Slovenija

'Moj fant je umrl'

Ljubljana, 17. 12. 2008 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
87

Ko se življenje spremeni v nočno moro: 26-letna Maja je na invalidskem vozičku zaradi objestnega voznika, ki se mu ne zdi vredno oglasiti se na telefon, ko ga pokliče. Zavod varna pot pomaga odpreti Pandorino skrinjico bolečine.

Ste vedeli?

Vsako leto v prometnih nesrečah po svetu umre približno 1,2 milijona ljudi, poškodovanih je do 50 milijonov, pet milijonov pa ostane invalidnih za vedno. V Evropi za posledicami prometnih nesreč letno umre 120.000 ljudi.

Število umrlih na cestah v Sloveniji narašča, medtem ko v večini drugih držav v EU upada.
Število umrlih na cestah v Sloveniji narašča, medtem ko v večini drugih držav v EU upada. FOTO: Tomaž Ungar

Število umrlih na slovenskih cestah narašča, medtem ko v večini drugih držav v EU upada. Po kazalcih prometne varnosti je bila Slovenija od leta 2003 do 2007 v tretjini ene najbolj nevarnih držav EU – na naših cestah je od osamosvojitve do danes umrlo več kot 6.000 ljudi, samo letos 183. Najbolj krvavo je bilo leto 1994, ko je na cestah umrlo 505 ljudi, najmanj krvavo pa leto 2003 z 242 smrtnimi primeri.

Povzročitelji 65 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom so doma v bližini kraja nesreče.

Zaradi grozljivih statistik in prestresljive osebne izkušnje sta se Robert Štaba in Klemen Grabljevec lani odločila ustanoviti neprofitno organizacijo Zavod varna pot, ki jo sestavljajo žrtve prometnih nesreč, sorodniki, strokovnjaki, člani in podporniki. S svojimi aktivnostmi želijo zavarovati slehernega udeleženca v prometu in besede zamenjati z dejanji.

'Odpiramo Pandorino skrinjico'

Štaba pravi, da v slovenskem prostoru ni bilo nobene organizacije, ki bi se dejansko ukvarjala z žrtvami prometnih nesreč, zato se je s prijateljem in zdravnikom Grabljevcem odločil za ta korak. Poleg tega ga je pretresla osebna izkušnja – nekdo mu je povozil hčerko. "Neja se je po nekaj dneh zbudila iz kome. Kljub vrsti zlomov in hudi poškodbi glave je danes ponovno v razredu med svojimi sošolci. Minute in ure, preživete na urgentnem bloku KC v Ljubljani, so rodile prvi korak k razmišljanju o nastanku nečesa, kar v tujini obstaja že vrsto let. Stisk roke in obljuba – narediva nekaj več, preprečiva vsaj eno novo tragično zgodbo!"

Direktorja in ustanovitelja Zavoda varne poti je do tega koraka pripeljala pretresljiva osebna izkušnja. "Vsaka taka organizacija nastane na podlagi osebne izkušnje," je prepričan.
Direktorja in ustanovitelja Zavoda varne poti je do tega koraka pripeljala pretresljiva osebna izkušnja. "Vsaka taka organizacija nastane na podlagi osebne izkušnje," je prepričan. FOTO: Tomaž Ungar

V omenjenem zavodu poskušajo žrtvam nuditi psihosocialno obliko pomoči in jim pomagati pri težavah, ki se posledično odprejo na pravnem, strokovnem področju ali pri odpravljanju nedoločenih stvari v slovenski zakonodaji. "Veliko je primerov, ko se ti zaradi prometne nesreče v tvoji bližini ali družini življenje nenadoma spremeni v nočno moro. Če se tako društvo ustanovi v letu 2007, to pomeni, da se o tem dolgo ni govorilo, tema je bila – podobno kot samomori – tabu. V slovenskem prostoru šele zdaj odpiramo to Pandorino skrinjico bolečin. V družbi želimo postaviti ogledalo – prvič predse in drugič pred odgovorne, ki bi lahko na tem področju kaj naredili, pa ne morejo, ne znajo ali pa ne želijo."

