Slovenija

Ko čevlje sodi le kopitar

Ljubljana, 04. 06. 2007 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avtorji raziskave <i>Je zdravstveni sistem pred zlomom?</i> očitajo ministru za zdravje, da je onemogočil izvedbo okrogle mize.

Mićo Mrkaić: Organizatorji okrogle mize so prepričani, da je pri Zavodu posredoval minister Bručan
Mićo Mrkaić: Organizatorji okrogle mize so prepričani, da je pri Zavodu posredoval minister Bručan FOTO: Dare Čekeliš

Inštitut za ekonomske raziskave v zdravstvu (INERHC) je za danes napovedal okroglo mizo, na kateri so želeli predstaviti rezultate raziskave s provokativnim naslovom Je slovenski zdravstveni sistem pred zlomom?“, ki govori o položaju slovenskega zdravstva, in podati predloge za izboljšave v zdravstvenem sistemu, ki bi po njihovih navedbah „pripomogle, da bi sistem naredili bolj prijazen državljanom“.

Avtorji raziskave so ekonomisti Aleš Živkovič, Rado Pezdir Mićo Mrkaić in Franc Hočevar.

Bručan: Le čevje sodi naj kopitar

Minister za zdravje Andrej Bručan se je v petek z neodobravanjem odzval na pisanje Živkoviča in Mrkaića o neučinkoviti porabi sredstev za zdravila v Sloveniji. "Na ministrstvu menimo, da so ugledni strokovnjaki s področja medicine in farmacije dobro opravili svojo nalogo. Zelo malo verjetno je, da bi lahko kdo drug, npr. katerikoli neodvisni d.o.o., delo opravil bolje in v korist bolnikov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: POP TV

V splošnem - tako poudarjajo na ministrstvu za zdravje - naj bi veljalo, da je za bolnike bolje, če zanje skrbijo strokovnjaki s področja medicine in farmacije v skladu s profesionalno etiko in strokovnimi smernicami, zelo pa so dobrodošla "vsa dobronamerna mnenja" in priporočila strokovnjakov s področja prava in ekonomije. "Da ne bo narejene škode bolnikom, ki zdravila potrebujejo, je bolje, da upoštevamo Prešernovo sporočilo: 'Čevlje sodi naj kopitar'. Farmakoekonomija je prisotna v dodiplomskem in podiplomskem študiju farmacije," so zapisali.

Pezdir: Minister je ujetnik lobijev

Izjava ministra Bručana je smešna, je povedal Pezdir
Izjava ministra Bručana je smešna, je povedal Pezdir FOTO: POP TV

„Izjava je smešna, ker mi govorimo o ekonomski učinkovitosti javnih sredstev v zdravstvu,“ je v izjavi za 24ur.com povedal soavtor raziskave Rado Pezdir. „Ne vem, kdo - če ne ekonomisti - bi bili bolj primerni za ocenjevanje učinkovitosti javnega zdravstva.“

Ekonomski strokovnjaki vidijo problem tudi v tem, da so vse slovenske vlade doslej za ministre z zdravstvo postavile zdravnike.

„Minister je ujetnik lobijev oziroma sveta, iz katerih prihaja,“ pravi Pezdir. "Podobno kot smo predlagali, da bi bili direktorji bolnišnic ekonomisti, predlagamo tudi, da bi bili minister nekdo, ki ni iz zdravniškega sveta oziroma povezan z lekarniškim ali zdravniškim trgom, temveč ekonomist oziroma menedžer, saj gre za upravljalsko funkcijo.“

V intervjuju za 24ur.com je Pezdir povedal, da je zdravstveni sistem ujetnik lobijev, katerih poglavitni interes ni skrb za zdravje bolnikov, temveč kako zagotoviti svoje interese.

Minister onemogočil Mrkaića?

Do okrogle mize, ki naj bi potekala v prostorih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ne bo prišlo. Zavod je namreč Inštitutu odrekel možnost, da bi okrogla miza potekala v njihovih prostorih. Po trditvah organizatorjev je do odpovedi prišlo po politični intervenciji ministra za zdravje Andreja Bručana. „Zavod je institutu tik pred zdajci, domnevno na pobudo ministra za zdravje, odrekel gostoljubje za izvedbo okrogle mize v njihovih prostorih,“ so v petek zapisali na svoji spletni strani. „S takšno morebitno politično intervencijo je minister pokazal, da mu ni mar za razvoj zdravstva v korist bolnikov in v politični agoniji ne izbira sredstev.“

Napovedane okrogle mize v Jakopičevi dvorani ne bo
Napovedane okrogle mize v Jakopičevi dvorani ne bo FOTO: POP TV

Po njihovem mnenju gre za "grobo vmešavanje politike v gospodarstvo, saj je „INERHC zasebna gospodarska družba, ki deluje popolnoma neodvisno in strokovno z namenom izvajanja ekonomsko-analitske in raziskovalne dejavnosti na področju zdravstva".

