Slovenija

Se je koalicija uskladila glede umika predloga o finaciranju NVO?

Ljubljana, 21. 12. 2020 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicija se naj bi uskladila o umiku spremembe financiranja sklada za razvoj NVO v predlogu sedmega protikoronskega zakona, po kateri se v sklad ne bi več stekal del dohodnine, o katerem lahko zavezanci odločajo sami. Premier Janez Janša je sicer ob ostrih odzivih NVO na predlog dejal, da bodo spoštovali odločitev DZ.

NSi in SMC sta za STA potrdila, da se je koalicija uskladila o umiku spremembe financiranja sklada za razvoj NVO v predlogu sedmega protikoronskega zakona. Predsednik NSi Matej Tonin je nato to zanikal in zapisal, da je Nova Slovenija naklonjena temu, da se ljudje samo odločijo, kam gre njihova dohodnina. Tudi zato so na vladi podprli to rešitev v PKP7, posledično pa poslanci NSi ne bodo podprli črtanja člena iz PKP7, je še dejal Tonin. 

Predlog sedmega protikoronskega zakona, ki ga je vlada potrdila v soboto, posega v vire financiranja proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij (NVO). Zakon o NVO, ki je leta 2018 določil ustanovitev sklada, namreč med viri financiranja določa sredstva dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili za financiranje splošnokoristnih namenov, za financiranje političnih strank ali reprezentativnih sindikatov, čeprav bi jih v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, lahko.

V besedilu sedmega protikoronskega zakona pa je predlagano, da se navedena določba spremeni tako, da so viri financiranja sklada za razvoj NVO sredstva, ki jih nevladnim organizacijam namenijo država v vsakoletnem proračunu ali donatorji. Po prepričanju direktorja Centra nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS) Gorana Forbicija bi takšna oblika financiranja pomenila, da ne gre več za proračunski sklad, ki neposredno dobiva namenska sredstva, in da so tako v predlog sedmega protikoronskega zakona "podtaknili ukinitev" sklada za razvoj NVO.

Obenem je sicer v zakonskem predlogu predviden dvig deleža dohodnine, ki ga lahko davčni zavezanci namenijo za splošnokoristne namene, politične stranke ali reprezentativne sindikate, in sicer z 0,5 na en odstotek.

Premier Janez Janša je v izjavi za medije ob srečanju štirih predsednikov poudaril, da sta novo ureditev predlagala svet za debirokratizacijo in olimpijski komite. "Zdi se nam pošteno, da ljudje sami odločijo, komu bodo dali en odstotek dohodnine – ali gasilcem, Karitas, Mirovnemu inštitutu ali komurkoli. S tem, ko smo sredstva podvojili in odločitev prepustili ljudem, smo se vrnili k izvornemu predlogu izpred nekaj let, ko je nastopila možnost, da lahko vsak del dohodnine nameni nekomu, za katerega misli, da dela v njegovem interesu," je povedal. Dodal je, da si vlada s tem jemlje "iz rok instrument, da sama odloča, komu bo dala denar".

Obenem pa je napovedal, da bodo spoštovali odločitev, ki jo bo sprejel DZ. "Če bo večini v državnem zboru bolj odgovarjalo, da administrativna komisija deli denar, ne pa ljudje, ki plačujejo dohodnino, bo vlada tak predlog spoštovala," je napovedal.

Kot smo poročali, je omenjene spremembe financiranja je sicer predlagala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, prav tako iz kvote SMC, kar pa so sicer na ministrstvu zanikali. Zatrdili pa so, da podpirajo dvig deleža sredstev za namenitev od dohodnine na en odstotek, "a le pod pogojem, da bo ta ukrep organizacijam z našega resorja več dal kot pa odvzel".

Premier Janez Janša je sicer ob ostrih odzivih NVO na predlog dejal, da bodo spoštovali odločitev DZ.
Premier Janez Janša je sicer ob ostrih odzivih NVO na predlog dejal, da bodo spoštovali odločitev DZ. FOTO: Miro Majcen

Z omenjenim skladom za razvoj NVO sicer upravlja ministrstvo za javno upravo, kjer so pojasnili, da je minister Boštjan Koritnik na sobotni seji vlade predlogu spremembe virov financiranja sklada nasprotoval. "Vsekakor je nenehno izziv, kako doreči in oblikovati vsebine za NVO, vključno s financiranjem prek razpisov, na način, ki ne naslavlja parcialnih problemov NVO in družbe, temveč jih rešuje sistemsko, na dolgi rok in trajnostno, ne glede na aktualno politiko. A sprememba virov financiranja tega sklada po mnenju ministra ni sistemska rešitev in tudi sicer ni prava rešitev," so pojasnili na ministrstvu.

