Slovenija

'Koalicija komplicira pri financiranju, za ostale bedarije pa se vedno najde denar'

Ljubljana, 24. 10. 2019 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero je SDS znova želela izenačiti financiranje zasebnega in javnega šolstva, je končala zakonodajno pot. Tako je propadel še en poskus uresničitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju šolstva.

Zadnji poskus SDS za izenačitev financiranja zasebnega in javnega šolstva je zavrnil že matični odbor za izobraževanje, tako da se je DZ le seznanil, da je zakonodajni postopek končan. So pa poslanske skupine še prej predstavile svoja stališča.

Novelo zakona z isto vsebino so že šestič predlagali v SDS, kjer po besedah Jelke Godec želijo uresničiti odločbo ustavnega sodišča. Poslanka je koaliciji očitala kršitev več členov ustave in teptanje človekovih pravic, ker DZ odločbe niti po petih letih še ni uresničil. Po njenih besedah se želijo uresničitvi odločbe izogniti z vsemi variantami, od "barantanja z odstotki" do referenduma.

Koalicija je z zavrnitvijo "zamudila zadnjo priložnost, da si opere ime", meni poslanka NSi.
Koalicija je z zavrnitvijo "zamudila zadnjo priložnost, da si opere ime", meni poslanka NSi. FOTO: Kanal A

Novelo so poleg SDS podpirali še v NSi in SNS. Po besedah poslanke NSi Tadeje Šuštar je treba zaradi spoštovanja načela pravne države in spoštovanja ustavnega sodišča neustavnost čim prej odpraviti. Koalicija pa je z zavrnitvijo "zamudila zadnjo priložnost, da si opere ime". Dušan Šiško (SNS) pa je opozoril, da je v zasebnih šolah le odstotek otrok, zato se mu zdi nesmiselno, da koalicija "komplicira pri financiranju, za ostale bedarije pa se vedno najde denar".

Po drugi strani pa so noveli nasprotovali v koalicijskih poslanskih skupinah in Levici. Po besedah Aljaža Kovačiča (LMŠ) je predlog SDS nesprejemljiv, saj je ločevanje med javnim in zasebnim nujno, da se ne spodjeda javnih storitev. Ob tem je obžaloval, da zadostne podpore ni dobil predlog ministrstva za izobraževanje.

Tudi v SD uresničitve odločbe ustavnega sodišča ne vidijo le v en rešitvi, stoodstotnem financiranju obveznega in razširjenega programa. Treba bo najti širši dogovor, meni Marko Koprivc, ki upa, da bo ministru Jerneju Pikalu s svojo delovno skupino uspelo najti za vse sprejemljivo rešitev, ki ne bo ogrožala obstoja javne mreže šol.

Predloga SDS niso podprli niti v SMC, saj se po besedah Branislava Rajića nikoli niso zavzemali za stoodstotno financiranje zasebnih šol. Po njegovih besedah tega ustavno sodišče tudi ni zahtevalo, pač pa je samo potegnilo ločnico med javnim in zasebnim. Popolni izenačitvi javnega in zasebnega šolstva po besedah Branka Simonoviča niso naklonjeni niti v DeSUS, kjer ugotavljajo, da je pri uresničevanju ustavne odločbe najtrši oreh njeno različno razumevanje

Propadel je še en poskus uresničitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju šolstva.
Propadel je še en poskus uresničitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju šolstva. FOTO: Shutterstock

Marko Bandelli (SAB) je poudaril, da država ni dolžna v celoti financirati zasebnih šol, saj ustrezno vzdržuje mrežo javnih, hkrati pa je spomnil, da v SAB zbirajo podpise za razpis posvetovalnega referenduma za spremembo ustave, v katero bi jasno zapisali, da je država dolžna financirati le javne šole.

