Slovenija

Vlada bi obdavčila tudi regres, božičnico, potne stroške in socialne transferje

Ljubljana, 14. 03. 2023 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
STA, N.S., Anja Kralj, N.L.
Komentarji
1791

Cilj izhodišč za davčne spremembe, ki jih je ministrstvo za finance danes predstavilo koaliciji, je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je ob robu koalicijskega vrha dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Glavne spremembe bodo pri dohodnini in obdavčitvi nepremičnin. Osrednja izhodišča glede sprememb pri dohodnini so, da se s ciljem večje enostavnosti resno razmišlja o sistemu neto obdavčitve dohodka, torej sistemu davčnih odbitkov namesto obstoječih davčnih olajšav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Davčna reforma
    04:18
    Iz 24UR: Davčna reforma
  • Iz SVETA: Slovenci med bolj obdavčenimi
    04:34
    Iz SVETA: Slovenci med bolj obdavčenimi

Cilj izhodišč za davčne spremembe, ki jih je ministrstvo za finance danes predstavilo koaliciji, je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem, v katerem se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika, je ob robu koalicijskega vrha dejal finančni minister Klemen Boštjančič

Po besedah Boštjančiča so koaliciji predstavili izhodišča za spremembe na davčnem področju, ki so jih na ministrstvu pripravljali od lani.

Glavna ugotovitev analize je, da "potrebe družbe in davčni sistem ne gredo več skupaj, celo vedno bolj narazen so", je dejal Boštjančič. Prek sprememb v davčnem sistemu želijo te naraščajoče potrebe družbe nasloviti, je dodal.

Ministra veseli, da je bilo v razpravi koalicije slišati strinjanje, da so zmožnosti države omejene, še posebej ob vračanju fiskalnih pravil na ravni EU po triletnem obdobju njihove zamrznitve.

Neobdavčeni prihodki naj bi se prestavili v ničelni dohodninski razred

Glavna izhodišča glede sprememb pri dohodnini so, da se s ciljem večje enostavnosti resno razmišlja o sistemu neto obdavčitve dohodka, torej sistemu davčnih odbitkov namesto obstoječih davčnih olajšav. Da je bilo v zadnjih letih zelo veliko posegov v davčni sistem, je na srečanju z novinarji opozoril tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. "Sistem je treba umiriti, prečistiti in pripraviti na to, kar nas čaka v naslednjem desetletju," je dejal.

Ena od ugotovitev analize stanja je po ministrovih besedah tudi ta, da so v zadnjih 20 letih s številnimi popravki uveljavljali parcialne rešitve v sistemu, s čimer je nastalo neke vrste "sračje gnezdo", ni pa država pogledala sistema kot celote. "Predlagamo, da gremo na sistem davčnih odbitkov, ki bo enak za vse," je pojasnil Boštjančič.

"Ničelni dohodninski razred, ki je zdaj do pet tisoč evrov, se bo lahko v prihodnje bistveno povečal. V paketu bomo naslovili vprašanja različnih bonitet oziroma davčnih olajšav, ki so se skozi leta prikradla v sistem. Vprašanje visoke obdavčitve plač smo skozi leta reševali z olajšavami, kot so prevoz na delo, prehrana, regres, 13. plača," s tem pa se je po besedah ministra poskušalo reševati visoko obdavčitev plač.

V enotnem sistemu, ki ga predlagajo, naj bi se neobdavčeni prihodki prestavili v ničelni dohodninski razred, ki bi se lahko povečal za več tisoč evrov, s čimer bi sistem poenostavili, meni finančni minister. V razredu bi se upoštevali vsi prihodki posameznika, tudi socialni transferji, s čimer naj bi odpravili vrsto anomalij. "Primer tega je, ko mi je gospodarstvenik povedal,  da določeni zaposleni niso želeli 13. plače, ker dodaten dohodek lahko preveč zniža njihove socialne transferje," je pojasnil Boštjančič, ki želi, da bi se v sistemu vsi dohodki šteli v enako osnovo, iz česar bi nato odštevali odbitke, med drugim za vzdrževane družinske člane.