Majo, ki je pogumno izpostavila svojo zgodbo, smo na fotografiji in v videu namerno deloma zakrili.
Majo, ki je pogumno izpostavila svojo zgodbo, smo na fotografiji in v videu namerno deloma zakrili. FOTO: 24ur.com

Žrtvam pomagajo tudi s preventivnimi aktivnostmi – ena od njih je tako imenovana delavnica 5 x STOP je COOL, ki je namenjena učencem osnovnih in srednjih šol. Mladostnikom poskušajo s pomočjo osebnega pristopa, pogovora in socialnih iger približati realne izkušnje ter pasti cestnega prometa. Skupaj z vrstnikom, ki je utrpel poškodbe v prometni nesreči, sporočajo: "Recimo STOP umiranju na naših cestah, hitrosti, alkoholu, drogam in agresivnemu obnašanju." Delavnica je zelo dobro sprejeta.

Ko se pogovarjamo o slovenskemu vozniku – varen ali nevaren, je odgovor zelo preprost. Če je slovenski voznik na tujih cestah obziren, korekten in vozi v skladu s pravili, potem ne vem, zakaj tega ne bi znal pri nas. Z njim najbrž ni nič narobe, najbrž je bilo nekaj narobe z našim sistemom. Robert Štaba

Borijo se tudi proti povratnikom. "Nesreča se seveda lahko zgodi vsakomur. Moramo pa se vprašati, zakaj se je zgodila – je voznik slučajno spregledal žrtev, je bil posredi alkohol, vožnja mimo pravil, vožnja pod vplivom drog ali drugih substanc. Pri objestnežih je naš odgovor: če lahko en pijanec uniči eno ali več družin, zakaj ne bi država uničila njegove družine," pojasnjuje Štaba.

Spremembe v sistemu zagotovo so, pravi Štaba. "Po enem letu in pol lahko rečem, da so žrtve, ki so kakor koli povezane s prometno nesrečo, ali ljudje, ki se zavedajo odgovornosti, pripravljeni pomagati v tolikšni meri, da vidijo svoje poslanstvo v tem – če se je zgodilo nam, ni nujno, da se zgodi še komu drugemu. In to je tisto, kar želimo doseči," še pojasni in se ob priložnosti zahvali vsem ter nam v novem letu zaželi čim manj nesreč.

'Spet sem se morala naučiti vse črke'

Ena od številnih zgodb, s katerimi se soočajo v Zavodu varna pot, je lani doletela 26-letno Majo, ki je danes na invalidskem vozičku. "Imela sem prometno nesrečo z motorjem. 19. avgusta lani, ko sva se s fantom vračala z morja, je nek voznik prehiteval celo kolono avtomobilov in se zaletel v naju. Moj fant je umrl, jaz pa sem dobila hud udarec v glavo in sem bila štiri mesece v komi. Ko sem se zbudila, se najprej nisem ničesar spomnila, potem pa počasi vedno več. Veliko sem pozabila, zato so me morali ponovno od začetka naučiti abecedo in druge osnove. V rehabilitacijskem centru mi pomagajo, učijo me ravnotežja, ker ga še nimam. Ostalo pa vse lahko naredim," pojasni Maja in prizna, da na trenutke postane žalostna, se zjoče, potem pa spet živi dalje. Ima prijateljice, s katerimi se druži in jo pogosto obiščejo, sicer pa ji največ pomagata mama in oče. Njen cilj je nadaljevanje študija, najbolj pa si želi, da bi lahko spet hodila. Voznik, ki je nesrečo povzročil, naj bi bil trezen, na obravnavo na sodišču pa še čaka. "Ko ga pokličemo, se sploh ne oglasi na telefon," svojo zgodbo zaključi Maja.

Vedno se nam zdi, da se ne more zgoditi nam

Na Inštitutu za rehabilitacijo RS smo se pogovarjali s psihologinjo Uršo Čižman. Tako na zavodu za rehabilitacijo kot tudi v Zavodu varna pot se srečujejo z žrtvami in njihovimi svojci na eni strani, pa tudi s povzročitelji prometnih nesreč na drugi. Vsi imajo težave z neko novo situacijo, kateri se morajo prilagoditi – njihove vloge se zaradi nesreče v trenutku spremenijo.

Psihologinja Urša Čižman je zaposlena na Inštitutu za rehabilitacijo RS, je pa tudi članica strokovnega sveta Zavoda varna pot. "Vsak dan smo na cesti. Nesreča se lahko zgodi vsakomur, nihče ni izzvzet," opozarja.
Psihologinja Urša Čižman je zaposlena na Inštitutu za rehabilitacijo RS, je pa tudi članica strokovnega sveta Zavoda varna pot. "Vsak dan smo na cesti. Nesreča se lahko zgodi vsakomur, nihče ni izzvzet," opozarja. FOTO: Tomaž Ungar

"Pri žrtvi prometne nesreče pride do tega, da sta stanje duha in fizično stanje popolnoma drugačna, kot sta bila. Odvzete so vse vloge, cilji, pričakovanja, ki jih je oseba do tedaj imela ... Žrtev je v šoku, zanikanju, ima nov pogled na svet, negativne občutke do telesa, zlasti če je na invalidskem vozičku," pojasnjuje Čižmanova. Strokovnjaki taki osebi pomagajo, da prepozna svoja čustva, misli in si naredi drugačne cilje od tistih, ki so se ji podrli.

