Slovenija

Accetto: Gre za grob napad name in mojo sodniško integriteto

Ljubljana, 15. 10. 2019 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.F. /N.P./STA
Komentarji
97

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez meni, da ustavni sodnik Matej Accetto ustavnega sodišča ni zavajal, ko je to odločalo o zahtevah za njegovo izločitev zaradi povezav s stranko SMC. Zato tudi meni, da "pozivi k odstopu niso utemeljeni". Očitke o domnevni pristranskosti in zavajanju kolegov ustavnih sodnikov pa je zavrnil tudi sam Accetto. "Gre za grob napad name, mojo sodniško integriteto in integriteto ustavnega sodišča," je zapisal.

Na internetu so v ponedeljek objavili faksimile elektronskih sporočil iz aprila in maja 2014, ki so si jih med seboj pošiljali tedanji vidni člani SMC ter ustavni sodnik Matej Accetto. Sporočila naj bi potrjevala, da je Accetto s svojimi mnenji sodeloval pri pisanju programa SMC.

Na slednje je v postopkih, ko je ustavno sodišče odločalo o pritožbi v zvezi z referendumom o drugem tiru in preizkusu pritožbe v zvezi s parlamentarnimi volitvami, opozoril že Vili Kovačič in zahteval Accettovo izločitev. Izločitve pa ni bilo.

Kot zdaj v izjavi za javnost navaja Knez, je bila vloga Accetta v času pred ustanovitvijo SMC v preteklih letih že večkrat predmet presoje pred ustavnim sodiščem: prvič v zadevi drugi tir, nazadnje pri presoji ustavnosti zakona o tujcih. "Sodniki so vselej večinsko presodili, da razlogov za izločitev ni," je zapisal.

Ustavni sodniki.
Ustavni sodniki. FOTO: POP TV

Accetto po mnenju Kneza drugih sodnikov in sodnic pri tem tudi ni zavajal. "Njegova pojasnila so bila jasna in izčrpna," je navedel. Dodal je, da javna diskreditacija sodnika ni sprejemljiva, pozivi k odstopu pa niso utemeljeni.

V eni od odločitev sodnikov o neizločitvi Accetta sicer piše, da je sodnik sodišču pojasnil, da ni sodeloval pri pisanju programa SMC.

Accetto: Nisem zavajal ali lagal

Očitke o domnevni pristranskosti in zavajanju kolegov ustavnih sodnikov pa je zavrnil tudi sam Accetto. V posebnem pisnem odzivu je zapisal, da ni zavajal ali lagal, očitki o sodelovanju pri pisanju programa SMC pa da so neutemeljeni, saj je objavljeno dopisovanje še iz časa pred nastankom stranke. 

Ustavni sodnik Matej Accetto.
Ustavni sodnik Matej Accetto. FOTO: Bobo

Accetto je izpostavil, da je pri odločanju ustavnega sodišča o referendumu o drugem tiru pobudnik referenduma Viliju Kovačič predlagal njegovo izločitev z razlogi, da naj bi bil v volilnem letu 2014 soavtor predvolilnega programa stranke SMC za področje pravosodja, soavtor več knjig s takratnim predsednikom vlade Mirom Cerarjem ter splošneje leta 2014 sodelavec Mira Cerarja pri sestavljanju programa politične stranke SMC. 

Kot piše ustavni sodnik Accetto, očitki ne držijo, "gre za grob napad name, mojo sodniško integriteto in integriteto ustavnega sodišča". Kolegom sodnikom ob odločanju o izločitvi ni lagal, ampak jim je povedal vse, kar je bilo relevantno za njihovo odločitev, je navedel.

Kolegi sodniki so bili po njegovih pojasnilih "s temi, sedaj javno izraženimi očitki seznanjeni že ob takratnem odločanju o izločitvi, pa so predlog za izločitev na koncu vseeno zavrnili. Torej z izjemo sodnika Klemna Jakliča tudi po presoji drugih sodnikov navedeni očitki niso bili prepričljivi oziroma taki, da bi postavili pod vprašaj mojo verodostojnost in nepristranskost".

"Nisem tajil dobrega osebnega poznanstva z Mirom Cerarjem in tudi tega ne, da sem pred njegovim vstopom v politiko z njim sodeloval v okviru civilnodružbene skupine, ki jo je zbral za spodbujanje razprave o aktualnih vprašanjih slovenske družbe," je zagotovil Accetto.

Pojasnil je, da se za vstop v politiko ni odločil, odločitev mu je "olajšalo" že dejstvo, da je od septembra 2013 do septembra 2016 bival in služboval na Portugalskem.

"Posledično nisem sodeloval pri ustanavljanju stranke SMC, nisem postal njen član in se z njo nisem udeležil predvolilne tekme na državnozborskih volitvah leta 2014," je poudaril in še pojasnil, da je "dopisovanje, o katerem je v svojem mnenju pisal sodnik Jaklič (in ga je nato s podobnimi očitki javno razgrnil eden izmed medijev), potekalo še v okviru civilnodružbene razpravne skupine".

