Slovenija

'Ko bo marca umik soglasij stopil v veljavo, si ne znam predstavljati, kaj se bo zgodilo'

Ljubljana, 14. 02. 2024 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Maja Pavlin
Komentarji
60

Praktično skoraj vsi javni zdravstveni zavodi neprekinjeno zdravstveno varstvo omogočajo s tem, da zdravniki delajo nadurno delo, torej prek 40 ur tedensko. Preverili smo, kako bodo delo organizirali ob napovedanem umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo. V naši največji bolnišnici načrt dela ob spremenjenih razmerah še pripravljajo. V ZD Maribor pa bo največji izziv v ambulantah družinske medicine, saj je soglasje umaknilo kar 60 odstotkov družinskih zdravnikov.

Po torkovem izrednem sestanku Odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) so v zbornici opozorili, da so številni zdravniki prekomerno delo opravljali brez podpisanih soglasij in bi tako lahko praktično takoj prenehali opravljati nadurno delo. Opozarjajo tudi na učinek domina, ki bo sledil po umiku soglasij za nadurno delo. 

Poudarjajo, da bo zaradi tega ogroženo neprekinjeno zdravstveno varstvo, saj da bo v regijskih bolnišnicah najkasneje šesti dan po uveljavitvi umika soglasij zmanjkalo zdravniškega osebja, posledično pa se bo povečal pritisk na urgentne centre, zmanjšale se bodo storitve, ki jim bo sicer upadla tudi kakovost, zaradi pomanjkanja osebja pa naj bi se zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice.

Kaj to pomeni za bolnike in kako komentirajo nastalo situacijo, smo povprašali zdravstvene zavode po Sloveniji. 

Soglasje umaknilo 43 odstotkov zdravnikov UKC LJ in 35 odstotkov zdravnikov UKC MB

V naši največji bolnišnici, Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, sta do ponedeljka soglasje umaknila 402 zdravnika od skupno 916 zdravnikov, ki so pred tem imeli soglasje za nadurno delo. "Načrt, kako bo delo potekalo po 30 dneh od umika soglasij, je še v pripravi. Ostalega trenutno ne bi komentirali," so bili skopi v UKC Ljubljana. 

V UKC Maribor pa je soglasje za nadurno delo umaknilo 249 zdravnikov oziroma 35 odstotkov zdravnikov. "Delo v UKC Maribor je še vedno organizirano tako, da je zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov. Še naprej izvajamo vse zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Istočasno izvajamo vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni," so poudarili. 

Zdravnik meri krvni tlak.
Zdravnik meri krvni tlak. FOTO: Shutterstock

V mariborskem kliničnem centru zagotavljajo, da se bodo na Kliniki za pediatrijo potrudili, da bodo tudi po umiku soglasij za nadurno delo pediatrov zagotovili nujno zdravstveno oskrbo vsem otrokom v okviru zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva. "Prav tako bomo poskrbeli za ustrezno zdravljenje vseh hospitaliziranih otrok, kjer pa smo že sedaj soočeni z več kot 100-odstotno zasedenostjo, saj se virusi žal niso umaknili," so poudarili. 

Pravijo pa, da bodo imeli več težav z zagotavljanjem zdravstvene oskrbe za nenujne bolnike oziroma za otroke, ki se vodijo v njihovih ambulantah, saj bo njihova prioriteta obravnava akutno bolnih otrok. "Tako lahko pričakujemo tudi odpovedi nekaterih terminov. Morda še ne v prvem tednu po uveljavitvi umika soglasij, vsekakor pa bomo težko ohranili trenutni nivo dela. Na Kliniki za pediatrijo se bojimo, da se bo ob vztrajanju trenutne epidemiološke situacije in ob možnosti preusmerjanja otrok iz drugih regij, kjer morda ne bodo mogli zagotoviti neprekinjenega zdravstvenega varstva, situacija hitro poslabšala, zato apeliramo na odgovorne, da čimprej sklenejo ustrezen dogovor," pozivajo v UKC Maribor. 