Med stotinami pisem sem doslej prejel samo eno pismo povzročiteljice prometne nesreče, v kateri je ena oseba umrla. Pisala je o tem, da se počuti kužna in jo to preganja. Taki ljudje, ki se pokesajo in jim je hudo, niso problematični. Težavni so povratniki, ki jih je v slovenskem prostoru še preveč. Takih, ki jim ni nikoli žal, ne znajo najti stika z žrtvijo in ji reči oprosti. Robert Štaba

Sami družini je na začetku še težje kot žrtvi, meni Čižmanova: "Ko vidijo nebogljeno osebo, vse usmerijo vanjo. In če ta oseba nima želje okrevati ali zanika težave, potem napredka ni in je stiska za družino še večja. Doživlja šok, želi si le, da žrtev preživi in ne razmišlja, kako bo življenje teklo dalje." Soočenje in sprejetje situacije je za družino dolgotrajno, pogosto se zgodi, da v vsej skrbi za drugega pozabijo nase. Zato jih je treba izobraževati v tej smeri, saj po dolgem času izgubijo voljo, energijo in padejo v depresijo.

"Tisti, ki povzroči nesrečo, pa potrebuje psihološko pomoč, ker se sooča z občutkom krivde in sramu. Razmišlja, kaj bodo rekli drugi in kako ga bodo obtoževali. Pomembno je, da izrazi čustva – tako pozitivna kot negativna –, da sprejme situacijo, odgovornost in sam sebi oprosti. To pa je dolgotrajen proces, zato potrebuje pomoč," še pove Čižmanova in doda, da pomoč pri njih iščejo predvsem žrtve in družine. "Krivci se težko izpostavijo, po navadi jih nekdo pošlje k nam, ne gredo na lastno željo. O tem je treba govoriti, saj morajo vedeti, da niso odrinjeni in je zanje dobro, da najdejo pomoč, saj v nasprotnem primeru lahko pride do izolacije, potem pa sledi samo še spirala navzdol."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikolitiho
18. 12. 2008 16.15
Kar pa sem hotela v bistvu povedat, pa sem pozabila... pač to, da nek odstotek nesreč se veedno zgodi zgolj kot posledica nesrečnih okoliščin. Ne rabi bit prisoten alkohol, hitrost, neupoštevanje pravil, izzivalna vožnja... Npr. oljni madež na cesti, pa te zanese iz cestišča ob rob, kjer je pešec.Seveda je ljudem hudo in vse...ampak ne moreš zarad tega zdaj človeka poslat v zapor itd. kot trdite nekateri.
nikolitiho
18. 12. 2008 16.12
Dobro, ampak nesreča je včasih še vedno nesreča, valdon3000. Itak, da se vsi trudimo in dajemo max. od sebe, na številko 0 ne bomo nikoli prišli. Čeprav je vsaka žrtev preveč. Res pa je tudi, da ne smemo gledat samo na smrtne žrtve...kaj pa vsi tisti, ki imajo druge hude posledice? Menim, da bi ta številka morala biti ravno tako pomembna, če ne še bolj, kot pa št. smrtnih žrtev. Kajti umrlih ne moremo več oživeti, preživlei pa so še vedno z nami in oni so tisti, ki najbolj trpijo. Mrtvi ne trpijo več.
valdon3000@gmail.com
18. 12. 2008 14.24
Jst bi pa spremenil ZVCP..... Vsakega povzročitelja prometne nesreče z smrtnim izidom bi bilo treba kaznovati z najmanj 5 let zaporne kazni!!!!! Če bi bil tak zakon, dvomim da bi bilo toliko smrtnih žrtev na cestah.....
vednonacesti
18. 12. 2008 13.35
