Slovenija

'Ko se izobešajo zastave, naj bo slovenska enakovredna ali dominantna v primerjavi s tujo'

Ljubljana, 25. 03. 2023 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
49

Izobešanje (tujih) zastav na območju Republike Slovenije je že nekajkrat dvigovalo prah oziroma delilo mnenja ob ukrajinskih zastavah na oknih domov v znak solidarnosti, izraelski zastavi na poslopju vlade, med romanjem hrvaških navijačev na Euro 2008. Tudi med nedavno športno prireditvijo na gorenjskem koncu so tamkajšnji policisti dobili prijavo, zaradi katere so se odpravili na teren.

Zastave v pozdrav navijačem
Zastave v pozdrav navijačem FOTO: 24ur.com

Ob športnih prireditvah, ki imajo dolgoletno tradicijo, se svoje rutine pogosto držijo tudi navijači. Vrsto let obiskujejo iste lokale in najemajo iste sobe, prostore, kjer bivajo in se veselijo, pa okrasijo s svojimi navijaškimi obeležji in na ta način jim dobrodošlico izrekajo tudi njihovi gostitelji.

Izobešanje zastave tuje države po Sloveniji je sicer dovoljeno samo v posebnih primerih. Zakon o varstvu javnega reda in miru v 4. členu to dovoljuje le pod določenimi pogoji, v 14. členu pa zapoveduje sankcijo za izobešanje v nasprotju z določbami omenjenega člena.

4. člen ZJRM: izobešanje tuje zastave

(1) Zastave tujih držav se lahko izobesijo tako, da so javno vidne ob uradnih ali delovnih obiskih šefov držav, uradnih delegacij ali uradnih predstavnikov zakonodajnih, sodnih ali izvršilnih organov tujih držav, ob mednarodnih srečanjih in mednarodnih športnih ali drugih javnih prireditvah ali javnih shodih z mednarodno udeležbo ter pred hoteli in drugimi objekti, kjer se z izobešanjem označuje njihova namembnost.  

(2) Zastave tujih držav se lahko izobesijo samo, če se s tem ne krni ugleda Republike Slovenije ali tuje države, smiselno na krajih in na način, kot ga določa predpis, ki ureja izobešanje zastave Republike Slovenije.

"Na našem območju imamo veliko športnih prireditev skozi vse leto, največ pa jih je pozimi. Gre za velike mednarodne športne prireditve, zato je tukaj tudi veliko tujih navijačev in je ta navijaška kultura precej razvita. Navijači so nastanjeni v nastanitvenih objektih na celotnem območju Kranjske Gore, seveda pa ob tem velikokrat izobešajo zastave, pripomočke in embleme, ki so del te navijaške kulture in jih sami uporabljajo pri navijanju. Mi ne vidimo nobenega zadržka, da jih nekako pokažejo tudi v delu, kjer so nastanjeni, da pač tam bivajo in podpirajo svoje moštvo tudi tam," je za 24ur.com pojasnil Damjan Lepoša, načelnik policijske postaje Kranjska Gora.

Ob tem pa opozarja, naj bodo vseeno pozorni na to, da zastave, ki jih uporabljajo, niso uničene ali umazane: "Da so torej primerne temu, čemur je zastava namenjena, saj o tem govori tudi Zakon o varstvu javnega reda in miru." Omenjeni zakon pa prav tako pravi, da če gre za uradne nastanitvene objekte, hotele ali predstavništva, kjer se ob športnih prireditvah zastave izobešajo, da mora biti tuja zastava izobešena na tak način, da ne krni oziroma zapostavlja slovenske zastave, poudarja. "Torej ko se izobešajo zastave, naj bo slovenska enakovredna ali pa dominantna v primerjavi s tujo zastavo," svetuje gostinsko-turističnim delavcem pred prihajajočim zaključkom svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Zastave v pozdrav navijačem
Zastave v pozdrav navijačem FOTO: 24ur.com

"Nimamo zadržkov, teh stvari nikoli ne preganjamo, če pa dobimo prijavo, se moramo odzvati. Gremo na kraj, preverimo okoliščine. Seveda upoštevamo tudi to, kdo je tam nastanjen, in pa navijaško kulturo. Če ugotovimo, da stvari niso take, kot bi morale biti, opozorimo, naj se uredijo. Načeloma pa ni naš namen, da bi preganjali navijače ali nastanitvene objekte in jih kaznovali. Želimo, da navijači začutijo, da so pri nas vsi dobrodošli in da tudi svojo pripadnost na ustrezen način izkažejo," zatrjuje.

Dodaja, da do zdaj niso napisali nobene kazni: "Če smo ocenili, da nekaj ni v redu, smo opozorili. Moram reči, da so ta poziv vsi ljudje dobronamerno sprejeli in upoštevali, tako da ni bilo nobenih težav."

