Slovenija

'Ko si v zraku nad ali med gorskimi vrhovi, se čas za trenutek ustavi'

Radovljica, 06. 07. 2019 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
15

Tri leta priprav, treningov, načrtovanj in raznih zapletov za šest dni neskončne svobode in pustolovskih užitkov nad najvišjimi nadstropji Alp. Zgodba mladega slovenskega para, ki sta precejšen del poti do Mont Blanca urezala kar z jadralnim padalom. Kaj ju je gnalo, od kod želja po avanturi in kaj vse se jima je pripetilo?

22-letni Aljaž Salkič, pilot jadralnega in speedfly padala, sicer pa multimedijski producent, in njegovo 27-letno dekle Valerija Padjen, jadralna padalka in fotografinja, se z jadralnim padalstvom ukvarjata približno sedem let. Skupaj tudi ustvarjata na področju video in foto produkcije. Jadralnemu padalstvu sta se predala, ker jima pomeni posebno strast in povezanost z naravo. Opisujeta ga kot doživetje, ki omogoča, da iz udobnega padalskega sedeža raziščeš kotičke gora, ki so drugače nedostopni. "Odprejo se res nori pogledi in popolnoma nove dimenzije. Pri jadralnem padalstvu je zelo privlačna misel, da se odpraviš peš na hrib, potem pa namesto hoje v dolino razpreš padalo in preprosto odletiš. Odletiš pa lahko tudi daleč naokrog s pomočjo termičnih dviganj. Te občutki, ki jih človek doživi v zraku, je praktično nemogoče občutiti kjer koli drugje kot pa le tam v tistem trenutku. Svoboden si kot ptica," doživlja zračne razsežnosti Salkič.

Zaradi turbolenc sta Aljaž in Valerija doživela manjša zapiranja padala, a sta situacijo obvladala.
Zaradi turbolenc sta Aljaž in Valerija doživela manjša zapiranja padala, a sta situacijo obvladala. FOTO: Aljaž Salkič

Alpsko okolje je v očeh jadralnih padalcev izjemno privlačno, zato je Salkič kmalu, potem ko se je spoznal s tem športom, začel kovati plan. Spoznal je Valerijo, ki je razmišljala in sanjarila o podobnih dogodivščinah. Drug drugemu sta bila spodbuda in tako je padla odločitev, da združita moči in uresničita svojo skrito, a glasno željo. "Nekako sva bila drug drugemu potrditev: Da, greva!" je ključni trenutek označil Salkič. A zakaj ravno Mont Blanc? "Ker je najvišja gora v Alpah," je preprosto odgovoril Salkič.

Kratek film sta Aljaž in Valerija posnela sama, ki ga imata za ključni del podviga leta 2018. Film prikazuje nesrečo pred začetkom odprave, resnične izseke iz 'hike & fly' točk in vložke iz snemalne izvedbe. V film so zajeti vsi deli več letne zgodbe. Aljaž je zelo vesel, da si ga ljudje lahko ogledajo, podoživijo in mogoče celo dobijo navdih za življenjsko pustolovščino.

Na podvig sta se pripravljala tri leta

Projekt letenja čez Alpe se je začel odvijati leta 2015. Priprave na alpski svet so bile do lani, ko sta se podala na pot, polne poskusov, zapletov in zgodb. "Ker sva imela željo vso to noro zgodbo zajeti v inspiracijskem filmu, so se stvari začele odvijati tudi v video produkcijski smeri. V sklop priprav pa je spadalo: analiziranje poti, vremena, možni zapleti, izbira prave opreme – tako športne kot snemalne …" je naštel Salkič. Ob vsem tem sta seveda ogromno trenirala, kar pomeni, da sta letela in nabirala kondicijo, torej hodila v hribe.

Radovljičana sta pot namreč načrtovala v slogu 'hike & fly', kar pomeni hojo na hrib in potem polet s padalom. "Pri nama je to seveda pomenilo letenje na termičnih dviganjih čim dlje do naslednje točke," je pojasnil 22-letnik. Zemeljska spremljava sta bila njegova starša, ki sta prevažala vso dodatno opremo, hrano in sta se kot njuna podporna enota na pot odpravila predvsem zaradi snemanja filma. Poleg tega sta osebi, ki jima Salkič najbolj zaupa, saj se njegov oče prav tako ukvarja s padalstvom.

