Slovenija

Ko novi lastniki prisluhnejo arheologom: odkritja v kleti stare ptujske vojašnice

Ptuj, 19. 09. 2021 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
21

Prenova stare ptujske vojašnice je razodela številna arheološka odkritja. V kleti zgradbe na Vičavi, ki je nekoč služila kot oficirski paviljon, so se namreč več mesecev mudili arheologi. Pod prvotnim tlakom so našli mogočne, več kot dva metra debele zidove nekdanje rimske monumentalne zgradbe, ki je morda služila kot obrambni stolp, pa tudi številne ostanke lončenine, novce in nakit. Strokovnjaki ob tem hvalijo izreden posluh novih lastnikov, ki bodo najdeno – čeprav bodo tam poslovni prostori – skušali tudi primerno reprezentirati. Za oživitev nekoč propadajoče stavbe so sicer namenili dva milijona evrov. Arheologi so te dni ravno zaključili svoje delo, zdaj so na vrsti gradbinci.

Po tem, ko se je ptujsko podjetje Intera, d. o. o., odločilo za nakup in obnovo propadajoče stavbe, dela stare vojašnice na Vičavi, v katero bo preselilo svojo dejavnost, so se v kleti nekdanjega oficirskega paviljona od januarja mudili arheologi. Med raziskavami so, kot je v najstarejšem slovenskem mestu tudi mogoče pričakovati, naleteli na številne arheološke ostaline.

Prenova stavbe poteka v sodelovanju s konservatorji mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), raziskave pa izvajajo arheologi zavoda Skupina STIK pod konservatorskim nadzorom Andreja Magdiča.

Kot pojasnjujejo na spletni strani zavoda, so se investitorji temeljite in kompleksne prenove dotrajane stavbe, zgrajene leta 1904, lotili z veliko občutka za kulturno dediščino, saj ji nameravajo povrniti nekdanji blišč.

Pod starim tlakom v kleti mogočni temelji rimske monumentalne zgradbe, morda obrambnega stolpa

Med arheološkimi raziskavami, ki potekajo pri vseh zemeljskih izkopih, so arheologi pričakovano naleteli na številne zanimive najdbe oziroma arheološke ostaline. Veličastna stavba na naslovu Vičava 1 namreč leži tik ob mestnem središču rimskodobne Petovione, ki se je razprostirala po današnji Vičavi in Panorami.

Propadajočo stavbo nekdanjega oficirskega paviljona že več mesecev prenavljajo. Trenutno tam potekajo temeljita gradbena obnovitvena dela, ki ji bodo povrnila nekdanji blišč. Lastnik zgradbe, znano ptujsko podjetje Intera, d. o. o., se je namreč odločil sem preseliti sedež podjetja. Med prenovo pa je nove lastnike in stroko pričakalo odkritje številnih arheoloških ostalin. Projektanti bodo veliko odkritje zdaj poskušali vključiti v projekt prenove.

Pri izkopu za novo klet stavbe so odkrili zidove in tlake rimskodobnih hiš, ki so tu stale (in bile prenavljane) več kot 400 let, in sicer med 1. in 4. stoletjem našega štetja. Rimljani so po opustitvi mesta za seboj pustili več kot dva metra debele ruševinske plasti, ki so vsebovale ostanke arhitekture in številne predmete za vsakodnevno rabo – odlomke posodja, novce, orodje in nakit.

Najbolj presenetljivo in nepričakovano je bilo po besedah vodje arheološke raziskave Reneja Masaryka odkritje na območju starih kleti, izkopanih že leta 1904 pri gradnji stavbe. Tik pod dotrajanim kletnim tlakom se je namreč pokazal mogočen zid oziroma temelj rimskodobnega objekta, širok več kot dva metra. Gre za vogal neke večje stavbe, mogoče obrambnega stolpa ali kakšne druge monumentalne zgradbe. Zid se sicer nadaljuje zunaj obstoječega objekta na sever in zahod, prav proti arheološkemu parku na Panorami, je dodal za STA.

Dolgoletna raziskovalka Petovione Jana Horvat z Inštituta za arheologijo pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije za znanost in umetnost (ZRC SAZU) je na podlagi preučevanja starejših omemb o arheoloških odkritjih na Ptuju ugotovila, da je o odkritju mogočnih zidov na tem mestu pisal že Viktor Skrabar, ptujski pravnik in eden od pionirjev ptujske arheologije, ki je bil leta 1904 prisoten ob izkopu gradbene jame za obravnavano stavbo.

Že takrat je poleg drugih ostalin opazil in opisal velik zid, visok do dva metra, v katerega so bila vzidana lesena bruna. "Žal je bil zid takrat odstranjen, tako da so imeli arheologi zdaj priložnost dokumentirati le njegove temelje. Prav tako niso več našli omenjenih brun, so pa odkrili sledi lesa opažnih desk, ki so jih uporabili rimskodobni graditelji," pravi Masaryk.

