Slovenija

Ko javni funkcionar promovira zasebno podjetje

Ljubljana, 25. 07. 2020 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1229

Zadnji primer, ki meče slabo luč na odgovorno ravnanje vodilnih, je poslovno-zasebni obisk kmetijske ministrice Aleksandre Pivec na Krasu in njen nastop v promocijskem spotu podjetja Vinakras. Je ministrica ravnala neetično in netransparentno? Kje je meja med zasebnim in javnim delovanjem politikov? Za pojasnila smo se obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije, ki njen obisk na Krasu že preverja.

Aleksandra Pivec je prepričana, da ni dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti.
Aleksandra Pivec je prepričana, da ni dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti. FOTO: Bobo

Kot smo poročali, je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec pred dnevi z družino odpotovala na poslovno-zasebni oddih na Kras. Obiskala je tudi podjetje Vinakras in nastopila v njegovem promocijskem videu. Ob tem se je takoj zastavila vrsta vprašanj. Najprej, kdo je plačal za ministričin zasebno-poslovni obisk, pogostitve in nočitev družine na Krasu? 

Po pojasnilih kmetijskega ministrstva je ministrica konec julija sodelovala pri prenavljanju kraškega dvorišča podjetja Vinakras, se pogovarjala o aktualnem stanju v vinarstvu, si ogledala botanični vrt in okoliški kmetiji. Z ostalimi opravki ministrice in njene družine na ministrstvu niso imeli stroškov, pravijo. Na vprašanje voditelja v oddaji 24UR Zvečer o tem, kdo je kril stroške njenega obiska, se je ostro odzvala in dejala, da ji ni treba govoriti, kaj je počela na obisku zasebne narave. "Nisem dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti in aktivnosti moje družine. Javnost me o tem nima pravice spraševati in ne želim več odgovarjati na ta vprašanja," je v povišanem tonu odgovorila voditelju oddaje.

Pa to, kar trdi ministrica, res drži? Za pojasnila o potencialno koruptivnih dejanjih smo se obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije Republike Slovenije (KPK). Tam so bili v svojih odgovorih zelo splošni, so pa povedali, da so dejanja ministrice in njene izjave vzeli pod drobnogled. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kje je meja med javnim in zasebnim delovanjem politikov?

Na gradu Štanjel so v petek odprli novo vinoteko, ki so jo s pomočjo evropskih sredstev uredili v obnovljenem delu gradu ob viteški dvorani. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Obnovo so izvedli v okviru programa Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020. Gre za projekt Trajnostni razvoj kmetijstva in turizma na čezmejnem Krasu. Iz tega programa so prejeli 200.000 evrov, celotna investicija pa je bila vredna okoli 220.000 evrov.

Kot pojasnjujejo na KPK, meje med zasebnim in javnim delovanjem politikov ni mogoče določiti. Ravnanje posameznika pa je, tako v poklicnem kot zasebnem življenju, del njegove osebne integritete. "Od posameznikov na najvišjih položajih v družbi se upravičeno pričakuje visoka stopnja integritete, družbeno odgovorno ravnanje, vodenje (ravnanje) z  dobrim zgledom ter odgovorno sprejemanje odločitev, in sicer tako pri opravljanju dela kot tudi v zasebnem življenju. Glede na to, da so funkcionarji javne osebnosti, ki vplivajo na javno mnenje oziroma soustvarjajo standarde (ne)sprejemljivosti ravnanj v družbi, morajo biti pri svojem udejstvovanju previdni in pri tem ravnati odgovorno in etično – tudi če to udejstvovanje ni neposredno povezano z opravljanjem njihove funkcije, saj so prav zaradi svojega položaja bolj na očeh javnosti ter morajo predstavljati zgled," odgovarjajo na KPK. 

Ob tem pa funkcionarji na ministrstvih in v vladi ne smejo pozabiti, da zanje velja tudi etični kodeks, ki vsebuje jasne napotke glede vedenja, ki mora krepiti zaupanje javnosti. Prav tako morajo biti dejanja javnih funkcionarjev transparentna. Takšnega občutka pa za zdaj, zaradi skopih pojasnil vseh akterjev in celo zavračanja pojasnil, javnost verjetno ni dobila. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Je prepletanje javno-zasebnih interesov leglo korupcije?

Na Komisiji poudarjajo, da so vsi instituti, ki jih ureja Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZintPK), namenjeni preprečevanju okoliščin, v katerih bi zasebni interesi posameznika vplivali na opravljanje njegove javne funkcije. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najbolj sporen del ministričinega obiska na Krasu je namreč nastop v promocijski kampanji zasebnega podjetja Vinakras. Podjetje je konec junija na svojem Facebookovem profilu zapisalo, da skupaj z ministrico raziskuje deželo terana in pršuta. Aleksandra Pivec je nato nastopila v promocijskem videu in se tudi udeležila fotografiranja s predstavniki podjetja, oblečena v njihovo majico. Je podjetje samo izkoristilo njeno ime in položaj za promocijo? Je Pivčeva podjetju pomagala (oz. še bo)? Ali gre za obojestransko korist? Odgovora ni mogoče podati, lahko pa se vprašamo, kaj bi se zgodilo, če bi se denimo podjetje Vinakras prijavilo na razpis na resornem ministrstvu, ki ga vodi prav Pivčeva.

Uradna oseba se je dolžna izogibati nasprotju interesov

Na komisiji pravijo, da je v povezavi z nasprotjem interesov in sodelovanjem nekega podjetja na razpisu ministrstva primere treba presojati glede na dejanske okoliščine konkretnega primera. Uradne osebe so se dolžne izogibati nasprotju interesov, zato morajo biti pozorne na vsako dejansko ali možno nasprotje interesov in se mu morajo tudi izogniti. Ob tem pa svoje funkcije ne smejo uporabljati za to, da bi sebi ali komu drugemu uresničili nedovoljen zasebni interes. "To pomeni, da se morajo uradne osebe v praksi izogibati okoliščinam – postopkom, v katerih se odloča o pravicah oz. koristih za njih (torej za uradne osebe same), za njihove družinske člane in za druge fizične ali pravne osebe, s katerimi imajo uradne osebe osebne, poslovne ali politične stike." Kot poudarjajo na KPK, to predstavlja enega ključnih stebrov delovanja pravne države zaupanja v demokratične institucije, transparentnosti, enakopravnosti in objektivnosti odločanja v javnih zadevah ter razpolaganja z javnimi sredstvi.

Vse skupaj bi v primeru podjetja Vinakras pomenilo, da bi se morala uradna oseba, v tem primeru ministrica Aleksandra Pivec, izločiti iz vseh postopkov, v katerih bi se odločalo o podjetju, s katerim je ministrica, o tem glede na javno dostopni video in fotomaterial ni dvoma, v stiku. Pa naj gre za osebni, poslovni ali politični stik. Vse tri oblike kot potencialno sporne omenja KPK.

"Ob tem opozarjamo tudi na določbe ZIntPK v zvezi s sprejemanjem daril. V 30. členu ZIntPK tako določa, da funkcionar ne sme sprejemati daril ali drugih koristi v zvezi z opravljanjem funkcije, razen protokolarnih daril in priložnostnih daril manjše vrednosti, pri čemer prepovedi in omejitve veljajo tudi za družinske člane," so še v pojasnilih na naša vprašanja dodali v KPK. 