Tudi na Oddelku za perinatologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo lahko po zagotovilih vodstva UKC Maribor nosečnice pričakujejo enako obravnavo kot doslej.

V ZD Ljubljana zaradi stavke za zdaj ni večjih težav in odpovedi terminov

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana pravijo, da spoštujejo odločitev vsakega zdravnika in zobozdravnika, ki se odloči za stavko. "V času stavke je v ZD Ljubljana delovni proces organiziran v skladu z zakonodajo, kar pomeni, da morajo stavkajoči zdravstveni delavci pacientom zagotavljati nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo, med drugim poskrbeti za mlajše od 18. in starejše od 65. let (46. člen Zakona o zdravniški službi). Vsak zdravnik ali zobozdravnik v ZD Ljubljana, ki stavka, dela po zakonodaji in navodilih sindikata Fides," so zagotovili.  

Potrdili so, da v večini primerov ambulante ZD Ljubljana delajo normalno. Kot pravijo, stavkajo le posamezniki in v teh primerih delo poteka upočasnjeno, vendar po njihovih zagotovilih zaradi stavke nimajo odpovedi terminov. V ZD Ljubljana je soglasje za nadurno delo umaknilo sedem od skupno 423 zdravnikov in zobozdravnikov. "Kar pa v ničemer ne povzroča težav pri načrtovanju in organizaciji dežurstev na Splošni nujni medicinski pomoči ali Pediatrični nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana. Zdravniki, ki so umaknili soglasje za nadurno delo v času, ko ima javni zavod potrebo po delu, ki presega obveznosti iz polnega delovnega časa za javnega delavca, ne morejo delati zunaj zavoda oziroma po podjemni pogodbi," so dodali v ZD Ljubljana.

V ZD Ljubljana pravijo, da vsako legitimno stavko sprejemajo. "Menimo pa, da bi morala bolj kot plačo naslavljati pogoje dela v osnovnem zdravstvu. Prepričani smo, da tovrstna stavka ne bo rešila težav, s katerimi se v osnovnem javnem zdravstvu srečujemo, in sicer s težkimi delovnimi pogoji, ki zdravnike odvračajo od zaposlitev v javnih zavodih predvsem zaradi velikih obremenitev in premalo kadra," so opozorili.

Kot dodajajo, so v osnovnem javnem zdravstvu večkrat opozorili, da bi morali zdravnike administrativno razbremeniti, okrepiti timsko delo in povečati privlačnost pogojev za delo. Pri tem so izpostavili, da se na primer kljub denarnemu dodatku za specializacijo iz družinske medicine mladi za to specializacijo nič bolj ne odločajo. Želijo si, da bi sindikat Fides skupaj z drugimi zdravniškimi organizacijami to vladi čimprej predstavil in da bi se za predlagane rešitve zavzemal vse do njihove izpolnitve.

V ZD Maribor soglasje umaknilo 60 odstotkov družinskih zdravnikov

V Zdravstvenem domu Maribor je po besedah direktorja Jerneja Završnika soglasje za nadurno delo umaknilo 34 njihovih zdravnikov. "V ZD Maribor jih imamo 216, kar pomeni, da odstotek ni tako velik. Težava pa je, ker je med tistimi, ki so umaknili soglasja, kar 33 družinskih zdravnikov oziroma 60 odstotkov vseh družinskih zdravnikov v našem zavodu," je poudaril Završnik. 

"Ko bo marca umik soglasij tudi stopil v veljavo, si ne znam predstavljati, kaj se bo zgodilo," pravi direktor ZD Maribor. "Bomo morali kompenzirati z drugimi zdravniki. Če je na bolniških staležih običajno med pet in 10 odstotkov zdravnikov, katerih termine je treba nato pokrivati, nadomeščanj zdaj ne bo. Preklicali bomo tudi preventivno delo, ukinili pa bomo tudi ambulanto za neopredeljene," je naštel nekaj ukrepov. 