Zastave v pozdrav navijačem
Zastave v pozdrav navijačem FOTO: 24ur.com

Romanje hrvaških navijačev na Euro

Ta tema je v javnosti močno odmevala denimo leta 2008, ko so se hrvaški navijači množično podali na pot čez Slovenijo, saj je sosednja Avstrija gostila evropsko prvenstvo v nogometu, kamor so se uvrstili. Njihovi mediji pa so jih svarili, da morajo biti pri vožnji čez Slovenijo previdni in ne mahati s svojimi zastavami, saj naj bi naša Policija z 41 evri kaznovala vse, ki so imeli na avtomobilu izpostavljeno hrvaško zastavo. Opozarjali so, da slovenski zakon namreč prepoveduje razkazovanje državnih simbolov na avtomobilih.

Na PU Maribor so za nacionalni radio poročanja hrvaških medijev takrat zanikali,  češ da ob takem dogodku, kot je evropsko nogometno prvenstvo, ne gre kvariti razpoloženja navijačev. Dejali so, da niso napisali nobene kazni te vrste ali kaznovali navijačev, ki so se sprehajali v dresih s šahovnico. Te navedbe smo zdaj želeli preveriti še mi, vendar so nam odgovorili, da je preteklo že toliko časa, da teh prekrškovnih evidenc niti ne vodijo več.

Vse v sklopu športne prireditve

"Zakon sicer prav specifično ni točno določen v tej točki, ampak bilo bi pa zelo nedobrodošlo za vse, ki pridejo na športni dogodek, če bi se proti temu borili," o uporabi tujih zastav za namene navijanja pravi Aleksander Hribovšek. "V društvu Heraldica Slovenica podpiramo uporabo vseh zastav, ki so udeležene na športnih prireditvah in tudi ob njih," dodaja predsednik društva, kjer skrbijo tudi za informativno spletno stran, ki je posvečena slovenski zastavi in spodbuja njeno zgledno državljansko uporabo, na kateri si lahko vsakdo prebere, kakšna so pravzaprav pravila glede izobešanja zastav.

Zastave v pozdrav navijačem
Zastave v pozdrav navijačem FOTO: 24ur.com

"Mi to smatramo kot v sklopu športne prireditve, ne glede na to, ali je na stadionu ali ob njem ali pa v hotelskih nastanitvah med potekom športne prireditve. Imamo primer olimpijske vasi, če ima vsaka država svojo hišico ali paviljon, ali sme izobesiti svojo zastavo, glede na to, da niso diplomatsko predstavništvo? To smatramo kot športni dogodek, ne glede na to, da ob tisti uri ni tekme. To je pač del športne folklore in je to dobrodošlica vsem, ki so prišli na naš organiziran dogodek. Zdi se mi kontraproduktivno, da bi se prav vtikali v to in skušali kaj takega preprečiti oziroma prepovedati," je jasen.

Lahko visi, ne sme viseti?

"Če pa izobešanje zastav tujih držav stoji samostojno, je sporočanje suverenosti za ozemlje, kjer ta zastava visi, kar pa je problematično," pa Hribovšek dodaja ob tem. Na omenjeno društvo se sicer pogosto obračajo državljani, ki jih zanima, ali lahko doma v znak solidarnosti s tujim narodom ali tujo državo izobesijo zastavo tuje države.

Pa ne samo glede tujih zastav, včasih se iščejo odgovori tudi glede zakonskih (ne)jasnosti okoli izobešanj slovenske zastave: "Enkrat so me denimo klicali s policijske postaje, kako mi tolmačimo zakonodajo, ker je imel nekdo neprestano izobešeno zastavo Slovenije, njegov sosed pa je menil, da je to prepovedano. Podal je prijavo in policisti so se morali odzvati," pripoveduje. 

