Slovenija

'Ko te bolezen vrže, imaš čas, da določene stvari resetiraš'

Ljubljana, 04. 06. 2019 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nejc Kunst, naslednik družinskega podjetja Kunst 1966, je zaradi težav s kadri in stresa zaradi vodenja hotela kot 24-letnik čez noč izgubil vso motoriko. Bolezen ga je pripeljala do dveh let bolniške odsotnosti, med drugim je tri mesece preživel na rehabilitaciji, kjer se je moral vse naučiti na novo.

Številni menedžerji so močno izpostavljeni stresu, a jih večina o tem ne govori. Nekateri so opisali svoje izkušnje s posledicami preobremenjenosti in izpostavili, da je izjemno pomembno ločiti pozitivni in negativni stres ter postaviti meje. Zdravstvena stroka pa poudarja pomen preventive in izkoreninjenja slabih navad.

Med menedžerji je vedno konkurenca, zato se slabosti posameznika skriva, je na okrogli mizi v organizaciji Zavarovalnice Triglav in Združenja Manager izpostavil ustanovitelj Podjetniškega centra Pegasus Robert Ličen. Opisal je dogodek izpred več let, ko se je kot predsednik uprave ukvarjal z reševanjem podjetja Steklarna Rogaška. "Telo sporoča, da nekaj ni v redu, a si dopoveduješ, da zmoreš," je dejal. Za obisk zdravnika se je odločil po tem, ko ni prepoznal imena svojega sina, preobremenjenost pa je vodila v odločitev, da v Rogaški da odpoved.

Sara Isaković je priznala, da ji je bilo kot nekdanji vrhunski športnici težko priznati, da v določenem trenutku ne zmoreš več.
Sara Isaković je priznala, da ji je bilo kot nekdanji vrhunski športnici težko priznati, da v določenem trenutku ne zmoreš več. FOTO: Damjan Žibert

Podobno izkušnjo je opisala direktorica podjetja Spago, predavateljica in avtorica knjige Ne čakaj na vikend, v kateri je opisala svojo pot z roba izgorelosti, Maja Golob. Kot je dejala, se je na samostojni podjetniški poti srečala z izzivi, na katere ni bila pripravljena. Zaradi izgorelosti se je odločila za korenite spremembe v poslovnem življenju. Kot je izpostavila, se je med drugim izločila iz vseh poslovnih procesov, kjer njena prisotnost ni nujna. "Po 16. uri me ne boste dobili na telefon. Takrat je čas za stvari, ki jih rada počnem in od teh mej ne odstopam," je poudarila.

Stres zaradi vodenja hotela in težave s kadri sta med drugim vzroka, zaradi katerih je pred nekaj leti kot 24-letnik čez noč vso motoriko izgubil naslednik družinskega podjetja Kunst 1966 Nejc Kunst. Kot je dejal, psihofizično ni bil pripravljen, bolezen pa ga je pripeljala do dveh let bolniške odsotnosti, med drugim je tri mesece preživel na rehabilitaciji, kjer se je moral vse naučiti na novo. Kunst je od tedaj zreduciral delo, v hotelu so zaposlili dodaten kader, zaradi česar se je naučil delegirati naloge. Pri soočanju s stresom mu med drugim pomaga meditacija, je dejal.

Predstojnik kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo Blaž Koritnik je pojasnil, da se takšno akutno vnetje živčnega sistema pogosto zgodi čez noč. Poznamo večja in manjša tveganja, ki se jih po njegovih besedah lahko trudimo zmanjšati, a jih ne moremo izničiti. Glede slišanih zgodb menedžerjev je ocenil, da so po eni strani čudovite, saj je očitno potrebna takšna stvar, da spremenimo način življenja. Vemo, kako pomembne so dobra prehrana, miselna aktivnost, zadostna količina gibanja, a se tega drži minimalen odstotek ljudi, je dejal.

Predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Marko Noč je svojo izkušnjo povzel s sporočilom, da je treba ločiti pozitivni in negativni stres. Zanj je pozitivni stres zahteven kardiološki poseg, negativen pa, da dela znotraj tako velikega centra, kot je UKC Ljubljana, ki je po njegovih besedah poln nesmislov. "Moj problem so pacienti, ne pa kako funkcionira klinični center. Negativni stres daš v kategorijo, da ni tvoj problem in se s tem ne obremenjuješ," je strnil.

