Slovenija

Koalicija in Levica se strinjata o prenosu dopolnilnega zavarovanja v obvezno

Ljubljana, 04. 09. 2019 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V vladni koaliciji in Levici se strinjajo glede ukinitve oz. prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno, kar bi lahko uveljavili z letom 2021. Minister Šabeder sicer opozarja, da številke še strižejo in je treba pripraviti natančne izračune ter dolgoročne projekcije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Levica še pogojuje
    04:17
    Iz SVETA: Levica še pogojuje
  • Iz 24UR: Dopolnilno zavarovanje se ukinja
    03:01
    Iz 24UR: Dopolnilno zavarovanje se ukinja

V Levici od časovnice ne odstopajo in menijo, da je zakon mogoče sprejeti še letos. Cilj delovne skupine je, da do konca septembra pridejo do predloga zakona, ki bo vložen konec istega meseca. S tem tudi pogojujejo podporo proračunu, je v izjavi po srečanju pojasnil poslanec Matej T. Vatovec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je v izjavi medijem pojasnil, da zagovarjajo pristop celostnega reševanja problematike v sklopu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi ga po njihovi časovnici dali na vlado junija prihodnje leto. To pomeni, da bi lahko ulovili tudi časovnico Levice in uveljavitev zakona z januarjem 2021. "Zagotovo pa je en mesec priprave za tako kompleksno vprašanje oz. reformo zdravstvenega sistema premalo," je dodal.

Po njegovem mnenju je zdravstvo prepomembno, da bi se igrali z datumi, "mesec gor ali dol pa ne igra nobene vloge, saj vemo, da je to vprašanje na mizi že 15 oz. 16 let".

Glede predloga Levice je poudaril, da izračuni na eni in na drugi strani še strižejo, zato morajo v pogovore vključiti tudi ministrstvo za finance in zdravstveno blagajno, kar je danes eden pomembnejših dogovorov. "Treba je narediti izračune," je poudaril in pojasnil, da za zdaj številke strižejo za okoli 60 ali 70 milijonov evrov, seveda ob neupoštevanju ohlajanja gospodarstva.

A to bo po njegovih besedah treba upoštevati, saj so projekcije zdaj narejene na stanju, kot je bilo leta 2018, ko smo imeli relativno visoko gospodarsko rast. Prav tako zdaj ni upoštevana demografija, saj v predlogu obremenjujejo samo aktivno populacijo, trenutno približno 900 tisoč prebivalcev, ki bi bili plačniki. Njihovo število pa se bo v prihodnjih letih z demografskimi trendi zmanjševalo, je opozoril minister.

Vatovec je pojasnil, da so v Levici naredili zelo konzervativne izračune, po katerih bi morali Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje morali dati dodatnih 66 milijonov evrov, a na koncu bi bil po njihovih ocenah učinek za zdravstveno blagajno pozitiven in bi za zdravstvo imeli okoli 30 milijonov več. Po njegovem mnenju pa bodo številke uskladili.

Premier Marjan Šarec je za ponedeljek sklical koalicijski vrh na temo proračuna za prihodnji dve leti. Na Brdu pri Kranju naj bi se sestali vladna ekipa, koalicijski poslanci in generalni sekretarji strank. Pričakovati je tudi razpravo o aktualnem dogajanju.

Minister izpostavlja tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe, ki je ena od prioritet. Na ministrstvu računajo, da bi bil predlog zakona v javni razpravi do konca leta. To bo sicer prineslo dodatno dajatev in minister meni, da bo vse skupaj treba reševati v paketu.

Po besedah Vatovca pa vprašanje dolgotrajne oskrbe trenutno ni nujno vezano z vprašanjem dopolnilnega zavarovanja. "Gre za to, da se 50 milijonov, ki trenutno odtekajo v komercialne zavarovalnice, ostane v javnem zdravstvu in se tako izboljša stanje zdravstvenih storitev," je dejal.

V Levici predlagajo, da gredo korak po koraku, torej da njihova stranka pripravi predlog glede dopolnilnega zavarovanja, medtem ko je po besedah Vatovca v domeni ministrstva, da uredi tudi druge zadeve.

