Slovenija

Ko se zbodete v najbolj strupeno ribo v Jadranu. Dve izkušnji, ki sta se končali srečno

Ljubljana, 17. 07. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
94

Ste kdaj razmišljali, ko ste v plitvini zaliva s prijatelji igrali odbojko in uživali v turkiznem morju, da se v mivki skriva najsmrtonosnejša riba na Jadranu? Verjetno ne, in prav je tako, saj je verjetnost, da se zbodete na njenih strupenih bodicah, zelo majhna. Ni pa nemogoče. Izkušnja Roberta in Jonatana je opozorilo in nasvet vsem, ki bi se jim zgodilo podobno, da bodo vedeli, kako ravnati, saj lahko nastanejo usodni zapleti.

Pred dnevi sem se vrnila z dopusta na hrvaškem otoku Pašman. Zanimiv otok, lepe plaže in prijazni ljudje. Vse je bilo fantastično, razen zadnjega dneva, a se je tudi ta končal dobro. Spraševala sem se, ali bi opisala svojo izkušnjo, je lahko komu v pomoč? Je sploh smiselno? Potem pa smo v uredništvu dobili elektronsko sporočilo bralca Roberta Leitingerja, ki je doživel zelo podobno izkušnjo kot moj sin. Morda bosta njuni zgodbi primerno opozorilo vsem bralkam in bralcem, saj je sezona dopustovanja na morju na vrhuncu, mivkaste in peščene plaže pa pravi magnet za kopalce.

Vse se začne v vodi, plitvi vodi. Med igro z žogo je moj devetletni sin stopil na morskega zmaja ali morskega pauka, kot ga imenujejo Hrvati. To je najbolj strupena riba v Jadranskem morju, srečanje z njegovim strupom pa zelo neprijetna in predvsem boleča izkušnja.

Bralec Robert je ta zelo neljubi dogodek doživel na začetku julija v kraju Tkon na Pašmanu. "Na isto plažo hodimo že vsaj osem let in pri igri z žogo sem v vodi stopil na omenjeno strupeno ribo. Morski zmaj živi v globinah do 150 metrov, a poleti, ko se drsti od junija do avgusta, priplava vse do plitvin. Najdemo ga predvsem tam, kjer je mivka v vodi, v katero se zakoplje in iz mivke moli le hrbtno plavut, ki je strupena, in oči," pripoveduje Robert in dodaja, da se strup v tej ribi nahaja tudi v stranskih plavutih ob škržnih poklopcih.

V plitvini čudovitega peščenega zaliva je devetletnik naletel na strupenega morskega zmaja. Podobnih primerov je več, k sreči pa se jih večina konča srečno.
V plitvini čudovitega peščenega zaliva je devetletnik naletel na strupenega morskega zmaja. Podobnih primerov je več, k sreči pa se jih večina konča srečno. FOTO: N.Š.K.

V plitvini čudovitega mivkastega zaliva, kjer smo se dnevno igrali kar devet dni zapored, je na strupeno bodico morskega pauka naletel tudi moj sin in prva reakcija moje mame, ki je bila takrat z njim, je bila, da je stopil na nekega ožigalkarja. Nihče ni pomislil, da bi lahko bilo kaj hujšega. Drugače je bilo pri Robertu. "Da sem stopil na strupeno ribo, sem takoj začutil iz dveh razlogov. Prvi je bil ta, da je bila bolečina popolnoma drugačna, kot pa če stopiš na oster kamen ali ježka. In kot drugo sem zaradi svoje narave dela že seznanjen s piki raznih strupenih morskih organizmov in južnoameriških sladkovodnih čistilcev iz porečja Amazonke. Malce sem še upal in pogledal okoli sebe, če bi slučajno bila kakšna skala ali kamen, a na žalost ni bilo v premeru vsaj treh metrov okoli mene nič drugega kot samo mivka," pripoveduje Robert, ki je bil v tem primeru – predvsem zaradi svojega poznavanja strupenih rib – v prednosti pred nami, saj smo mi le v šoku opazovali strašno agonijo, ki jo je prestajal sin.

