Slovenija

Koalicija popustila, Levica ne bo 'jeziček na tehtnici'

Ljubljana, 21. 08. 2018 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Laura Štraser/Danijela Levpušček
Komentarji
406

V poslanskih skupinah bodoče koalicije in stranke Levica so vendarle pristali, da bodo večino v komisijah za nadzor javnih financ ter obveščevalnih in varnostnih služb imele stranke SDS, NSi in SNS brez Levice. Medtem pa iz vrst slednje prihajajo očitki glede Toninovega predsedovanja DZ, v času katerega je skušal zvišati plače poslancem in nekaterim drugim uslužbencem, pri tem pa 'mislil samo na svoje privilegije'.

Na pobudo aktualnega predsednika državnega zbora Mateja Tonina so se opoldne na posvetu sestali vodje poslanskih skupin, da bi se dogovorili o sestavi delovnih teles, pri čemer pa brez zapletov ni šlo. Vnovič se je zataknilo pri vprašanju statusa Levice in velikosti delovnih teles DZ. 

Medtem ko so opozicijske NSi, SDS in SNS podprle Toninov predlog, da v odborih in komisijah ne bi bilo več kot 13 članov, pa pri koaliciji ta ideja ni požela vala odobravanja, zato odbori ostajajo v takšni sestavi, kot so bili v preteklem mandatu.

Koalicija popustila, večino bo imela opozicija brez Levice 

"Moj osnovni predlog je bil, da zmanjšamo številčnost odborov, zaradi tega, da je delo v parlamentu bolj operativno, hitrejše, da se ne podvajajo stvari, da na odborih ne poteka tako dolga razprava kot na plenarni seji," je po posvetu v izjavi novinarjem podrobneje pojasnil Tonin in dodal, da udeleženci posveta vnovič niso bili enotni, ko je beseda tekla o statusu Levice. Če so NSi, SDS in SNS zagovarjale stališče, da to ni politično, temveč pravno vprašanje, na podlagi katerega bi morala biti Levica obravnavana kot koalicijska in ne opozicijska stranka, v koaliciji in Levici tega niso želeli sprejeti. 

Matej Tonin je po besedah Tašner Vatovca v zadnjih dveh mesecih na čelu DZ pripravljal obsežno reformo poslanskih plač in drugih prejemkov.
Matej Tonin je po besedah Tašner Vatovca v zadnjih dveh mesecih na čelu DZ pripravljal obsežno reformo poslanskih plač in drugih prejemkov. FOTO: Damjan Žibert

"Sprva se je zapletlo, ker v koaliciji in Levici tega niso sprejeli in so želeli zlasti dve komisiji, to je komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb in komisijo za nadzor javnih financ velikost, sestaviti tako, da bi bila Levica jeziček na tehtnici," je poudaril Tonin in dodal, da so se temu predlogu uprli vodje poslanskih skupin NSi, SDS in SNS. V kolikor bi koalicija še naprej vztrajala pri  takšnem predlogu, so v omenjenih strankah napovedali, da sami v te nadzorne komisije ne bodo imenovali svojih članov. 

Sledila je prekinitev, kjer je "koalicija popustila in so se odločili, da bodo vendarle sprejeli tolmačenje zakonodajno-pravne službe in bo sestava obeh komisij takšna, da ima opozicija sama večino," je še dogajanje povzel Tonin.

Levica: Tonina zavaja ali pa ne razume stvari

Po besedah Tašner Vatovca Levica v tem mandatu ostaja opozicijska stranka, ki je očitno bolj konstruktivna kot druge.
Po besedah Tašner Vatovca Levica v tem mandatu ostaja opozicijska stranka, ki je očitno bolj konstruktivna kot druge. FOTO: Damjan Žibert

Z navedbami Tonina pa se ni strinjal vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. "Gospod Tonin ali zavaja ali pa ne razume stvari," je poudaril in dodal, da so v stranki na posvetu vztrajali pri tem, da so opozicijska stranka, čemur pritrjuje tudi bodoča koalicijska peterica. Razložil je, da je koalicija poskušala iti naproti opozicijskim strankam SDS, NSi in SNS v tem, da jim tudi brez Levice kot opozicijske stranke podeli večino v komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb ter v komisiji za nadzor javnih financ. Po njegovih besedah so se iz prve umaknili, da bo vsem vse skupaj lažje. "Na tak način bi morala biti desnica pomirjena, to pa še zdaleč ne pomeni, da je desnica edina opozicija," je bil jasen Tašner Vatovec. "Levica je tudi v tem mandatu opozicijska stranka, ampak očitno bolj konstruktivna kot druge," je še pojasnil in dodal, da je bilo eminentno vprašanje današnjega posveta že večkrat izpostavljen status Levice v parlamentu, za katerega upa, da so z njim dokončno zaključili. Na dnevnem redu pa je bilo tudi vprašanje velikosti delovnih teles. Kot je dejal Tašner Vatovec, se v Levici zavzemajo za ohranitev trenutne številčne zastopanosti članov, ki bo vsekakor bolje odražala razmerja moči med parlamentarnimi strankami kot pa zmanjšano število članov. 