Del poti – predvsem po ravninskih predelih – sta se Aljaž in Valerija peljala z njima. "Povprečno razmerje je bilo od 70 do 80 odstotkov hoje in letenja in od 20 do 30 odstotkov vožnje z avtomobilom," je izračunal Salkič.

Po prvotnem načrtu naj bi Valerija in Aljaž letela vsak s svojim padalom.
Po prvotnem načrtu naj bi Valerija in Aljaž letela vsak s svojim padalom. FOTO: Aljaž Salkič

Zaradi zdravstvenih težav sprememba: Letela bova v tandemu

Mlada avanturista sta si začrtala okvirno pot in določila ključne 'hike & fly' točke. Seveda si nista zatiskala oči, da se jima ne bo treba sproti prilagajati in odločati zaradi vremena in varnosti. Na pot sta namreč poletela aprila, ko je v visokih hribih še ogromno snega.

Odgnala sta se z vzletišča na domačem hribu Sveti Peter nad Begunjami. Letela sta v tandemu, kar sprva nista načrtovala. Načrt se jima je obrnil med pripravami. Aljaž je imel nesrečo in je z jadralnim padalom padel, Valerija pa je hudo zbolela, zato ne bi bilo več varno, če bi letela sama. A močna želja je vztrajala, zato sta našla rešitev. "Nikoli ne obupaj, je bila misel, ki naju je privedla do tandema," se je njune vztrajnosti spomnil Salkič.

Na veliki dan so bile razmere za dolgo letenje precej neugodne, a sta jih sprejela kot del tega športa, ki zahteva tudi znanje prilagoditvenih taktik. Zato nas je zanimalo, ali ju ni bilo nič strah, preden sta se zagnala v klavrne vremenske pogoje? Ali nista imela pomislekov: kaj sploh počneva? "Malo strahu je seveda vedno prisotnega, ampak na koncu prevlada ta nepopisno dober občutek, ko letiš," je opisal Salkič.

Z gore Aiguille du Midi sta se spustila po nasvetu domačinov.
Z gore Aiguille du Midi sta se spustila po nasvetu domačinov. FOTO: Aljaž Salkič

Šest dni potovanja nad veličastno alpsko idilo

In kakšen je ta občutek, za katerega si pripravljen tvegati, porabiti ogromno energije in časa? Čeprav se vseh občutij ne da opisati z besedami, se je Aljaž Salkič potrudil: "Ko si v zraku nad ali med gorskimi vrhovi, se čas za trenutek ustavi. Občutki, ko letiš skozi ta nori naravni gorski muzej, so nepopisni in zato sva se na koncu tudi odločila, da filmski projekt speljeva do konca in te nore podobe deliva z vami."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A seveda, zgodba ne bi bila tako razburljiva, če bi šlo vse po načrtu oziroma je ne bi začinili neljubi ali neprijetni dogodki. Aprila je bilo na določenih vzletiščih in več vrhovih še kar nekaj snega. Ker sta spala zunaj v spalnih vreča, spanec zaradi nizkih temperatur ni bil ravno trden in udoben. Ves čas sta bila tudi na trnih zaradi slabega vremena, ki jima je bilo ves čas za petami. "Med samim letenjem sva naletela na nekaj precej turbulentnih delov in doživela manjša zapiranja padala, a sva situacijo obvladala. Jadralno padalo je namreč letalna naprava mehke konstrukcije in učinkovito leti samo takrat, ko je v njej zadostna količina zraka oziroma pritiska, ki oblikuje efektivno letalno obliko. Kadar pride do razbremenitev oziroma sprememb, se ta mehka konstrukcija deformira. To privede ali do preprostih zapiranj padala, kar se lahko reši, ali pa do hujših nerešljivih zapletov vrvic in strmoglavljenja," je pojasnil Aljaž Salkič.

