Slovenija

Knovs soočil Hojsa in Žaberla, Nemec objavil Hojsove usmeritve direktorju policije

Ljubljana, 17. 09. 2020 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je objavil usmeritve in obvezna navodila, ki jih je notranji minister Aleš Hojs izdal generalnemu direktorju policije. Javno je objavil tudi mnenje, ki so ga glede tega pridobili od Fakultete za varnostne vede, je sporočil po seji Knovsa.

Na Twitterju je predsednik Knovsa Matjaž Nemec že objavil usmeritve in navodila, ki jih je notranji minister Aleš Hojs poslal generalnemu direktorju policije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemec: Minister je prekoračil pooblastila in deloval nezakonito

Na današnjo sejo komisije so povabili tako notranjega ministra Hojsa, kot Miroslava Žaberla z omenjene fakultete kot enega od avtorjev zakonodaje. Stališča so bila deljena, a po Nemčevih besedah se je treba v tem primeru vprašati, kaj je več vredno, mnenje politika ali mnenje strokovnjaka s tega področja.

Pri tem je Nemec spomnil, da je pooblaščena skupina Knovsa konec preteklega meseca opravila nadzor na Generalni policijski upravi, na upravi kriminalistične policije in NPU ter pridobila dokument usmeritve in obvezna navodila, ki jih je minister izdal generalnemu direktorju policije.

Kot je dejal, je dokument sprožil strokovno razpravo in so se do njega opredelile mnoge institucije, pri čemer je izpostavil mnenje urada generalnega tožilstva, društva kriminalistov in njegovega predsednika ter Policijskega sindikata Slovenije.

Oglasili so se tudi avtorji zakona in strokovnjaki s tega področja, ki so se po Nemčevih besedah javno izrekli, da je takšno početje v neskladju z zakonodajo in da minister zanj nima zakonske podlage.

Kot je povzel Nemec, lahko iz izjav strokovnjakov sklepamo, da v nobenem primeru - ne glede na to, ali so primeri v predkazenskem in kazenskem postopku zaključeni ali ne - minister ne sme posegati v avtonomijo delovanja tako tožilstva na eni strani kot policije na drugi strani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegova ocena pa je, da je minister, glede na to, da nima zakonske podlage za tako početje, prekoračil pooblastila in deloval nezakonito, o čemer bodo v petek razpravljali tudi pri obravnavi interpelacije ministra.

Knovs bo javnosti dal v vpogled usmeritve in obvezna navodila, ki jih je Hojs izdal generalnemu direktorju policije.
Knovs bo javnosti dal v vpogled usmeritve in obvezna navodila, ki jih je Hojs izdal generalnemu direktorju policije. FOTO: Damjan Žibert

Danes so sicer na komisiji predlagali tudi določene ugotovitve in sklepe, a so odločanje o njih prenesli na naslednjo sejo, ker so jih dali prej v preučitev parlamentarni zakonodajno-pravni službi, da se opredeli, ali so v skladu s pristojnostmi Knovsa. S tem ko bodo dali dokumente javno na vpogled, pa bo moč dan pred interpelacijo "razpolagati z ugotovitvami, ki so strokovne, pravne narave", pravi Nemec.

Nemec je sicer izpostavil tudi Hojsovo navedbo, da so primeri, za katere je zahteval revizijo, zaključeni. Zato bodo v petek na interpelaciji iskali tudi odgovore, od kje mu informacija o tem, da so zaključene narave.

Sicer pa je predsednik Knovsa še pojasnil, da so glede ministrovega obiska Operativno-komunikacijskega centra v času protestov in morebitnega usmerjanja dela policije v času protestov prosili za vpogled v magnetogram, a so jim z GPU odgovorili, da magnetograma o tem ni.

Komisija sicer od policije pričakuje še nekatere odgovore. Želijo si tudi možnosti primerjave, koliko takšnih usmeritev je še bilo oziroma ali je minister ravnal enako tudi v drugih primerih.

Hojs: Vse kar zahteva prek Knovsa, bi lahko kot poslanec dobil že pred meseci

Hojs pa je v današnji izjavi novinarjem na vprašanje, kaj se je dogajalo na današnji seji Knovsa dejal, da "nič posebnega". Nemca pa je okrcal, češ da mora najprej na policijo pravilno nasloviti zahtevo po določenih papirjih. "Vse kar zahteva prek Knovsa, bi lahko kot poslanec dobil že pred meseci," je dejal Hojs.

Na novinarsko vprašanje pa se je dotaknil še pisanja portala Necenzurirano.si v zvezi z nadzorom, ki ga je pooblaščena skupina komisije s takratnim predsednikom Žanom Mahničem na policiji opravila februarja, ter navedbami, da naj bi Zvonko Černač, zdajšnji minister, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, v času, ko se je formirala zdajšnja vlada, postavljal vprašanja, povezana s predsednikom SMC in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.

"Seja je še odprta, ta trenutek lahko rečem le, da nisem zaznal v pisanju portala kakršnih koli večjih odmikov od tistega, kar dejansko piše v zapisniku, ki ga poseduje Knovs," je dejal Nemec.

