-2°C

Dogovor koalicije o energetskih vavčerjih, Vrtovec pripravlja zakonske rešitve

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
U.Z. / STA /
KOMENTARJI
385
Koalicija je na Brdu pri Kranju preverjala, kateri so tisti projekti, ki jih še lahko izpelje do konca mandata. Beseda je med drugim tekla o zakonu o dohodnini in energetskih bonih za blažitev pritiska zaradi dviga cen energije. Kot je povedal Tonin, infrastrukturni minister Vrtovec pripravlja zakonske rešitve, ki jih bo predstavil v prihodnjih dneh. Počivalšek ugotavlja, da smo gospodarski zmagovalci te krize. "Vsi, ki smo bili danes tukaj, smo izražali željo po sodelovanju tudi v prihodnje in k sodelovanju vabimo vse, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo Državnega zbora," pa je sporočil premier Janša.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:16

Iz 24UR: Katere projekte lahko Janša še izpelje?

01:57

Iz SVETA: 100 dni pred volitvami

Koalicija, nekateri ministri in predstavniki dela opozicije so se sestali na Brdu pri Kranju in pretresali možnosti uresničitve projektov, ki jih lahko v DZ speljejo do konca mandata. 

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da je bil sestanek produktiven in konstruktiven. Namenjen je bil trem temam, in sicer grobi oceni dosežkov o mandatu, ki se izteka, partnerji so se pogovarjali tudi o pristopu k reševanju nekaterih perečih odprtih vprašanj, se seznanili s situacijo glede razvoja epidemije in boja proti covidu-19 ter se dokončno dogovorili glede draginjskih dodatkov oz. energetskih vavčerjev za blažitev draginjskega pritiska zaradi podražitev zaradi dviga cen energije. 

Koalicijski partnerji so se dogovorili tudi glede nekaterih odprtih zadev, za katere je potrebno dokončati odločanje v DZ. "Eden od udeležencev današnjega sestanka je dejal, da je bilo vzdušje na tem sestanku izjemno optimistično in boljše kot na začetku mandata, kar je res, saj lahko koalicija skupaj s partnerji, ki so tako ali drugače podpirali razvojne projekte vlade, zelo veliko pokaže. Izražena je bila tudi skupna volja po sodelovanju v prihodnje," je poudaril Janša. 

Podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin je glede energetskih bonov dejal, da infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je pristojen za energijo, pripravlja zakonske rešitve, ki jih bo predstavil v prihodnjih dneh. Dodal je tudi, da je eden pomembnih projektov v DZ zakon o dohodnini, ki je po njegovi oceni ena ključnih tem v dneh do volitev. Ob tem je pripomnil, da ne razume, zakaj Levica nasprotuje temu, da bi imeli ljudje višje neto plače. "Mi bomo storili vse, da ta zakon ugleda luč sveta in da Slovenija krene v smeri držav, ki ljudem dajejo možnosti in priložnosti, da izkoristijo svoje talente," je dodal. Tudi on je menil, da je bil današnji vrh koalicije izjemno produktiven. 

Janša je v zvezi z zakonom o dohodnini dejal, da so bili na sestanku podani tudi predlogi v smeri, da koalicija sprejme izziv glede nekaterih zakonov, kjer so predlagani posvetovalni referendumi. Tak je tudi zakon o dohodnini, ki vsem dviga plače, da se končno Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače ali ne, je dejal Janša. Dodatno je pojasnil, da bodo pogledali, kakšne so terminske in proceduralne možnosti ter okviri, da bi bilo to odločanje skupaj z volitvami, da ne bodo nastali dodatni stroški in da ne bi ljudje dvakrat hodili v kratkem času na volišča. Večina ključnih zakonov je po njegovih besedah že šla skozi redno proceduro obravnave in čakajo končne odločitve. Vsi ti ključni zakoni, ki so tudi del koalicijske pogodbe, bodo na dnevnem redu preostalih rednih sej DZ. Če bo potrebna kakšna izredna seja, bo tudi sklicana, je dodal premier.

Glede veljavnosti karanten bo Ministrstvo za zdravje predlog pripravilo do nedelje oz. ponedeljka, takrat bo predvidoma tudi sprejet in bo uveljavljen sredi naslednjega tedna.

PREBERI ŠE
Vlada o skrajšanju karanten: predlog naj bi stopil v veljavo sredi naslednjega tedna

'Smo gospodarski zmagovalci te krize' 

Po besedah podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu: "V okviru tega, kar je predlagala stroka." Sicer pa ugotavlja, da smo gospodarski zmagovalci te krize in da so se na podlagi te odlične osnove dogovorili, kaj bodo naredili do konca mandata, saj imajo na razpolago veliko virov. "Zdaj, ko se v Evropi in svetu na novo mešajo karte, bomo naše gospodarstvo in podjetja naredili maksimalno konkurenčne za nove izzive," je obljubil.

Glede zakona o demografskem skladu je Počivalšek dejal, da je stranka, ki je bila zanj zadolžena oz. ji je bil demografski sklad najbolj v interesu, doživela težave. A Počivalšek verjame, da bo demografski sklad nujen predmet razprave bodoče vlade, katera koli že bo. Tonin pa je dejal, da bodo tudi o tej temi razmislili v prihodnjih dneh.

Glede morebitne prodaje Telekoma in Save Turizma pa je Počivalšek dejal, da je po njegovem mnenju iluzorno govoriti, da bi ju lahko prodali v tako kratkem času.

'Izražena je bila skupna volja za sodelovanje v prihodnje'

Premier se je strinjal, da je bilo vzdušje na srečanju izjemno optimistično in celo boljše kot na začetku mandata, saj lahko koalicija skupaj s partnerji, ki so sodelovali v okviru partnerstva za razvoj oziroma tako ali drugače podpirali razvojne projekte vlade, zelo veliko pokaže. Po njegovih besedah je bila izražena tudi skupna volja za sodelovanje v prihodnje. Na vprašanje o sodelovanju z morebitnim novim igralcem na političnem prizorišču Robertom Golobom pa je odgovoril, da k sodelovanju vabijo vse, ki bodo izvoljeni v prihodnjo sestavo DZ.

Na sestanek so bili sicer poleg predsednikov koalicijskih strank Mateja Tonina in Zdravka Počivalška vabljeni tudi minister za zdravje Janez Poklukar, za finance Andrej Šircelj, za izobraževanje Simona Kustec, za okolje Andrej Vizjak, za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo Janez Cigler Kralj in za kohezijo Zvone Černač.

Premierjevo vabilo so poleg koalicijskih poslancev dobili še tisti opozicijski poslanci, ki v parlamentu sicer večinoma podpirajo predloge koalicije, torej poslanske skupine DeSUS, SNS in predstavnika narodnih skupnosti, a sta se sestanka udeležila le predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.