Slovenija

Knovs na GPU in Sovi opravil nadzor v povezavi s protesti

Ljubljana, 28. 05. 2021 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, Anže Božič, STA
Komentarji
136

Pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) je na Generalni policijski upravi in Sovi opravila nadzor v povezavi s protesti. Obisk je bil načrtno izveden pred tokratnim protestom, ki naj bi ga varovalo več kot 100 policistov. Izrecne grožnje nemirov niso zaznali, vendar pa so v primeru incidentov pripravljeni tudi intervenirati. Po besedah predsednika Knovsa Matjaža Nemca so se želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s pristojnostmi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opravljen nadzor v zvezi s prostesti
    01:01
    Iz 24UR: Opravljen nadzor v zvezi s prostesti
  • Iz 24UR: Nadzor policijskih postopkov
    02:09
    Iz 24UR: Nadzor policijskih postopkov

Pred današnjim protestom je skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) na Generalni policijski upravi (GPU) in Sovi opravila nadzor. "Obisk je bil načrtno tempiran pred današnjim protestom. Varovalo naj bi ga več kot 100 policistov," poroča novinar 24UR Anže Božič.

Šlo je bolj za obliko pritiska in za sporočilo tako Policiji kot tudi Sovi, da bosta njihovo delo in taktika danes pod drobnogledom civilno-političnega nadzora. Da bi se izognili pretirani uporabi policijskih pooblastil. "Po naših podatkih sicer danes ne policija ne Sova ne pričakujeta hujših izgredov, saj med organizatorji niso zaznali nasilnih huliganov, ki so novembra lani pustošili in razgrajali po prestolnici," poroča Božič. Izrecne grožnje nemirov torej niso zaznali, so pa v primeru incidentov pripravljeni intervenirati, je še sporočil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Knovsa Matjaža Nemca pravi, da so se želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s pristojnostmi. Pojasnjuje, da je Sovo in GPU obiskala njihova pooblaščena komisija, da bi "povprašali o dejavnostih, ki jih ti dve službi vodita glede za danes napovedanih protestov v Ljubljani". Kot je povedal, si sicer želijo, da bi bili protesti mirni. "Ljudje izražajo svoje družbeno-politično prepričanje v spoštovanju drug do drugega, tako protestniki do policistov kot policisti do protestnikov," je dodal.

Spomnil je tudi na številne pritožbe državljanov, ki so dosegle tudi člane Knovsa: "Zato smo se danes želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s svojimi pristojnostmi." Po njegovih pojasnilih so imeli člani pooblaščene komisije kar nekaj vprašanj v povezavi z dogodki na preteklih protestih. "Želeli smo predvsem povprašati o vtisih, ki se ustvarjajo med prebivalstvom, in s tem zmanjšanem zaupanju v policijo, predvsem kar se tiče uporabe posebnih ukrepov policije," je dodal in ob tem omenil represijo, ki jo v zadnjem času pred kamerami uporablja policija do državljanov.

Matjaž Nemec, predsednik Knovsa
Matjaž Nemec, predsednik Knovsa FOTO: POP TV

Glede dela policije je člane Knovsa zanimalo predvsem, ali je bila policija deležna kakršnih koli navodil politike o tem, kako ravnati na današnjem protestu. Predvsem jih je zanimalo, ali se odnos policije do protestnikov v zadnjih mesecih spreminja. "Na policijo namreč padajo številni očitki o obravnavi," je še spomnil. Poleg tega so od policije želeli izvedeti, kako bodo postopali v primeru morebitnih ekscesov na današnjih protestih. Kot je poudaril Nemec, je 95 odstotkov udeležencev protestov miroljubnih. "Dobili smo določene odgovore," je dejal Nemec, kakšne, pa ni razkril.