Vatovec je sicer današnji sestanek označil za pozitivnega in ocenil, da so izsledki dobri. Strinjali so se, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenese v obvezno, da se ohrani enako raven pravic, da se uvede takšno spremembo z letom 2021 in da se to naredi na razvojen in finančno vzdržen način, je povzel. "Upam, da bomo nadaljevali v tej smeri tudi pri drugih projektih iz sporazuma vlade z Levice," je dodal.

Tudi večina drugih partnerjev je sestanek označila za pozitivnega in konstruktivnega. Poslanka SD Bojana Muršič je ocenila, da so pred zelo težko nalogo, a politična volja obstaja. Po njenem mnenju so na dobri poti, da se uskladijo in pridejo do končnega cilja, torej do preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja. Čakajo sicer še na izračune, nakar se bodo lažje odločali, kako naprej, je dejala poslanka, ki verjame, da bo Levica stopila korak nazaj in se pogovarjala.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer ocenjuje, da imajo vsi isti cilj, vprašanje pa je, kako do njega priti. Na srečanje prihodnji teden bodo po njegovih navedbah povabili še druge, ki so vpleteni v to vprašanje, predstavnike finančnega ministrstva, zdravstvene blagajne in tudi finančne uprave. "Potem bomo videli, kje smo oz. kam plavamo," je dodal.

Vodja poslancev SAB Maša Kociper je po srečanju ocenila, da so bistveno bliže, kot so na začetku mislili, predvsem se strinjajo glede koncepta. Tudi ona vidi največji problem v tem, da številke pri izračunih strižejo. Če bodo potrebna prilagoditvena obdobja, pa se v SAB, kot je dejala, zavzemajo za to, da se najprej ukine dopolnilno zavarovanje za upokojence.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je spomnil, da je ukinitev dopolnilnega zavarovanja eden od ukrepov iz koalicijskega sporazuma. A tudi on poudarja, da so potrebni izračuni, v pogovore pa je treba vključiti vse, ki jih to zadeva, morda tudi zavarovalnice. Podobno kot minister bi DeSUS to vprašanje povezal z dolgotrajno oskrbo.