Metoda Dodič Fikfak je pozvala, da se o stresu in z njim povezanih boleznih več govori.
Metoda Dodič Fikfak je pozvala, da se o stresu in z njim povezanih boleznih več govori. FOTO: Kanal A

Zaradi srčne kapi je o svojih navadah premislil tudi kardiolog in specialist invazivne in interventne kardiologije ter vodja interventne kardiologije v Splošni bolnišnici Izola Hrvoje Reschner. Kot je dejal, se je znašel v sendviču srednjega menedžmenta, ko je imel pod seboj okoli 80 sester in zdravnikov, nad njim pa je bil krovni menedžment s pričakovanji. Vse se je nabiralo do nedeljskega popoldneva, ko se je sam znašel na bolniški mizi. Strinjal se je z Nočem, da določen stres mora biti, saj predstavlja izziv, a moramo identificirati, kateri je obvladljiv, nas veseli, kateri pa nas odnese v bolezen. "Ko te bolezen vrže, imaš čas, da določene stvari resetiraš," je dodal.

Športna psihologinja Sara Isaković je priznala, da ji je bilo kot nekdanji vrhunski športnici težko priznati, da v določenem trenutku ne zmoreš več. "Telo nekega dne odpove, čakamo pa do zadnjega," je opozorila. Po njenih besedah je preventiva izjemno pomembna, ob čemer je izpostavila, da imamo vsi 15 ali 20 minut časa na dan, da se posvetimo sebi. "Ni tako zapleteno, kot se sliši, v bistvu je zelo enostavno, samo malo več zavedanja je potrebnega," je prepričana.