wild3r ... kaj naj rečem...sem mlada ženska, ki se vozi tedensko med tremi državami v kateri ni nobena država izjema kar se tiče kulture vožnje. Kar se pa tiče počasnih voznikov pa tisti, ki se vozite samo v službo in nazaj ne morete sploh govoriti o tem kako je to, ko se skoraj eno uro vozičkaš za počasnim šoferjem in ko dobiš priložnost za prehitevanje stopi po gasu in še se frajerja dela. To meni osebno zelo pije živce saj prehitevanje ni z zakonom prepovedano!!! Pomeni, prehitevaj ko je situacija izvedljiva in ne zafrkavaj drugih šoferjev, ki imajo razlog zakaj se vozijo po omejitvah in ne pod omejitvami!!! Zato se čisto strinjam z \"wild3r\" ker pozna takšne in drugačne situacije. Sama doživim skoraj vsak teden situacijo ko bi lahko prišlo do prometne nesreče, če nebi bila pozorna. Zato pravim pazite se drugih, da boste manj izpostavljeni nesrečam. Pa še to, kar se tiče hitrih avtomobilov....od kar imam izpit jih vozim, samo z glavo in se z afnanjem. Škoda samo, da ni več takšnim kot sem jaz. Pa brez zamere.
Kaplanos__
18. 12. 2008 12.30
krisko 18.12.2008, 11:57 3 meni je pijan voznik ubil mamo in tako sem ostal brez oba starsa, in pijan voznik me tudi nikoli ni poklica, se opravicl in kaj koli pa je ze minilo 13 let. tako da vem kako je to. MOJE SOZALJE!!! BAD JE TO VEM IZ LASTNIH IZKUSENJ!
wild3r
18. 12. 2008 12.22
rudl35 18.12.2008, 12:15 0 Lukeatluke a lahko prosim poveš za vsaj eno dirkališče v Sloveniji? raceland -> KK
rudl35
18. 12. 2008 12.15
+1
Lukeatluke a lahko prosim poveš za vsaj eno dirkališče v Sloveniji?
wild3r
18. 12. 2008 12.11
Kak je vse lepo pisat:) Po čisti resnici povedano... ne smatram se za norca na cestah, vendar tudi ne maram voziti počasi oz. cjaziti za kakim ženskam oz. starejšim osebam, ki vozijo vsaj 30km/h pod omejitvijo, ko vidijo par kaplic dežja! Vsako dnevno sem na cestah in sem imel situacije v katerih bi bil sam odgovoren za prometno nesreo, tak kot situacije v katerih bi bil nedolžna žrtev!!!! Ne zagovarjem ene niti druge situacije! Vendar je dejstvo, da nisem bil udeleženec v katerih izmed situacij, ker je bil voznik drugega vozila pozoren na dogajanje okrog sebe in pa ker sem bil sam pozoren na promet okoli sebe! Mene osebno ne moti, če se komu mudi in me prehiti! Moti me pa, da kak star stric z fejst avtom cjazi, ga pa poizkušam prehitet, pa on stop po gasu in mi onemogoča varno prehitevanje! Ne odobravam norenja vsepovprek, čeprav tudi mene kdaj pa kdaj zanese, vendar se poizkušam popraviti, ker sem službeno v vozilu in se bojim, da se bo kaj podobnega kot v članku pripetilo meni! Vendar pa upam trditi, če bi folk v avtih bil malo bol pozoren na dogajanje okoli sebi... bi bilo sigurno 10% manj prometnih nesreč... kritizirajte me kakor hočete, mislim, da največ prometnih nesreč ne zakrivi hitrost ampak nezbranost voznika ter ostalih udeležencev v prometu!!! PS: alkohol bi se pa moral iz prometa popolnoma odstraniti!!!!
Najve?ji_vic_vseh_casov:
18. 12. 2008 11.57
meni je pijan voznik ubil mamo in tako sem ostal brez oba starsa, in pijan voznik me tudi nikoli ni poklica, se opravicl in kaj koli pa je ze minilo 13 let. tako da vem kako je to.
Lukeatluke
18. 12. 2008 11.52
Čisto res HRIBOVC35, tudi če en dan zamudiš na neko obveznost, v življenju ni stvari, ki bi bila vredna nesreče. Sam sedaj vem kaj je zdravje; čas, denar, odgovornost, nič ni lepšega kot zdravje. Imamo pa v sloveniji dovolj dirkališč, da se lahko nekdo znori, če že ima potrebo prehitevat in ogrožat druge.
sandi101
18. 12. 2008 10.52
Proti tem kaj vse vidim na cesti in koliko sem jih že rešil nesreč je še itak dobro,da še ni več mrtvih!
belikriz
18. 12. 2008 09.52
