Slovenija

Zaradi prijav o kršitvah pravice do stavke na RTVS inšpekcijski nadzor

Ljubljana, 27. 09. 2022 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Inšpektorat za delo na Radioteleviziji Slovenija opravlja nadzor, povezan s ponedeljkovo stavko tamkajšnjih zaposlenih. V Sindikatu novinarjev Slovenije so namreč na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke. Koalicija je medtem napovedala, da v oddajah o noveli zakona o RTVS in prihodnosti javnega zavoda v času zbiranja podpisov za razpis referenduma ne bodo sodelovali. Poudarjajo, da je nujna čimprejšnja uveljavitev novele, idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS pa so opustili, saj bi bila takšna poteza v nasprotju z zakonodajo.

Več informacij o nadzoru na inšpektoratu zaenkrat še ne morejo podati. So pa v Sindikatu novinarjev Slovenije potrdili, da so na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke. Kot so pojasnili, je bilo v času ponedeljkove stavke prijavljenih več kršitev, zato njihov seznam še dopolnjujejo, uradno prijavo pa bodo predvidoma oddali danes.

Novinarji na RTVS, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, so namreč v ponedeljek izpeljali celodnevno opozorilno stavko, s čimer so opozorili na vse slabše razmere v javnem zavodu, šikaniranje zaposlenih ter grožnje z disciplinskimi postopki.

Stavkajoči pa so med drugim opozorili, da je tehnična služba na zahtevo generalnega vodstva dnevni urednici onemogočila urejanje spletne strani MMC. Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković pa je na večernem shodu poudarila tudi, da je direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija z blagoslovom generalnega direktorja in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa na dan stavke prevzel urejanje Poročil, Dnevnika in Odmevov, s tem pa prevzel stavko in jo oviral.

Koalicija opustila idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS

Vodje poslanskih skupin Gibanja Svoboda Borut Sajovic, SD Jani Prednik in Levice Matej Tašner Vatovec so medtem v današnji izjavi za medije poudarili, da se koalicijski partnerji oddaj, namenjenih razpravi o stanju na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in noveli zakona o RTVS, v času zbiranja podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o omenjenem zakonu ne bodo udeležili, saj da ne želijo sodelovati pri zlorabi javnega servisa za (pred)referendumsko kampanjo.

Kot nujno so ob tem izpostavili, da novela zakona o RTVS čim prej zaživi. V vmesnem času so tehtali tudi idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS, a poudarjajo, da si takšne poteze ne morejo privoščiti, saj bi ravnali v nasprotju z zakonodajo. "Čeprav bi to ta trenutek mogoče izgledalo kot ena od možnih rešitev, bi bil to vprašljiv, neodgovoren tek na kratke proge," je ob tem izpostavil Sajovic.

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem še izrazili podporo zaposlenim na RTVS, ki so v ponedeljek stavkovne aktivnosti zaostrili s celodnevno stavko.

Shod v podporo javni RTV
Shod v podporo javni RTV FOTO: Bobo

"RTVS je kot mogočna slovenska lipa z izjemnimi koreninami naroda in s krošnjo, ki more zaščititi vse, ne pa tiste, ki so aktualno politično na oblasti," je ob tem ponazoril Sajovic. Opozoril je tudi, da nikakor ne držijo zavajanja, da novela zakona prinaša višanje RTV-prispevka. "Enostavno si želimo televizijo, na katero smo ponosni, ta pa da dela neodvisno, avtonomno, in nam je vsem skupaj v srcu, kot narodov simbol, naš ponos," je še dodal.

Prednik pa je poudaril, da je javna RTV eden izmed najpomembnejših medijev v državi, ki mora ostati neodvisna. Tudi zato je DZ julija sprejel novelo zakona o RTVS, ki pa jo, kot kaže, zdaj čaka referendumska presoja, je spomnil. "Na žalost lahko ugotovimo tudi to, da je pretekla vlada želela le razgradnjo javnega zdravstvenega in šolskega sistema, želi pa tudi razgradnjo javnega RTV servisa in tu bo koalicija naredila vse, da se to ne bo zgodilo," je napovedal.

V Levici so hkrati izrazili še ostro nasprotovanje "posegom v uredniško avtonomijo in zlorabi javnega servisa, ki bi moral služiti vsem nepristransko, trenutno pa je zelo jasno nakazano, da želi aktualno vodstvo televizije predvsem proizvajati eno vrsto resnice". Po besedah Vatovca je tudi jasno, komu ni v interesu, da novela zakona o RTVS, ki po prepričanju koalicije prinaša depolitizacijo javnega zavoda in bo vrnil glas predvsem zaposlenim, avtonomnim novinarjem, ne zaživi.

