Slovenija

Cerar: Slovenija talka ozkoglede politike premierja, koalicijske stranke soodgovorne

Bruselj/Ljubljana, 19. 11. 2020 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Suzana Perman, Neža Pušnik
Komentarji
649

Nocoj voditelji EU na virtualnem zasedanju razpravljajo o blokadi Madžarske in Poljske ter Janševi asistenci glede 1.800-milijardnega svežnja za spopad s pandemijo. Zaradi Janševih periodičnih solo akcij, ki da uničujejo ugled države, je bilo napeto tudi na vrhu koalicije. Opozicija medtem zaradi – kot pravijo – "ugrabitve države" zahteva nujne seje odborov za zunanjo politiko in zadeve EU. Bivši premier, nekdanji zunanji minister ter ustanovitelj SMC Miro Cerar pa: Slovenija postaja vedno večji talec ozkoglede politike premierja, NSi, Desus in SMC pa so za to soodgovorne.

Premier Janez Janša.

Na današnjem vrhu koalicije je bilo neuradno največ energije usmerjene v zadnjo kontroverzno solo akcijo premierja Janeza Janše. Trd, iskren pogovor, menda tudi nekaj povišanih tonov. Izplen pa: nobenih ultimatov, še manj zagotovil. Dogovor pod črto pa, da "pismo ni razlog za razhod, gremo dalje". 

Tako je vsaj med štirimi prvaki strank, a določen del članstva SMC in Desus takšen način vladanja močno moti. Če bo Karl Erjavec 5. decembra vnovič prevzel Desus, bo po naših informacijah kmalu sklical klavzuro, kjer bi odločali, ali bodo v Janševi vladi ostali ali jo zapustili. 

Tudi krog Zdravka Počivalška, ki mu po novem svetuje Sebastijan Jeretič, naj bi se vse bolj ožil. Včeraj je s pismom takole miril člane, jezne zaradi Janševih navedb Evropi o vladavini prava ter (po njegovih besedah) ukradenih volitvah: "V tem trenutku je bistveno nekaj drugega, to je spopad z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo našega časa."

Še kakšen nepremišljen premierjev tvit ali pismo pa že utegne biti kaplja čez rob za najmanj dva od osmih poslancev SMC, ki tiho prikimavata opoziciji. 

Prikimava jim tudi bivši premier, nekdanji zunanji minister in ustanovitelj SMC Miro Cerar, ki ugotavlja, da od njegove bivše stranke razen imena ni ostalo ničesar. "V njej so ostali predvsem tisti, ki v tem vidijo osebno korist ali pa so zaslepljeni v nekem drugem vidiku, kajti od vseh ustanovnih vrednot so odstopili, kar v praksi dokazujejo," je bil oster Cerar. 

Ne le SMC, kot meni Cerar, so vse tri Janševe partnerice brez hrbtenice, snedle so obljube, pravi. "Oni so tisti, ki vodijo državo, saj ni samo gospod Janša. To je koalicija, delajo skupaj. Niso noben branik demokratičnih vrednot in vladavine prava, pač pa so zgolj izvrševalci direktiv, ki jih postavlja predsednik vlade oziroma vladajoča stranka, to pa je za Slovenijo ta hip velik problem," dodaja. 

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: POP TV

"Slovenija je z dogajanjem v zadnjih nekaj tednih izjemno izgubila na svojem ugledu in zelo težko bomo povrnili to, kar je bilo v tem kratkem času tako grobo razvrednoteno," pa je nekdanji premier pokomentiral tako Janševo pismo kot tudi javne prepire z diplomati, ko je premier predčasno čestital ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu

Niso samo sodišča tista, ki v inštitucijah EU lahko razpravljajo o vladavina prava, pa na ozkoglednost premierja, kot jo označi, še pripomni Cerar v vlogi profesorja na Pravni fakulteti. 

'Nahajamo se na točki preloma, ko ne gre več za vprašanje o obvladovanju političnih vrtičkov, ampak za vprašanje o prihodnosti države'

Na Janševo pismo se je odzvala tudi evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak, ki je uvodoma spomnila na deklaracijo o slovenski zunanji politiki, ki je bila 10. julija 2015 sprejeta s 64 glasovi za in petimi proti, takrat pa so za njo glasovali tudi vsi poslanci koalicijske NSi. 

