in si gre skuhat caj z mlekom in par piskotov zraven....pa to
Slavko BabIč
22. 02. 2024 17.20
+8
Po nasmejanih obrazih vidim, da je bilo smeha
frenk707
22. 02. 2024 17.08
+8
Ob osamosvojitvi leta 1992 je bila samooskrbnost Slovenije s hrano 73 %,... kmetje so imeli fergusona IMT 339 (39 KM) kakšen zetor se je našel pa nekaj ursusov, vse nižji cenovni razred do nekaj tisoč takratnih DEM,.... trideset let kasneje je naša samooskrba s hrano 32 %,... kmečka dvorišča so polna john deerov, fendtov po 150-200 tisoč € in vseh mogočih priključkov,... država je s subvencijami v kmetijstvo porabila 14 milijard samopreskrba se pa iz leta v leto manjša. Tukaj nekaj ne gre skupaj,..... So pa naši kmetje svetovni prvaki po številu traktorjev na hektar obdelovalne zemlje.
Oknaj 4
22. 02. 2024 17.17
-2
Že res da je veliko traktorjev samo moraš vedeti ne novih in da so tisti stari Štoreti in ostali katere si naštel še vedno na dvoriščih , traktor imajo pa tudi ljudje brez zemlje saj so tudi moderni štirikolesniki registrirani kot traktor ljudje jih pa uporabljajo za turizem ne pa za delo
frenk707
22. 02. 2024 18.26
+2
Okraj 4,... te pravljice ti lahko pripoveduješ otrokom,... nikjer ne vidim štoretov, imt-jev, ursusov, universalov, belarusov in starih zetorjev, ampak samo najnovejše tipe fendt in john deere, kakšen case, deutz ali massey ferguson,... samooskrba države je pa 30,8 %
rindingind
22. 02. 2024 18.32
+1
Tavelki so male kmetije uničl. Zdej so pa sam še tavelki pa en bolj požrešn k tadrugi.
frenk707
22. 02. 2024 17.08
+9
Praksa slovenskega kmeta:... subvencija za semena,... subvencija za gnojila,.... subvencija za škropiva.... subvencija za gorivo, da bomo posejali, da bomo škropili,... subvencija za dognojevanje,... subvencija za žetev,.... ko pa je pridelek doma,.... sedaj bomo pa prodali najboljšemu ponudniku. To je realno stanje slovenskega kmetijstva, ... kmetje pa jokajo, da bi jim človek dal za kos kruha,... po LJ se pa vozijo s Fendti in John deeri za 100 in več tisočakov. Narobe svet....
MNZZ
22. 02. 2024 17.31
-3
Ne vem ce ti prav logika dela.. sicer nisem kmet, imam pa 2 traktorja letnik 1980 in 2005 in seveda tudi nekaj malo zemljezl,gozda.. Glede subvencij, bi bil kmet veliko bolj vesel, ce bi za tisto kar proda dobil posteno ceno. Drugo... Ce gledas ti svoje delovno mesto ( recimo gospodarstvo ) ni stroja, da ti nebi kostal 50-100k€ da lahko na koncu naredis izdelek. Kmetu je traktor stevilka 1. V sluzbi. Brez traktorja se delati na kmetiji ne da... In da so prej delali kmetje z imt-ji ja... Ampak ne 50-100 ha povrsine. Ce ima nekdo zeljo imeti traktor za 50,60 tisoc evri in nima zemlje, verjemi... Ni dobil subvencije ampak si je pac kupil igracko kot marsi kateri avto na lizing sterega nbmore placevati in ob tem normalno ziveti... Ce pa kmetov ne bo in bodo prevzele hrano vecje korporacije, potem bos videl kam bo odsla prehrana...
planinec123
22. 02. 2024 17.07
-6
Bravo, kmetje! Cas je, da pokvarjena gospoda iz Bruslja, Davosa in njihove prodane oprode konkretno odgovarjajo za laži in namerno, načrtno in zlobno uničevanje Evrope, seveda tudi Slovenije.
gozdar1
22. 02. 2024 17.12
+10
Velik del teh traktorjev je kuplen ravno na račun subvencij iz bruslja.
planinec123
22. 02. 2024 17.15
-1
Gozdar, zal v ozadju poteka povsem drugačen načrt, skovan od kvazielite, ki se zbira v Davosu. Te subvencije so metanje kosti za glodanje.
Slavko BabIč
22. 02. 2024 17.22
+4
to je kot ribica in ribolov, prvo jo namamiš, na koncu pa spečeš!
reakcionar
22. 02. 2024 17.04
+9
Spet so pozabili na strankarske zastave. In na Ruparja s harmoniko.