Z izračuni bodo partnerji ponovno sedli za mizo predvidoma v torek.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (662)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
05. 09. 2019 16.09
+0
Ni se predsednik vlade več krat izrekel da pod nobenimi pogoji ne bo popustil levici
om
05. 09. 2019 08.31
+6
Preko obstoječega sistema se je doslej porabilo ogromna denarja brez potrebe. Vsaka zavarovalnica je angažirala kopico personala, uvedla svoj info. sistem in za to dejansko obvezno obliko zavarovanja uvedla drag marketing. Ni za pozabit grobe spore o enormnih plačah direktorjev v Vzajemni, njihovih Porchejev, čudnih pogodbah z zunanjimi rač. in market. firmami. Za začetek bi lahko TAKOJ uvedli, da plačujem ta znesek državni zavarovalnici. Ostalo bo kar nekaj denarja več za zdravje.
Kollerik
05. 09. 2019 07.33
-5
Levica je edina, ki kaj resnično stori za navadnega državljana, ostali samo gobez*dajo. Je pa čutiti zelo velik strah raznih šmuglerjev in lobirančkov pred levico...se ve, zakaj.
Groucho Marx
05. 09. 2019 07.54
+6
Vsi, ki niso na minimalcu, bodo in bomo zaradi slepilnega manevra plačevali več.
OrodniK
04. 09. 2019 21.59
+8
S tem ukrepom BOMO PLAČEVALI ENAKO, SAJ NE GRE ZA UKINITEV AMPAK LE PRENOS DOPOLNILNEGA NA OBVEZNO ZAVAROVANJE! Kaj so s tem dosegli, razen da zavajajo ljudi, ki mislijo da ne bo več treba plačevat dopolnilnega? Prejšnji članek je bil naslovljen: LEVICA ZA UKINITEV DOPOLNILNEGA. In glej ga zlomka, tale članek že z naslovom: Koalicija in Levica se strinjata s PRENOSOM DOPOLNILNEGA V OBVEZNO! Zavajanje ovac z všečnimi floskulamim za pridobivanje volilcev. Zahtevamo UKINITEV DOPOLNILNEGA, da bomo dejansko PLAČEVALI MANJ, NE pa LE PRENOS NA OBVEZNO! Pejte vi z vašimi predlogi in ZAVAJANJEM v tri krasne in raje iščite rezerve tam kjer se krade in dejansko odtekajo milijoni iz zdravstva!
DasAuto
05. 09. 2019 11.26
+2
kako si lahko tako naiven, da misliš, da boš državi dal manj?! sam pri vsem tem vidim največji problem v tem, da je oboje zavarovanje, torej gre denar preko zavarovalnic, ki od teh zneskov bogatijo, namesto da bi bil to zdravstveni prispevek in bi šel direktno v proračun za zdravstvo, brez odtegljajev zavarovalnic.
M_teorija
04. 09. 2019 21.56
+8
Malo več reda in discipline je reku Marjan. Najboljše rešitve so enostavne rešitve!?
Principat
04. 09. 2019 21.54
+2
LEVICA ZA UKINITEV DOPOLNILNEGA.kako so vas spet žejne v LEVICI prepeljali , omrežja so pregorevala o hvali , ki jo je izvajala populistična levica, sedaj se bo še več plačevalo in potem bi ti pampersovci vas vodili , ki si v koaliciji niso upali prevzeti nobene odgovornega resorja ,, ,, po domače povedano za zgago so fantastični in najbrž tečejo na kratki progi
Ka pa mislis
04. 09. 2019 21.55
+0
meni so povisali regres, bozicnico, ce bi mel.minimalca se to....vec kot vsi skup v 30 letih.
Groucho Marx
05. 09. 2019 07.15
+3
Ob tem ne pozabi na povišane stroške storitev, ki so jih ukrepi povlekli za sabo. Glede na to, da nisi na minimalcu, boš zaradi manevra z zdravstvenim zavarovanjem plačeval več.
srebrnibreg
05. 09. 2019 09.17
-1
Stonickni spet straši ljudi brez razloga in alibija. Kot vedno.
Groucho Marx
05. 09. 2019 09.56
+1
Ne smeši se, srebrni. Motiv Levice je 'pravičnost in poštenost', kar z drugimi besedami pomeni, več ko imaš, več boš plačeval. Tega sploh ne skrivajo in jasno je, da bo že tisti s povprečno plačo plačeval več kot do zdaj. Alibi pa lahko uporabiš ti pri svoji ženi, kadar zamudiš domov. Malo imaš zmedene pojme, danes ti pa ne gre alibi. :)))
Ka pa mislis
04. 09. 2019 21.53
+9
sekta je proti kot ponavadi...
srebrnibreg
05. 09. 2019 09.17
-1
Saj ni proti takšni potezi ampak zato, ker so jim uničili sanje o novih volitvah. ne zavedajo se pa, da so jih s tem rešili nove sramote.
Pikanajlonca
04. 09. 2019 21.49
+8
Prenesli bi obvezno na pleča podjetij in uvedli dve novi davščini prispevek za dolgotrajno oskrbo in prispevek za demokrafsko celoto pa saj niste normalni vse vas bodo do kože odrli tu sploh ne gre za ukinitev ampak za 3x podražitev..Dejte se mal spravit k pameti, kdaj so pa lev sploh imeli denar in kdaj niso kradli ali jim ni zmanjkalo tujega denarja.
