Slovenija

Koalicija in Levica korak bližje dogovoru glede dopolnilnega zavarovanja

Ljubljana, 20. 09. 2019 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
4

Koalicija in Levica sta po zadnjih usklajevanjih korak bliže pri finančni konstrukciji za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša je med izračuni njihove stranke in vlade še 80 milijonov proračunske vrzeli. Usklajevanja bodo nadaljevali, a tudi glede časovnice niso enotni.

Po današnjih usklajevanjih koalicije in Levice glede prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, so po njihovih besedah, kot trdijo, korak bližje dogovoru. Med izračuni njihove stranke in vlade je sicer še vedno 80 milijonov proračunske vrzeli. 

Poleg 80 milijonov evrov v državnem proračunu je po besedah poslanca Levice Mihe Kordiša tudi še za 20 milijonov evrov razkoraka v blagajnah javnega financiranja. Levica je sicer predlagala, da bi finančno vrzel, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, nadomestili z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. O tem oziroma o finančni konstrukciji pa se še niso uskladili. Po današnjih navedbah Kordiša so na začetku poenotili metodologijo, zatem dobili v obravnavo nekaj predlogov vlade ter uspeli zbližati stališča. Podrobnosti ni razkril.

Neenotni glede časovnice pri sprejemanju zakonodaje

Koalicija in Levica tudi v časovnici sprejemanja te zakonodaje nista enotni. Levica namreč napoveduje, da bo prihodnji teden vložila zakon za prenos dopolnilnega zavarovanja, pa če bo usklajen ali ne. Medtem pa v koaliciji in na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da finančne konstrukcije za tako pomembno zadevo tako hitro ne morejo narediti.

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je poudaril, da "to ne gre čez noč, ne gre v enem tednu". Po njegovih navedbah je treba odgovorno pristopiti do tega vprašanja in zagotoviti, da bo sistem ne le vzdržen, ampak tudi dolgotrajen oziroma robusten. "Tudi na tem področju so napredki," je ocenil, a priznal, da finančno konstrukcijo še usklajujejo.

V Levici vztrajajo pri prenosu zavarovanja še v letošnjem letu, kar je njihov prvi pogoj za podporo državnemu proračunu. "Imamo koalicijsko pogodbo in sporazum vlade o sodelovanju z Levico. Slednji predvideva, da se zakon v postopek vlaga v septembru in dokončno sprejme v novembru, v veljavo pa stopi januarja 2021," je spomnil Kordiš.

Koalicija in Levica bosta usklajevanja nadaljevali v ponedeljek.
Koalicija in Levica bosta usklajevanja nadaljevali v ponedeljek. FOTO: Bobo

Tako Levica kot koalicija se zavzemata za to, da vzporedno dorečejo tako zakonodajo, ki predvideva prenos zavarovanja, kot zakonodajo, ki ureja vire financiranja. V LMŠ sicer menijo, da bi bilo treba prenos dopolnilnega zavarovanja urejati v povezavi z drugimi nujnimi zakoni, denimo o dolgotrajni oskrbi in davčnim prestrukturiranjem. Da bi širili področje ukinitve dopolnilnega zavarovanja na celotno zdravstveno reformo, pa v Levici po Kordiševih navedbah ne pristajajo.

"Vsi imamo isti cilj, le pot do tega je drugačna. Kaj bo Levica naredila, ne morem prejudicirati. Če govori, da je to pogojeno s podporo proračunu, jim verjamem," pa je glede pogojevanja Levice s podporo proračunu dejal Pavšič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
21. 09. 2019 14.16
Ne vidim vzroka, kako lahko primanjkuje denarja - samo pravni sistem moramo imeti, tako piše v naši Ustavi - pobrati vse pokradeno in za vselej ukiniti kraje. To pa pomeni, dober aparat za razrez korupcijske verige, ki so jo švasali desetletja! Kajti nekaj je hudo narobe: imamo ljudi, ki jim standard, kljub temu, da imajo zaposlitev, torej delajo (za minimalno plačo), neprestano pada. Pa imamo ljudi, ki jim standard neprestano raste, jasno, saj smo globoka država! O lenuhih , ki pridelujejo samo otroke, pa ne bi izgubljal besed. Tukaj bi pa naredil svoj red - saj nismo demokratična država!
FC Chelsea2
20. 09. 2019 20.49
-9
A mogoče kdo od teh pepčkov pomisli na to, da če se to ukine, da bo tudi ogromno ljudi, ki bo ostalo brez dela? Seveda, da ne in tu šele nastanejo potem stroški.
zmago56
21. 09. 2019 07.43
+10
Brez dela bodo ostali tisti na zavarovalnicah, ki že itak nič ne delajo in na tuj, to je na račun zavarovancev živijo.
cakra
20. 09. 2019 19.10
+11
Ni bilo večkrat omenjeno da se ukine konec leta 2019