Člani Knovsa iz vrst koalicije Nemcu očitajo zlorabo komisije

Člani Knovsa iz vrst koalicije Anja Bah Žibert (SDS), Monika Gregorčič (SMC) in Blaž Pavlin (NSi) predsedniku Knovsa očitajo konfuzno in včasih nerazumno delovanje. Kot je na novinarski konferenci dejala Bah Žibertova, imajo pogosto občutek, da gre za politično zlorabo Knovsa, kar pa je nedopustno.

Izpostavila je dejanje Nemca, ki na seji ni želel dati na glasovanje predlogov sklepov, ki so jih vložili člani iz SDS, SMC in NSi. Med drugim so predlagali, naj Knovs sprejme sklepe, da podpira izredni nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil ter nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Po njihovem predlogu bi moral Knovs tudi podpreti usmeritve in obvezna navodila ministra Hojsa za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevanih kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad. Poslanci koalicije pa so želeli tudi, da Knovs pozove Hojsa, da zagotovi ustrezne pogoje za zakonito delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Obenem so želeli še, naj Knovs pozove njegovega predsednika Nemca, "da preneha z zlorabljanjem Knovsa v politične namene".

Bah Žibertova ob tem sklepa, da sklepov Nemec ni želel dati na glasovanje, ker je ni želel, da bi bili sprejeti. "To zelo otežuje naše delo," je dodala.

Nemcu so očitali tudi, da je članom Knovsa predstavil le eno pravno mnenje od mnogih, ki naj bi jih pridobil. O pridobitvi pravnih mnenj pa se ni posvetoval s člani Knovsa in jih je zaprosil sam.

Zmotilo jih je tudi, da Nemec "velikokrat raje kot da o zadevah obvešča člane Knovsa, to počne na družbenih omrežjih". To se jim zdi nedopustno, ker gre za občutljive zadeve, je še dejala poslanka SDS.