"V deklaraciji jasno piše, da bo Slovenija delovala za močnejšo, bolj povezano, učinkovitejšo in preglednejšo Evropsko unijo (EU), ki bo imela potrebno globalno težo za zaščito svojih vrednot in interesov. V deklaraciji je tudi jasno zapisana usmeritev Slovenije k jedrnim državam EU. Ena izmed temeljnih vrednot EU pa je pravna država in z njo povezana vladavina prava," v nadaljevanju zapiše Novakova, ki kot nerazumljivo in nesprejemljivo označuje ravnanje premierja. 

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: Bobo

"Treba se je zavedati, da besede predsednika vlade katerekoli države članice EU v Bruslju zelo odmevajo. Izjemno težko se je distancirati od tega in sporočiti, da to ni mnenje države, če predsednik vlade po mednarodnem pravu predstavlja in vodi državo tudi v tujini. Izrečene besede predsednika vlade štejejo, ne glede na to, ali so bile usklajene s koalicijo ali ne, in tega bi se moral vsak predsednik vlade tudi zavedati," nadalje opominja. 

"Sprašujem se, kako je mogoče, da smo prišli do točke, ko v Sloveniji postaja vprašanje, ali si sploh želimo biti del EU, v kateri so postavljena demokratična pravila, ki temeljijo na vladavini prava in mehanizmih, ki so pred desetletji povojno Evropo združili. Menim, da se nahajamo na točki preloma, ko ne gre več za vprašanje o obvladovanju političnih vrtičkov, ampak za zelo resno vprašanje o prihodnosti države," pa zaključuje pismo evropska poslanka. 

Voditelji članic EU so virtualno zasedanje začeli z razpravo o blokadi svežnja za spoprijem Evropske unije s pandemijo novega koronavirusa, ki je bila zelo kratka, trajala naj bi le okoli 15 minut. Oglasili so se predsednik Evropskega sveta Charles Michel, nemška kanclerka Angela Merkel ter premierji Madžarske, Poljske in Slovenije. Kaj natanko je povedal Janša, še ni znano. 

Poljski poslanci so danes medtem podprli stališče vlade o blokadi proračuna EU. V danes sprejeti resoluciji poljski poslanci pozivajo vlade članic EU, naj se vrnejo za pogajalsko mizo in poiščejo dogovor, ki bo "spoštoval suverene pravice držav članic". 