kaj pomaga besedičit,treba je postavit omejitev za začetnike.po cesti vidiš avto šile ki popolnoma narobe učijo svoje kandidate.ne mečem vse v en koš.najprej je treba vedet da negdo ki naredi izpit lahko kupi avto ki ga hoče,že to je narobe.kako bo negdo ki je naredil izpit lahko vozil star bmw 325?lahko ga kupi že za male denarje pa dela kar hoče.moramo pa vedet da niti pod razno ni sposoben teh konjev krotit.ko pa se neki zgodi so pa vsi drugi krivi kot on. začetniku dajmo možnost da se najprej nauči,potem pa naj znajne osvojitreba bi bilo začetnikom postavit meje,ne pa da z malim denarjem lahko kupi ubijalski stroj in zganja norčije.ne zavedamo se koliko ljudi vozi pod vplivom drog,ne samo alkohola.poznam jih kar nekaj.
uursa@siol.net
18. 12. 2008 08.59
negajebat ti si verjetn eden izmed tistih,ki nimajo kulture,non stop izsiljujejo na cesti...Po možnosti še skočiš iz avtomobila vn in noriš.Par dni nazaj me je eden takih izsilil,brez smernika zavil in povrh vsega ustavu in pršu vn \"pizdit\".Sm si misnla:ma pa cajt.Tazga bi najraj jz povozila. Povrhu vsega so pa naše ceste tok \"dobre\",da so nekje še te omejitve ,ki so ,previsoke.Pravila so pa za vse enaka tko da močn al pa švoh avto nima veze.Jz se bolj bojim takih kot si ti kot pa starh mam!
civitasstain@gmail.com
18. 12. 2008 07.23
Take preobjestneže s popolnim imenom imenovat in proč z vozniškim za nekaj let (ne mesecev) Zakon ščiti bareabe in ne žrtve!!!!
majko007
18. 12. 2008 01.52
negajebat Se čist strinjam s tabo! Sm tud sam non stop na cesti pa vidim iste stvari! Take bi blo treba tud kaznovat
Aleksander Sašo Ko?evar
18. 12. 2008 01.27
Največji teleban je verjetno negajebat,ker se pusti sprovocirat,mislim da si vozne lastnosti tvojega avta lahko vtakneš u rit,pa tudi tvojih dvesto prevoženih dnevnih kilomettrov.Sam jih po službeni dolžnosti prevozim skoraj še enkrat toliko,in sem na lastne oči prepričan da zaradi takih objestnežev POKA po SLO cestah.Tudi v privat življenju sem prepričan,da mam vsaj za 150Hp močnejši avto od tvojega,kar pa spet ni merilo da sem kralj na cesti in da za mamam nebi vozil počasi,SE NE SPLAČA UMRETI IN IMETI KOGA NA VESTI ZA 10 MINUT ZAMUDE,PREJ PEJD IZ OŠTARIJE!!!!
cool29
17. 12. 2008 22.25
če bi večina upoštevala varnostno razdaljo, in le to prilagodila hitrosti, bi se število nesreč tudi zmanjšalo. večja hitrost, večja teža avtomobila, večja zavorna pot.
isys_sm
17. 12. 2008 22.05
coso423 - kaj ti si resen? Ti nam hočep prodat da je dejstvo, da nimamo dirkališča, krivo za nesreče? Kaj si totalno bolan? To pomeni da če ma nekdo željo po rezanju pa pač nima v sloveniji rezalnega krožka, bo pač razrezal prvega ki mu pride na pot?? Daj ne kvasi bedarij no.... Ne morem verjet kaj pišeš, glede na tvoj komenrat samo sklepam da si eden tistih ki brezobzirno divjajo, in jim je \"pomanjkanje\" dirkališča pač žalosten izgovor...
User428587
17. 12. 2008 21.09
Morm še enkrat začet ker so mi brisal že 2x komentar ampak usen bom pa mal drgač napisu... ilka sm prabral tvoj post in kokr sm že napisu ob napačnem času, na napačnem kraju, ob napačni reakciji. Nikol ne morš vedt kako se boš odzval, tudi če v naprej pričakuješ!! Jst mislm da divjake, ki vozijo po naših cestah mormo na nek način odstranit. Je pa tudi država nekaj malega kriva ker, Če bi imeli DIRKALIŠČE v Sloveniji bi velika večina teh divjakov šlo na DIRKALIŠČE, tako da minister za promet KDAJ bomo v SLOVENIJI in ne v Avstriji imali svoje dirkališče????
User428587
17. 12. 2008 21.00
POP TV hvala za odstranitev komentarja!!!!