Glede na sklepe pooblaščene komisije bo morala Sova v roku sedmih dni pripraviti podrobno poročilo o svojih aktivnostih pred, med in po protestih, pa tudi o tem, kakšne aktivnosti je izvajala v zvezi z današnjimi protesti, je pojasnil Nemec. "Na podlagi svojih pristojnosti bo Knovs danes in v prihodnjih dneh podrobno spremljala delovanje Sove in policije v odnosu do reda in miru ter človekovih pravic do protesta in izražanja svobodne volje. Zelo podrobno poročilo Sove bomo lahko prebrali v naslednjih 10 dneh, ko se bomo lahko tudi prepričali, ali so se na terenu kakor koli angažirali do ali preko svojih pooblastil. Enako velja tudi za policijo," je še dodal.

Na prejšnjem shodu nekateri teh domnevno niso upoštevali, policija se je odzvala s silo. Da je šlo za prekoračitev pooblastil, so nato opozarjali protestniki, dogajanje zato danes spremljajo tudi predstavniki Pravne mreže za varstvo demokracije. "Zatorej bo naša usposobljena ekipa opazovalk in opazovalcev danes ta dogodek snemala in fotografirala in ustrezno beležila dogajanje, po potrebi pa bomo o tem pripravili tudi poročilo," pravi Katarina Bervard Sternad.

Policija je medtem že postavila ograjo okoli poslopja državnega zbora. Tudi danes v prestolnici namreč potekajo množični protesti, katerih pa so se tokrat poleg običajnih kolesarskih protestnikov udeležili tudi sindikati, okoljevarstveniki ter protestniki iz vrst študentov, upokojencev in akademske sfere ter glasbeniki in kulturniki na splošno, podprle pa so jih tudi nekatere opozicijske stranke.

V Protestni ljudski skupščini že vložili pritožbo zoper delo Policije

V Protestni ljudski skupščini so sicer prepričani, da je Policija v petek, 21. maja, na protestu v Ljubljani uporabila prekomerno in nesorazmerno silo zoper popolnoma mirne in nenasilne protestnike, pri tem pa je prekoračila svoja pooblastila in hkrati kršila več zakonov in pravilnikov. S tem je sprožala konflikte in ustvarjala nevarno atmosfero za vse udeležence, zato so že včeraj vložili pritožbo zoper delo Policije, kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu zaradi prekoračitve pooblastil ter poziv varuhu človekovih pravic.

"Tista, ki je ustvarjala konflikt, je bila zagotovo Policija. Policija je namerno stopala med protestnike in protestnice, nas grabila, začenjala konflikte in nas agresivno želela odpeljati, kar je privedlo do nemirov," je o petkovem protestu pretekli petek dejala Tea Jarc, ki naj bi bila tudi sama deležna policijske represije.

Poudarili so, da protestnice in protestniki nikoli niso izzvali nasilja ali se zatekli k njemu. Policija je sama izzvala izgrede in konfliktno situacijo, zaradi katere je bila dvema osebama odvzeta prostost, po eno osebo pa je moralo priti reševalno vozilo.