Pomen preventive je izpostavila tudi predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak. Pozvala je, da se o stresu in z njim povezanih boleznih več govori. Tudi o raku se je pred leti govorilo z neko sramoto in stigmo, je dejala in dodala, da ne smemo več čakati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BrezZavor
04. 06. 2019 15.51
+2
Komentatorji vse vedo. In menedžerji enako. Zato pa se to dogaja. Ker ne vedo. Ne oni, ne komentatorji.
TistoPravo
04. 06. 2019 19.14
+1
Mal verjetno, da neumen k pameti pride...maš prav. Ne morejopridt k sebi, še manj pa razumeti ega članka podanega iz strani novinarja in komentiranega iz stran vseh nas...poleg neumnosti pa je seveda zraven POHLEP z velikimi črkami seveda
Wahl
04. 06. 2019 15.17
+14
Veliko bi govorili o stresu, nihče si pa ne upa v firme pogledat ,pod kakšnim pritiskom so zaposleni.
Wahl
04. 06. 2019 15.12
+8
Stres jenekaj takega kot prikrita astma, ko veš, da nekaj ni vredu, a sam ne vidiš simptomov, dokler ne izbruhne in šele potem iščeš pomoč.
mastablasta
04. 06. 2019 14.57
+7
problem je ker ne znajo delegirati. ker se bojijo, da bi drugi nalogo opravili bolje in ker ne znajo nagraditi tistih, ki so nalogo dobro opravili. tako se precej ukvarjajo s stvarmi, ki zanje niso pomembne in z njimi izgubljajo čas, čeprav bi jih nekdo od zaposlenih hitreje in bolje opravil. seveda je zato potrebno določeno zaupanje. če pa si zaposlil samo žlahto in so ti na mestih pristali samo zato ker so v žlahti ali pa kolegi je to lahko problem.
MarKav
04. 06. 2019 16.49
+4
Se strinjam, vendar če hočeš delegirat moraš pod seboj imeti sposoben kader. Danes je v proizvodnji največkrat vodja, potem pa še 50+ ljudi, ki so na minimalcu. Starejši (stara šola: vestnost) so šli v penzijo, vodja pa se sam ukvarja z nemotiviranimi ljudmi (realnost: 50% jih nima državljanstva in ne znajo niti pravilno izpolnit obrazcev). In premalo je delavcev, ker so vsi skupaj s vodjo na normativih. Kunst je sam lastnik, tako da je zaposlil dodaten kader. Direktorjev v večjih firmah pač ne briga, če je v proizvodnji dovolj ljudi. Raje 2 delavca manj, kot pol preveč.
SlovenŠtima
04. 06. 2019 14.43
+3
Samo pogovarjati se je treba, pa bodo težave, če že ne pritiski izpuhteli, kajneda?!
batman
04. 06. 2019 14.40
+16
Pravi menedžer bo že znal urediti tako da bo prav zanj in za delavca. Obstajajo pa kvazi menedžeji ki si samo mislijo da to so v resnici pa nimajo pojma kako se vodi podjetje. Pravi menedžer si bo okoli sebe ustvaril dobro ekipo jo dobro plačal potem se sigurno ne bo zgrudil pod stresom ker bo znal v pravem trenutku odnehati in prepustiti delo sodelavcem.Ob tem pa mora znati poskrbeti tudi za delavce saj bo edino tako uspel, kajti samo dobro plačan delavec mu bo pri izvedbi tudi pomagal.Kot pravijo je v verigi pomenben vsak člen tako je tudi drugod.
mastablasta
04. 06. 2019 14.59
+2
ja tako je. zakaj bi se recimo ukvarjal s programiranjem, če lahko programer naredi bolje. zakaj bi se vodja/menedžer ukvarjal z operativo prodaje, če jo prodajnik, ki je vsak dan vpet v proces lahko naredi bolje ali jo izboljša. postavijo se cilji, postavijo se roki za izvedbo, postavijo se vmesne točke odločanja in potem se samo vodi proces. ne pa da se vtikuje v delo drugih in ga sam opravlja.
BrezZavor
04. 06. 2019 15.47
+9
Kok pa ti bluziš. Jap, dokler nisi menedžer lahko pametuješ kako je vse enostavno. Ko pa pridejo stvari, ki jim nisi kos, pa bi ti čez noč priznal da ne zmoreš. To zmorejo le redki ali res izkušeni, ki so ali dali to skoz ali pa bili izredno blizu zgorelosti. Ti tega nisi od blizu videl.
Bolfenk2
04. 06. 2019 14.20
+24
Tudi sam sem doživel podobno izkušnjo in sem potreboval skoraj dve leti, da sem prišel k sebi. Mislil sem, da če se poleg službe redno ukvarjam s športom, se meni to ne bo zgodilo. Samo še ta projekt končam, pa si vzamem 3 tedne dopusta sem mislil. Kar sredi dela mi je zašumelo v glavi in več nisem znal tipkat na računalnik.
Chrome
04. 06. 2019 13.36
-7
Windowse pa take fore
detect
04. 06. 2019 13.34
+18
ene žene pohlep.
BrezZavor
04. 06. 2019 15.48
+0
dadinho10
04. 06. 2019 13.16
-7
Športna psihologinja Sara Isaković je priznala, da ji je bilo kot nekdanji vrhunski športnici težko priznati, da v določenem trenutku ne zmoreš več. "Telo nekega dne odpove, čakamo pa do zadnjega," je opozorila vau, rece sportnica, ki je nehala plavati pri 24,25 letih. to ti je isto kot da se jaz pri 30 zlomim in ne morem vec.
TistoPravo
04. 06. 2019 12.44
+59
Na kratko...zmorem delati 24h na dan/365 dni na leto...samo zagotovo tega ne zmore moje telo. Škoda, da ljudje ne prepoznajo bistva dovolj kmalu in ne ščitijo svojih fizičnih teles dovolj trdno nasproti materializmu. Kaj je šele vse pod menegerji in lastniki takšnih podjetji, če že sami ne znajo pravilno razporedit obremenitve
TistoPravo
04. 06. 2019 12.52
+35
