Slovenija

Koalicija enotna, opozicija svari: To ne bo prineslo bolj dostopnega javnega zdravstva

Ljubljana, 12. 04. 2023 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
160

Novelo zakona, ki bo ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesla v obvezno, podpirajo vse tri koalicijske stranke. V SD pravijo, da je to "izjemno zavržno dejanje ene od zavarovalnic" terjalo odgovornost in dejanja, v Levici pa pozdravljajo, da so končno našli način, kako odpraviti "najbolj nepravičen davek v državi". V SDS medtem vladni koaliciji očitajo "zganjanje cenenega piarja" in "votlost" predlaganih ukrepov, v NSi pa menijo, da gre le za prelaganje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja "iz levega v desni žep".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opozicija: Gre za improviziranje
    02:59
    Iz 24UR: Opozicija: Gre za improviziranje
  • Luka Mesec: Najbolj nepravičen davek
    02:42
    Luka Mesec: Najbolj nepravičen davek
  • Golob: Preprečili bomo podražitve in kopičenje dobičkov
    00:50
    Golob: Preprečili bomo podražitve in kopičenje dobičkov
  • Izjava Meire Hot v imenu SD: Izjemno zavržno dejanje ene zavarovalnice
    01:27
    Izjava Meire Hot v imenu SD: Izjemno zavržno dejanje ene zavarovalnice

Potem ko je zavarovalnica Generali napovedala 30-odstotni dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so poslanci največje vladne stranke Gibanja Svoboda v parlamentarni postopek vložili novelo zakona, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno. Po njihovem predlogu bi bili zavezanci za plačilo tega prispevka vsi zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bi prispevek plačali z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov. Sredstev ne bi več prejemale tri zasebne zavarovalnice, ampak ZZZS. Višina obveznega prispevka bi bila enaka za vse in bi znašala 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno, pri čemer bi upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji. 

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil premier Robert Golob, je bil zakon sicer vložen kot poslanski, ampak "danes stojimo tukaj tako v imenu koalicije kot tudi v imenu vlade oz. ključnih ministrstev". Vsi so enotni, da je ta zakon korak v pravo smer, tako pri izpolnjevanju koalicijskih zavez kot tudi, kar zadeva krepitev javnega zdravstvenega sistema.

Poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic je dodal, da zakon v skladu s koalicijsko pogodbo vlagajo po rednem postopku, kar "omogoča izboljšave in nadgradnje". "Pacientu dajemo zdravilo direktno v žilo in ne zavarujemo rane z obližem," je orisal.

'Izjemno zavržno dejanje ene od zavarovalnic'

Tudi poslanka Socialnih demokratov Meira Hot je potrdila, da ima omenjeni zakon absolutno podporo koalicijskih partneric, saj gre za zavezo, ki izhaja iz koalicijske pogodbe. "Mislim, da smo bili v zadnjem mesecu priča izjemno zavržnemu dejanju ene zavarovalnice, ko je čez noč dvignila cene in na ta način ogrozila zdravstvene storitve za marsikoga. To je neposredno terjalo odgovornost in dejanja in mislim, da smo tukaj skupaj storili izjemno pomemben korak naprej k udejanjanju koalicijske zaveze, ki govori o dolgoročni ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja."

Po njenih besedah je to tudi priložnost, da se o navedenem izpelje razprava v DZ. "Gre za zakonski osnutek, o katerem je že tekla razprava in ki je tudi imel podporo koalicije iz leta 2018, in mislimo, da bo na ta način v Sloveniji dejansko zagotovljen nek pravičen zdravstveni sistem, ki bo zagotovil storitev za pacienta takoj takrat, ko je to potrebno," je še dodala. 

Meira Hot in Luka Mesec sta povedala, da v SD in Levici podpirajo novelo zakona, ki so jo v parlamentarni postopek vložili  poslanci Gibanja Svoboda.
Meira Hot in Luka Mesec sta povedala, da v SD in Levici podpirajo novelo zakona, ki so jo v parlamentarni postopek vložili poslanci Gibanja Svoboda. FOTO: POP TV

'Najbolj nepravičen davek v državi'

Koordinator Levice Luka Mesec pa je spomnil, da so v Levici na dopolnilno zavarovanje vedno gledali kot na najbolj nepravičen davek v državi. "Vse druge davke plačujemo v odstotkih oz. glede na višino svoje plače ali dohodkov, edino dopolnilno zavarovanje je davek čeprav ga plačujemo s položnico kjer je do zdaj 35 ali 37 evrov plačala tako snažilka kot predsednik uprave. Poleg tega je 50 milijonov evrov, ki smo jih vsi državljani in državljanke vplačevali za ta davek, ostalo v rokah privatnih zavarovalnic, namesto da bi šlo v javno zdravstveno blagajno ali v javno zdravstvo."