M_teorija
04. 09. 2019 21.51
+7
Kukr se LEVila, maš zmirej lepo frizuro!?
M_teorija
04. 09. 2019 21.48
-8
Ste vidli, sam da ni zdraharjev, pa se vse da, lepo konstruktivno, strokovno in za dobro državljanov!?
M_teorija
04. 09. 2019 21.42
-2
Šabeder edini pravi minister za zdravstvo, vse od osamosvojitve. Zna poslušat, strokovno sprejema odloćitve, predvsem je pošten!?
najvsivedo
04. 09. 2019 21.48
+5
AHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHH....Poštenjak ??????? še kar naprej dovoljuje sprehajanje lobistov PO UKC ,in Zemljarič še kar nadaljuje plenjenje.
M_teorija
04. 09. 2019 21.40
-4
Ste vidli Marjana. Lepo so se vsedli vrgli številke in dejstva na mizo in zadeve strokovno in v korist države in državljanov!?
York
04. 09. 2019 21.31
+16
Pa da vidimo, kaj se bo iz tega izcimilo. Merile se bodo moči med zavarovalniškim, dobičkarskim lobijem in nenasitnim lobijem belih halj.
Zelo123
04. 09. 2019 21.35
+5
Lojze Gobec
04. 09. 2019 21.31
+8
A zdaj smo pa lahko plačevali, a ja, volitve se bilžajo, pa si rešujete rit, a mislite da se bomo volilci prodali za 36 e na mesec..
Ka pa mislis
04. 09. 2019 21.54
+0
matej1111
04. 09. 2019 21.23
+11
Zakaj pa plačujem 12€ rtv prispevek? Tega se ne upajo taknit, ker to pa je komunajnerski prispevek.
Zelo123
04. 09. 2019 21.32
+0
Sedaj, ko je šel Bobovnik v pokoj, ni več razloga, da ga ne bi ukinili. Janšo izvolimo, pa bo to naredil.
poneumljanje
04. 09. 2019 21.36
+4
najvsivedo
04. 09. 2019 21.11
+9
JA tako nekako se igra komedija ko se dobijo klovni,in zadimljeni levuherji.
vertex
04. 09. 2019 21.24
+2
OrodniK
04. 09. 2019 20.59
+21
Zanimivo. Prejšnji članek je bil naslovljen: LEVICA ZA UKINITEV DOPOLNILNEGA. In glej ga zlomka, tale članek že z naslovom: Koalicija in Levica se strinjata s PRENOSOM DOPOLNILNEGA V OBVEZNO! Zavajanje ovac z všečnimi floskulamim za pridobivanje volilcev. Dokler ne bo UKINITVE, da bomo dejansko PLAČEVALI MANJ, pejte vi z vašimi predlogi in ZAVAJANJEM v tri krasne. Polovica ljudi dejansko misli da bodo prišparali 35eur. ODPADE! LOL
Slovenec007
04. 09. 2019 20.58
+21
Dejstvo je da od dopolnilnega zavarovanja služijo samo zavarovalnice nič drugega saj, če v tem denarja nebi bilo se nebi tako greble za komitente kot se....v teoriji je bolje, da gre celoten znesek v ZZZS, kjer naj bi državljani LAHKO imeli kaj več od tega, ker bi se v zdravstveno blagajno nateklo več denarja (boljšo oskrbo, modernejšo opremo, bolje plačane zdravnike in več le teh ipd.) ampak vsi vem da v praksi temu ne bo tako...do sedaj so ta denar pobrali zavarovalniški lobiji od sedaj naprej se bo pa "izgubil" v javni upravi.
Neznate
04. 09. 2019 21.01
+7
mpk2
04. 09. 2019 20.53
+10
haaah... za 29.milionov bi lahko imeli vsi osnovno in dodatno kar nekaj časa zastojn!... nič skodal dolgovezit, gremo raje naprej zamaške zbirat...
Zelo123
04. 09. 2019 21.09
+9
Enega od Jankovičev v vlado, pa bodo minusi postali plusu, zakonito seveda, se razume.
vertex
04. 09. 2019 20.51
+13
Fantastična vlada...bravo šarec in ekipa
marmilan
04. 09. 2019 20.55
+3
fljfo
04. 09. 2019 20.55
-6
Jaz sem mu ga tudi dal, ker ni povedal zakaj....
Zelo123
04. 09. 2019 20.57
-7
Se že lahko merijo s Pahorjevo vlado, Cerarjevo so prehiteli, za nekdanjo Janševo pa zelo zaostajajo. Vse je zelo brigal prispek za dopolnilno zavarovanje, samo niso vedeli kako. Ti pa že slutijo rešitev. Še neka analiz, pa bo.
mpk2
04. 09. 2019 21.00
-5
Haaah, jaz pa sm mu dal +, ker sem mislil da je bil sarkastičen komentar, nato sem pa videl da ga je levi fanatik iz cocialne napisal. hahahaha
najvsivedo
04. 09. 2019 21.26
-6
Pri verteksu je bil Cerar tudi fantastičen...ahhahahahhahahahahahahahahahha
fljfo
04. 09. 2019 20.50
+4
V principu mi je predlog všeč...Upam, da bo premija enaka ali nižja in da se bo to poznalo pri kvaliteti javnega zdravstva....To je pomembno
Groucho Marx
04. 09. 2019 21.08
+4
Vsi upamo na nižjo dodatno premijo. Dejansko pa se bo upanje izpolnilo samo tistim na minimalcu, ostali bodo plačevali sorazmerno več kot do zdaj.
fljfo
04. 09. 2019 21.15
-5
Torej tudi poslancem, če vlado prevzmamejo Utopisti?