'Napad ni samo neutemeljen, ampak tudi protisloven'

Zapisal je še, da v predvolilnem programu, ki ga je SMC po ustanovitvi predstavila javnosti, sam ne razbere "niti enega stavka ali misli, ki bi bodisi neposredno bodisi posredno prišla od mene".

Accetto v pismu ugotavlja, da se je zaplet, ki je privedel do Jakličevih ostrih očitkov, začel pri njegovem ugovoru na seji "zoper – po moji oceni – prelahkotno in neustrezno dajanje vrednostnih sodb ter pripisovanje politične motiviranosti drugim sodnikom v ločenih mnenjih".

Kot ugotavlja ustavni sodnik Accetto, je njegova intervencija privedla do dodatka k ločenemu mnenju sodnika Jakliča. To ocenjuje kot brez primere v mednarodni praksi najvišjih sodišč tako glede vsebine neutemeljenih očitkov kot tudi tona in ostrine.

Miro Cerar je zatrdil, da Accetto s stranko SMC ni nikoli sodeloval.
Miro Cerar je zatrdil, da Accetto s stranko SMC ni nikoli sodeloval. FOTO: Damjan Žibert

Celotno dogajanje Accetto vidi kot grob napad nanj in na njegovo sodniško integriteto, "ki pa ni samo neutemeljen, ampak za povrh v luči obeh relevantnih odločitev sodišča še protisloven".

Kot je izpostavil, je v obeh zadevah, ki se jih zdaj problematizira, sam glasoval na način, ki "nikakor ni bil v prid interesom stranke SMC in njenega tedanjega voditelja".

"Sodnik Jaklič mi – tako kot tudi preostalim sodnikom – očita, da sem za vsako ceno zaradi političnih motivov želel sprejeti odločitev, ki je sporno določbo zakona razveljavila. Ob takih navedbah sem že nekoliko zmeden, kaj želijo vsi ti izraženi očitki sploh sporočiti: naj bi bil politično pristranski v prid gospodu Cerarju ali proti njemu," se ob tem sprašuje Accetto.

SMC: Accetto nikoli ni bil član SMC

Kot so v SMC zapisali v sporočilu  ki so ga objavili na spletni strani stranke, nekdanji predsednik SMC Cerar Accetta pozna kot kolega predavatelja na pravni fakulteti. "Oba sta bila družbeno kritična in aktivna člana civilne družbe, zato ga je Cerar povabil k oblikovanju nekaterih stališč z njegovega strokovnega področja, ki bi lahko prispevala k temu, da Slovenija izide iz ekonomske in širše krize in se uveljavi kot uspešna pravna država," so zapisali.