Pri izhodiščih na ministrstvu niso želeli iti predaleč s konkretnimi rešitvami, saj želijo široko javno razpravo, tako na ravni stroke kot splošne javnosti. Božič je povedal, da niso naredili še nobenih izračunov glede višine posameznikove davčne obremenitve. 

Splošne olajšave pri dohodnini ne bo več

Takšen sistem je po Božičevih besedah bolj jasen, pregleden in uporaben za zavezance. Odbitki so bolj fleksibilni kot olajšave, je dejal in dodal, da z novim sistemom ne bo več prihajalo do primerov, ko dve osebi, ki imata za delodajalca enake stroške, prejemata različno visoke prihodke. "Radi bi, da davki ne bi več igrali tako pomembne vloge pri odločanju, na kakšen način si bo nekdo izplačal prihodek," je dejal.

Ko je govoril o odbitkih kot novosti v dohodninski zakonodaji je še povedal, da splošne olajšave pri dohodnini ne bo več, bo pa ničelni dohodninski razred. "Izgleda enako, a ni," je dejal. V kakšni višini bo ničelni dohodninski razred določen, še ni odločeno, bo pa precej višje, kot zdaj znaša splošna olajšava. Zato bodo lahko opustili marsikatero od obstoječih olajšav, ki delajo dohodninsko zakonodajo nepregledno.

Čeprav konkretnih izračunov še ni, je Božič prepričan, da bo vlada spremembe pri dohodnini uspela pripraviti in poslati v potrditev v DZ še pred koncem leta. Ni pa hotel zagotoviti, da bodo posamezniku prinesle višje neto prihodke. "Da bodo plače manj obremenjene, ni mogoče trditi," je dejal in ponovil, da davčna politika v zadnjih letih ni uspela slediti javni porabi, ki jo narekujejo rastoče potrebe družbe.

Kot so naknadno sporočili iz finančnega ministrstva, "vštevanje večjega nabora dohodkov v davčno osnovo, med drugim tudi povračilo potnih stroškov za prevoz na delo, prehrane, nagrada za poslovno uspešnost in regres, se dopolnjuje z nadomestitvijo dosedanje ugodne davčne obravnave z določitvijo t. i. nultega dohodninskega razreda ali z vpeljavo davčnih odbitkov".

Po njihovo se s tem sistem bolje približa obdavčitvi po ekonomski moči posameznikov in le teh ne spodbuja več k davčno motiviranim odločitvam. Sprememba načina obdavčitve pa da ne pomeni povečanja davčnih obremenitev na skupni ravni, so sporočili iz finančnega ministrstva. 

Spremembe pri dohodnini naj bi uvedli z 2024, leto kasneje še spremembe pri obdavčitvi premoženja

Pri izhodiščih na ministrstvu niso želeli iti predaleč s konkretnimi rešitvami, saj želijo široko javno razpravo, tako na ravni stroke kot splošne javnosti. Prav tako je s tem namenom daljša tudi časovnica.

Že pred tem je premier Robert Golob dejal, da naj bi spremembe pri dohodnini uvedli z 2024, spremembe pri obdavčitvi premoženja pa leto dni pozneje.

"Spremembe bodo šle v smer sprememb dohodninske zakonodaje in tudi zakonodaje pri davku na premoženje," napoveduje Golob.
"Spremembe bodo šle v smer sprememb dohodninske zakonodaje in tudi zakonodaje pri davku na premoženje," napoveduje Golob. FOTO: Bobo

Glavna izhodišča glede dohodnine so, da se s ciljem večje enostavnosti resno razmišlja o sistemu neto obdavčitve odhodka, torej sistemu davčnih odbitkov namesto davčnih olajšav.

Po ministrovih besedah naj bi naslovili številne davčne olajšave in bonitete, ki so se nabrale v sistemu. Zamišljena je enotna ureditev, v kateri se lahko precej, tudi za več tisoč evrov, poveča neobdavčeni del dohodka, upoštevajo pa se vsi dohodki posameznika, tudi socialni transferji. Od te osnove pa bi se nato računali razni odbitki, je pojasnil Boštjančič.