V mariborskem zdravstvenem domu še pravijo, da bodo morali okrepiti enoto za hitre preglede, kjer zaradi stavke in umika soglasij pričakujejo več bolnikov. "Najbolj nas sicer skrbi, da zdravniki po končani stavki ne bi vrnili soglasij za nadurno delo," pravi Završnik. Priznava pa, da je trenutna stavka, kot že covid-19 pred tem, "razgalila krhkost našega zdravstvenega sistema, ki brez teh soglasij ni funkcionalen".

Prepričan je, da bi morali v družbi sprožiti širšo razpravo, kaj od zdravstvenega sistema želimo, kaj pričakujemo in kaj smo zanj pripravljeni dati. "Ne zavedamo se, da imamo, glede na to, koliko vanj vlagamo, dober zdravstveni sistem. A primerjamo se s tistimi državami, ki vanj vlagajo bistveno več, tudi državljani plačujejo več," meni Završnik. Pravi sicer, da kratkoročnih rešitev z danes na jutri ni. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
15. 02. 2024 11.43
+1
Nič posebnega ne bo in niti slabše kot pred stavko. Mislim, da je stavka zgolj zastrasevanje države in pacienti za talce. Stavka traja predolgo in vse stavkajoce na minimalni zagarantirani dohodek za preživetje. Fides izločiti iz vseh pogajanj in nanje možno pisiljti hišnika z edinim pooblastilom, da sedi in posluša. Vsem odvzeti s.p. in delo izven zavoda zaposlitve. Tudi predstavniku Fidesa v UKC Ljubljana odvzeti dovoljenje za s.p. v Grosuplju pa naj toži kakor je zadnjič rekel. Brez dvoživk in s.p. za šest mesecev in bomo videli na čem smo. Sedaj je priložnost za radikalne spremembe h katerim je s svojo stavko prispeval Fides TOZD SDS in puklastega komisarja. Bo Fides tožil? Saj ni stranka v postopku ampak posamezni zdravnik.
SAME KLOBASE
14. 02. 2024 21.52
+2
Vsak zdravnik pove kaka je osnovna plača nobeden ni položil karte na mizo za dvojno plačilo ur in dodatke...... Torej vsi ti zdravniki in Fides so trgovci in ne zdravniki brez zdravniške etike zanima jih izključno denar zdravje je nepomembno PREDLAGAM DA SE DRŽAVLJANI ZDRUŽIMO IN DOSEŽEMO NOVI ZAKON KI BO STAVKAJOČE ZDRAVNIKE V PRIMIRU DA SO ODGOVORNI ZA SMRT ALI RESNE POSLEDICE TER JIM ODVZEL LICENCE SAJ TUDI NORMALNI DRŽAVLJANI V PRIMIRU DA DOBI 18 KAZENSKIH TOČK V CESTNEM ZAKONIKU TUDI ZGUBI LICENCO VOZNIKA TO NI PRIJAVA VENDAR SRAMOTA IN SEVEDA DISKRIMINACIJA ČLOVEŠKIH PRAVIC DA LAHKO ZDRAVNIK STAVKA PA TUDI ČE NA TISOČE PACIENTOV UMRE....
13klu?
14. 02. 2024 20.52
-1
Pa naj grejo v tuš delat ti lenuhi če jim bo bolje
Amo Bratina
14. 02. 2024 20.39
-1
Ko mamo peljem k zdravniku v ZD v Ljubljani je čakalnica praktično prazna, o kašni preobremenjenosti sploh govorijo? In to se je začelo s Covidom. Prej kadarkoli sva prišla v ZD je res skoraj pokal po šivih.
Amo Bratina
14. 02. 2024 20.37
-1
Novinarje pa pozivam, da natančno pregledajo obračun nadur zdravnikov, menda zdravnik, ki je zdravnik na bolnišničnem oddelku in v istem času tudi dežuren na urgenci ima dvojno štetje ur????? Se pravi da npr. v 8. urah se mu šteje 16 ur. Ali je res potem tako težko nabiti nadure? Vse stranke NSI, SDS, SD, Levica, Svoboda, … sprejeti ustavni zakon o prepovedi stavke in kakršenkoli okrnjeno delo v javnem sektorju. Saj imajo in desne in leve vlade enake težave. Zdravnikom pa prepovedati delo izven javnega zdravstvenega sistema. Tudi privat zdravniki bi morali imeti ali samo koncesija ali samo privat, ne malo tako malo tako.