Fakin: Politična motiviranost organizatorja

Direktor Zavoda organizatorjem očita politično motiviranost
Direktor Zavoda organizatorjem očita politično motiviranost FOTO: POP TV
Na ZZZS razlogov za odpoved okrogle mize in očitkov Inštituta ne želijo komentirati, potrdili pa so, da organizatorjem niso omogočili izvedbe okrogle mize v njihovih prostorih. „Drži, da je bila z naše strani odpovedana možnost izvedbe okrogle mize v Jakopičevi dvorani, ki je sicer mesto strokovnih in drugih, tudi kulturnih dogodkov,“ je za 24ur.com povedal Damjan Kos s sektorja za informiranje in odnose z javnostmi pri Zavodu in nas za natančne razloge odpovedi okrogle mize napotil k organizatorju. "Prostori so v lasti zavoda in jih daje v najem zunanjim interesentom," je poudaril.

Po pisanju časnika Finance je direktor Zavoda Samo Fakin v petek o razlogih za odpoved navedel politično motiviranost okrogle mize. "V naši dvorani bodo strokovne okrogle mize, brez politične konotacije," je dejal.

Strokovnjaki na zavodu si po Kosovih navedbah sicer želijo soočenja s predstavniki Inštituta. „Obžalujemo, da ni prišlo do soočenja argumentov strokovnjakov Zavoda s predstavniki zasebnega podjetja INERHC o izzivih sistema zdravstvenega varstva in zavarovanja v republiki Sloveniji. Prepričani smo, da bi v soočenju bistveno natančneje in objektivneje razjasnili nekatere realne probleme v sistemu in v tej podlagi pripravili ustreznejše ukrepe za izboljšanje sistema,“ je dejal in pojasnil, da predloge Inštituta na Zavodu za zdaj poznajo le iz medijev. Tudi na spletni strani Inštituta obveščajo, da bo celotna vsebina raziskave javnosti znana po okrogli mizi.
Na Inštitutu ocenjujejo, da je zdravstveni sistem v Sloveniji relativno neučinkovit
Na Inštitutu ocenjujejo, da je zdravstveni sistem v Sloveniji relativno neučinkovit FOTO: POP TV