Prva reakcija moje mame je namreč bila čim bolje ohladiti oteklino. Sin je bil v desetih minutah zaradi bolečin že v deliriju. Kričal je, si povijal glavo z brisačo in moledoval, naj mu pomagamo, ker je bolečina neznosna. Ko sem prišla do njega na obalo, sem si ogledala mesto ’opekline’, a je ni bilo. Bila pa je velika oteklina prstanca in mezinca leve noge ter na blazinici prstanca temno modra lisa. Prvo, kar mi je sin rekel, ko sem prišla do njega, je bilo: "Umrl bom, mami. Pomagaj mi. Boli, neznosno boli." "Seveda ne boš umrl," sem mu rekla, le ugotoviti morava, kaj ti bo pomagalo. Moja mama mu je hladila rano, pri roki smo imeli razna mazila za blažitev posledic pikov, a nič ni pomagalo. Noga je zatekala, bolečine so bile vedno hujše, sinu pa je postajalo tudi slabo. "To ni opeklina in to ni navaden ožigalkar. To mora biti nekaj drugega," sem razmišljala. Sin ni videl, na kaj je stopil, spomnil se je le, da sta bila v mivki dva kamna. Še vedno je moledoval, da ga vedno bolj boli, da ga je strah, hladna voda ni pomagala, zmanjkalo nam je idej, kaj naj storimo. Potem pa sem se spomnila, da sem slišala za ribe, ki so zelo strupene. Kaj pa če … Ne boste verjeli, ampak začela sem googlati s sinom v naročju. Še sam mi je rekel: "Išči mami, najdi pomoč." In našla sem nekaj o strupenem pauku in tem, da je lahko tudi v plitvini. Tudi o tem, da je njegov strup termolabilen, kar pomeni, da je treba narediti ravno nasprotno kot pri opeklinah – rano in oteklino je treba nemudoma segreti. Sina sem si oprtala na hrbet in tekla k šotoru, da smo ogreli vodo na potrebnih 50 stopinj in več.

Kot rečeno, je bil bralec Robert v prednosti, saj ni izgubljal dragocenega časa, da bi ugotavljal, za kakšno nevarno zadevo gre. "Ker ribo poznam in vem, kaj je storiti v tem primeru, sem hitro odšepal v apartma in na rano točil vročo vodo, bolečina pa je bila iz minute v minuto močnejša. Ko je zmanjkalo vroče vode, so bile bolečine že počasi neznosne in zdaj razumem ljudi s podobnim nesrečnim slučajem, ko so dejali, da so razmišljali, da bi si najraje nogo odrezali. V tem času mi je žena že grela vročo vodo, in čas, ko je zmanjkalo vroče vode na tušu in dokler še ni zavrela voda na štedilniku, se mi je zdel neskončen, čeprav je bila verjetno le kakšna minutka. Ko pa sem na nogo, ki sem jo imel mimogrede kar v ponvi za vok, nalil krop, je bolečina kar precej popustila," pripoveduje. "Bolečina se je širila od pika čez celoten podplat in po nogi navzgor. Najhuje je prvih deset minut in tam nekje do pol ure, ko noga najbolj zateče, nato pa se oteklina in strup počasi zmanjšujeta."

Strup morskega zmaja je lahko smrtonosen, a le če se ne boste pravilno odzvali ob morebitnem vbodu.
Strup morskega zmaja je lahko smrtonosen, a le če se ne boste pravilno odzvali ob morebitnem vbodu. FOTO: iStock

Na spletu boste našli nasvete, da je treba rano močno segrevati vsaj pol ure, lahko pa tudi eno uro. Tako Robert kot moj sin sta otečeni nogi namakala v zelo vroči vodi kar celo uro. "Nogo sem imel v vroči vodi okoli ene ure, ko je bolečina popolnoma ponehala," pripoveduje Robert in dodaja, da je bila po tem noga takšna, kot da se ni nič zgodilo. "Tudi sama rana, kjer sem se nabodel na ribo, ni skoraj nič več bolela," pravi.