zmerni pesimist
14. 02. 2024 19.51
+0
Zdravnikov vedno več ljudi zmeraj manj čakalne dobe zmeraj dalše nekaj tu ne štima
Con-vid 1984
14. 02. 2024 19.51
+4
Cirkus za ovce, se nadaljuje.
rogla
14. 02. 2024 19.47
+1
Niso vsi zdravniki slabi. So pa tisti v Fides-u, ki jih podpihuje SDS.
Covid 19
14. 02. 2024 19.45
+7
Draga vlada,če ni denarja,naj ga ni za vse,če pa je za ene in korupcijo, mora biti tudi za druge.Ok.naj imajo zdravniki 8 tisočakov,ampak moramo tudi mi imeti 3.Je pa čas za začetek spremljanja vsakega posameznega primera,ki bi nastradal zaradi njihovega zanemarjanja obveznosti. Treba jih je pozvati k osebni odgovornosti in, če se ugotovi,naj sledijo sankcije,tudi odvzem premoženja in zapor..
mertseger
14. 02. 2024 19.45
+1
Nekaj več ljudi bo umrlo ampak vam zdravnikom je to itak vseeno. Ker gre stavka samo za tiste ki so že sedaj najbolje plačani. Vsi ostali ste samo njihovi hlapci.
Timijanus
14. 02. 2024 19.38
+3
Ne vidim nobenega problema zakaj nebi odobrili FIDES-u željo po koreniti spremembi sistema, saj že sedaj zadnja tri leta delajo bolj malo ali skoraj nič. Kjer bo primanjkovalo zdravnikov v posameznih oddelkih, se oddelki na kliniki ukinejo in se zadeva centralizira (saj že sedaj pošiljalo paciente po vsej Sloveniji). Kliniki se vzame denar za tisti oddelek in se poveča font za plače tam, kjer se dejavnost izvaja. Zdravniki so le javni uslužbenci in ko se ukine oddelek se višku "nedelovne" sile zahvali za sodelovanje in jim podeli delovne knjižice. Naj gredo v tako opevano in v izsiljevanju toliko krat zlorabljeno tujino ali pa naj se zaposlijo v privatnih klinikah. Privatne klinike pa naj se financirajo same, brez odiranja davkoplačevalskega denarja. Prej ko se to zgodi, prej bomo dobili nazaj javno zdravstvo.🤗
slayer2
14. 02. 2024 19.32
+5
Sedaj pa inšpektorji na teren,tisti,ki bo popoldne delal pri zasebniku,naj se mu nemudoma doživljensko odvzame licenco,basta!!!
Špinača
14. 02. 2024 19.30
+4
vam povem kaj se bo zgodilo, plače ne boste dobili ker strajkate, dodatkov ne bo, nadur ne bo... kako se ze reče kdor visoko leta, slej ko prej telebne na trda realna tla!
jutri_pa_res
14. 02. 2024 19.29
+7
Treba bo resno razmisliti, da bi nekaterim stavkajočim, ki zaradi zamika obravnave povzročijo poslabšanje stanja ali celo smrt kakšnega pacienta, odvzeli licenco, pa naj gre kam za čistilko. Napihnjenci preplačani…
jutri_pa_res
14. 02. 2024 19.31
+4
Ravno danes pri poročilih slišim, da na onkološkem prestavljajo nujno operacijo bolnika s tumorjem na jetrih in želodcu...To že ni več samo za odvzem licence, ampak je za 15 let aresta zaradi uboja...
jutri_pa_res
14. 02. 2024 19.28
+3