Obregnila se je tudi ob dejstvo, da je bila seja predstavljena na en dan pred interpelacijo ministra Hojsa, kar po njenih besedah "nakazuje, da gre za politično potezo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
18. 09. 2020 11.50
+2
Hans Christan Andersen: Kakor napravi stari Hojs, je zmerom prav.
Dbist
18. 09. 2020 11.55
+2
Če meni ne verjamete, kar Kojca vprašajte.
Recenzor
18. 09. 2020 08.44
-1
Nemec? A to je tisti ki so mu priznali neko šolo in tisti ki mu je še ukrajinka ušla?
Karantanija
18. 09. 2020 09.58
+4
Nihče ti danes kar tako ne prizna "neko šolo", vsaj pri nas ne! Za vsak študij se moraš krepko potruditi in nič ni lahko.
Dbist
18. 09. 2020 11.52
+2
Biga, Svečkar še pisati ne zna. Pravopis? Le kaj je že to? ukrajinka ali Ukrajinka, to je zdaj vprašanje.
riss
17. 09. 2020 21.35
-4
Še ena spodletela Tarča, kjer se ni dovolj deskreditirala ta vlada. Ni pravega materiala, joker z nekaj 10€ je bil porabljen že na Pivčevi. Erika je spet živčnega fasala in si bo verjetno naslednji teden vzela pavzo.
Karantanija
18. 09. 2020 10.00
+2
To so bile verjetno nočne more. Tarča je še kako uspela gospe Eriki in še veliko jih bo. Ni primerjave z vašo oddajo Kdo vam laže, ki je dno od dna!
kolbek460
17. 09. 2020 20.30
+9
Hojs marsikaj ne razume in se dela bedaka ,zavaja in krši ustavo in pravila ,
Sajuz
17. 09. 2020 20.04
+17
hojs je enkrat sam sebe soočil... z nepreklicnim odstopom... in hojs pa hojs nista prišla v kup... lol
pa saj bo vredu
17. 09. 2020 19.45
+13
Vsak razumen človek noče biti politik, ker vidi s kakšnim podnom , bi moral sodelovati.
Opazujemvas
17. 09. 2020 19.43
+10
Hors nima pojma, kako ga bodo jutri razglasili, bo meketal na koncu namesto, da bi hrzal.
resslovenka
17. 09. 2020 19.33
+22
Jutri se bomo zabavali. Toplo priporočam ogled interpelacije zoper "Nepreklicno" odstopljenega ministra Hojsa. Veselo bo. 😁
Pravicaje
17. 09. 2020 19.29
+24
Tu bi radi preiskovali delo policije in sodstva,oni drugi tožarijo komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) , ker se bojijo preiskav in bi jo radi zaprli , pa Bog se usmili takih ki nepreklicno odstopajo , pa še kar vedrijo , oblačijo in se sprenevedajo. Twiteraš pa twita svoje nočne more , ko je treba odpirat pisma ,zamenjat koruptivno ministrico in kaj reči o postopkih nepreklicno odstopljenega ministra pa "modro" molči , vedoč, da vola primeš za roge, človeka pa za besedo !
riss
17. 09. 2020 19.29
-8
Nekdo spodaj napiše FIRER za JJ, pa ga ne brišejo. Jaz sem danes napisal komentar na to, da ena poslanka "kao" leze v zadnjico ves čas in sem napisal, da nekateri pa lezejo v sprednjico drugim. BIL SEM BRISAN! Firer je JJ, a to je pa OK? Nisem njegov podpornik, SAM VPRAŠAM?
Capone42
17. 09. 2020 19.50
+4
Morda je pa koga drugega mislil s tem izrazom? Morda je vsaka podobnost je zgolj naključna ;)
Gsmm
17. 09. 2020 19.28
+8
Danes je pa TARČA na TV Slo1!
resslovenka
17. 09. 2020 19.36
+14
Seveda. Nujen ogled. Jutri pa "lop" po Eriki. Gospa Erika Žnidaršič, ne dajte se. Odlične prispevke pripravljate. Pa ne nastavlja ogledalo samo desnim. Kdor spremlja Tarčo, to ve. Tko da ta desni "en Persenček" nič ne škodi. 😎
Karantanija
17. 09. 2020 19.26
+12
To je ravno tako, kot bi jaz dal odpoved v službi, pa bi še kar naprej hodil nazaj komandirat. Je DZ že obravnaval nepreklicno odstopno izjavo gospoda Hojsa?
Bojan71
17. 09. 2020 19.29
-13
Ce si kdaj dal odpoved v sluzbi in je sef ocenil da te zelo rabi , ti je ponudil nove pogoje in potem ostanes. NO VIDIS TO JE ENAKO!
resslovenka
17. 09. 2020 19.37
+8
Karantanija
17. 09. 2020 19.38
+10
In kakšne nove pogoje je dobil Hojs od svojega šefa? Ne moreš sedeti na dveh stolih ali biti malo tukaj, malo tam. Malo biti in malo ne biti .... Aja, za SDS to ne velja ....
Karantanija
17. 09. 2020 19.38
+3
In kakšne nove pogoje je dobil Hojs od svojega šefa? Ne moreš sedeti na dveh stolih ali biti malo tukaj, malo tam. Malo biti in malo ne biti .... Aja, za SDS to ne velja ....
Karantanija
17. 09. 2020 19.40
+8
Predvsem pa takim nenačelnim ljudem, ki se spreminjajo po vetru, ne moreš zaupati ničesar in jih jemati resno.
Kaktus111
17. 09. 2020 20.53
+1
Bojan )))) Jaz mu nisem ponudil nobenih novih pogojev da bi ostal ...... kdo je njegov delodajalec .............??????????????????????
Karantanija
17. 09. 2020 19.26
+7
To je ravno tako, kot bi jaz dal odpoved v službi, pa bi še kar naprej hodil nazaj komandirat. Je DZ že obravnaval nepreklicno odstopno izjavo gospoda Hojsa?
riss
17. 09. 2020 19.24
-6
Zaberl, ta pa je levi strokovnjak. Komentira na TV in verjetno dobi velike honorarje za to, da piha v levi rog. Vsako zadevo se da komentirati tako ali drugče, odvisno kdo je naročnik. Zaberl se pa zaveda, da bo konec z njegovimi honorarji, če bo imel neutralno a realno mnenje.
travc
17. 09. 2020 19.12
-13
Nemec??Verjetno se iz leta 1941.
Karantanija
17. 09. 2020 18.46
-2
Od KJE mu informacije o tem ....? Resno? Ni prav OD KOD? "Čebelica, od kje in kam .... " ali "Čebelica, OD KOD in kam" ...? Le kdo si je to spakedranščino izmislil?
User300173
17. 09. 2020 18.43
+25
V vladi, kjer so poleg predsednika vlade še trije ministri in dva državna sekretarja v predkazenskem ali kazenskem postopku, se državljan več kot upravičeno sprašuje, kaj toliko iščejo na NPU in policiji. Tu ni potrebno biti politično "obarvan", le zdrava kmečka logika to sprašuje. Obstaja kak razumen argument, ki bi opravičeval zaupanje v tako vlado? Navsezadnje, javno mnenjska raziskava je pokazala, da je podpora vladi izpod 24%. Po preteklih izjavah sedanjega predsednika vlade Janše, bi v takem primeru sam razpisal predčasne volitve.Pa bo držal obljubljeno? Zelo dvomim, kakor tudi v njegovo verodostojnost.
Marela88
17. 09. 2020 18.37
-22
Vse najboljše za rojstni dan Janezu Janši.....👍🇸🇮🇸🇮
resslovenka
17. 09. 2020 19.39
-7
Wow... Mal si zamudil.. Jaz sem mu voščila že dopoldan. Pa sej ni važno, a ne? Sam da je iz srca. 😀
kure bedne
17. 09. 2020 18.34
+11
Da ne pozabite: danes praznuje 62 roj dan. eden in edini firer SDS janez jansha. Vsi mu želimo veliko..................................
revirji
17. 09. 2020 18.36
+6
travc
17. 09. 2020 19.12
-4
Gsmm
17. 09. 2020 19.25
+9
Castrum
17. 09. 2020 18.32
+7
No, apropos spodnjemu komentatorju . kako se je končal "incident" med vojakom in slovenskim zamejcem na meji?