"Kaj pa vem, morda je to tudi duh celotnega okolja, ki se nekako ni navadil, da če ni prepovedano, je dovoljeno. Še vedno je nekje strah, da ne smemo, da bodo težave. Ne, saj smo mi država, zastava je naša," je prepričan Hribovšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
11. 12. 2023 16.39
+1
Sedaj se izobeša Slovenska zastava vendar se bojim,da bo do konca mandata te vlade glavna mavrična zastava v Ljubljani upam ,da ne po vsej Sloveniji!!
el capitano
26. 03. 2023 11.37
+6
Zastave bi se moralo izobesiti izključno za praznike ,ne pa da se jih vesi povsod ,nekateri jih tako zlorabljajo ,da z njimi celo kažejo svojo politično pripadnost .
TEHNOVED
26. 03. 2023 10.16
-2
štrekeljc 25.03.2023, 21:16:41 Res, podobni Slovenci ne tolčemo z zastavi po tleh kot to delajo SDS-ovce! Ja tut performansov s strgano zastavo kot levaki ne delamo!!
el capitan 1
26. 03. 2023 09.58
+5
Zastava Slovenije lahko visi neprestano na vsaki hisi v Sloveniji! Ponosni Slovenci se je ne sramujemo ampak nam predstavlja naso rodno samostojno zemljo, za katero so umirale generacije. V nesteto drzavah po svetu tudi v solah vsak dan pred poukom celo pojejo nacionalno himno z dvigom zastave! Tudi pri nas bi bilo to dobrodoslo, saj se tako dviga morala in narodna zvest ter ponos. Kaznoval te prav gotovo nihce ne bo zaradi zastave. Seveda pa je res, da samo tuje zastave (brez slovenske)lahko visijo na prireditvah, turisticnih kapacitetah ali ambasadah, sicer je to nacionalizem, ki pa je nedovoljen. To bi pac morali vsi razumeti, saj moramo Slovensko narodnost in zavest prioritizirati v sloveniji.
el capitano
26. 03. 2023 11.39
+1
Hahaha..zastave pred hišami izobešajo izključno člani sekte ,ki so to videli pri ameriških republikancij.Cudno ,da ne izobesiti Madžarske,ko tako ljubite Orbana.
Krneki 00
26. 03. 2023 09.43
+8
jaz sem si pod to zastavo ustvaril hišo...druzino ter vso prtemoženje od katerega lepo živim tako da pri meni visi skoz v okvirju v dnevni...za ostale reveže mi je pa vseen...večina folka ki jo ne mara so stari yugo nostalgiki pa mladi klošarji
jazpatipažidanamarela
26. 03. 2023 09.41
+2
Če bi grb, pa ne v mikroskopski obliki, prestavili na sredino zastave, bi bila slovenska zastava precej bolj prepoznavna.
Krneki 00
26. 03. 2023 09.41
+6
država ki ne spoštuje svoje zastave nima prihodnosti...
Intihar
26. 03. 2023 09.34
-6
Ja mamo eno najgrsih zastav na svetu.me sram da bi jo sploh pokazal komu
Krneki 00
26. 03. 2023 09.38
+7
krneki..spet en k si ga mane za yugo zastavo.....
supergigi
26. 03. 2023 08.36
-6
Kdo bo vesil to skropucalo grdo od zastave. Jo še kdo za naci rusko zamenja lol.
medusa
26. 03. 2023 08.28
+9
Premalo domoljubnosti in pripadnosti pri nas - zato pa je tako! Nobenega pravega spostovanja do vsega kar zastava sporoca ! Zastrupljen zrak, zastrupljena voda, zastrupljena zemlja ,nespostovanje narave ,mucenje zivali,.... Vsak naj se vase obrne in vprasa kaj je sploh naredil za naso mati Slovenijo !!!
echa
26. 03. 2023 08.08
+7
Predvsem naj se v Sloveniji umaknejo vse zastave z zvezdo in napisi OF . Žal je v veliko krajih izobešena prav taka namesto naše slovenske, kar je nedopustno
Delavec_Slo
25. 03. 2023 21.58
+7
Naša je vedno v manjšini-le zakaj?
Betuul
25. 03. 2023 21.21
+6
slo zastava je enkratna, plapolajoča, pa vendar manjka v grbu knežji kamen!?Politika je to pomembnost za slo; kar izpustila; in na tem ne deluje prav!;da pa slo ima vendar temelj knježje dežele; in to retro pravico iz preteklosti; nam bi moral zrihtat golob;in predsednica
Arguss
25. 03. 2023 21.21
+3
Butelj iz betona ne ve in nikoli ne bo uničil pristnost Slovenije Narave ,ki plapola vsaki dan Amen.Zdaj pa hitro študirat za en bedn poden na fdv.Saj je vseeno samo ,da plača pride izobrazbi namenjeno.
Arguss
25. 03. 2023 20.55
+8
kolesarji sedaj polne riti molka ,koliko so jih imeli. 31.3 boste videli SLOVENSKE Zastave.
Arguss
25. 03. 2023 20.51
+5
Press TV .Mi jo imamo 365 dni na leto brez ptičev.AMEN
Wolfman
25. 03. 2023 20.45
+3
Za zapufano Slovenijo bo dosegljiv le še drog za zastave, zato se naučite plesati ob drogu in na njem.
FaTa Albanka
25. 03. 2023 20.38
+3
A dejansko kdo v slo izobeša ukr zastavo jaz tega še nisem videl
Betuul
25. 03. 2023 21.09
+3
TEHNOVED
25. 03. 2023 20.20
+3
pri meni visi celo leto!
Panter 63
25. 03. 2023 20.22
+4
štrekeljc
25. 03. 2023 21.15
-1
Wolfman
25. 03. 2023 20.14
+4
Ste prodani in levi, namesto da bi bili Slovenci kot se spodobi.
štrekeljc
25. 03. 2023 21.16
-4
Res, podobni Slovenci ne tolčemo z zastavi po tleh kot to delajo SDS-ovce!
Krneki 00
26. 03. 2023 09.44
-3
pust ti sds....sds so enako prismukjeni kot golobi...sanm ovce tega ne vidte