Slovenija

Koalicija Slovenija za odstop vlade

Ljubljana, 14. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V koaliciji Slovenija, ki jo sestavljata opozicijski stranki SDS in NSi, so zaradi vse večje javnofinančne krize pozvali vlado naj odstopi in tako omogoči predčasne parlamentarne volitve, ki bi potekale hkrati s predsedniškimi.

Za Slovenijo bi bilo najbolje, če bi bile jeseni hkrati s predsedniškimi in lokalnimi volitvami še volitve v državni zbor, s čimer bi prišlo do produktivne rešitve politične krize, menijo v koaliciji Slovenija.

Janez Janša ne pričakuje, da bo predlog naletel na navdušenje
Janez Janša ne pričakuje, da bo predlog naletel na navdušenje FOTO:

Javnofinančna kriza v Sloveniji namreč že prerašča tudi v politično, zaradi česar so poleg nujnih varčevalnih ukrepov in zmanjševanja stroškov funkcioniranja države potrebne tudi določene politične rešitve. Predlog je po sestanku vodstev SDS in NSi predstavil predsednik socialdemokratov Janez Janša. Slednji sicer ne pričakuje, da bo vlada njihov predlog pričakala s "himno in fanfarami".

Janša je prepričan, da bi sprejetje njihovega predloga pokazalo na veliko zrelost slovenske demokracije. Kot je pojasnil, je v skladu s slovensko ustavo postopek razpisa predčasnih volitev relativno zapleten. "Morali bi priti do tega, da se vlada v celoti zave situacije in pristane na takšno produktivno rešitev v korist države, odstopi in s tem omogoči razpis predčasnih volitev," je poudaril. S tem bi imeli volivci možnost ponovne presoje utemeljenosti takšnih in drugačnih ukrepov, na katere sedaj nimajo nobenega vpliva. Predsednik SDS je med drugim še zatrdil, da pri tem ne gre za predlog konstruktivne nezaupnice, s katero bi obstoječo vlado zamenjala neka nova v okviru obstoječega razmerja sil v parlamentu. Prav tako po Janševem prepričanju ne bi zadoščala le rekonstrukcija vlade.

Predsednik NSi Andrej Bajuk pa je poudaril, da odločenost koalicije Slovenija glede omenjenega sklepa sloni na prepričanju, da vlada resnično ni zmožna rešiti finančne krize na strokoven način. Ob tem je spomnil, da so v opozicijskih SDS in NSi že pri sprejemanju dvoletnega proračuna novembra lani opozarjali, da temelji na trhlih podlagah. Janša pa je kritično poudaril, da osnova za pripravo dvoletnega proračuna ni bila strokovna ocena, ampak politični apetiti, zapisani v koalicijski pogodbi. Izpostavil je še oceno koalicije Slovenija, da sta predlagani rebalans proračuna in hkratna zamrznitev vseh investicij iz proračuna priznanje s strani vlade, da država drsi v javnofinančno krizo. Bistvo rešitve iz nastale situacije je tudi v tem, da vlada naredi še drugi korak. Če je že priznala nastalo stanje, bi morala kot drugi korak pristati še na produktivno rešitev, je prepričan Janša.

Predsednik NSi Andrej Bajuk je dejal, da vlada ni zmožna rešiti finančne krize na strokoven način
Predsednik NSi Andrej Bajuk je dejal, da vlada ni zmožna rešiti finančne krize na strokoven način FOTO: Dare Čekeliš

Bajuk pa je med drugim še menil, da očitno prihajamo v obdobje, ko bodo morali državljani marsikaj žrtvovati, da bomo javne finance spravili na trdne noge. Po njegovem mnenju je težko pričakovati, da bodo pripravljeni na takšne žrtve, če je vlada nezmožna zagotoviti enakost vseh pred zakonom, predvsem pred davčnim zakonom. Poudaril je še, da se v zvezi s proračunom predvsem govori o dimenziji odhodkov, ne pa o dimenziji prihodkov.

Tako Janša kot Bajuk sta opozorila, da v primeru izvedbe parlamentarnih volitev v jeseni ne bi bilo bistvenih dodatnih stroškov.

Argumenti proti

Predsednik SLS Franc But je dejal, da država v tem trenutku ne potrebuje nestabilnosti in razpis predčasnih volitev v državi, zato je to predvsem neodgovorno početje in nekaj, kar zagotovo ni v korist državljanov.

Vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč pravi, da država ni v finančni, še manj pa politični krizi, zato pomeni predlog vladi, da odstopi, samo željo opozicije, da bi izkoristila možnost in prišla do predčasnih volitev.

Gregor Golobič, predsednik sveta LDS
Gregor Golobič, predsednik sveta LDS FOTO:

"Leta 2000 smo mi predlagali predčasne volitve, stran, ki danes to predlaga, je takrat to zavrnila, ker je bilo preveč sladko iti v neko polletno vladno avanturo. Če bo situacija res utemeljeno kritična in bo to način, kako priti iz krize, potem bo LDS stranka, ki bo dala ali sprejela tako pobudo brez kakršnihkoli zadržkov in ozkostrankarskih računic. Ta hip pa o tem ni mogoče govoriti," je dejal Gregor Golobič, predsednik sveta LDS.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni