Slovenija

Koalicija nadaljuje pogajanja

Ljubljana, 10. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred sredino izredno parlamentarno sejo, na kateri bodo odločali o novem mandatarju Tonetu Ropu, se je ob 21. uri sešel vrh koalicije, ki naj bi dorekel celotno kadrovsko sestavo vlade. Za novega finančnega ministra bo Rop predlagal profesorja ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja.

Kot kaže bo Rop izvoljen z več kot zgolj zakonsko zahtevanim številom glasov
Kot kaže bo Rop izvoljen z več kot zgolj zakonsko zahtevanim številom glasov FOTO: POP TV

Ob 21. uri se je na sedežu LDS začel sestanek predstavnikov koalicije, na katerem naj bi koalicijske stranke dorekle kadrovsko sestavo nove vlade. Na vprašanje, ali se bo koaliciji uspelo uskladiti glede kadrovskih sprememb, je Rop poudaril, da so se zaenkrat že uskladili glede vsebinskih in programskih tem, prav tako tudi glede kadrovskih. "Počakati bomo morali le še na predlog DeSUS-a, ki za ministra brez resorja zaenkrat predlaga Lojzeta Sočana. Predlog bo predvidoma znan šele v četrtek," pojasnjuje Rop in dodaja, da bodo dokončne dogovore glede ostalih kandidatov sklenili v prihodnjih dneh.

Pred srečanjem predstavnikov koalicije je izvršni direktor LDS Bogdan Biščak povedal: "Koalicijskim partnerjem smo že prejšnji teden zagotovili, da bo Rop predstavil novo ekipo ministrov, in pri tej obljubi vztrajamo. Rop bo za finančnega ministra predlagal Dušana Mramorja, kot mi je znano, pa naj bi Slavko Gaber prav tako pristal, da bo postal novi šolski minister, vendar o tem zagotovo še ne morem govoriti. V zvezi z DeSUS-ovim ministrom brez resorja, ki naj bi bil zadolžen za regionalni razvoj, pa je bil že pred dnevi sklenjen dogovor, da do četrtka predlagajo svojega kandidata, o tem predlogu pa se potem opredeli novi mandatar. Če bo tak predlog za Ropa sprejemljiv, potem bo v novo ministrsko ekipo predlagan tudi ta minister."

Jutri podpis dogovora o nadaljevanju dela v koaliciji

Vzporedno s pogovori o kadrovski zasedbi bodoče vladne ekipe, so se danes nadaljevali tudi vsebinski pogovori o pripravi tako imenovanega dogovora o nadaljevanju dela v koaliciji. Kot so sporočili iz LDS, bodo vse štiri koalicijske partnerice jutri ob 9.30 podpisale dogovor o nadaljevanju sodelovanja v vladi.

Večina članov SLS podpira Ropa

"SLS podpira Mramorja, saj upamo, da ima dovolj izkušenj za vodenje tako zahtevnega resorja," je povedal predsednik SLS, Janez Podobnik.

Večina članov glavnega odbora SLS je na današnji seji podprla kandidata za predsednika vlade Toneta Ropa in predlog dogovora o nadaljevanju sodelovanja v vladi, je po seji povedal predsednik SLS Franci But. Kljub temu bo zaradi nesklepčnosti, nekaj članov glavnega odbora je namreč predčasno zapustilo sejo, dokončna odločitev sprejeta jutri do 9. ure - do takrat bo namreč trajala korespondenčna seja glavnega odbora.

Kdo bodo novi ministri?

Rop bo za svojega naslednika na finančnem ministrstvu predlagal Dušana Mramorja
Rop bo za svojega naslednika na finančnem ministrstvu predlagal Dušana Mramorja FOTO: POP TV

Mandatar naj bi predvidoma že jutri popoldne ali najpozneje v četrtek dopoldne poslal v DZ predlog liste ministrov, ki bi sestavljali njegovo vlado. Rop se je odločil, da bo za svojega naslednika na finančnem ministrstvu predlagal profesorja ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja, ki je njegovo vabilo že sprejel. Rop je takšno odločitev sprejel po dodatnih pogovorih s kandidatom ter predstavniki ljubljanske univerze in ekonomske fakultete. Takrat naj bi bilo tudi znano, kdo bo minister za šolstvo. Kot kandidat za šolskega ministra se najpogosteje omenja Slavko Gaber, ki pa ima do četrtka možnost, da se odloči, ali bo sprejel mesto šolskega ministra v Ropovi vladi.

"Za kandidaturo sem se odločil, potem ko sem z rektorjem ljubljanske univerze in z dekanom ekonomske fakultete pregledal vse svoje obveznosti in za večino njih našel rešitve, tako da študentje ne bodo prizadeti," svojo kandidaturo pojasnjuje Mramor.

Čokova: Prevladala bo politična odločitev

Ministrica za šolstvo, znanost in šport v odstopu Lucija Čok pa se je na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi 6. okvirnega programa znanstveno-raziskovalnega in tehnološko-razvojnega dela Evropske unije, odzvala na omembe v javnosti o morebitni menjavi na mestu šolskega ministra. Dejala je, da je ministrsko mesto podvrženo tako strokovnim kot političnim pričakovanjem, v tem primeru pa bo po njenem mnenju prevladala politična odločitev.

Čokova je povedala, da jo je prejšnji predsednik vlade Janez Drnovšek dvakrat povabil v vlado - po njenem mnenju zato, ker ji je zaupal. Glede na rezultate ministrstva iz zadnjih dveh let, med drugim na področju znanosti, visokega šolstva, prenove osnovne šole in nadaljnjega zagona reforme srednjega šolstva, sodi, da so bila Drnovškova pričakovanja uresničena. Kandidat za novega mandatarja Tone Rop ima lahko drugačna pričakovanja in drugačno strateško politiko, je dejala šolska ministrica v odstopu.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0