Pri obdavčitvi premoženja pa gredo razmišljanja v smer progresivne obdavčitve nepremičnin, torej višje obdavčitve za vsako dodatno nepremičnino. Bistvenih sprememb za večino ljudi, ki imajo le nepremičnino, v kateri živijo, tako ni pričakovati. Koalicijska SD je medtem po ministrovih besedah predlagala tudi razmislek o progresivni obdavčitvi preostalih oblik premoženja, a več o tem ni želel govoriti.

"Cilj načrtov ministrstva je enostaven, pregleden in razumljiv davčni sistem," je sklenil minister. Obenem je eno od vodil po njegovih besedah to, da naj se davki plačujejo glede na ekonomsko moč posameznika.

"Slovenija med najbolj obdavčenimi po delu na svetu in najmanj obdavčenimi po premoženju na svetu"

Predsednik vlade Robert Golob je po današnjem vrhu koalicije izpostavil, da je "Slovenija med najbolj obdavčenimi po delu na svetu in najmanj obdavčenimi po premoženju na svetu. Spremembe bodo šle v smer preglednosti, sprememb dohodninske zakonodaje in tudi zakonodaje pri davku na premoženje." 

Usmeritve glede davčne reforme po besedah Goloba ostajajo takšne, kot so jih komunicirali do zdaj.

A najprej je po premierjevih besedah treba ugotoviti neto dohodek in dejansko premoženje posameznikov. Spremembe bodo šle tako v dveh fazah, najprej s povečanjem preglednosti baz podatkov na področju dohodkov in premoženja, nato pa v spremembe dohodninske zakonodaje in zakonodaje glede obdavčitve premoženja.

Za zdaj je izhodišče koalicije, da se sistem nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ohrani, kot je, zato da ostane ureditev primerljiva s sedanjo.

"Razprava o davčnih spremembah bo javna, transparentna in široka. Iskali bomo družbeno soglasje," je dejal premier. Iz Slovenije želijo narediti bolj pravično družbo, kar je glavni namen davčne politike, je dodal.

Vrh koalicije na Brdu pri Kranju
Vrh koalicije na Brdu pri Kranju FOTO: Aljoša Kravanja

Koalicijska partnerja SD in Levica sta z današnjo razpravo zadovoljna

Tanja Fajon je povedala, da so glede davčnega sistema slišali zelo dobro analizo in tudi zelo dobra izhodišča: "Strinjam se, da potrebujemo večji javni učinek financ. Okrepiti moramo vire javnega financiranja za potrebe vseh ljudi. Narediti pa moramo tudi bolj pravičen sistem. Tisti, ki ima več tudi plača več. Danes smo se dogovorili, da bomo skozi različne delovne skupine skušali doseči čim širši družbeni konsenz, ki ga takšna reforma potrebuje." 

"Edini način, da bodo naše javne finance resnično zdrave in da bomo lahko izpeljali načrte, ki smo jih v zadnjih mesecih obljubili ljudem, je, da vse te pravice financiramo iz davkov in prispevkov in ne na račun zadolževanja," je izpostavila.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec, ki je na novinarski konferenci nadomeščal koordinatorja Levice Luko Mesca, je dejal, da gre pri prenovi davčnega sistema za to, da se ga naredi bolj pravičnega in da bo kos izzivom 21. stoletja. "Prenova davčnega sistema je pomembna, da se na bolj pravičen način redistribuira bogastvo in se ga tudi nazaj investira v družbo, zato da bodo imeli ljudje čim več od tega kar proizvedemo," je dejal. Levica meni, da so predstavljena izhodišča zelo dobra osnova za davčno reformo.

Leto 2023 leto reform 

Vlada, ki napoveduje, da bo leto 2023 leto reform, se je namreč danes na koalicijskem vrhu lotila davčne reforme, ki so jo koalicijske stranke napovedale že pred volitvami. "Vlada bo predlog davčne reforme predstavila sredi marca, šla pa bo v smeri, da bodo bistveno bolj premožni za svoje premoženje pošteno plačali davke," je februarja letos v DZ povedal premier Robert Golob. Ob tem je napovedal tudi znižanje obremenitve plač, več pa ni razkril.

"Seveda pa imamo tudi mi na našem ministrstvu svoje poglede, svoje ideje, kako bi mogoče ne samo z obremenitvami, ampak tudi s kakšno razbremenitvijo pomagali bodisi gospodarstvu, bodisi turizmu ali pa tudi športu," je dejal v ponedeljek gospodarski minister Matjaž Han ob robu podpisa pogodb o sofinanciranju investicij v lesnopredelovalno industrijo.

"Če se bomo o usmeritvah uspeli dogovoriti in jaz upam, da se bomo, ker izhodišča so nam enkrat že bila predstavljena, potem bo to zagotovo uspešen koalicijski vrh," pa je ocenil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

'Le razvojna davčna politika je javnofinančno vzdržna in odgovorna'

V Združenju Manager odločevalce pozivajo, da davčno reformo izkoristimo za dvig konkurenčnosti Slovenije, saj je ta podlaga za uspešno delovanje gospodarstva in, kot pravijo, le dodana vrednost, ki jo gospodarstvo ustvari, omogoča vzdrževanje in nadaljnjo rast blaginje. Slovenija je sicer po zadnji meritvi inštituta IMD po konkurenčnosti 38. izmed 63 spremljanih držav.

Slovenija je sicer po zadnji meritvi inštituta IMD po konkurenčnosti 38. izmed 63 spremljanih držav.
Slovenija je sicer po zadnji meritvi inštituta IMD po konkurenčnosti 38. izmed 63 spremljanih držav. FOTO: Shutterstock

Razvojna davčna politika je namreč po mnenju Združenja Manager tista, ki je javnofinančno vzdržna in odgovorna. "Davčne prerazporeditve morajo iti v smeri povečevanja naše konkurenčnosti, upoštevati morajo specifike zelenega prehoda, delovati pa morajo proticiklično in robustno v podporo ljudem in gospodarstvu v primeru kriz. Predvidljivost, preglednost in stabilnost morajo postati davčne vrednote," pojasnjujejo.

Prestrukturiranje davkov in drugih dajatev mora zasledovati cilj manjše obremenitve dela, so prepričani v Združenju Manager. Povprečni zaposleni v Sloveniji so bili namreč leta 2021 po podatkih OECD peti najbolj obremenjeni po davčnem primežu izmed članic OECD. Po vzoru glavnih konkurentov bi morali zato v Sloveniji zmanjšati obremenitve najbolj produktivnih zaposlenih, ki ustvarjajo najvišjo dodano vrednost, in za katere tekmujemo na evropskem in globalnem trgu. Morebiten izpad davčnih prihodkov je mogoče nadomestiti z obdavčitvijo na področjih, kjer smo v Sloveniji primerljivo manj obdavčeni (npr. premoženje), ob tem pa se mora upoštevati pozitivne finančne učinke zaradi manjše obremenitve dela (npr. rast potrošnje), menijo v Združenju Manager. 

V Združenju Manager odločevalce pozivajo, da reformno vnemo, ki jo v zadnjih mesecih veliko komunicirajo, izkoristijo tudi na področjih organizacije dela in delovnih procesov, ki pomembno vplivajo na odhodkovno rast proračuna, tj. na odhodke javnega sektorja.

Andrej Božič, predsednik Združenja Manager, je pojasnil, da so plače v Sloveniji med najbolj obremenjenimi na ravni EU in OECD. "Slovenska podjetja, ki so zelo odprta, pa se za zaposlene borijo na globalnem trgu. Visoko usposobljene, produktivne razvojne kadre nam je vedno težje zadržati pri nas, obenem pa težko pridobimo izobražene kadre iz tujine. Zavedati se moramo dejstva, da brez talentov ne moremo ustvarjati višje dodane vrednosti, ki je temelj našega družbenega razvoja in blaginje," je dodal. 