Koalicija sicer napoveduje, da se bo v referendumsko kampanjo o noveli zakona o RTVS, ko in če bo do nje prišlo, aktivno vključila.

Odzval se je tudi Grah Whatmough

Generalni direktor  Andrej Grah Whatmough je potrdil, da je delovni inšpektorat opravljal nadzor med 11. in 16. uro. "Potek postopka je bil do sedaj korekten. Kar poglobljeno smo se pogovarjali o poteku strokovnega dne, predvsem tudi o tem, kako smo zagotovili delovni proces, medtem ko je del zaposlenih stavkal, del pa ne," je dejal.

Grah Whatmough je prepričan, da Urbanija na dan stavke ni posegal v program, kar so mu očitali stavkajoči. "Je pa dejstvo, da je stavkovni dan malo poseben dan in kakor sem seznanjen, je odgovorna urednica prosila direktorja, da se pojavi v desku in da razloži, kako je z delovnim procesom v okoliščinah, ko del programa stavka, del sodelavcev pa želi delati in dela," je povedal. 

Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough FOTO: AP

Po njegovih besedah sta bili v desku Televizije Slovenija v ponedeljek prisotni tudi odvetnici, zastopnici stavkovnega odbora. "In je povsem normalno, da se takih sestankov udeleži tudi predstavnik vodstva RTVS," meni generalni direktor. Grah Whatmough zato ne razmišlja, da bi Urbanijo odstavil z mesta direktorja televizije. 

Drži pa, da je v. d. urednika uredništva za nove medije (MMC) Igor Pirkovič v ponedeljek s spletne strani MMC umikal novico o stavki. "Tukaj je prišlo do konflikta znotraj redakcije in kot hierarhično nadrejeni se je odločil, tudi kakor sem seznanjen po posvetu z odgovorno urednico, da poseže v portal in zagotovi, da je tisto, kar je bilo včeraj objavljeno na MMC, kolikor je mogoče v skladu s poklicnimi in novinarskimi standardi," je povedal.

Na očitke stavkajočih, da je vodstvo RTVS posegalo v stavko, Grah Whatmough odgovarja, da stavka ne pomeni, da se v tistem času suspendira vloga in odgovornost odgovornih urednikov in v tem času tudi stavkovni odbor ne prevzame vloge odgovornega urednika.

"Stavkovni odbor govori za stavkajoči del zaposlenih in ti so včeraj napovedali, da ne bodo delali, da bo v določenih oddajah tema. Vodstvo televizije pa je zagotovilo, da se je program relativno neokrnjeno izvedel z ljudmi, ki so delali, z zaposlenimi, ki niso stavkali," je dejal.

Nadaljevanje stavkovnih pogajanj po njegovih navedbah sledi naslednji petek. Ob tem pa obžaluje, da je stavkovni odbor zavrnil mediacijo. Sam se je iz pogajanj umaknil, ker je presodil, "da ne vodijo nikamor".