Tudi na današnjem posvetu se je zapletalo glede tolmačenja statusa Levice v parlamentu.
Tudi na današnjem posvetu se je zapletalo glede tolmačenja statusa Levice v parlamentu. FOTO: Aljoša Kravanja

'Tonin misli samo na lastne privilegije'

Vodja poslancev Levice je napovedal tudi podporo Dejanu Židanu ob izvolitvi na funkcijo predsednika DZ in dodal, da je slednji po njihovem mnenju bistveno boljša izbira v primerjavi s Toninom. Pri tem je izpostavil, kar se po njegovem že dlje časa dogaja v zakulisju, a nihče o tem ne želi spregovoriti. "Tonin je poskušal zvišati plače poslancem kot tudi nekaterim uslužbencem v DZ, ob tem pa mirno pozablja na tiste, ki so najslabše plačani. Mislim, da je to tisto, s čimer se hvali v tem času, ampak ni povedal, zakaj," je izpostavil in dodal, da s tem Tonin dokazuje, da je del "establišmenta", ki misli samo na svoje privilegije. 

Dejan Židan bo v četrtek na mestu predsednika DZ nasledil Tonina.
Dejan Židan bo v četrtek na mestu predsednika DZ nasledil Tonina. FOTO: Damjan Žibert

Kakšna bo časovnica zamenjave Tonina na čelu DZ?

Peterica strank bodoče koalicije je med tem tudi uradno potrdila dogovorjen kadrovski razrez po posameznih ministrstvih.