Besede je v izjavi po koncu zasedanja evropskih ministrov v Luksemburgu potrdil tudi sam Cerar. Dejal je, da sta z Accettom sodelovala, ko sta bila sama in drugi posamezniki člana civilne družbe. "Ko smo ustanovili stranko, pa Accetto v njej nikoli ni deloval, ni z njo sodeloval in ni zanjo pripravljal nobenih mnenj," je zatrdil. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TargetHacker
16. 10. 2019 11.42
+2
Nalijmo si čistega vina, Terana, z Židanom vred, prvim med enakimi, državnim simbolom, ki šiba po avtocesti ampak ne, on ne dirka z lučkami po avtocesti. Toliko laži da se ne da našteti. Kaj je torej državni simbol?
kovexx
16. 10. 2019 11.33
ja itq, kr spet noben nič kriv in gremo gasa na prej...narod pa kao vrjame ja!
TargetHacker
16. 10. 2019 11.03
+3
Ni Accetto v primeru Vilija Kovačiča zapisal, da nima nič z ustanovitvijo stranke SMC in da g. Cerarja pozna le iz študentskih klopi? Kdo tu laže? Zakaj laže? Postaja jasno ali še ne še?
poneumljanje
16. 10. 2019 11.31
Kje, kdaj je to napisal, napiši vir, ali pa se ne izmišljuj !
TargetHacker
16. 10. 2019 11.39
+1
Poglej ustavno odločbo Viliju Kovačiču. Laži za navadnega državljana, za komunistični protektorat pravica po njihovi volji. Vira - linkov tu se ne da napisati, a veš ti poneumljena oseba :)
TargetHacker
16. 10. 2019 11.53
+1
In zmigaj se kopat za 2 tir - najbolj uspešen in transparenten projekt poleg DUTB in šerifovih milijonćkov za farmacevtko, nje. S svojo prodorno bučo lahko še Karavanški predor sproti skoplješ. Beri Slapšakovo še naprej, ona je tvoja mati, ona ve :D
Thruma
16. 10. 2019 10.46
+0
Spostovani tov.Marjan.To ni napad na delo vas in vam podobnih sodnikov.To je odpiranje oci slovenskemu ljudstvu,kako izprijeni ste vi in polovica sodstva.Takoj ko nekdo pokaze na vase napake zazenete vik in krik,medtem pa razno razne jankovice puscate ne svodi,da se naprej ropajo Slovenijo in Slovence.
Rudar
16. 10. 2019 10.17
+5
Vmešavanje politike v podjetništvo, policijo, vojsko, sodišča pomeni bližanju konca države. Najbolj problematično pa je, da to delaajo vsi, levi desni, beli, rdeči.....
jg57
16. 10. 2019 10.37
+5
Že mogoče, a dejstvo je, da v SLo vse te fevde že več kot 70 let obvladujejo komunisti oz. danes prebarvani levaki.
TargetHacker
16. 10. 2019 10.00
+1
Zdi se, da vsi lažejo, za lastni interes, zaradi pohlepa.
NA LEVO ni OK
16. 10. 2019 09.42
+7
Sem zato, da se zaščiti Slovenski narod pred migranti. Podpiram dr.Klemna Jakliča. Človekove pravice seveda, vendar jih imamo tudi mi Slovenci in Evropejci. Tudi, če bi veljal tako strogi zakon, kot je bil sedaj razveljavljen, bi bila Slovenija še vedno in s tem tudi Evropa preveč ogrožena z nezakonitim prihodom migrantom na naša dvorišča. Dr. Klemen, pravilno in pogumno vztrajajte še naprej.
01xxy
16. 10. 2019 07.16
+8
Mar niso ustavni sodniki spustili pravnomočno obsojenega in ga poslali kar v Državni zbor? In s tem uničili slovenski pravosodni sistem? In ali ne sedi predsednik tistih ustavnih sodnikov sedaj v kabinetu predsednika države Pahorja?
slovenc59
15. 10. 2019 21.01
+32
Ustavni sodniki ste sramota Slovenije ! Od vas narod pričakuje modrost odločanja, niste pa nič boljši kot cvetober v državnem zboru, kjer se redi kup bedakov ! Že zdavnaj ste zapravili svoj ugled, pa ne bom našteval vaših napak ! V glavnem, pod od podna v gnili državi tej !!!!
bojer
15. 10. 2019 20.30
+18
Vedno znova mislim, da je dovolj, toda temu še zdaleč ni tako. Sedaj politika vdira že v ustavno sodišče, ki naj bi bilo nad vsem in popolnoma nepristransko. V tem primeru je ustavno sodišče odločilo, da varnost in človekove pravice matičnega naroda ne veljajo popolnoma nič.
klobasa123
15. 10. 2019 20.13
+9
Razlika med desničarjem in levičarjem je v tem, da desničarja prizadene laž, levičarja pa če mu poveš resnico
Rudar
16. 10. 2019 08.54
+6
maske-so-padle
15. 10. 2019 18.41
+34
Še ustavno in že prej vrhovno sta začela politizirati na polno. Ta država je (žal) za stečaj.
ROMELS
15. 10. 2019 17.51
+21
Generacija maminih sinčkov.
Bolfenk2
15. 10. 2019 16.52
+33
Ustavni sodniki ste sramota Slovenije. En sam protimigrantski zakon so poslanci uspeli sprejeti v 5 letih migrantskega terorja, pa še tega ste razveljavili.
nightangel
15. 10. 2019 16.51
+20
Žal mi je Jakliča.Je verjetno eden od bolj poštenih tam.Se pa že vnaprej ve,da bo Jaklič potegnil ta kratko,ker če v Sloveniji ne tuliš z volkovi,te požrejo.
ROMELS
15. 10. 2019 16.40
-5
Al si bogi. Kako trpiš.
Uporabnik1800698
15. 10. 2019 15.58
+23
No, pa smo izgubili še zadnjega varuha pravne države, Ustavno sodišče. Pravna država je mrtva. Predlagam da komplet pravosodni sistem outsourceamo nekje izven Slovenije.
piljan
15. 10. 2019 15.04
-3
Dejstvo in dokazano je,da so ustavci v večino primerih samo za škodo državi.Tudi primer z migranti je to dokazal.Sicer tukaj vsa čast Jakliču,ni pa nič boljši kot drugi.Znano je,da je potrček dohtat janoške in eden večjih zdraharjev med ustavci.
Transformerji
15. 10. 2019 14.20
+29
Kako lepa na pogled je naša domovina, država pa tako smrdi, da je to že grozljivo - ko vsakodnevno prebiraš vse take novice, ugotoviš, da smrdi ribja glava! Vedno bolj in bolj, iz leta v leto.....
CtrlDelete
15. 10. 2019 14.07
-7
Tudi dvojni dr dr ni dokaz da si pošten. Tretji dr je pa dobil od Ivana...ta pa v Prištini.