Pravo šefovanje pomeni tudi pravilno taktično izpeljana delovna intenzivnost...podobno kot kolesarski tour,.,dobre delavce ne boš izmučil že v prvi etapi, pa četudi računaš na poceni zamenjavo...no drgač pa lepo, da so prišli časi...ker vse do sedaj jih je le malo skrbelo za delavstvo, sedaj pa pomanjkanje in lastna izgorelost...torej kdo je tukaj zdaj nesposoben, se je z veliko močmo "lučjo" sedaj pokazalo...pohlepni robotizirani manegerji in lastniki kapitala z roko v roki robotizirani politiki.,,rezultati "vrhunski"
abc123def456
04. 06. 2019 12.39
+47
v glavi si je treba posstimati in ne prevecc od zzivljenja zahtevati, pa veliko in dobro delati, in ccim bolj stran od raznih psihopatov - to so osnove za ohranitev psihiccnega zdravja.
Quatflow
04. 06. 2019 13.01
+18
Ne smemo se obremenjevati, da nismo po druzbenem standardu. Jaz bi pri delu izpostavila raje.. delaj tisto, kar te osrecuje, saj bos s tem tudi druge osreceval.
zagor2
04. 06. 2019 14.32
+13
saj bi to o osrečevanju mogoče še držalo, sam je problem, da tisto delo k mene osrečuje ne osreči mojih položnic
flatearth
04. 06. 2019 12.39
+23
Glavno je, da firma dela, vse ostalo je nepomembno.
Mali medo
04. 06. 2019 12.25
+102
eni cel mesec delajo pod mobingom za 600 eurov zraven pa še razmišljajo kako preživet to je stres
Sheldon75
04. 06. 2019 13.51
-9
Nihče ne dela redno, marljivo in odgovorno in ima 600€. Najmanj je 667€+regres(cca 55€/mesec vsaj), kar znese cca 720€/mesec. Plus prevoz na delo, plus malica, plus PLAČAN ČAS za malico. Samo povem.
zagor2
04. 06. 2019 14.33
+7
Sheldon75
04. 06. 2019 17.48
Sem kaj narobe zapisal? Ah ja, pozabil še vrnjeno dohodnino, kar potem nanese čez 750€. Seveda bi vsi imeli ajfone in audije, pa bajto, pa dopuste nekje daleč, pa kako škatlo cigaret vsak dan, pa par pivc... Za večjo plačo bo pač dreba malo več delati.
Voluhar7
04. 06. 2019 12.22
+29
Dostikrat je povod pohlep....
santamaura
04. 06. 2019 12.21
+57
Proti stresu je najboljša metoda Dodič Fikfak. - Službo dobiš v Inštitutu za medicino dela, prometa in športa potem pa samo uživaš in meriš koliko kilometrov lahko preteče delovni konj preden se zgrudi in omaga
grumf
04. 06. 2019 12.17
+18
res se mi smiljo tile vodilni kadri.. bogi so.
the kop
04. 06. 2019 12.15
+59
ja bogi a ne!! kaj pa delavec ko ga terajo za 600 evrov? delavec pa ne sme jamrati ker lahko izgubi službo!!
lycan
04. 06. 2019 12.24
+12
Pa bi hodil v šolo, službo in delal po 10 do 16 ur na dan, ne pa samo 8 in potem ti bi bilo vseeno za firmo. Važno, da dobiš plačo, regres in dopust, ostalo te ne zanima. Zato ne boš nikoli vodilni kader ter razumel problema stresa.
Mali medo
04. 06. 2019 12.31
+31
Ne meči vse ljudi v isti koš.Se mi pa zdi da si ti šole bolj od zunaj gledal.
the kop
04. 06. 2019 12.50
+7
Kollerik
04. 06. 2019 13.14
+4
kop, stres je bolj ali manj prisoten skorajda že povsod
dadinho10
04. 06. 2019 13.15
+11
ja res je, stres ima samo vodilni kader. ti povem zgodbico na kratko. slaba zima, slabsi rezultati podjetja, krizni sestanek. rezultat: krcenje stevila delavcev v dolocenih sektorjih, na drugih pa ob upokojitvi nenadomsescanje z novim (seveda na nizjih polozajih, delavci na terenu, monterji itd), to je bil sprejeti ukrep. prejsnji teden se je na novo zaposlilo vodjo projekta tega in tega, brez problemov. to ti je ta stres. ostalim se grozi z odpuscanjem, za sebe pa..
Kollerik
04. 06. 2019 13.15
+5
...lycan, ni ti treba biti vodilni kader, da razumeš in skorajda dnevno izkušaš stres. Samo "pravo" delo je treba imeti.
lycan
04. 06. 2019 13.27
+5
@Kollerik, vsakdanji stres je pri vseh. So pa vodilni kadri veliko bolj izpostavljeni dodatnemu delavnemu stresu, kakor delavec v proizvodnji. Ta je podvržen fizičnemu, kar pa seveda tudi ni dobro. Vodilni kadri morajo gledati za konkurenčnost podjetja, kar pomeni krčenje stroškov na vsakem mestu in pri tem zagotavljati isto ali pa večjo storilnost. Mora gledati, da je proces zapolnjen do maksimalne mere, da pri tem ne nastajajo nepotrebni stroški. Zagovarjati mora delo sebe in svojih podrejenih. Na koncu pa tudi zagovarjati dobiček, zgubo in uresničene oziroma neuresničene poslovne cilje. Medtem ko bodo delavci končali na vozičkih, bodo vodilni kadri počasi končali na zaprtih oddelkih mentalnih ustanov. Žalostno ampak resnično.
Sheldon75
04. 06. 2019 13.56
+1
Tako je. Tu itak večinoma komentirajo kronični lenuhi in konfliktneži, ki jih ne moreš tako malo plačati, kot lahko malo naredijo. Naj si odprejo s. p. bo trg dela že cebil tako kvalitetne kadre.
Kollerik
05. 06. 2019 11.52
Da so vodilni kadri bolj izpostavljeni stresu, kot delavec (za trakom ali mašino) v proizvodnji, je resnica, Tu ni nobenega dvoma. So pa še določene službe vmes, ki so precej stresne, naprimer vzdrževanje mašinerije, ko imaš opravka tako z defekti (ali boš pravočasno popravil, ali je rezervni del na voljo itd...), kot zraven še z ljudmi.
Kollerik
05. 06. 2019 11.53
In z ljudmi vemo, kako je... z nekaterimi je mogoče dobro sodelovati, z drugimi pa....
Kollerik
05. 06. 2019 11.54
Smo pač iz socializma in nekega pribliška kapitalizma prišli v nek nov sistem, lahko ga imenujemo kar kretenizem.
MojsterSplinter
04. 06. 2019 12.13
+5
Ubogi vodilni kadri... manj bi morali plačevati za zdravstveno zavarovanje, da bi si lahko privoščili okrevanje... al kaj? Vse, samo sistema ne spremenit.