Premier Mateusz Morawiecki je danes na Facebooku zapisal, da Poljska nasprotuje "samovoljnemu merilu za vrednotenje t. i. vladavine prava". Ponovil je, da ne morejo sprejeti tega mehanizma EU v tej obliki, saj bo vodil do prevlade političnih in samovoljnih meril nad poglobljeno analizo. Pravosodni minister Zbigniew Ziobro pa je EU in Nemčijo obtožil, da skušata izvesti revolucijo in oblikovati "eno evropsko državo s sedežem v Bruslju ali morda Nemčiji", Poljska pa po njegovem mnenju brani svojo suverenost in suverenost drugih članic. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (649)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
24. 11. 2020 16.17
Slovenija postaja vedno večji talec ozkoglede politike premierja. Časi so se spremenili...
FutureWorld
20. 11. 2020 18.11
Vsi politiki v vrsto, pa vsakmu pleha od vsakega drzavljana posebi.
France Korosec
20. 11. 2020 17.52
-1
Ost1234
20. 11. 2020 16.57
+2
Svečkarji - rezultat včerajšnjega 15 minutnega dogodka - pol minutni govor Merklove in nekaj minutno jokanje poljskega in madžarskega predsednika. Predsedniki ostalih držav EU pa so še naprej enotni - za prejem EU sredstev je pogoj vladavina prava! Zdaj pa v Twitovem žargonu - bosta dve stari, puščajoči ladji s podporo gumenjaka potopili celotno floto, ali bo veliko bolj moderna flota potopila njih?
andy.m
20. 11. 2020 16.49
+1
Miro, ogromno tvojih volivcev je bilo izredno razočaranih, ker si nič več oglasil. Skrajni čas! Nujno je tega generatorja sovraštva čimprej poslati na smetišče zgodovine!
prinašalec2
20. 11. 2020 16.02
-3
Poglejte danes "odmev" merklove, pa si nastavite vsi politiki z eu poslanko navzdol ogledalo, kakšni amaterji v politiki v bistvu ste. Vsi vsi ste sramota. Na tak način kot deluje JJ, se namreč v demokratičnem svetu komunicira.
Ost1234
20. 11. 2020 16.39
+0
alicante123 Merklova je pač kot predsedujoča MORALA nekaj povedat. Je pa ime našega PV izgovorila z veliko zadrego! Ni pa ga za karkoli pohvalila. Bi težko pričakoval da bi ga potem, ko jo je Johan skoraj neposredno obtožil diktatorstva!
miha pod
20. 11. 2020 19.10
+0
Ost1234
20. 11. 2020 19.52
+1
miha pod Na Trstenjakovi sem že bil .. Pa ga še naprej sračkajo ....
riss
20. 11. 2020 14.02
-3
Ne opažam nobenih člankov o včerajšnjem vrhu EU. A se je sploh zgodil? Ali se je zgodil JJ? Tako pa sem razmišljal včeraj med pogovorom, ko se o vrhu še nič ni vedelo kako bo izpadel: Med pogovorom Berganta z JJ, na trenutke ne veš, kdo je voditelj in kdo PV. Saj Bergant govori več, JJ ga pa začuda pušča, posluša,... Imam občutek, da je JJ skoncentriran na poznejši virtualni vrh EU, kjer bo verjetno pojasnil pogled in kaj je mislil s svojim pismom. Zanima me kako bo izpadlo. Ne vem pa če bomo informirani realno! Konec včerajšnjega citata. JA RES DANES NISMO INFORMIRANI REALNO, KER SPLOH NISMO. Ne vem ali novinarji štrajkajo ali je kaj drugega v ozadju pa sem "vas imel" za neodvisni in realni medij. Hahahahahaha!
Ost1234
20. 11. 2020 15.42
+3
A ti samo prelepljaš? Res nisi sposoben drugega?
srebrnibreg
20. 11. 2020 16.52
+2
mali.mato
20. 11. 2020 13.57
-5
Iz dobro obveščenih krogov sem izvedel, da se bo danes sestala slovenska opozicija (banda štirih) in zahtevala nepreklicen odstop Angele Merkel, ker ni razumela pisma Janeza Janše.
Ost1234
20. 11. 2020 14.59
+3
mali.mato Slab humor... Si že prižgal svečko?
miha pod
20. 11. 2020 19.12
Vani Murko
20. 11. 2020 19.38
-1
Bomo prižgali svečko, na pogrebu lok koalicije.
ina5785
20. 11. 2020 13.46
+2
Puklasti ne da je puklast, še ta puklasti prst kaže. . . . . . .
riss
20. 11. 2020 14.04
-3
ina5785: kako se počuti danes ena levičarka, ki je smrtno prepričana, da razen komunistov (njihovih simpatizerjev in kontinuitete tega) ne more nihče drugi voditi države. A ti je bil včeraj v redu, kar se tiče vrha EU?
miha pod
20. 11. 2020 19.12
+1
User768643
20. 11. 2020 13.01
-2
A Cmerar se je tudi zbudil?
sinhron
20. 11. 2020 13.01
+6
Žal Ljudmila tvojo stranko sta prodala Tonin in Horvat Janši in jo dobesedno porinila pod okrilje SDS in tako postala del te sekte , kar dokazujejo z zagovarjanjem izpadov Janše !