Po njihovih navedbah je minister Koritnik želel, da se sklad, ki je bil ustanovljen v času ministra Borisa Koprivnikarja, prav tako iz vrst SMC, ohrani. Soočen s predlagano spremembo je Koritnik predlagal nekatere možne alternativne rešitve, denimo zagotovitev fiksne višine sredstev za ta sklad iz proračuna, da le ne bi prišlo do situacije, ko za sklad v proračunu ne bi bilo odobrenih ustreznih finančnih sredstev, so še dodali na ministrstvu.

Ob tem pa so podprli predlog, da se možni delež donacije dohodnine posameznega državljana upravičencem, med katerimi so tudi nevladne organizacije v javnem interesu, z 0,5 dvigne na en odstotek. "Nevladne organizacije so eden od stebrov civilne družbe, kar se kaže tako v vključevanju NVO v procese odločanja kot tudi v mrežo izvajalcev storitev, ki so v javnem interesu. Samo učinkovit, povezan in stabilen nevladni sektor lahko pripomore k hitrejšemu in enakomernejšemu razvoju vseh segmentov družbe," so ob tem poudarili na ministrstvu.

Tudi predsednik DZ Igor Zorčič je v izjavi za medije aktualno ureditev, ki je nastala v času njihovega ministra Koprivnikarja, ocenil kot dobro. Po njegovih navedbah za zdaj ni bilo ugotovitev, ki bi narekovale spremembo, zato poslanska skupina SMC ne bo spreminjala stališč, ki jih je zagovarjala pred dvema letoma.

Predsednik republike Borut Pahor pa je ob tem obstoj nevladnih organizacij izpostavil kot veliko prednost. Posebej je poudaril pomen in vlogo okoljskih nevladnih organizacij ter dodal, da je zaradi epidemije covida-19 vprašanje podnebnih sprememb na stranskem tiru. Glede vprašanj financiranja nevladnih organizacij pa je dodal, da je po njegovem mnenju prav, "da ima država neko odgovornost do tega, da nadzira primernost porabe sredstev, če so ta iz proračuna".