Vnovičnemu poskusu SDS za izenačitev financiranja javnih in zasebnih šol nasprotujejo tudi v Levici. Kot je dejal Miha Kordiš, SDS pod pretvezo uresničevanja ustavne odločbe pred javni interes postavlja svoje politične interese ter interese zasebnih šol in Rimskokatoliške cerkve. "Vsak cent za zasebne šole je cent manj za javne, vsak cent za zasebne šole je cent preveč," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ina5785
24. 10. 2019 21.41
+1
Pa dajte nehat s to lajno!!!! Plačajte si PRIVAT šolo sami!!!! Kaj pa pomeni beseda PRIVAT?????????? Če NE veste, si poglejte v leksikon!!!! Nekaj ljudi še vedno komaj shaja, vi bi pa za vaše kaprice radi davkoplačevalske žulje!!!?
brezvode
24. 10. 2019 19.52
+3
Cerkev naj plačuje davke da bo več denarja za javno šolstvo, privatnega naj si finanicirajo pa iz denarja ki so ga vtaknili v zvon 1 in 2
Petur
24. 10. 2019 15.27
+1
Obvezno javno solstvo so nasi starsi gradili leta,kdor ga poskusa ogrozati tudi mini alno mora biti takoj zaustavljen . tisti ki hoce solati otroke v neki privatni kulturi kot je vatikanska , naj si to placa s svojim dodatnim trudom.
Transformerji
24. 10. 2019 14.14
-5
SDS, tudi vaš predlog je bedarija in to ogromna! Pa cerkev naj bo tudi izenačena državi, bogovi pa na levi in desni strani. Mejduš, pa nikjer tistega poštenega, pravega BOGA! Kaj pa privatno zdravstvo? Kdaj se boste pa tega lotili? Pa da bo izenačeno, samo vrste bodo pa krajše, a ne? Torej plačujem dopolnilno zavarovanje, grem v privatno ambulanto, k zobozdravniku ali kirurgijo, čakalna doba pa 5x krajša. Za isti znesek. Se da narediti tako? Pa prav nobenega doplačila, kjerkoli!
vinogradnik33
24. 10. 2019 13.47
+0
Kdaj bodo končno dojeli na ustavnem sodišču in strankama SDS in NSi , da je privatno šolstvo neodvisno od javnega šolstva in zato se naj financira samo iz virov ustanovitelja in staršev , ki želijo v teh povečini cerkvenih šolah šolati svoje otroke ! To je enako , kot da bi morala država plačevati zasebnim podjetnikom za opravljanje njihove dejavnosti !
Volga Malek
24. 10. 2019 12.58
+7
Vsi ta levi ponavadi solajo otroke na zasebnih solah v tujini, v Sloveniji jim pa nasprotujejo. Kdo bo placal referendum, a bo SAB ?
CyberWorm123
24. 10. 2019 12.57
+3
prfoxi se borijo za swoje dodatke in držawni monopol : )))
janezpodre
24. 10. 2019 12.52
-7
Tud jes pogrešam na pr. Sredna šola Komandirja JJ, Vrtec Žana M., Posebna šola Branka G., Univerza Heinricha H., tja do zadne SSNS-ovce.
VolkBrenin
24. 10. 2019 12.48
-6
za sekto je vse ostalo iz proračuna -- bedarije...
šoferkabusa
24. 10. 2019 12.27
+3
Zdaj bo denarja v izobilju. Sodišče je že dodelilo cerkvi odškodnino za gozdove in lahko samo prenakažejo na šole. Bo vse na istem naslovu ostalo.
VolkBrenin
24. 10. 2019 12.22
-1
desničarji pričakovano niso ravno brihtni ...Primer izjave neke tadeje iz nsi....Koalicija pa je z zavrnitvijo "zamudila zadnjo priložnost, da si opere ime"....verjetno ji nihče ni povedal ...da je zadeva traja že pet let ...
VolkBrenin
24. 10. 2019 12.23
-2
mogoče je imela v muslih pranje in krajo proračunskega denarja preko zasebnih šol...pa ji je ušlo...
retrospect
24. 10. 2019 12.17
+7
Točno toliko denarja kot država nameni za otroka v državni šoli naj se nameni za otroka, ki obiskuje zasebno šolo, in nič več. Navsezadnje tako tisti starši, državljani v javnih kot zasebnih zavodih vsi enako vplačujejejo v državno blagajno, za šolstvo.
VolkBrenin
24. 10. 2019 12.47
+2
zasebna šola naj se finanacira iz zasebnih sredstev...
retrospect
24. 10. 2019 12.58
+3
Saj se tudi financira iz zasebnih sredstev, je pa vsak starš ki ima svoje otroke v zasebnem šolstvu opravičen do subvencije, ki pripadajo tudi otroku v javnem šolstvu. Navsezadnje vsi plačujemo davke tej državi. Kapiš?
Ratio Vs Passio
24. 10. 2019 13.08
+0
Že ime pove, da je zasebna šola. Zakaj bi npr. država sofinancirala škofofsko gimnazijo, kjer se tudi moli in so razpela v razredih a po ustavi je država ločena od vere? Že zaradi tega ne gre. Saj, če greš k čisto zasebnemu zdravniku tudi plačaš. In to pričakuješ. Ker že ime pove. Zasebnik. Pa naj izračunajo kolikšen delež iz dohodnine gre za šolstvo pa naj se staršem, ki imajo otroke v zasebnih šolah, to obračuna, beri zmanjša, za tisti znesek. To bi blo pa še najbolj fer. Davčna olajšava.
Ratio Vs Passio
24. 10. 2019 13.09
-1