Na Zavodu ocenjujejo, da so argumenti Inštituta, ki so jih predstavili v javnosti, zelo površni in pavšalni. Kljub temu, poudarja Kos, je splošna ocena strokovnjakov na Zavodu, da bi lahko s pomočjo posameznih predlogov pripomogli h kakšnim zanimivim rešitvam, s pomočjo katerih bi lahko izboljšali sistem, kar je v njihovem interesu.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ralu
05. 06. 2007 00.52
Ene bolnice ne morjo zgradit, očitno gre vse za arcnije!
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 18.58
doki007, ali si le ugotovil, da je socialna država lopovski sistem?
doki007@email.si
04. 06. 2007 17.33
SEJ NI ČUDN ,.....PACIENTI NA OPERACIJSKIH MIZAH SO KOT OLJNI FILTRI TEGA LOPOVSKEGA SISTEMA ,....!!!
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 15.29
matej.rojc, zblojene predstave in izjave imaš ti. Dejstvo pač je, da je najboljša rešitev problemov z zdravstvom, privatizacija, druga najboljša pa tista, ki so jo Mrkaič in njegovi kolegi predlagali v petek Financah.
Matej Rojc
04. 06. 2007 15.20
PraviSvobodnjak, ni kaj komentirati, imaš zblojene izjave in predstave o življenju v Sloveniji :))) Bog ti pomagaj
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 15.05
Hinko Murovec, ne nakladaj. Dejstvo pač je še vedno, da je SDS najmanj slaba izmed slabih strank. Levica je kljub temu dosti slabša od desnice, čeprav je tudi desnica preveč socialistična. Če pa govorimo o operacijskih mizah je pa tako, da so najprej izbrali drag a kvaliteten Sanolabor, zaradi česar so najprej napadali vlado, da je vzela predrage mize. Potem so razpis ponovili in vzeli najcenejšega, kar spet ni v redu...
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 15.01
Pa, da smo si še nekaj na jasnem. Ko libertarci, kot je npr. Mrkaič kritizirajo vlado, je treba vedeti, da je v tem primeru levica še slabša.
PraviSvobodnjak
04. 06. 2007 14.57
Da ne bo pomote. Za tako zdravstvo, ki ga imamo, je na prvem mestu kriva prejšnja vlada, ki je vladala 12 let. Krivda sedanje vlade je le v tem, da ni izvedla potrebnih sprememb - takih, kakršne predlaga Mrkaič - ali to, kar je opisal v financah ali pa privatizacija zdravstva.
SnowWhite
04. 06. 2007 14.33
Hm, Mrkaič je ena prodana duša, ki več ali manj dela za svojo medisko slavo. Enkrat je tu, drugič tam.. Takih ne podpiram, imej jajca in ostani na potapljajoči ladji. Dokler so uživali na delu predhodnikov( npr. prevzem EUR , ... ) in se na koncu sami okitili z medaljami je šlo in bili polni sami sebe zdej pa, ko se barka potaplja pa nihče ne sme komentirat. Celo dovolijo si kaj bi mediji smeli in ne smeli objavljati. Tudi prejšnji modeli so bili namazani z vsemi žavbami. Niti enim niti drugim pa ni kej dost bilo za povprečnega ali še malo manj povprečno stoječega državljana. Tako uni prej, kot tel zdej, so si nafilali žepe, Žal pa moramo izbiratiti med slabimi in malo manj slabimi. Passion ti pa si pravo lice sedanje oblasti. Ponavljanje kako so zdej drugi na oblasti, kako so zmagali Janša in njegovi ta beli frendi, hvaljenje z delom prejšnjih vlad in max kritiziranje in blatenje posameznikov iz preteklih let. Na koncu pa še blamaža vseh blamaž: SOVA, ki ne leti več. Ma vse kar je v tej SLO delalo bodo uničili, seveda pa bodo krivi uni od prej.
hinko.murovec@siol.net
04. 06. 2007 14.15
Hinko MUROVEC, uh g.Pravi Svobodnjak kaj prav slišim, ta junaška vlada ima samo ta greh , da si ni upala nič spremeniti. Ta je pa ena " ta boljših " , ja kako za hudiča, če so pa sami junaki in strokovnjaki , tu ste jih pa sigurno prizadel le dojeti še morajo tako, da imate še kak mesec časa, jim počas pride brez skrbi. LP
zico
04. 06. 2007 13.50
Tomi.passion, ti si pa res marginalc.Ja kolk te pa boli ker so dnevi tem nesposobnežem šteti.Sorry prijatel spet boš lahko bentil čez oblast z trdnimi dokazi, ki jih uporabljaš že sedaj. Pri tebi je trda žal, samo tvoja buča.
marjanka99
04. 06. 2007 13.28
hm... Le čevlje sodi naj kopitar, ostalim pa to prepovedujemo
Dejan Keuc
04. 06. 2007 13.04
Jaz vam lahko povem, da bo zdravstveni dom na koroškem zaradi dajanja kocesij v naslednih dveh letih zagotovo razpadel. Zakaj? Ker privatni zdravnik ne pošilje vsakega na rentgen, na raziskave v laboratorij ipd., ker ga to stane.. Javni zdravnik tega ne plača in te pošlje na vse preiskave.. To ima za dve negativni posledici.. Zaradi zmanjšanega števila preiskav bodo servisi kot so rentgen, laboratoriji ipd. nepotrebni in s tem razpade zdravstveni dom.. Drug negativni učinek pa je preprosto ta, da če res nekaj ni hudo narobe z bolnikom ga privatni zdravnik ne pošlje na preiskavo.. Če je to dobro ali slabo za bolnika pa presodite sami...
janezek123@gmail.com
04. 06. 2007 12.42
"Cevlje sodi naj kopitar" ??? Nobena fraza ne bi mogla lepse opisati samozagledanosti zdravnikov. Ja seveda, pacienti nimajo pojma in me morejo ocenjevati njihovega dela... operacija uspela, pacient umrl.
soul@hitri.com
04. 06. 2007 12.33
tommi o kasnih mizah ti govoris ? vecina jih je okvarjenih ze po parih mesecih in nehaj ze enkrat mesat komunistov zravn.zadnjih 10 komentarjev ki sem jih od tebe prebral , nisi niti enkrat spustil besede komunajzarji ....
trip
04. 06. 2007 12.25
govnar pomi.. če ne razumeš mojega prejšnjega posta ga prosim ne komentiraj .. jaz ne zagovarjam pumparja in njegovega mišljenja, ampak sem le cinično odpisal na njegov post.. pa še nekaj.. če hočem bom pisal o čemurkoli hočem kjer hočem in kadar koli hočem.. ti pa lahko narediš karkoli hočeš, če sploh kaj hočeš.. govnar!
Ciril Jazbec
04. 06. 2007 12.24
bručanu so šteti dnevi...
pomi@auspuh.com
04. 06. 2007 12.19
Trip in pumpar, govnačka, ne odvračajta pozornosti od problema z mizami. Kučita se pljuva v drugem članku.
pomi@auspuh.com
04. 06. 2007 12.16
Celo ta nekdanji vladni ritoliznik Mrkaič se že obrača proti vladi.
trip
04. 06. 2007 12.15
ja se strinjam s pumparjem... poglejte jih komunjare, drnovška in kučana, ki sta se v prejšnjem sistemu nakradla keša kot blata.. 10 vil imata po sloveniji, denar na bahamih, razkošne avte.. grozna sta.. kako jih ni sram kazat vso to nakradeno bogastvo.. bedak pumpar