V Združenju Manager posebej poudarjajo, da se moramo reform lotevati celovito in ob zavedanju, da učinkujejo v soodvisnosti druga od druge in tako pričakujejo, da bodo danes predstavljena izhodišča upoštevala to dejstvo, in da bo koalicija skozi davčno in druge reforme naslovila ključne razvojne izzive v Sloveniji, kot so ustvarjanje višje dodane vrednosti, večja produktivnost in neugodni demografski trendi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1791)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
16. 03. 2023 09.46
+3
Če bo res vse isto, potem spremembe niso potrebne. Ne nasedajte.
revolucijakorupcijafasizem
15. 03. 2023 20.52
+3
Ugovor vesti 133.člen
15. 03. 2023 15.32
+4
Prašek je začel v stilu, da pomisliš, da ga je srečsla pamet. Potem pa oravi, da je Golob še presegel pričakovanja: nor, bolj nor, prašek!
Ugovor vesti 133.člen
15. 03. 2023 15.29
+2
frenk7: REFORMA ne more uspeti, če jo pa sploh NI, UKREPOV NI, kako naj uspejo, PREDLOGOV NI, kako naj uspejo. V katerem vzporednem svetu živiš ti Francelj?
Blackadster
15. 03. 2023 14.47
-2
Dobro je tako, to bo stimuliralo manj korupcije in raznih "dodatnih izplačevanj" ter bolj pošten in pregleden nadzor nad prihodki od dela. Podpiram!
ariazus .
15. 03. 2023 14.37
+8
Upam,da bo tudi finančni kriminal dobro raziskan in korupcija.
btbslo
15. 03. 2023 20.51
+2
In da bodo krsitelji obsojeni in vrnali kar so pridobili
ariazus .
15. 03. 2023 14.36
+2
V glavnem-kako to mislijo-obdavčiti malico,prevoz in celo socialne transferje???
čevapgpt
15. 03. 2023 14.32
+7
lopovščina na vsakem koraku torej
pekoči paradižnik
15. 03. 2023 13.17
-6
janševci so spet v strahu, da bo Golobova davčna reforma uspela, za kar ima vse realne možnosti in bo na naslednjih volitvah še z večjo lahkoto pometel z janševci kot je 24.4.2022 zato ne izbirajo načinov, kako prikazati reformo v slabi luči, z iztrganimi citati, zavajanjem, lažmi,... znana janšistična manira.
AzHuds
15. 03. 2023 11.41
+16
Me pa zanima, če bodo tudi kaj naredili glede nadzora plačevanja davkov (delo na črno) v npr. građevinskem sektorju, kjer vemo, kako je.
AzHuds
15. 03. 2023 11.40
+10
Ljudje z visokimi plačami že tako plačajo previsoke davke in višanje davkov bo samo še demotiviralo sposobne ljudi in vzpodbudilo zanimanje po selitvi v druge razvite države.
prašek
15. 03. 2023 11.15
-8
metuljka 15.03.2023, 9:42:53 +2 Goloba smo volili, ker smo upali, vsaj jaz, da bo zdravo razumsko začel urejat ključne probleme v državi in mirno zapišem, da je celo presegel moja pričakovanja. Vsi do sedaj so samo amatersko flikali ponošena, izrabljena , zastarela oblačila države. Nihče se ni lotil sistemskega urejanja države. Samo s takim pristopom so možne spremembe na bolje in verjemite mi, da se bo to zgodilo. Jaz mu 100 % zaupam. ........................... Tudi jaz sem prepričan , da smo pravilno izvolili in zaupam v to vlado !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
15. 03. 2023 11.15
-5
Pa čestitke za komentar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rovte
15. 03. 2023 13.05
+2
pekoči paradižnik
15. 03. 2023 13.12
+1
pomembno je, da ni pacientov sluga, to je namreč pogubno in sramotno.
masai mara
15. 03. 2023 10.19
+4
Država mora najprej določiti odgovornost da se enkrat ve kdo je za kaj kriv in odgovoren in določiti sankcije za kaznovanje kršiteljev. Treba je tudi zaostriti kazensko zakonodajo. V tej državi se ne ve kdo pije in kdo plača. Direktor zavozi neko podjetje in edina sankcija je odstop in nova služba v drugem podjetju, državljani pa te zablode plačujemo. Treba se je tudi znebiti oderuških dobaviteljev medicinske opreme in bo denarja v zdravstvu na pretek.