Podobno olajšanje je občutil tudi moj sin. V skledo za solato smo nalili krop. Z roko sem preverila, kako vroča je voda, in seveda sem se opekla, zato sem predlagala, da jo malo ohladimo, a je bil sin v takšni agoniji, da ni mogel več čakati. "Kar daj jo v vodo," je rekel. Ne vem, ali sta minili dve minuti, ko je rekel, da ne boli več hudo. Ne bi verjela, če ne bi bila zraven. Takojšnje olajšanje se je poznalo na njegovem obrazu, počasi pa se je začela zmanjševati tudi oteklina. Kljub vsemu smo z vročo vodo greli nogo še več kot pol ure. "Vroča voda pomaga, ker je strup termolabilen in ga vroča voda zakrkne," pojasnjuje Robert, ki se na morske organizme spozna, saj se s tem preživlja. "Brez vroče vode si ne bi znal zamisliti tiste ene ure, dokler so trajale res zelo neprijetne bolečine," dodaja.

Morski zmaj ali morski pauk je sicer užitna riba, ki pa ima zelo strupene bodice. Največ primerov vbodov – tako so nam povedali tudi domačini, ko smo se pri njih prepričali, ali smo naredili vse pravilno – je med ribiči, saj ga ti kar pogosto ujamejo, ker je zelo požrešna riba. A večina pauka dobro pozna in je zato vedno opremljena s kleščami, rokavicami in vžigalnikom. Pa ne zaradi kajenja, pač pa, prav boste prebrali, zato da si z vžigalnikom segrejejo morebitno mesto vboda. To je najhitrejša in najbolj učinkovita prva pomoč.

Kar precej strupenih živali ima termolabilen strup, kar pomeni, da morate strup uničiti s temperaturo. Največkrat je potrebno mesto vboda ali pika segreti ali potopiti v zelo vročo vodo. Mnogi poznavalci bodo segrevanje mesta vpika svetovali tudi v primeru, če vas pičita osa ali seršen, saj pri temperaturi nad 55 stopinj alergogene beljakovine strupa razpadejo.

Poleg neznosnih bolečin so stranski učinki vboda lahko še vročina, slabost, vrtoglavica in bruhanje. K sreči ne moj sin ne naš bralec Robert hujših stranskih učinkov nista imela. Prav tako je sreča, da sta imela ob sebi nekoga, ki jima je lahko priskočil na pomoč. V hujših primerih lahko nastopi tudi paraliza mišic in smrt. A se to zgodi res zelo redko.

Poznamo štiri vrste morskih zmajev. Beli, ki je najbolj razširjen in najštevilčnejši v Jadranu. Poleg njega v Jadranskem morju najdemo še rumenega zmaja, črnega zmaja in zmaj mrkulj. Beli morski zmaj lahko zraste v dolžino do 40 centimetrov in doseže težo do 1,5 kilograma. Je najbolj razširjen, najbolj strupen pa je rumeni morski zmaj, ki je k sreči zelo redek v Jadranu.

Če povzamem ti dve izkušnji, si velja zapomniti, da v primeru, če boste na peščeni plaži stopili na nekaj ostrega in se bo takoj pojavila neznosna bolečina, nikar ne odlašajte z ukrepanjem in začnite mesto vboda segrevati – najbolje z vročo vodo. Če bo bolečina začela popuščati, boste vedeli, da ste na pravi poti in da ste najverjetneje stopili na strupenega morskega pauka. Seveda pa upam, da se vam kaj takšnega ne bo zgodilo, saj so bolečine resnično grozljive.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