Ti leseni ostanki jim bodo morda pomagali natančneje določiti starost mogočne zgradbe. Ostanke lesa, oglja in drugih organskih materialov je namreč mogoče datirati s tako imenovano radiokarbonsko metodo.

Kot ob tem še dodajajo arheologi, so investitorji prenove tudi ob tem izjemnem odkritju pokazali pozitiven odnos do kulturne dediščine, prisluhnili konservatorjem in prilagodili projekt prenove stavbe na način, ki bo omogočal ohranitev rimskodobnih zidov.

V nadaljevanju projekta bodo namreč morali začeti še arheološke raziskave, s katerimi bo mogoče določiti preostanek tlorisa mogočne rimskodobne zgradbe, ki leži pod zemljo zunaj stavbe stare vojašnice, za kar je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije (MK) že izrazilo pripravljenost zagotoviti potrebna finančna sredstva.

Odkritje sicer ni novo. Ostanke je opazil in dokumentiral že ptujski arheolog Grabar. Ob gradnji vojašnice so še bili ohranjeni dvometrski zidovi, ki pa so jih porušili. Strokovnjaki domnevajo, da gre za ostanke neke ofenzivne arhitekture, mogoče obrambnega stolpa.

Projektanti bodo poskušali veliko odkritje vključiti v projekt prenove in ga na nek način predstaviti javnosti, kar bi, ker so ostanki v neposredni bližini arheološkega parka na Panorami, nedvomno prispevalo k promociji bogate ptujske arheološke dediščine, so še pojasnili v Skupini STIK.

Ptujska Intera nepremičnino kupila že pred časom, dela so se pričela januarja

Nekoč slikovita zgodovinska stavba je sicer zadnja tri desetletja klavrno propadala. Dolgo je zaman iskala nov namen in nekoga, ki bi se spustil v obnovo. Zgradbo in pripadajoče zemljišče je od leta 2014 upravljalo Ministrstvo RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ); večkrat so jo skušali prodati, a neuspešno. Junija 2019 pa je nepremičnino kupila družba za informacijsko tehnologijo Intera, d. o. o., katere ustanovitelja, lastnika in zastopnika sta domačina Davorin Gabrovec in Peter Ladič. Stari vojašnici so se odločili vdihniti novo življenje, o čemer je pred časom prvi poročal lokalni spletni portal Ptujinfo.

Obnova stare ptujske vojašnice – takšna bo podoba stavbe po prenovi.
Obnova stare ptujske vojašnice – takšna bo podoba stavbe po prenovi. FOTO: Intera d.o.o.

"Intera je že nekaj let iskala nove prostore, ki bi ji omogočili nadaljnjo rast in razvoj," je konec januarja za omenjeni medij dejal Gabrovec. Razkril je tudi, kakšne načrte imajo z objektom: "Večino stavbe bodo zapolnili poslovni prostori Intere, vanje se bo preselil tudi prvi ptujski coworking prostor Kreativnica, del prostorov pa bo namenjen domačim in tujim tehnološkim podjetjem."

Načrtovana podoba prenovljene stavbe. Investitorji so v situaciji videli priložnost, da zgodovinsko stavbo rešijo pred propadom. Namesto novogradnje so se tako odločili za oživitev propadajoče lepotice – preporod bo doživela z dvema milijonoma evrov.
Načrtovana podoba prenovljene stavbe. Investitorji so v situaciji videli priložnost, da zgodovinsko stavbo rešijo pred propadom. Namesto novogradnje so se tako odločili za oživitev propadajoče lepotice – preporod bo doživela z dvema milijonoma evrov. FOTO: Intera d.o.o.

Konec januarja so na več kot tisoč kvadratnih metrih površine pričeli izvajati prva dela. Kot je še povedal Gabrovec, bi bilo njihovemu podjetju sicer gotovo velikokrat lažje, če bi bili locirani v Ljubljani, a so želeli ostati na domačem Ptuju. "Kot družbeno odgovorno podjetje želimo aktivno prispevati k razvoju lokalnega podjetniškega okolja ter ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta," je novinarjem Ptujinfa povedal direktor Intere. Namesto da bi pozidali nova zemljišča, so v situaciji tako videli priložnost, da zgodovinsko stavbo rešijo pred propadom.

Za oživitev propadajoče zgradbe dva milijona evrov

Da želijo ohraniti mogočnost in dušo te hiše, "ki že vsaj sto let označuje mestna vrata na čudoviti zeleni lokaciji med Panoramo in grajskim gričem, obenem pa ji dati vsebino, ki ji bo dajala energijo naslednjih sto let," pa je izpostavil Ladič.