AzHuds
15. 03. 2023 12.12
+1
masai mara
15. 03. 2023 10.10
+3
Vlada raznim skupinam brezglavo deli denar na drugi strani pa razmišlja o obdavčitvi božičnice, potn.stroškov itd..Tudi tisti, ki smo morali zaradi odloka vlade zapreti lokale moramo sedaj vračati subvencije oz. nadomestilo plač.. Res podlo . Kakšna pomoč je potem to ?
metuljka
15. 03. 2023 09.42
-2
Goloba smo volili, ker smo upali, vsaj jaz, da bo zdravo razumsko začel urejat ključne probleme v državi in mirno zapišem, da je celo presegel moja pričakovanja. Vsi do sedaj so samo amatersko flikali ponošena, izrabljena , zastarela oblačila države. Nihče se ni lotil sistemskega urejanja države. Samo s takim pristopom so možne spremembe na bolje in verjemite mi, da se bo to zgodilo. Jaz mu 100 % zaupam. Obljubil je, da bo Slovenija postala sodobna drzava in to bo tudi uresničil. Za pijavke in lenuhe pa to ni dober obet. Njim je interes zatohla, skregana, z ideologijo obremenjena drzava. Za ljudi je pa značilno, da se vsake spremembe bojijo, ne glede na to, ali je dobra ali slaba. Imam ogromno izkušenj iz lastnega življenja. Sem med tistimi, ki imam zelo bogato življenje ravno iz tega razloga, ker se sprememb ne bojim. Živim drugače kot večina. Kar je slabo zavržem, kar je novo po tehtnem premisleku sprejmem. Če ne zaupate Golobu, zaupajte meni. Imam odličen notranji kompas !
Dark Knight
15. 03. 2023 10.20
+4
AzHuds
15. 03. 2023 12.13
+4
Če nekdo omeni, da ima odličen notranji kompas, me zaskrbi.
Perivnik
15. 03. 2023 13.07
+1
... DA JE ZA TA NOTRANJI KOMPAS PLAČAN KOT NIKITA.
punkracij
15. 03. 2023 09.42
+6
Nekako mi ne gre skuaj kaj prva parlamentarka dela na zasedanju koalicije, mar je zakonodajna in izvšna oblast vse eno in isto.
natmat
15. 03. 2023 09.41
-4
Če so že poslali ljudi na ulice naj jim še finacirajo višje plače vsem po vrsti!!Naj zato nabijejo janšistom poseben reševalni 25% davek....pa bomo vsi zadovoljni...
Perivnik
15. 03. 2023 09.40
+4
Golob je pred volitvami dejal, da "narod ne rabi denarja" in sedaj to udejanja. Ne samo, da narodu (upokojencem, gasilcem, medicinskim sestram, ...) ne bo dal denarja, tistemu delu naroda, ki je vsa leta delal in ustvarjal in šparal, temu delu naroda bo vse "pobral". RES URESNIČUJE SVOJO PREDVOLILNO TRDITEV "NAROD NE RABI DENARJA". Žal veliko volivcev tega ni slišala.
natmat
15. 03. 2023 09.44
-2
Kriza v katero smo padli smo padli vsi skupaj...tudi vaš preoblečeni komunist ki sedaj hujska ljudi na vse možne načine!!!
zulj001
15. 03. 2023 09.39
+5
To je smo uvertura ,druga stopnja bo uničujoča....Predpogoj je , da v popolnosti "depolitizirajo" medije ,da bo vse AH in OH....
lanyy
15. 03. 2023 09.37
+13
Bravo vlada!!!. Obdavčiti tiste, ki so delali, ki delamo, ki so si ustvarili premoženje in hiše z žrtvovanjem vsega dopusta, se niso zapijali, drogirali ali si kupovali najnovejših cunjic. Pri nas je bolje, da vse takoj zapraviš, da prejemaš socialno podporo , dobiš socialno stanovanje, lepo hodiš po izletkih, na kavico s čikom v ustih in bereš Novice.
Blackadster
15. 03. 2023 14.50
+0
Ne polagaj jim besed v usta. Probaj tako živeti in nato povej, kako "bolje" ti bo. Si pač opozicijska marioneta ampak vsaj potrudi se kak smisel skupaj spravit...