penintheass
18. 07. 2018 11.57
+5
Ocitno pa je da je teh pikov kar veliko in da ne gre za majhno verjetnost
heraldica
18. 07. 2018 09.52
-21
Nej ljepšga kuk d se piše w narečju jnu narečja vejč zginjajo sz naše države. Kej hmal ne bwomo vejč mel nanka anga narejčja vejč samo neke čudne besejde.
Karel12
17. 07. 2018 22.43
+0
BogiEmil, res si BOGI, pa malo slovenščine se nauči, morda boš malo manj BOGI
penintheass
18. 07. 2018 11.56
+0
Neutrino
17. 07. 2018 21.31
+4
Poznam, sam sem ga kot otrok ujel v colnu na trnek. Ko sem ga snel me je zbodel. Neznosna bolecina v trenutku od prsta do rame in je trajala naksnih 15 min. Obcutek je bil kot da bi ladijski kontejner pristal na roki in jo vklescil.
hickel
17. 07. 2018 22.28
+3
Sem imel isti primer na Rabu in sem naslednji dan dobil inekcijo.
Belibog
17. 07. 2018 18.42
+9
Še bolje k zdravniku, kjer ti dajo protistrup
totinori
17. 07. 2018 17.43
+20
Karkoli si mislili o tem, a dejstvo je, da je bolje in lažje prenesti opeklino, kakor neznosno bolečino ob vbodu morskega zmaja (pauk, ranjo...) Veliko več možnosti imate za takšno nezgodo pri ribolovu, kakor pa da se vam pripeti kaj zgoraj opisanega, čeprav se kot kaže dogajajo tudi takšne reči. Sam imam v ribiškem priboru močno lupo in vžigalnik, čeprav ne kadim. V dveh primerih mi je vžigalnik prišel prav, ko sem se pri podvodnem ribolovu napičil na škrpino, ki je ravno tako strupena. Sem pa pri lovu na pauka z ostmi doživel neverjetno izkušnjo, ko me je napadel po tem, ko sem ga skušal nabosti in sem ga verjetno samo ranil. Prvi hip je silovito odplaval stran, po 10 metrih pa se je obrnil in se mi zaletel v prsi. Ne vem, kako bi se končalo, če ne bi imel potapljaške obleke, pa še ravno v zadrgo se je zaletel, tako da nisem čutil nobenih posledic(več sreče kot pameti pravim danes). Od takrat sem bil veliko bolj spoštljiv do teh rib, predvsem do manjših, ki so zelo ozke in jih je težko nabosti. So pa zato toliko bolj požrešni in se zaletijo na vsako vabo. Če nimate klešč in škarij za odrezat bodice, raje pretrgajte laks, bo veliko ceneje. POZOR: strup deluje tudi če je riba mrtva, zato previdno, če jo kupite v ribarnici ali pri ribiču in ima še vedno bodice-prve tri pri glavi(črne barve) na hrbtni plavuti in prozorne, skoraj nevidne špice na škržnih poklopcih. Sicer pa je to izvrstna riba za friganje ali brodet. Previdno, pa dober tek!
YiuYiu
17. 07. 2018 17.04
+47
Jaz sem pa enkrat na morju naletel na soseda - zelo neprijetna izkušnja.
dabra
17. 07. 2018 19.08
+9
BogiEmil
17. 07. 2018 15.21
+40
Ko je mene piču morski pauk se nisam ustrašo. Sem takoj vedo za kaj gre, ker sem guglao že prej preden sem odšeo na morje in sem napisao u gugla morske nadloge pa mi vrgo van gugle prvo kelnere pa potem redare pa potem morske pase in na koncu ribu pauk. Ker sam poznao onu trojicu pre sam prečito to o ribi pauk in sem vedo kako naresti, da me ne boli. Na plačo sam uzeo povečevalno staklo pa ko me pičo ta pauk sam takoj na sonce in povečevalno steklo pa sam sagrio mesto vboda in počasi mi potem nehalo bolet ampak pol je pa pršo en oblak pa mi zakrio sonce in me bolelo še več kot tri ure, dokler nisam pršo domov do šporheta. Pol sam skuvo vodu pa polio pa bilo uredu.
AlenkinaBratovš?ina
17. 07. 2018 16.48
+8