Po mnenju pravnikov iz družbe Čeferin in Pravne mreže za varstvo demokracije, ki protestnike zastopajo, gre za kršenje več zakonov in določil, in sicer na področjih:
– neprimernega policijskega postopka,
– identifikacije policistk in policistov,
– prekoračitve pooblastil,
– prekomerne uporabe sile,
– zlorabe uradnega položaja in
– nespoštovanja človekovega dostojanstva. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Poters
28. 05. 2021 20.26
+9
Genialna poteza protest na križišču. Ograje na trgu v prazno ha ha ha
komarec
28. 05. 2021 20.08
+8
Tako se dela treba je malo stvari vzet v svoje roke.
FAUSTOS1
28. 05. 2021 19.40
+3
ŽALOTNO je da policija ščiti le 2% prebivalcev le sds janšiste z njihovo profašistično politiko strahovanja prebivalcev-kje so časi ko so policisti ščitili tiste napadane sedaj pa policija ščiti agresorje torej tiste ,ki kršijo vse zakone in ustavo slovenije janšiste.
Betuul
28. 05. 2021 19.08
-7
👮🏿👩🏿‍🍳👩🏿‍🚀Jim ni treba nič nadzirati! Če gre za nadzor zaradi te vlade bodo sami kmal nadzorovani od vrhov! Smo vidl delo teh služb nad dijaki v mb
Salah al-Din
28. 05. 2021 17.36
+2
A je že kdo upal povedat Bade majstru kolko je 1oox1oo?
avioo
28. 05. 2021 18.24
-7
Policisti imajo danes priložnost,da se izkažejo zakaj so resnično pravi policisti,saj ni potrebno druga,samo položnice naj pišejo😆😆😆👍
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.25
+12
Janša bo kmalu na dobu. Edino šanso ma da pobegne na kliniko v Avstralijo.
avioo
28. 05. 2021 18.26
-7
Betuul
28. 05. 2021 19.21
-9
Kamr če lahk tud nazaj v grosuplje al pa na letališče jožeta pučnika!
dej no
28. 05. 2021 17.23
+10
vsi bojo končali na sodišču. vse posneto. upajmo, da tudi brez službe in z do življenskim plačevanjem odškodnine tem ženskam in starčkom, ki so jih pretepali.
Nosmoke
28. 05. 2021 17.21
-9
Kolk enga rompompoma okol policije . Deset cistern z gnojevko , bi stvari takoj postavilo na svoje mesto . Brez enega samega policista s pendrekom .
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.26
+12
Savincan
28. 05. 2021 17.28
+2
tem levakom je pa res mar do slo namesto da bi nasprotovali tem protestom ampak to je vse drugo kot protesti razgrajanje uničevanje lastnine itd plačali bomo pa mi davkoplačevalci to je očitno naloga levice
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.30
+7
Sploh niso to levi. To so povprecni državljani ki ne marajo lopova za PV.
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.21
+7
Umaknite PCT norci. Sosednje države ga nimajo. Naš samodržec pa še kar vztraja.
DAEMONIUM
28. 05. 2021 17.27
-9
Kdo pa so tisti fantje z velikimi nosnimi luknjami? Ja komunjare kdo pa drugi! Ja zakaj pa komunjare? Zato ker se oni nocejo cepiti pa morajo za vsako figo na testiranje.
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.30
+6
CIGU MIGU
28. 05. 2021 17.15
+15
parlamentarci,no tisti,ki so še ostali,pa načrtujejo izhod od zadaj,tako,da ne bi koga slučajno srečali
to je kr neki
28. 05. 2021 17.08
-3
Objavite mnenje poslanca z levega pola in javno opredeljene protestnice. O drugi plati medalje pa ne duha ne sluha - objektivno novinarstvo.... Hahaha
roten
28. 05. 2021 16.52
+7
Naj poči za prav
flojdi
28. 05. 2021 17.14
+2
. nasilje uporabljajo samo in le ljudje , ki jim zManjka pameti
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.21
+8
dej no
28. 05. 2021 17.26
-4
če poči, JJ razglasi dr. vojno. tako kot je napovedal. takrat ustava ne velja. policija in vojska se dobesedno lahko izživlja nad državljani. če pomisliš kakšni ljudje so v slo policiji, vedi , da bojo z veseljem sledili ukazom JJ in H.
dej no