Vrh Mont Blanca sta zaradi vremena morala izpustiti

Njun načrt oziroma želja je bila, da bi Mont Blanc preletela ali celo pristala na njem, a razmere za tak podvig bi morale biti popolne. Ker niso bile, sta s pomočjo lokalnih pilotov skovala načrt B. Svetovali so jima, naj bo njun zadnji skok s 3800 metrov visoke gore Aiguille du Midi, ki je del gorskega masiva Mont Blanc. "Dan pred tem sva iz Švice prišla v Francijo in nevihtno noč preživela v Chamonixu. Od tam sva se zjutraj z gondolo odpravila proti Aiguille du Midi in se za zaključek odprave spustila čez severno steno nazaj v dolino," je opisal Salkič in dodal, da so bili občutki po zaključku zgodbe nori in da z dekletom že načrtujeta nov filmski podvig, v katerem bodo 'hike & fly' točke razširjene čez popolnoma novo traso.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malinar
08. 07. 2019 15.55
-26
Ker bleferskima kljukcema blef v jadralno padalski srenji ni uspel (FB skupina Jadralni padalci), z izjemo nekaj "vernikov", sta se podala med bolj "nepoučene" in nadaljujeta svoj bleferski "xc-bivi pohod". Imata kar trdo kožo! Ni kaj-iz njiju bo še marsikaj-ma ne med jadralnimi padalci, kjer sta si dokončno "ustvaril ime"! P.S. Fant je »ocenil«, da je povprečno razmerje letenja in hoje proti vožnji z avtomobilom bilo 70-80% proti 30-20%. Tudi Tomo Česen je je »osvojil« vrh le, da se je kasneje izkazalo, da posnetki vrha niso njegovi. V dokaz svoji »oceni« je filmar priložil NIČ! Se opravičujem-je priložil posnetke, ki so nastali, bog si ga vedi kdaj, le na tej fake-avanturi ne.
JosipBrozDrugi
08. 07. 2019 10.55
-8
Kakšen pob pa je ta Aljaž, ki ima 5(pet) let starejšo punco?
Tonček Balonček
07. 07. 2019 14.01
-34
Ali sta v Chamonixu pozabila, kaj pomeni način 'hike & fly' in sta s ena to spomnila šele ob izstopu iz gondole na 3.800 metrih? Koliko višincev sta prehodila naj povesta! Kje je zemljevid poti?
ivan.z Doba
07. 07. 2019 09.19
+27
Čestitke! "Norca"!
Miran Vovk
06. 07. 2019 20.24
+39
Bravo, te avanture ne bosta nikoli pozabila. Lepo je biti Ikar. Čestitam!
PošteniSlovenec
06. 07. 2019 18.17
-30
Super in veličastno. Sedaj smo lahko vsi v Sloveniji siti, veseli in zdravi.
Firnk
06. 07. 2019 17.51
+48
bravo za pogum voljo in hrabrost se vidimo v zraku
Brus123
06. 07. 2019 17.36
-21
Lepo, če je ok, je pa veliko možnosti da se enkrat ne izide...
Firnk
06. 07. 2019 18.07
+36
Simple Potato
06. 07. 2019 20.04
+28
Hodiš v trgovino, se pelješ v službo, led na stopnicah pred frizerskim salonom, kakor tudi ledene sveče na avtobusni postaji... Vse to so nevarnosti katere prežijo na nas. Le da mi v zraku vemo v kaj se spuščamo in v tem neizmerno uživamo saj za tiste trenutke pozabiš na ta divji svet tam spodaj 😉
FolkloraS
06. 07. 2019 17.34
+24
pingvinislo5
06. 07. 2019 17.20
+14
poglejte si na FB še profil od Antoine Girard, ki je pred nekaj dnevi preletel Mont Blanc in na njem tudi pristal - poleg še več deset drugih padalcev....so bli zadnje dni pogoji za termiko veliko boljši kot aprila...
Simple Potato
06. 07. 2019 20.06
+12
Jp. Bilo jih je 200+ in med tem se je eden izmed njih totalna ponesrečil in tako so oblasti do nadaljnega prepovedale pristajanje na vrhu Evrope.
Miran Vovk
06. 07. 2019 20.27
+3
Malo bi te popravil. Najvišji vrh Evrope je Elbrus. Bistveno višji je od Mount Blanca. Je pač tako, da Evropa niti geografije ne priznava.
JosipBrozDrugi
08. 07. 2019 11.00
-6
Točno tako. Elbrus je visok 5642 m nadmorske višine. Me pa zelo zanima, kdo sta govedi, ki sta ti prilepila minusa. Verjetno sta člana Ivanove ovčje črede.