Zato v Levici pozdravljajo, da so končno našli način, kako to nepravičnost začenjajo odpravljati. "V Levici smo vse od začetka, torej od leta 2014, imeli to med programskimi prioritetami in v Šarčevi vladi bili zelo blizu tega, da to odpravimo. Ampak danes za razliko od takrat, ko nas je bilo pet plus en koalicijski partner ne sedimo okrog mize vsak s svojo pozicijo in na pol skregani, pač pa skupaj, kar pomeni, da tri koalicijske stranke in vsi koalicijski poslanci stojimo za tem, da bomo naredili prvi odločen korak k temu, da dopolnilno zavarovanje odpravimo."

S prvim korakom torej dopolnilno zavarovanje jemljejo iz rok privatnih zavarovalnic in ga predajajo v roke ZZZS. "Odpravljene bodo položnice, in kar je še pomembneje ljudem, ki bi po podražitvah prejšnji teden plačevali 120 evrov na leto več za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot so do zdaj, bo to prihranjeno. Teh podražitev ne bo." 

Tudi Mesec je opomnil, da je to le prvi korak in da se bodo do konca leta 2024 dogovorili o načinu, kako urediti socialno pravičnost tega prispevka oz. financiranja zdravstva nasploh.

Inštitut 8. marec:  Čeprav položnic ne bo več, temeljna nepravičnost še vedno ne bo ukinjena

Iz Inštituta 8. marec so po novinarski konferenci sporočili, da je korak koalicije smiseln, ker preprečuje dvig dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 30 odstotkov, in dober, ker odstrani 60 milijonov evrov kapitalskih interesov zavarovalnic. "Korak je logičen, ker ni nobenega razloga, da bi do leta 2025, kot je bilo to v načrtih koalicije do danes, komercialnim zavarovalnicam pustili, da dvigujejo cene, kujejo dobičke in zapravljajo milijone, zbrane z našimi položnicami, za lastne stroške."

Ne sme pa ostati zgolj pri tem prvem koraku, opozarjajo v inštitutu. "Politika nam že desetletja obljublja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na pravičen način. Tako ukinitev, po kateri ne bomo vsi - bogati, revni in tisti vmes - plačevali enakega zneska. Tega ta predlog ne dela. Položnice, ki so nam vsak mesec vsem enako zniževale razpoložljiv dohodek, bo nadomestilo 35 evrsko znižanje neto plač delavcev (predvidevamo, da bo izjema minimalna neto plača). Vsi samozaposleni pa bodo plačevali za 35 evrov višje prispevke. Čeprav položnic ne bo več, temeljna nepravičnost dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja še vedno ne bo ukinjena," so opozorili.

Oblast obljublja, da bo to storila do konca leta 2024. Če ne bo, smo na potezi mi - da zakon pripravimo in zanj zberemo podpise. Še prej pa bo tu zakonodajni postopek, kjer je priložnost, da se predlog izboljša in seveda čim prej sprejme, še pravijo v Inštitutu 8. marec. 

Opozicija opozarja, da ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prinesla bolj dostopnega javnega zdravstva.
Opozicija opozarja, da ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prinesla bolj dostopnega javnega zdravstva. FOTO: Shutterstock

Opozicija: To ne bo prineslo bolj dostopnega javnega zdravstva

V opoziciji medtem ocenjujejo, da predlog novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prinesel bolj dostopnega javnega zdravstva."Zmedeni ukrepi, nejasne prioritete, napoved številnih reform, nobena od teh pa ne gre v pravo smer," je predlog Svobode ocenil poslanec SDS Zvone Černač. Tudi ukrepi, ki jih je na področju zdravstva do sedaj predstavila vladna koalicija, so po njegovih besedah "votlo drevo".

Ob tem je spomnil na besede premierja Goloba, ki je po koalicijskem vrhu na temo zdravstva v začetku leta napovedal, da se bodo zdravstvene reforme lotili v središčni točki, pri ZZZS. "Do zdaj nismo videli še nobenega zakona, ki bi urejal preoblikovanje ZZZS, niti kakšnega drugega zakonskega predloga, ki bi ljudem olajšal dostop do zdravstvenih storitev, skrajšal čakalne vrste, preprečil kaos, ki nastaja pri izbiri osebnega zdravnika," je Černač očital vladajoči koaliciji.