Prišli smo do točke, ko moramo priznati, da se je javno zdravstvo v obstoječi obliki sesulo in mu ni več rešitve. Potrebna je temeljita reforma v smer prenosa večine ambulant in klinik v zasebno koncesionarstvo. Recimo, v Avstriji je 3/4 zdravstva je zasebnih koncesionarjev. Samoplačništvo je samo na kakšnih specialnih zasebnih klinikah. Zadovoljni so tako zdravniki kot pacienti, za korupcijo tam pa še nisem slišal, prav tako ne za čakalne vrste. Moramo pa nekako premagati interes lobijev, da bi se v javnih zavodih lahko še naprej kradlo in izsiljevalo višje plače.
Mojemnenjeinpika
14. 02. 2024 20.12
-1
Javno zdravstvo se ni čisto nič sesulo. Če bi zdravniki dejansko začeli delat - in zdaj delajo, ker morajo biti med stavko na delovnem mestu, zato so se čakalne vrstev takoj skrajšale, bi vse štimalo in klapalo. V bolnicah je business as usual. Zasebno zdravstvo pa vedno pomeni, da ti več denarja prinese več zdravja. Boljše zavarovanje si lahko privoščiš, več dobiš. Ne, hvala!
Amo Bratina
14. 02. 2024 21.30
Sem za, a pod pogojem da koncesionar dela izključno in samo kocesijsko in poleg še kot za samoplačnike, ali eno ali drugo skupaj z odvzemom licence zdravniko ki bi delel še malce pri privatniku ali konceisonarju. Verjamem da bi bilo vse drugače. A ja pa prepovedat vsem v javnem sektroju stavko z ustavnim zakonom. Če si v policaj, gasilec, voja, ali zdravnik pač ne moreš stavkat.
Pismonosa
15. 02. 2024 14.23
Se pa ne morejo/moremo...pozanimaj se, si bos manj
Timijanus
14. 02. 2024 19.21
+1
Ne vidim nobenega problema. Kjer bo primanjkovalo zdravnikov v posameznih oddelkih, se oddelki na kliniki ukinejo in se zadeva centralizira, saj že sedaj pošiljalo paciente po vsej Sloveniji. Kliniki se vzame denar za tisti oddelek in se poveča font za plače tam, kjer se dejavnost izvaja. Zdravniki so le javni uslužbenci in ko se ukine oddelek se višeku "nedelovne" sile zahvali za sodelovanje in jim podeli delovne knjižice. Naj gredo v tako opevano in v izsiljevanju toliko krat zlorabljeno tujino ali pa naj se zaposlijo v privatnih klinikah. Privatne klinike pa naj se financirajo same, brez odiranja davkoplačevalskega denarja. Prej ko se to zgodi, prej bomo dobili nazaj javno zdravstvo.🤗
Špinača
14. 02. 2024 19.17
+3
če boste kaj zatupili dragi fides in dohtari boste kazensko odgovarjali!?
trgft
14. 02. 2024 19.15
+0
Pred našimi očmi se dogaja depopulacija, če hočete videti ali ne?!
Oknaj 4
14. 02. 2024 19.11
+2
Sedaj pa vidim zakaj vlada hoče uzakoniti evtanazijo
Predlagatelj
14. 02. 2024 19.09
+0
Najbrž nimam dovolj informacij, da bi razsojal o tej stavki zdravnikov. Me pa zanima, če kdo bolj pozna odgovore na naslednji dve vprašanji: Ali gre za pogajanja ali za izsiljevanje? Ali je namen stavke rušenje demokratično izvoljene vlade? Na prvo vprašanje poznajo odgovor pogajalci. Če FIDES pri ničemer ne popusti, ne gre za pogajanja. To pa terja odgovor na drugo vprašanje. Ali je njihov cilj rušenje vlade? Ta zahteva, da se v pogajanja vključi predsednik, že potrjuje domnevo, da gre za rušenje vlade. Država ima organe, ki informacije imajo ali jih lahko pridobijo. Prav bi bilo, da se na to vprašanje odgovori državljanom. Cilj "Rušenje vlade" daje povsem drugo (pravno) dimenzijo tej stavki. Menim, da državljani moramo dobiti odgovor na vprašanje: "Ali je cilj stavke rušenje na volitvah izvoljene vlade?"