lepo, poljudno napisano, tako da razume vsak bralec tega portala. priporočam se še za kak nasvet pri odganjanju opitih štajercev v dalmaciji, ti so pri posodobljeni verziji rezultatov poizvedbe pred redarji
ochi
17. 07. 2018 22.09
+7
a si prepričan, da je bilo vredu? nekam čudno se izražaš.
Samo?lovek
18. 07. 2018 07.53
+3
Samo?lovek
18. 07. 2018 07.57
+3
Morske nadloge; kelnarji, readarji hahah :)
prjatlca
17. 07. 2018 14.47
+0
Morski pajek je ta riba in ne zmaj. :)
mity79
17. 07. 2018 14.47
+32
Uffff hvala 24ur za koristen članek.Četrtek via Pašman in upam,da ne naletimo na tole ribjo zverinico.
kokon12
17. 07. 2018 14.00
+40
Kakorkoli že, poučen članek!!!
Dracul Va Domni DinNou
17. 07. 2018 12.52
+34
drgac u trgovinah prodajajo cevlje za v vodo sam povem, ce pa nisi dost seksi v njih je pa tvoj problem
penintheass
17. 07. 2018 14.21
+10
travc
17. 07. 2018 12.02
-10
Če bi ta riba živela v sladkih vodah jo pri nas sigurno ne bi dobili ker naši ribiči z agregati opustošijo vsako mlakužo.Je kdo že videl v kakem potoku ribo??????
penintheass
17. 07. 2018 14.21
-1
sLOVEnija2019
17. 07. 2018 11.21
+29
verjemite ko te piči pauk bi naredil vse samo da neha boleti ker to so res močne bolečine
Albatross
17. 07. 2018 11.02
+89
Hrvaški nogometaši na avtobusu pozirali s Thompsonom, pozneje jim je v Zagrebu tudi zapel... Kaj je z vami na 24 ur ??? V naslovu omenjate milo rečeno največjega hrvaškega ultra nacionalista...posvetite Hrvatom celo stran članka...potem pa nam Slovencem onemogočite komentiranje...se opravičujem, da sem izkoristil komentar pod drugim člankom, samo žal drugače ne gre...bog vam pomagaj ljudje na 24 ur.com...če bi bili mi drugi na S.P. nam Hrvati ne bi posvetli niti 1/8 toliko pozornosti...
Kau?SelektorMojster
17. 07. 2018 10.46
+14
Pauk - pajek kontej mau ce bi pisal spider bi pa vedu a kaj ..
Vest-naroda
17. 07. 2018 10.34
+8
Morski pauk? Nina, bodi tako prijazna, pa vsaj poguglaj za slovensko ime.
penintheass
17. 07. 2018 11.03
+14
Kaj teb ni jasno??? In kaj ti bo slovensko ime, ko ti bodo domacini na Pasmanu razlagal kaj te je picilo? Sama guglaj
Vest-naroda
17. 07. 2018 11.34
-6
Vzemi to pero iz svoje telesne odprtine (čudovit vzdevek imaš), pa si zapiši: V slovenskih medijih je uradni jezik slovenščina. Če pa želiš vedeti kako je neki živali ime v državi kjer si ti kot turist, pa pač poguglaš. Ali pa meniš, da ti bodo tu pisali še v vseh prevodih držav kjer se morski zmaj nahaja, torej vsaj celotnega Sredozemlja?
kritiki12
17. 07. 2018 13.01
+11
Pa dej ne bluzi. Boli me k*** kak se mu v slovenščini reče. Hočem vedet kako se reče v jeziku kjer sem na dopustu da znam razložit za kaj najverjetneje gre.
penintheass
17. 07. 2018 14.22
+0
Eni pac radi zivijo v svojem omejenem svetu
JohannDoe
17. 07. 2018 16.17
+7
Eni pač nimajo integritete. Drugi pa profesionalizma. Kaj je že to... eno in drugo? Pred dvajsetimi leti temu ne bi rekli n od novinarstva. Danes pa je seveda internet in google in je vsak novinar in javna osebnost, temu primerni so tudi standardi.
JohannDoe
17. 07. 2018 10.17
+11
Nekdo bo to bral in se polil s kropom... opekline niso nedolžna stvar.
JohannDoe
17. 07. 2018 10.36
+38