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
21. 12. 2020 21.40
+3
pa te je počivalšek
sinhron
22. 12. 2020 08.51
+1
Janše ni Počivalšek ampak Janša mora ustreči vsaki želji SMC , če želi obstati na vladi , sicer se lahko zgodi , da bodo SMC odšli v opozicijo in sledila bi nezaupnica vladi in njen padec ! Tako pa je SDS talec SMC !
sinhron
21. 12. 2020 20.48
+2
Cerkev je tudi nevladna organizacija in še po ustavi ločena od države , pa bodo vse verske skupine dobile 700 evrov in plačevali jim bomo100% krili socialne transferje , tako, da vlada krši ustavo in svoje predpise , ko dela izjeme v lastno korist , kajti cerkev lahko zahteva od vernikov darovanje glasu SDS ! Prav tako so nevladne organizacije RDEČI KRIŽ in Karitas , kista dobrodelni ustanovi , ki poleg še nekaterih za razliko od države skrbijo za najrevnejši sloj prebivalstva , da lahko preživijo in to sedaj jemlje država na pobudo Kustecove SMC , Štuheca in Lahovnika ! IN SEDAJ SE VLEČEJO NAZAJ !
zdrava.pamet
22. 12. 2020 09.24
-3
Če lahko zlatkoti dobijo 3000 evr na mesec in vse socialne transferje krite, lahko tudi duhovniki dobijo!
zibertmi
21. 12. 2020 20.17
+1
počivalšek je izbral karlovo taktiko.jajo je v kotu
Perrun
21. 12. 2020 19.53
+2
Ker manipulator je ta Janša. Nevreden imena politik. Samo hujskaštvo.
bojer
21. 12. 2020 19.49
+5
Nevladne organizacije do neke mere potrebujemo. Bi pa veljalo prevetriti kaj in kako z vsemi društvi.
big brother
21. 12. 2020 19.49
-2
Auslander
21. 12. 2020 19.48
+2
Američani pač niso pustil da se neha financirati njihove NVO-je. Zakaj bi američani pustili da se jim vzame vsa tako imenovana mehka moč. 90 % nvo obstaja samo da se širi ameriški vpliv na druge države. Suverene države nimajo NVO-jev (Iran, Kitajska, Rusija, Severna Koreja)
zdrava.pamet
22. 12. 2020 09.25
+0
suverene države haha iran, kitajska, rusija, severna koreja, hahaha
Sredina1
21. 12. 2020 19.48
+5
Tisti 1 odstotek, ki ste prebrali članek v celoti, boste vedeli, da piše v njem, da je premembo je predlagal svet za debirokratizacijo in olimpijski komite. Poleg tega je SMC precej prozoren včasih. Tako kot DeSUS prej. Sedijo na vladi in nič ne ukrenejo, ko gredo taki predlogi skozi. Potem je pa itak Janša kriv. Janša je itak kriv za vse. Še zato, ker ima Charlie Brown probleme z erekcijo 😂
ivan z Doba
21. 12. 2020 19.44
+1
Lepo smc stiska ivsnove cojones Odvisen je od izdajalca počivalška, ki se je enkrat ze prodal. Kdo pravi, da se ne bo ponovno? Sedaj bo ivan plesal po počivalškovo.😉
Blaz Aaron Godec
21. 12. 2020 19.39
-3
Smrt janšizmu
123soba
21. 12. 2020 19.35
+0
SMC, bolje da ne bi nikoli vstopili v politiko. Vaše škodno delovanje močno škoduje Sloveniji. Banda.
pticka1
21. 12. 2020 19.45
-1
Ti mal realno sliko dogajanja v slo poglej, ne sam na 24ur, pa pol o SMC govor
Capone42
21. 12. 2020 19.31
+0
Mislim, a je pri tej vladi sploh kaj, kar nebi bilo povsem skrajno ali pa nič? A je treba vedno z glavo skozi zid, da pamet ne dela več tako kot je treba? A si je tako težko vzeti čas in stvari malo pretehtati in dati skozi sito, da se vidi kaj je plevel in kaj ni? Tako hitijo le tisti, ki vedo da jim teče voda v grlo in kateri vedo, da je vsak dan lahko njihov zadnji..
Bavci11
21. 12. 2020 19.27
+9
Preverit vse te NVOje...tistim ki delajo skodo Sloveniji pobrat denar.
Misika1967
21. 12. 2020 19.27
+5
Kdo pa zupnike nadzira kam dajo nas denar vsr brez racuna in davka. Tam naj nehajo financirat in nas denar zapravljat. Zpm in rk pomagajo revezem ki jih je ustvarla vlada
Joakim
21. 12. 2020 19.27
+5
Pomoč bi že lahko bila, da odprejo trgovine z otroškimi oblačili in obutvijo. Danes lahko kupiš cement sredi zime, ne moreš pa čeveljčkov za otroka, ki jih za par mesecev preraste.
User1536496
21. 12. 2020 19.24
+6
Tako kot strateška državna podjetja, je treba določiti tudi strateške NVO, vendar največ 25.
Absolutist 1
21. 12. 2020 19.23
+10
Razen obstoječih nevladnih organizacij,ko jih je bilo cca 7000 pred uveljavitvijo so z odpiranjem od leta 2018 pod Cerarjevo in Šarčevo "vladavino"razbuhtelo in razmnožilo kot podgan v gnezdih cca 20.000 ter vsi obviseli na državnem proračunu oziroma obviseli pri svinjskem koritu .....od danes bo prazno !!
ivan z Doba
21. 12. 2020 19.39
-2
Ne nabijaj. Vse NVO, ki želijo dobiti sredstva morajo za njih kandidirati.
krmeki
21. 12. 2020 19.21
-4
SDS spet solira, poslanci SMC in NSi pa samo nemo opazujejo
Mister iks
21. 12. 2020 19.17
+9
Best vlada ever! 👍👍
Brakedirt
21. 12. 2020 19.19
-7
realnost10
21. 12. 2020 19.39
-1
dr.dare
21. 12. 2020 19.16
-4
hahaha je hotu jajo še smcju podpurit pa so ti na srečo le prebrali zakon