28. 05. 2021 17.27
-5
tepeni boste kot živali, žal tudi ženske in otroci.
Savincan
28. 05. 2021 17.29
+6
avioo
28. 05. 2021 18.28
-5
Themaninblack
28. 05. 2021 19.06
+1
Sploh nisem na protestih ampak bi te rad videl AVIOO. Ja mamico in očija bi klical na pomoč, ko bi te skozi roke spustil
OrodniK
28. 05. 2021 16.50
-5
Uboga Teja, policisti so jo 'grabili'... Ja kaj se pa nastavljaš?!? LOL
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.22
+1
laufar1988
28. 05. 2021 16.44
-2
Danes bodo peli pendreki, levicarji pripravite svoje lene in usrane riti...🤣😝🤣😝🤣😝🤣😝🤣
ivan res grozni
28. 05. 2021 16.51
+8
Cookie74
28. 05. 2021 17.04
+4
laufar. Inteligenca verjetno ni tvoja svetla tocka, kajne?
laufar1988
28. 05. 2021 17.15
+3
Ce se intelegenca meri s protesti potem sem za vas Einstein...😝😝😝
Ivar The Boneless
28. 05. 2021 17.22
+1
Hahaha noben se ne boji vaših zarjavelih policistov.
Sheldon
28. 05. 2021 16.42
-8
Srečno policistom, Spet prenašat te bisere PROTEST--> provocirat policijo, potem hitro telefone in kamere zalaufat, pa se dret "poglejte kako mi lomijo roko" 😂 Seveda kamere pržigat pol k se vrže flaše v policiste, brcne, plune, neupošteva navodila, pol po tem se pa snema policijsko nasilje😂 Oh ja...
Animal_Pump
28. 05. 2021 16.49
+9
Policisti tudi uporabljajo kamere...tako, da tisti lažni posnetki o agresivnosti policije..ne pomagajo. Bi bilo pa zanimivo, če bi policisti še svoje posnetke dali v javnost.
ivan res grozni
28. 05. 2021 16.54
+11
Nasilje je bilo samo med desničarskimi četrtkovimi demonstracijami, ki so jih vodili člani SDS in neonacistične Blood and Honour. Napad na novinarje, zlom čeljusti, ... "levičarji" samo kolesarijo.
Levcekk
28. 05. 2021 16.41
+10
Komunisti z Janso na celu imajo policija za podaljsano roko,ki nadzira,ustrahuje,psihicno unicuje,provicira in usmerja simpatizerje in clane strank k zatiranju nas drugace mislecih,nivinarjev,zvizgacev,medijev itd...
lnterReflections
28. 05. 2021 16.38
+15
Svečke se zavedajo, da je to njihov zadnji mandat, zato poskušajo ostati gor vse do aprila 2022. Ker če se IJJ ne bi bal volitev, bi odstopil kot ta prav dec.
malaudras
28. 05. 2021 16.46
-10
flojdi
28. 05. 2021 16.37
+3
.kolikor vem , so bili vsi petkovi protesti doslej MIRNI . / komu le se sanja (?) , da ne zMore tudi danes biti natanko tako … , ker
Animal_Pump
28. 05. 2021 16.38
-3
Malo beri FB strani...vse sorte se piše, kaj naj bi počeli...pa tudi tukaj na forumu se poziva k nekemu romunskemu scenariju. Zato so pač policaji prilravljeni...
ivan res grozni
28. 05. 2021 16.54
+9
Niso pa bili četrtkovi, kordinirani med člani SDS in neonacisti.
flojdi
28. 05. 2021 17.10
+2
lnterReflections
28. 05. 2021 16.35
+6
Če se na protestu ne zbere 100.000 ljudi, je vse skupaj jalovo. Ker pa se Počivalšek boji volitev, verjetno niti ta cifra ne bi zadoščala.
Mali miš
28. 05. 2021 16.28
+12
Jaz policije niti blizu ne bi dala. Če pa pride do sranja, naj pa 112 kličejo, tko kot vsi ostali v državi.
92ddt 1
28. 05. 2021 17.10
+0
No in če tebi razbijejo izložbo bo to potem legitimni boj za oblast z nujnim in potrebnim kršenjem javnega reda in miru. Ali pač morda uporaba skrajne sile zgolj zato, da si viden in slišen pri svojih zahtevah? Treba je vprašati tudi tiste, ki se ob nasilju nimajo pravice braniti. Ali si tudi oni želijo množičnega nekontroliranega zbiranja?
Mali miš
28. 05. 2021 17.27
-4
A ne pozivajo prav protestniki, naj ne bo policije. Ker bodo mirni protesti. O kakšnem razbijanju govoriš? Ko gre cela gužva v soboto na Rožnik, je vse mirno, nikjer nobenega policaja. Po Fajonovsko torej ni pričakovati nobenega izgreda.