Komisija je tako na podlagi vprašanj, ki jih je prejela iz različnih naslovov in se nanašajo na nastop ministrice v promocijskem oglasu, uvedla predhodni preizkus v zadevi. "V okviru predhodnega preizkusa bo komisija pridobila dodatne informacije in preverila, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, ter se na podlagi tega odločila o nadaljnjem postopku v zadevi." Dodatnih informacij zaradi interesa postopka ni podala.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No pasaran
02. 08. 2020 09.12
+4
Zdaj se pa na Siol.net oglaša nek novinarček po imenu Jančič, ki je naklonjen skrajni desničarski vladi in opravičuje lopovska dejanja pivke! Ta istega so pred časom nagnali iz Dela, potem ije mel nek one-band portal, tudi propadla reč. Na Siol.net sta ga za odgovornega urednika, od 46 novinarjev potrdila le dva! Tam zdaj kraljuje povsem nelegitimno in je Jovanov čivkač, ki trobezla po nareku!
Legamimiami
30. 07. 2020 12.01
+7
Zarubit vse nepremičnine in avtomobil/e pa naj živi s promoviranjem se je bodo ze naveličali
serumresnice
30. 07. 2020 09.53
+6
Ura teče,nič ne reče,tik tak..........
luckysss
30. 07. 2020 11.09
+3
Matilda te za vogalom čaka, fak, fak fak...
eurosapiens
28. 07. 2020 15.45
-5
ko jankovič polni svoj žep pa nič ... panika za 20 evrov ko gre za miljone pa nič ... spet dvojna merila levičarjev
jokosta
30. 07. 2020 15.10
+3
nikoli funkcionarji Desusa niso bili tako dobro plkačani kot sedaj! če ne verjameš, pitaj Juršo!
_endrug
27. 07. 2020 14.59
+4
Mask jim tudi ni treba nositi?
PlnkPanteR
27. 07. 2020 14.44
+3
Kaj pa Dimitrij Rupel in kompanija ... kaj pa s.p. sendvič, hišni tv, računalnike za Miklavža otrokom ja ja kar na mojo davčno prodajalka, še viledo daj te, a samo 20 jih je v vrsto za mano grem še po Kekca 3+1, kar na davčno to bo za malico mojih zaposlenih...
MladInPerspektiven
26. 07. 2020 20.50
+15
Mislim ja ..HALO ona hoče zasebnost .. zakaj pa je šla v politiko??? Jaz imam zasebnost in nikoli ne bom politik...
Iva Iva
27. 07. 2020 11.29
+8
nisem v politiki, pa kljub temu nisem povsem prepričana glede moje zasebnosti ...
šumar
26. 07. 2020 18.23
+2
gdaj mislite zbrcat orazma al ste vi isti kot on in ficko
riss
26. 07. 2020 16.35
-10
Zakaj ni omogočeno komentiranje povojnih klavcev sodržavljanov, povečini popolnoma nedolžnih žena in otrok, ter tudi moških, ki so nasprotovali boljševistični revoluciji, ker je bila zlorabljena NOB (ki v osnovi obrambe domovine ni bila sporna) s strani komunistov za svoje privilegije?
jodr
26. 07. 2020 16.31
+0
24ur, tudi vi delate odlično brezplačno reklamo za Vinakras, ki je zasebno podjetje. Jim boste poslali račun? Sem pa prepričan, da vam bodo v zahvalo poslali kakšno steklenico Slovenskega terana.
No pasaran
31. 07. 2020 10.24
+1
Kdo pa pije to žlabudro Vinakras? To je navadno namizno vino dvomljive kakovosti.
riss
26. 07. 2020 16.13
-1
KP nedelavnega ljudstva s pomočjo medijev ruši vlado. Ni je cene za levičarje, da se vrnejo na oblast in omogočijo levim plenilcem nove milijardne kraje.
iga_biba
26. 07. 2020 15.15
+10
Ni bilo kosila zastonj, pa ga tudi ne bo. nekdo ga mora plačat.
Streznitev
26. 07. 2020 15.56
+1
Liter terana v kleti 4€ pa še pršut 25€ in jabolčni sok-res velik strošek.
No pasaran
31. 07. 2020 10.25
+3
taft007
26. 07. 2020 12.09
+4
Pa kaj je z vami 24ur.
SLObunkeljn
26. 07. 2020 12.13
-1
Streznitev
26. 07. 2020 15.44
+1
Naredili so zastonj promocijo za Kras. Obisk se je občutno povečal.
No pasaran
31. 07. 2020 10.36
+1
Hej Slovani
26. 07. 2020 11.09
+13
Ženšče brezobrazno. Najprej je za sebe zadržala informacijo, ko je imelo meso preveč sulfatov v sebi, da smo potrošniki to še nekaj mesecev jedli, nato si je izplačala honorar in ni plačala davka, sedaj pa tole!!! Bravo DESUS. To vaš odbor podpira!!!!!
riss
26. 07. 2020 16.16
-1
wolfterier
26. 07. 2020 09.45
+11
Vsi funkcionarji bi morali promovirati VSA slovenska podjetja,a ne.A se vam ne zdi...
JApajaDAja
26. 07. 2020 10.00
+7
saj so jih-do 13.3.letos...vse je bilo v medijih,vse otvoritve, vsi podpisi-dogovori, podpisani protokoli...... samo nekateri imajo dvojne vatle!
Streznitev
26. 07. 2020 15.41
-5
Šmarec je bil vsak drugi dan na TV. Sebe je sicer bolj razvrednotil kot promoviral.
Krta?a 21
26. 07. 2020 09.34
+17
Eni nimajo osnovne morale.
krneka
26. 07. 2020 09.24
-4
Ko javni funkcionar promovira Slovensko podjetje, je to dobro za državo Slovenijo v kateri vsi živimo. Ko javna funkcionarka levice nosi torbico Italijanske znamke je to prava afera ! Kdor bo hotel, bo razumel point.
SLObunkeljn
26. 07. 2020 12.15
+4
Ubogi revež, sploh ne razumeš, a ne? A misliš, da Kokoš Šanel nima kake italijanske? :))))
hotchilipoper
26. 07. 2020 08.42
+11
Pivec šampanjca
V SHESHELJ
25. 07. 2020 21.52
+12
Skoz eno zasledovanje pa maltretiranje za bedarije...za par sto eur morite zebsko pa KPK aktivirat...ko pa grejo miljoni pa nobenmu nc. Klošariji vsi ki krizizirate zasebno zivljenje poslanke.
wolfterier
26. 07. 2020 09.58
+0
Erika že pripravlja TARČO,samo še kakega Galeta najde,ki bo osiral ministrico !
Uporabnik1175947
27. 07. 2020 17.10
+2
No pasaran
31. 07. 2020 10.30
Si ti Najbol iz klošarske družine? Pošteni slovenci pošteno delamo, oblastniki pa kradejo vsevprek. Drobnica SDS, zamislite se mal nad sabo!
Mungos2
25. 07. 2020 21.38
+1
Najbolj antipatična v slovenski politiki !! Pa še goljufa, pa še križ jo boli !!!
Balki30
25. 07. 2020 21.43
+0
Ne govori grdo o tomicki...al fajonovi...ne vem.kero mislis....pa to