Ministrstvo za zdravje je sicer nedavno v javno razpravo poslalo predloga zakonov o ZZZS in digitalizaciji v zdravstvu. A zaradi nobenega izmed omenjenih ukrepov se za ljudi ne bo izboljšala dostopnost do zdravstvenih storitev, prav tako tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo šla v to smer, je prepričan Černač.

V SDS tako menijo, da si vladajoči želijo s predlagano novelo kupiti mir, zakonski predlog pa da so vložili v DZ v luči napovedi Inštituta 1. oktober pod vodstvom Pavla Ruparja, sicer nekdanjega poslanca SDS, o vložitvi lastnega predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Gre za improvizacijo na improvizacijo," je dejal Černač. Kot je še dodal, pa se v SDS zavedajo, da je treba spremeniti sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V NSi pa ocenjujejo, da predlagane spremembe ne ukinjajo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak ga zgolj preoblikujejo. "Iz tega, da smo zdaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali po položnicah ali preko trajnika, ga bodo zdaj prenesli na to, da bo ta del avtomatsko odveden že od plače," je dejala poslanka NSi Iva Dimic.

V manjši opozicijski stranki tako tudi dvomijo, da bo takšna rešitev pripomogla k bolj dostopnemu javnemu zdravstvu, ki pa bi moral po njihovem prepričanju biti cilj posameznih korakov v zdravstveni reformi. Po besedah Dimičeve je bila sicer ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga koalicijski partnerji tudi zapisali v koalicijsko pogodbo, le vprašanje časa. So pa pričakovali, da bo vlada pripravila spremembe ZZZS, kot je tudi napovedovala.

Za korigiranje zdajšnjih cen zdravstvenega zavarovanja bi lahko namreč vlada po njeni oceni uporabila tudi druge vzvode. Ob tem je še opozorila, da vlada daje dodaten denar v roke ZZZS, ki ga je tudi sama že identificirala kot problem v slovenskem zdravstvu. "Že zdaj vemo, da je ZZZS praktično neučinkovit in enostavno moramo narediti korak naprej od planskega zdravstva za bolj dostopno zdravstvo."