Novinarji na RTVS, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, so v ponedeljek izpeljali celodnevno opozorilno stavko, s čimer so opozorili na vse slabše razmere v javnem zavodu, šikaniranje zaposlenih ter grožnje z disciplinskimi postopki.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
27. 09. 2022 19.55
-1
RTV ima okrog 2500 zaposlenih, stavkalo pa jih je kakšnih 100. Vsem tem izročiti delavske knjižice in na zavod za zaposlovanje. Ali pa predčasne volitve in bodo vsi kandidirali na listah levih političnih strank.
ArkaMast
27. 09. 2022 19.43
+2
Pogrešam RTVSLO.
dober-man
27. 09. 2022 19.30
+2
saj se bomo kmalu resli jansistov, ki so tudi zagrizeni rusoljubci.
bovin
27. 09. 2022 18.23
-3
Kdaj bo referendum ,da se zapre to greznico rtv.
zibertmi
27. 09. 2022 18.46
+5
bo kak drug javni medij ? sam vprašal vsaka država ga ma in v vsaki državi ga plačujejo
ArkaMast
27. 09. 2022 19.44
+1
Janša je v cerkev vtaknil toliko denarja, da bi imeli vsi otroci in dijaki malice in kosila pa še kdo. Gre pa samo za desno politično trobilo, brez duhovne note.
Tami69
27. 09. 2022 20.00
-1
Tami69
27. 09. 2022 20.00
-1
zibertmi
27. 09. 2022 17.27
+6
v sds so precej prepričani,da bodo zbrali 40 000 glasov za vlogo referenduma.na plakatih ki iščejo pdpis pa si niso upali dodat svojega znaka.vedo da nimajo šans.za komurkoli stoji stranka sds je obsojen na izgubo
pekoči paradižnik
27. 09. 2022 17.01
+9
Vse procedure zavlačevanja janševcev, od referenduma in verjamem, da bodo po propadlem referendumu vložili tudi ustavno presojo, se bodo enkrat končale in takrat bo čas za deratizacijo javne TV.
Infiltrator
27. 09. 2022 16.56
-3
Naj se naredi referendum za ukinitev prisilnega plačevanja RTV ,ker nic od nic od programske vsebine...
zibertmi
27. 09. 2022 17.32
+6
javni medij je plačljiv po celem svetu ,ne samo pri nas.v italiji rai v avstriji orf itd
son?ek11
27. 09. 2022 16.56
+4
Prav , bomo pa pri drugih medijih komentirali tega vašega gospoda nedotakljivega
M teorija
27. 09. 2022 16.40
+3
RTV je treba dvignit. Za dvig kulture, katero so svečkarji načrtno spravili do podna!?
M teorija
27. 09. 2022 16.35
+2
RTV je medij katerega obveza je tudi krepiti in razvijati kulturo. Kdor je za ukinitev RTV prispevka je za ukinjanje kulture!?
spider2050
27. 09. 2022 16.23
+1
res se mi revčki na tv smilijo, ko že 2 leti lažejo in zganjajo umazano globalistično propagando. Vsi v rtv hiši bi morali za to kazensko odgovarjati. in če je pravica, bodo odgovarjali za vse svoje laži, krivi so za vse mrtve po cepljenju,ker so jim prali možgane 24 ur na dan. zdaj pa igrajo žrtve, čeprav vemo da so navadni lažnivci
pekoči paradižnik
27. 09. 2022 16.59
+5
Lažnivci na rtv so samo janševci,.... ostalim ni treba lagati, ker delajo profesionalno novinarstvo.
zibertmi
27. 09. 2022 16.16
+7
jenez se oklepa denarja,ki ga lahko dobi le s trosenjem laži o svojem prav na vseh področjih.njemu niso dovolj slovenjske institucije niti evropske ne
kekec9999
27. 09. 2022 16.15
-4
Rdeča utrdba se ruši, cegu po cegu. Res, da se ne more poruštit v nekaj letih, kar so utrjevali 3/4 stoletja, ampak važno, da se jim dogaja..... po 70 letih enoumja.
spider2050
27. 09. 2022 16.25
-4
dogajalo se jim bo, ko se narod zbudi ,oz. bežali bodo na vse strani.
kekec9999
27. 09. 2022 16.15
-1
Rdeča utrdba se ruši, cegu po cegu. Res, da se ne more poruštit v nekaj letih, kar so utrjevali 3/4 stoletja, ampak važno, da se jim dogaja..... po 70 letih enoumja.
bkaval
27. 09. 2022 15.59
+6
mafija in med sabo povezane druzine.
Juraj Brecelj
27. 09. 2022 15.50
+2
Vsi samo o pravicah.. Kaj pa dolžnosti do objektivnih novic in do poročanja brez pridevnikov?
zibertmi
27. 09. 2022 16.15
+3
kiropraktik
27. 09. 2022 15.48
-5
Kučan poslal svoje krdelo?
frenk707
27. 09. 2022 15.47
+3
Smrt janšizmu,... svoboda narodu in javni televiziji.
kekec9999
27. 09. 2022 16.18
-5
javna, televizija. Ja, zate je javnost samo po tvoje misleča polovica Slovencev?
pekoči paradižnik
27. 09. 2022 16.57
+5
kekec,... drugače mislečih od janševcev je 80%, zato si ne domišljajte, da ste polovica.
frenk707
27. 09. 2022 15.46
+3
Joj, joj janševci,..... spet širite janšistični nauk in učite krivo vero. Nesmiselno vam je razlagati in dokazovati čemu je namenjena javna televizija, ker tega ne razumete,... nočete razumeti in ne smete razumeti, ker ste daljinsko vodeni od pacienta.
User300173
27. 09. 2022 15.46
+4
Puklasti hoče medije, naj stane kar hoče. So v SDS začeli plačevati RTV prispevek? So Hojsu že blokirali TRR?