Za pripravo arhitekturne zasnove so izbrali studio Styria arhitektura. Prenova bo predvidoma trajala eno leto, vrednost investicije pa v podjetju ocenjujejo na dva milijona evrov, so še zaupali novinarskim kolegom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
19. 09. 2021 12.27
-10
"Za oživitev nekoč propadajoče stavbe so sicer namenili dva milijona evrov." Kako se lahko preserava z denarjem, če ga imaš. Za isti znesek bi brez težav z opremo v red lahko podrli to stavbo, pa čisto identično zgradili nazaj ... Obnove starih zapuščenih objektov so drage. Kot uni.dipl.inž arhitekture, sem mnenja, da bi take zapuščene stavbe, ki so več kot 100 let stare, zakonsko mogli urediti, da se podrejo do tal, saj niso varne, tudi zgrajene niso bile v tistih časih tako trdno, kot so v današnjih časih.
pingvinislo5
19. 09. 2021 13.02
+15
no, jaz pa kot udia bi tebi vzel tako žig (če ga imaš) kot tudi naziv. ker prvič več kot očitno ne poznaš vseh statičnih rešitev, ki ta objekt naredijo varen za današnje pogoje. kot drugič pa ne razumeš tega, ko enkrat podereš svojo zgodovino, le te nimaš več! vse so samo kopija ali ponaredek. celotni razviti svet to razume (ita, špa, por, grčija, švica, itd itd), le nekatere države (npr slovenija, armenija, makedonija, itd ) imajo s temi pojmi težave. in kot tretjič, ker ne razumeš tega, da zgodovine, kulture, dediščine, tradicije, itd ne moreš ocenjevati samo skozi prizmo denarja!
Hugh_Mungus
19. 09. 2021 13.50
+4
Vedno je zanimivo spremljati kresanje mnenj strokovnjakov 😊
Aijn Prenn
19. 09. 2021 14.22
-1
Oba v arest za 14 dni, da se v miru pomenita kako naprej v tovrstnih primerih. ;-))
ervirus
19. 09. 2021 12.22
-2
Tonepav?ek prižgi materi🕯️
Jacko
19. 09. 2021 12.11
+5
Kdo bi si mislil nad cem sem nekoc hodil
Chingisbjngis
19. 09. 2021 12.04
+3
Naj se se lotijo panorame, je ze potrjeno da je pod njo zakopan amfiteater ter cela vrsta zgradb in obzidje. Spodaj se skriva celo mesto ampak se raje uporablja za sprehajanje psov.
Diegol14
19. 09. 2021 11.53
-2
Dežman pa Možina sta že prijela za lopato?
detect
19. 09. 2021 11.52
+9
KDOR NE POZNA PRETEKLOSTI, BO TEŽKO POLNO ŽIVEL SEDANJOST IN PRIHODNOST
pingvinislo5
19. 09. 2021 11.18
+10
...kaki primitivni komentarji.
borec91
19. 09. 2021 10.57
-13
brezvezno metanje denarja skozi okno
RDPESA
19. 09. 2021 10.41
-18
In zdaj bo en kupček zloženega kamna postala znamenitost kraja... Ma prosim vas lepo.. Vse podret in nared nekaj modernega, lepega... Koga normalnega to briga..
Urška iz Ugande
19. 09. 2021 11.20
+11
😂😂😂 te ne briga zgodovina svojega naroda? Gre za rimske čase, torej 2000 let nazaj..
Biribombiribom
19. 09. 2021 11.36
+3
Moderno in lepo ja... Čez leta, ko bo naša civilizacija propadla, se bodo naše stavbe zrušile, bodo še kar odkopavali rimske ceste in zgradbe.
meval
19. 09. 2021 11.36
+12
Tkole je ko ne ceniš, kar maš pred nosom. Američani imajo že 100 let staro stavbo za vredno ogleda, obnove v istem stilu itd. in drago plačujejo izlete v Evropo natanko zato, da si ogledajo nekaj zgodovinskih ostankov. Tudi zate je čas, da si malo razširiš obzorje, da ne boš tolk tipično slovensko zaplankan.
detect
19. 09. 2021 11.55
+1
RDPESA
21. 09. 2021 20.21
+0
Vsak dan manj me briga.. Ker postaja prihodnost negotova zaradi obujanja zgodovine...
ElectroVoice
19. 09. 2021 10.19
+3
Janiju Muhiču: Lokacija Vičava ima naglas na "i" in ne na "a".
Kras21
19. 09. 2021 10.15
-4
Žličkarji...
TonePav?ek69
19. 09. 2021 10.10
-4
Jaz imam tudi nekaj za odkopat v kleti, napisite št. Lp
detect
19. 09. 2021 10.18
+7