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
13. 04. 2023 10.05
+3
Zavarovalnice nas državljane na vseh področjih kar močno lupijo in gulijo za denar in podražitve so pri njih običajne, saj jih nihče ne ovira. No, tokrat so naleteli na oviro, to je preprečitev podražitve, ne pa ukrep za bolj dostopno zdravstvo, kot natolcujejo v opoziciji !
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 21.37
+2
Bravo vlada,... zadetek v polno. Samo poglejte reakcije janševcev, krščanarjev, direktorja Vzajemne in Prve zavarovalnice,.... takoj vse jasno, poteza je zadetek v polno.
Mnogo
12. 04. 2023 19.17
-8
Vlada super ste, privarceval bom 420 evrov, super vlada, tako se dela v SVOBODI.
piu
12. 04. 2023 19.09
+2
Lewaci objavite koliko ljudi predvsem tujcev, ki nimajo pokritega zdravstvenega zavarovanja ali dodatnega zdravstvenega zavarovanja ni plačalo zdravstvenih uslug kljub temu da bi jih morali plačati iz lastnega žepa.........Tukaj kopni denar....
Pikapokapolonica
12. 04. 2023 19.08
-1
Ne razumem, kako bo to za upokojence. Zaposlenim bo plačal delodajalec, upokojencem pa bodo trgali od pokojnine ali kako?
Mirkovi?
12. 04. 2023 18.55
+3
LAŽ JE ŽIVLJENSKO DELO LEVIČARJEV...
JOCR1255
12. 04. 2023 21.15
+1
Ja mirkovi, zagotovo. Kri pujska na...., razni prti, pa ilovica... nune.... Ah mirkovi, mirkovi, mmmmm
JOCR1255
12. 04. 2023 18.17
-1
Opozicija svari... kaj ne bi. Da zgubijo kuro ki nese zlata jajca je pa ja vredno svarilo.
Jerry321
12. 04. 2023 17.52
-2
Javkanje desnuharjev sdsa in nsi je smešno 😄 predvsem je to ‘predstava‘ da jim volilci ne pobegnejo k svobodi 😄 nobena vlada se do danes se tega ni lotila in sedaj ko Golob končno nekaj premika se naenkrat vsi zavedajo da je nekaj treba spremenit 😄 Bravo Golob 👌
marker1
12. 04. 2023 18.12
+4
Golob je samo oznanil časovnico, kdaj približno bo to naredil. Kako in kdaj pa je še vse v oblakih. Bojim se, da tega denarja od dodatnega zavarovanja zdravstvo ne bo videlo.
snupie
12. 04. 2023 18.46
+5
Kr bodite veseli ampak pravijo kdor se zadnji smeje se najslajše! To ne bo prineslo nič dobrega na dolgi rok, se umirali bomo na ulicah ko si ne bomo mogli privoščiti zdravljenja!!
nelika123
12. 04. 2023 17.38
+5
Se pravi...ce prav razumem...zavarovani bodo vsi,placevali bodo pa le zaposleni?
snupie
12. 04. 2023 18.48
+3
Dobro ane, me pa zanima kako bodo to uredili pri delavcih migrantih ker potem ti nebojo mogli v slo k zdravniku
hsds
13. 04. 2023 08.48
Ja sej majo svojih doktorjev med seboj pa se bojo zdravili sami po naravni poti in naravni selekciji in se po hitrem postopku klimatizirali na naš način življenja
rogla
12. 04. 2023 17.36
-4
Opozicija zopet nagaja in zavaja!
Yoka Nono
12. 04. 2023 17.24
+3
Ivan že ve,kar poglejmo kako je on za časa svojega vladanja naredil zdravstvo dostopno ...aja,sploh nisi mogel do zdravnikov,ki so dobivali enormne dodatke..
INAZ
12. 04. 2023 17.17
+9
In prostovoljno bo postalo obvezno. Velika znanost.
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 17.14
-11
Golobovi se hitro učijo,.. so že prehiteli janševce z vlaganjem zakona. Vam povem, v naslednjem mandatu bodo ta pravi voditelji in bodo janšizem zradirali iz vplivnega sveta.
Matrax
12. 04. 2023 17.11
+3
Vsaj ena dobra stvar... Ki upam, da se bo uresničila. Sicer pa desni ravno ne razumejo, da je 26+45= 71€,medtem ko bi naj zdaj bilo 35€...1x manj jaz bi se strinjal tud z 50€,še vedno je manj kot 71€ poleg tega se izognem lopovskih zavarovalnic, ki itak samo obljubljajo in imaš zavarovano vse, ko do česa pride pa žal tega niste meli ali kakšna odbita franšiza itd. Prav jim je požeruhom zavarovalniškim.
Meane
12. 04. 2023 16.55
-2
Akcija-reakcija. Korak v pravo smer. Hvala in BRAVO
jank
12. 04. 2023 16.52
+0
Obsojeni kriminalec Rupar se je hvalil, da so napisali zakon o ukinitvi dodatnega zavarovanja. Na prošnjo ga pa ni hotel predati novinarjem. Torej, ga nima. Ne čudi, ker ta človek pooseblja laž tako kot SDS.
Prinašalec
12. 04. 2023 16.49
+6
Vesel sem ko vidim in slišim Lukeca🧑, on nam bo vse uresničil, živeli bomo kot v Švici. Pa naša Urša, Tanja, Alenka,.....lepo da jih imamo!!!!!!!!!!!!
Prinašalec
12. 04. 2023 16.52
+8
Edino škoda, da imamo čakalne vrste tudi po nekaj let, bodo že zrihtali na 1 mesec, samo komaj čez 10 let.
Švejk 123
12. 04. 2023 16.42
+8
Prispevek za dodatno zavarovanje je bil preje prostovoljne, srdaj bo pa obvezen, to je diktatura.
pekoči paradižnik
12. 04. 2023 18.07
-5
slovenc59
12. 04. 2023 16.35
+7
V tem trenutku je to pravilen ukrep ! Sedaj pa naprej ! Saj vidite da se da.....Sedaj pa lepo po vrsti odrezati privatne specialce od javnega denarja in boste videli, kako bodo v hipu prišli nazaj vsi , ki so sedaj odšli k privatnikom zaradi "boljših pšogojev", beri požrestnosti !!!! Ker pa to še ni dovolj, kot smo videli pri celjskih radiologih, vas gospodje čaka še veliko dela !! Saj zato pa ste tam, kjer ste , a ne ....
Zaphod
12. 04. 2023 16.32
+9
Že pred leti je Keber predlagal, da se naj poviša odstotek za zdravstveno zavarovanje in naj osnovno zavarovanje krije pač vse, kar je krilo dodatno. Tako bi tisti z nižjimi dohodki (pokojninami) plačevali manj kot do sedaj , tisti z visokimi pa več. Predvsem pa je zanimiv podatek, da so zavarovalnice iz dobička (zavarovalnice ničesar ne delajo iz altruizma, ampak za dobiček) hotele financirati zasebno kliniko ...