ina5785
20. 11. 2020 13.48
+7
SINHRON pozdrav! A si tudi TI opazil, kako se je skristaliziralo KDO je siva eminence in šef v ozadju - NSI-ja??? Horvat je rušil Ljudmilo v zakulisju, ker PREKO NJE NI MOGEL svobodno ordinirat, zato je izbral maminega sinka, ki je tako vajen turture in sedaj ubožec šefira!!! Pa še oba sta patetična!
Karantanija
20. 11. 2020 14.17
+3
Če bi bila gospa Novak še predsednica, se to ne bi zgodilo.
Uporabnik1175947
20. 11. 2020 12.42
+2
Zanimiva ugotovitev, da nihče od tistih, ki so kritični do janševega pisma, po prepričanju njegovih vernikov ni prebral pisma. Samo verniki vedo, kaj piše v pismu in le oni imajo pravico komentirati vsebino.
miha pod
20. 11. 2020 19.14
Ti ga očitno si bral, samo ti ga je pretežko razumeti , ker ne razumeš malo težje tvarine!!
Vani Murko
20. 11. 2020 19.41
Ti boš pismo razumel, šele drugo leto! Rainbow
mačo123
20. 11. 2020 11.16
+1
Kaj pa vaš levi profesor in pisec knjige o Kučanu?Ali še spolno nadleguje in otipava študentke?Tudi on je bil veren zagovornik Cerarja.
ina5785
20. 11. 2020 13.50
+2
Jože Zorec - Tako bedast si s svojo izjavo glede g.Kučana, PRIBACA - ki ga kar naprej omenjaš neglede na temo in o njem ZAVESTNO LAŽEŠ, da si že vidno ubog!!!
riss
20. 11. 2020 11.14
+5
SMC je bila za časa Cmerarja najbolj nemoralna stranka. Še Šarca je lulat peljal. Jaj pa poreče dnes o JJ in vrhu EU ta pravnik, ki je bil večino časa prisesan na državo. En dan prezgodaj!
mačo123
20. 11. 2020 11.48
-2
Že to da je Cmerar delal za Senico pove vse o njem in njegovemu poštenju.Polna usta je imel demokracije.V nečem sta si s Šarcem podobna.Šarec je za uro afnanja na veselicah kasiral po 500 evrov,Cerar pa ravno toliko za šolsko uro predavanja po ustanovah.
Streznitev
20. 11. 2020 12.10
-2
Cerarju se mu je njegova visoka morala pokakala na glavo in je bil prisiljen odstopiti. V čigavem pralnem stroju se je opral ali si nabavil novo neokrnjeno moralo, bi bilo zanimivo vedeti, ko ga strici ponovno rinejo v ospredje kot prenovljenega in brezmadežnega.
muci007
20. 11. 2020 11.07
+2
Cerar in vladavina prava. Ograja na meji Slo/Hrv brez razpisa, arbitraža, maketa 2.tir, izguba terana, izgubljena tožba Slovenije proti Hrvaški,.... A to je vse pod vladavino prava?
miha pod
20. 11. 2020 11.04
+1
Cerar se pridružuje skupini z defektom pomenskega branja, je sploh prečital pravilno Janšev tekst? Žalostnismo, da so nas že vodili takšni bleferji!
miha pod
20. 11. 2020 10.56
+4
Od kje se je pa znašel zdaj tale brezveznik po časopisih, ste pa res hudomušni v24urah!
Streznitev
20. 11. 2020 11.05
+2
Kandidirajo vsi skupaj za ustavnega sodnika. Bil bi ravno prava cmera.
ni_mi_vse_eno
20. 11. 2020 10.39
-9
Žal tu imam Cerar prav. Čimprej moramo odpreti gospodarstvo, gostilne, treba bo odpreti meje in zagnati ekonomijo. Zaradi malo hujše gripe je nespametno današnje obnašanje. Večina ima nekaj dni vročino in izgubijo vonj in okus, ni hujšega. Umirajo pa stari, še posebej v domovih za ostarele, te pa zapreti in strogo nadzirati prihode in odhode.
Streznitev
20. 11. 2020 11.07
-5
Čimprej moramo odpreti gospodarstvo, gostilne, treba bo odpreti meje in zagnati ekonomijo. Zaradi malo hujše gripe je nespametno današnje obnašanje. Le cmerar naj zapre svojo trobljo.
SVETTEL5
20. 11. 2020 10.27
-1
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹
miha pod
20. 11. 2020 10.56
+2
Streznitev
20. 11. 2020 11.09
+1
Posveti tudi tja, kjer imaš popolno temo, poleg cula seveda.
muci007
20. 11. 2020 11.20
+3
 Vprašaj ti princesko teme iz CaffeFajon. Stranka, ki je bila večino časa v 30 letni zgodovini Slovenije na oblasti je sprejemala zakone. Zakaj je SD v zaplenjeni židovski vili in je nočejo vrniti lastnikom? Ali je to tudi vladavina prava?
Vani Murko
20. 11. 2020 19.46
-1
Svettel5, vprašaj tvojega idola Kučana, Golobiča...itd, kaj je korupcija. Ovca murgelska!
piranha
20. 11. 2020 10.12
+0
ni vreden komentarja.
Streznitev
20. 11. 2020 11.12
+1
Ni vreden komentarja, je pa vreden, da se priključi culetom, da bodo enake riti skupaj v zboru prdele.