Sej ni težko probat, če ne verjamete. Segrejte vodo do brbotanja, čemur se reče krop, potem pa vtaknite nogo noter. In glejte rezultat. Pa ne pozabit poročat. Eksperiment št.2 je pa lahko, recimo, da vtaknete škarje v električno vtičnico. Tudi tistega ne pozabit poročat. Oboje vas bo segrelo, torej z obojim bi si teoretično lahko pozdravili pik morskega zmaja. Krop vas bo opekel in, če bo to večja površina, boste verjetno končali na urgenci. Tako, da ne pretiravat z izrazi. Vroča voda ni avtomatsko krop.
penintheass
17. 07. 2018 11.07
-19
Dej ne pametuj nekaj brezveze. Kolk stopinj pa ma krop? Al pa recimo volan v poletni vrocini?
penintheass
17. 07. 2018 11.07
-7
penintheass
17. 07. 2018 11.08
-6
abcdef0la
17. 07. 2018 11.43
+11
Spet komentirajo v glavnem kavčarji. Pred leti sem imel priliko iti z ribičem, ki je v Velebitskem kanalu lovil s parangalom. Ko vlečeš ven, nikoli ne veš kaj se je ujelo. Ribič je stalno opozarjal na pauka. Rekel je, če ga primeš, takoj primi tudi auspuh od dizel motorja, ker bo bolečina zanesljivo manjša.
JohannDoe
17. 07. 2018 16.23
+0
Izvolite no. Dajte vodo v lonec, da zavre, potem stopite bosi noter. Vmes pa še s termometrom izmerite koliko stopinj ima. Ne vem zakaj se kregamo. Sej opekline niso od danes. Ne bit taki teoretični junaki no, sej vem, da vsi z roko mešate hrenovke med kuhanjem, ter z oslinjenimi prsti šlatate kable brez faznbrifa. Sem mel priliko videt kako je, če si človek zlije krop v škorenj. Kar je prilično tretman za ribji pik, ki ga priporočate.
dabra
17. 07. 2018 19.12
+1
akmt
17. 07. 2018 09.43
+64
Meni se je zgodilo na Rabu, zadnji dan dopusta, na mivkasti plazi, kjer je sicer polno kopalcev, otrok iz kolonij,...plaza kampa Padova 3.Najvecja nevarnost je takoj zjutraj, ko se ni nikogar v vodi.Kopalci pozneje to ribo nehote prezenejo v globine.Moja zgodba:tik pred zacetkom pospravljanja sotora sem se hotela se zadnjic naplavati.Zacutila sem ostro bolecino.Sprva sem mislila, da sem stopila na kos stekla, vendar ni bilo videti krvi, ampak 3 vbode.Iz sekunde v sekundo je bolelo bolj peklensko, postajalo neznosno.Sprva sem mislila, da bo v hladni vodi popustilo prej, ker pa je bilo vse hujse, sem stopila do lokala na plazi, kjer je k sreci ze bil nekdo in ga prosila za led.Domacin mi je razlozil, da potrebujem cimbolj vroco vodo, toliko kot bom.prenesla, je rekel.Odsepala sem do sotora.Preden je voda zavrela, mi je postajalo ze slabo, temnilo se.mi je pred ocmi.Sprva sem.si nalila zelo zelo vroco vodo in si nato dolivala vrel krop.Trajalo je 1 uro, da je bolecina popustila.Krop je bil nekaj najbolj blazilnega, ceprav se morda slisi noro...Ne predstavljam pa si otroka, ki bi stopil na morskega pajka.Manjsi organizem in enka kolicina strupa...Pazite na otroke, nikoli naj ne grejo v vodo med prvimi kopalci!
SenecaLucius
17. 07. 2018 10.36
+37
SlovenskiDomoljub
17. 07. 2018 12.27
+34
masina4
17. 07. 2018 15.24
+3
Ti si fejst boga tam v zgornjem delu telesa.... Fejsttttt
NisteResni
17. 07. 2018 17.02
+2
če pa boga punca še ni enga fejst vase dobila, kako naj bo srečna......
NisteResni
17. 07. 2018 17.04
+0
al si žleht al pa nisi......... če si taka oseba, da je žleht si pač žleht, do vseh itak noben ni žleht...........
flisd
17. 07. 2018 09.41
+25
Najboljši ukrep ni kropa, ampak vžigalnik kot so vam povedali domačini. Imeli smo sami podoben primer in sicer na ribičiji. Ko je kolega hotel poriniti roko v vodo, mu jo je stari ribič takoj zagrabil, vzel vžigalnik in začel segrevati. Bolelo ga je le še kakšnih 10 minut.
flisd
17. 07. 2018 09.47
+7