Na današnjem srečanju pa so se vodje poslanskih skupin dogovorili tudi za časovnico Toninove zamenjave na čelu DZ. Jutri se bo v dopoldanskem času sestal kolegij predsednika DZ in sklical novo izredno sejo, ki bo sledila tisti, ki se je začela minuli teden in v okviru katere so poslanci in poslanke novega sklica izvolili Marjana Šarca za novega predsednika vlade. V četrtkovem nadaljevanju bodo obravnavali odlok, s katerim bi zvišali letošnje odhodke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov, temu pa bo sledila izvolitev dveh podpredsednikov parlamenta (iz vrst SMC in stranke DeSUS) in Toninov odstop. Kmalu zatem bodo predstavniki ljudstva ponovno sedli za mize in začeli z novo izredno sejo. Prva točka dnevnega reda slednje bo pisna seznanitev parlamenta s Toninovim odstopom, takoj zatem pa bi volili še podpredsednika iz vrst največje opozicijske stranke in takoj zatem novega predsednika državnega zbora. 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
22. 08. 2018 17.27
-3
Tonin je .... Druženje z orožarjem in plemenitim. Da bi bil krščanski demokrat ni mogoče. To kar počne je daleč od krščanskih vrednot. Na tak način se bo NSI sesula. Njeno vlogo bo prevzela krščanska LMŠ.
Uporabnik113089
21. 08. 2018 22.49
+1
Vsi naši politiki tako ta levi kot tudi ta desni jamrajo da je slovenski zdravstveni sistem že kar nekaj desetletij totalno v moškem spolovilu. Wunderkind Udbe Janez Zemljarič, ki že spoštljivih 60 let "pro bono" vodi to slovensko profitno organizacijo in je prav gotovo član SDS, pa je glih kar odprl nov račun pri Banque Alternative Suisse.....Butalci bodo še kar nekaj let deležni njegovega "alternativnega" zdravljenja zdravstvene blagajne za 25 milijončkov na leto....
patria
21. 08. 2018 22.20
-1
Ko bo tema prodaja nlb, izdatki za orozje, bosta Nsi in Sds takoj podprli koalicijo. tak, da je cisto vseeno kdo je v koaliciji, kdo v opoziciji.
helter skelter
21. 08. 2018 22.18
+8
Nikoli ne bom razumel; če ljudje, ki želijo živeti v kapitalizmu, tvegajo svoja življenja in že desetletja bežijo iz socialističnih držav v kapitalistične, zakaj ni tudi obratno, zakaj socialisti, brez kakršnega koli tveganja, ne bežijo iz kapitalizma v socialistične države .....
murate
21. 08. 2018 22.03
+2
teta VIOLETA,mubarek olsum bajram
mallonge
21. 08. 2018 22.22
+3
murate
21. 08. 2018 21.58
-5
Zopet jih je Janša nategnu-tokrat levico.Ni v vladi in ni v opoziciji.Ni ne ptič ne prašič,še plačam se odpovejo in so zmagal.Sedaj jih ne rabi nihče in lahko v miru čakajo na nove volitve in na glasove optimistov.46 glasov ima šarc brez levice ,ki jo je povabil na razgovore samo zato,da jo je izkoristil,ker ni verjev da ima 46 glasov...
kolbek460
21. 08. 2018 21.46
+3
Kaj ostaja od desničarjev če jim vzamemo iluzije ,,
mackintosh
21. 08. 2018 21.48
+0
mijavci
21. 08. 2018 21.23
+15
Končno se je pokazalo kar smo nekateri že prej vedeli, da je Šarec bav,bav, v sredini votel okoli ga pa nič ni.
NajboljsiBoguniverzuma
21. 08. 2018 21.28
+4
Ti o pismenosti?? Buahhaah, samo za info napise se koT in ne koD!!!
NajboljsiBoguniverzuma
21. 08. 2018 21.23
+16
Serpentinsek bo "vodil" vlado s samimi izkusenemi in pretkanimi ljudmi! Pa njega bo vsak, ki bo imel 5 minut casa napral kot mladega bikca! Joj, joj Sarcev Marijancek, zal ti bo, pozrli te bodo!! Raje bi ostal zupan Kamnika in kandidiral na lokalnih volitvah, bi verjetno dobil se en mandat, tole je zacetek tvojega politicnega pogreba!!
Uporabnik1385495
21. 08. 2018 21.21
+3
A zdaj se pa se sami med sabo ne morejo drzat dohovorjenega???
INAZ
21. 08. 2018 21.16
+11
Še levičarji ne podpirajo te vlade. Samo levaki, ki so prišli iz hoste, ha.ha.
Diškor
21. 08. 2018 21.19
+3
Imaš prav, mi pošteni levičarji je ne podpiramo
Diškor
21. 08. 2018 21.19
+5
Imaš prav, mi pošteni levičarji je ne podpiramo
NajboljsiBoguniverzuma
21. 08. 2018 21.16
+4
Jap, dragi moji nic dobrega se nam ne obeta!! Tale Serpentinsek nam bo v se vecjo sramoto kakor Pahor!! Samo je pa trmast na vsak nacin je zelel dobiti mandat in ga je tudi dobil. Ravno to ste ocitali JJ, pa se je umaknil in je ne boste verjeli, VAS clovek ti izvedel!!
Uporabnik113089
21. 08. 2018 21.14
+10
Lažgoška bitka se nadaljuje.....Trgovski pomočnik Matjaž Han je bil predviden za ministra za trgovino..... Dal si je že sešiti novo obleko, a Bog si ga vedi zakaj si je Serpentinšek premislil....
mackintosh
21. 08. 2018 21.49
-2
Diškor
21. 08. 2018 21.12
+0
Maček, spet - zbiraš
Uporabnik113089
21. 08. 2018 21.11
+10
Upam da Cerar in Gašperšič nista uničila tisto znano 2T Dragonja - maketo... Dvakrat plačevati 133.000 eur. za isto stvar je pa malce too much.... Leben ki še po osmih letih ni izvedel ali je opravil magisterij na garažni univerzi, pa kar minister za okolje in prostor..... Ma, sami novi obrazi kamniškega šaljivca...
ico92
21. 08. 2018 21.23
+2
Si zabit al se samo delaš? Kdaj smo plačali to maketo?
korintos23
21. 08. 2018 21.10
+0
Samo oni iz Nore gor, gremo spat tovariši, naj vsaj tu uživajo če že v vladi ne!" Šarec jim je šefa fajn "prasno"!
mackintosh
21. 08. 2018 21.49
+2
Belibog
21. 08. 2018 21.10
-6
L je tko, kot partizani, mal so glavo iz hoste pomolili, potem pa briši v hrib, pol so pa Dražgoše osvobodili, seveda, če bi se norca delal
Belibog
21. 08. 2018 21.22
-2
Lepo si se opisal, partizani so bili prvaki v bežanju
Bratomil
21. 08. 2018 21.22
+4
mackintosh
21. 08. 2018 21.51
+5
ne vem kdo je bezal . nejatere so celo angleži vrnili. naslednjic bo deratizacija izdajalcev bolj temeljita :)
BUONcaffee
21. 08. 2018 21.08
+1
Predčasne volitve pred vrati.
mackintosh
21. 08. 2018 21.51
+1
mackintosh
21. 08. 2018 21.51
+2
mackintosh
21. 08. 2018 22.01
+3
ampak SĐS ovce naj vam povem upanje umira zadnje ampak na koncu vseeno umre. ahahahahaha
igy02
21. 08. 2018 21.07
+8
A mesec ima samo eno srajco ali imajo na 24 eno samo njegovo sliko?
NajboljsiBoguniverzuma
21. 08. 2018 21.07
+12
Serpentinsku bo zelo zelo kmalu zal, da se je podal v to!! Tale njegova vlada, je hkrati tudi njegova politicna smrt!! Kot vsi dobro vemo v Murglah s silovito hitrostjo razvijajo nove in nove instant juhice!! Iz Serpentinska se bo norcevala kompletna njegova kvazi ekipa!! Pojma nima s kako pokvarjenimi, goljufivimi in podlimi ljudmi ima opravka!!