17°C

Koalicija naj bi imela dovolj glasov, da zruši Igorja Zorčiča

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Veronika Lavrenčič /U.Z. /Maja Kos /
KOMENTARJI
794
Potem ko koalicija pred tedni ni zbrala dovolj glasov, da bi s stolčka predsednika Državnega zbora zrušila Igorja Zorčiča – za njegovo razrešitev je glasovalo 45 poslancev – ima po naših informacijah zdaj dovolj glasov, to je 47. In prav toliko glasov ima tudi za novega predsednika DZ Jožefa Horvata. In kdo sta ta dva glasova, ki sta ključna in sta marca zmanjkala?

VEČ VIDEOVSEBIN

03:48

Iz 24UR ZVEČER: Bo Igor Zorčič razrešen?

01:46

Iz 24UR: Koalicija naj bi imela dovolj glasov, da zruši Zorčiča

Neuradno smo izvedeli, da naj bi koalicija z DeSUS, SNS in poslancema narodnih manjšin zbrala 47 poslanskih podpisov za ponoven poskus razrešitve predsednika DZ Igorja Zorčiča. Kandidat za novega predsednika naj bi bil vodja poslancev NSi Jožef Horvat.

Koalicija naj bi tako že jutri s temi glasovi seznanila Zorčiča in mu ponudila tudi nek časten umik, torej da njegova razrešitev sploh ne gre na glasovanje, ampak sam odstopi – kar so sicer od njega pričakovali že, ko je ta prestopil v opozicijo. Zorčič je namreč tudi po izstopu iz SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev ostal na funkciji predsednika DZ.

Igorju Zorčiču naj bi najprej ponudili častni umik.
Igorju Zorčiču naj bi najprej ponudili častni umik.FOTO: Bobo

Zorčič nam je v telefonskem pogovoru dejal, da jutri dan začenja povsem običajno, torej v vlogi predsednika DZ, o zbranih podpisih pa se bo lahko izjasnil, ko jih bo videl.

"To lahko potrdim – to ni ne govorica in ne žurnalistična raca, to je dejstvo. Tudi vsi štirje poslanci poslanske skupine DeSUS smo podpisali te dokumente – najprej za razrešitev obstoječega predsednika DZ in nato za izvolitev novega predsednika DZ. Teh 47 podpisov sem tudi fizično videl," je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Robert Polnar, poslanec stranke DeSUS.

Gregor Perič, vodja poslanske skupine SMC, je povedal, da zgolj urejajo tisto, kar je urejeno po vseh parlamentih v Evropi in drugod, kjer ima koalicija tudi mesto predsednika DZ. Po njegovem mnenju bi bilo sicer veliko bolj elegantno in enostavno za vse, če bi Zorčič odstopil sam. 

"Mislim, da je skrajni čas, da se zgodi tisto, kar bi se že zdavnaj moralo zgoditi - gospod Zorčič bi moral odstopiti s te pozicije,"pa je dejal Zmago Jelinčič, vodja poslanske skupine SNS.

PREBERI ŠE
Zorčič: 'Veseli me, da je na koncu prevladal razum'

Tako Perič kot Jelinčič sta torej potrdila podpise poslanske skupine, a spomnimo, da 30. marca ni šlo tako gladko. 47 poslancev je takrat sicer bilo navzočih, vendar sta na tajnem glasovanju dva oddala neveljavni glasovnici. Bo torej tokrat drugače?

"Jaz mislim, da je predvsem zadnjih 14 dni, tri tedne te neverjetne sage s popolnitvijo delovnih teles DZ s strani nepovezanih poslancev pretehtalo pri tistih, ki so še bili v dvomih, da dajo svoje podpise, da koalicija pokaže javnosti, da zmore zbrati dovolj glasov, da lahko operativno izvaja oblast," je prepričan Polnar.

Kdaj pa bodo podpisi tudi uradno vloženi? O tem se še nismo pogovarjali, pravi Perič. "Bomo videli v prihodnjih dneh."

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je sporočil, naj koalicija čim prej pokaže teh 47 podpisov. "Na plano z njimi, rajši danes, kakor jutri zjutraj. Ne vem, zakaj se potem tako trudijo pri oviranju opozicije v delovnih telesih DZ."

Koronavirus pasica nova