Slovenija

'Če je čas za napade na medije ter menjave na NPU in Fursu, je čas tudi za novo vlado'

Ljubljana, 08. 10. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Maja Kos
Komentarji
1327

Predsedniki opozicijskih strank so predstavili predlog oblikovanja alternativne vlade, ki bi jo kot tehnični mandatar vodil ekonomist Jože P. Damijan. Ob tem so pozvali DeSUS, SMC in tudi NSi, da "odstopijo z vlaka norosti", kot je dejala Alenka Bratušek. Damijan jih je prepričal z iniciativo za ustanovitev koalicije ustavnega loka, s katero bi, kot pravi, zaustavili razgradnjo države pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše.

Pod predlog so se poleg ekonomista Jožeta P. Damijana podpisali še levi akademiki, intelektualci in kulturniki – osnova pa je deset skupnih točk, ki naj bi bile predpostavka koalicijske pogodbe štirih opozicijskih strank: LMŠ, SD, Levica in SAB.

Kaj torej piše v dokumentu, ki je morebitni bodoči temelj nove koalicijske pogodbe? Med desetimi predlogi so nedotakljivost načela delitve oblasti, krepitev neodvisnosti ustanov, tudi javnih medijev in nevladnih organizacij, učinkovitejše spopadanje z novim koronavirusom, brezizjemnost vladavine prava ter neodvisnost sodstva, povrnitev veljave stroke, obračun s korupcijo, kakovostnejše javno zdravstvo, šolstvo in dolgotrajna oskrba, kompatibilnost z zelenim dogovorom EU ter na večjih razvojnih in infrastrukturnih projektih in povrnitev ugleda države. 

V oddaji 24UR ZVEČER so svoje načrte v razpravi podrobneje predstavili Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek, predsedniki štirih opozicijskih strank.

Marjan Šarec meni, da obstaja dobra alternativa aktualni vladi.
Marjan Šarec meni, da obstaja dobra alternativa aktualni vladi. FOTO: 24UR ZVEČER

Šarec je dejal, da mu je kot predsedniku največje opozicijske stranke v interesu, da vlada Janeza Janše pade. "Prav je, da se poenotimo in da pobudo Jožeta P. Damijana jemljemo resno. To je dober temelj za nadaljnje pogovore." Fajonova (SD) je ob tem dejala, da so se v opoziciji poenotili, saj želijo tej vladi nastaviti alternativo. "Sedaj imamo priložnost, da z ljudmi, ki so prepoznali škodljive poteze vlade, stvari spremenimo," je dejala uvodoma in izpostavila, da podpora aktualni vladi že nekaj tednov pada. 

Koordinator Levice Luka Mesec je tokratno pripravljenost na aktivno sodelovanje v vladi in prevzem političnih odgovornosti utemeljil s tem, da po volitvah leta 2018 Levica ni bila povabljena k oblikovanju koalicijskega sporazuma in programskih izhodišč vlade, tokrat pa je stvar drugačna. "V Levici imamo stališče, da je treba postaviti interes države pred strankarske interese. Zavzemamo se za vzpostavitev alternative, ki ni neki prazen antijanšizem ali pa poskus vračanja v neko staro normalnost. Ta alternativa bo morala odgovoriti na ključna vprašanja tega časa – od covid-19 do drugih vprašanj, ki nas čakajo v naslednjih letih. Dokument, ki ga je Jože P. Damijan s sopodpisniki predstavil, je zelo dobro izhodišče za to," meni Mesec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je dejala, da v osnovi med opozicijskimi strankami nikoli ni bilo velikih razlik ter da so se te zgolj ustvarjale skozi poročanje v medijih. "Prepričana sem, da so naše razlike za nami," je povedala in razkrila, da se v opoziciji že nekaj časa pogovarjajo o skupnem nastopu. 

Koaliciji ustavnega loka manjka sedem glasov

Po političnih pretresih v DeSUS in možni vrnitvi deklariranega nasprotnika Janševe vlade Karla Erjavca v koaliciji opozicijskih strank po tihem pričakujejo tudi podporo poslancev iz te stranke, kar pa ne bo dovolj za spremembo vlade. Zato je bistven tudi SMC, kjer pa predsednik Zdravko Počivalšek pravi, da resne alternative trenutni vladi ni, prav tako pa trenutno razmere zaradi širjenja virusa niso primerne za politične eksperimente. Šarec na to odgovarja, da alternativa vedno obstaja. "Alternativa vedno je, tudi za to vlado. Če ni čas za politične eksperimente, ni čas niti za predrugačenje družbe, za napade na medije, za menjave v vodstvih NPU, Fursa in drugod. Če je čas za vse to, je tudi čas za novo vlado."

Bratuškova je ob tem dodala, da trenutna vlada bistveno bolj eksperimentira kot opozicija s svojim predlogom. "Če ne bi toliko eksperimentirali, bi se bistveno bolje borili s covid krizo," je dejala.

Kaj pa Levica in njen odnos do SMC? Bi bila kljub aferi z maskami in zaščitno opremo pripravljena na sodelovanje s Počivalškovo stranko? "Ena od prioritet te vlade mora biti presekati s korupcijo, ki se je razpredla po državi pod vlado Janeza Janše," je dejal Mesec in povedal, da morajo partnerji naprej spisati alternativni program in šele nato odpreti pogovore s strankami in posamičnimi poslanci. "Bistveno je, da od danes ni vlade Janeza Janše na eni strani in razdrobljene opozicije na drugi."

Da bo vabilo za sodelovanje v drugem krogu pogovorov poleg SMC in DeSUS dobila tudi NSi, pa je potrdila Fajonova, ki  upa, da bodo koalicijski partnerji SDS "sami spoznali, kaj gre v tej državi narobe". Odzvala pa se je tudi na Janševe očitke, da gre pri Koaliciji ustavnega loka (KUL) za norčevanje iz slovenskega jezika in ustave, saj da za realizacijo definicije ustavnega loka opozicijske stranke potrebujejo dvotretjinsko večino v parlamentu. "To, da se norčujejo iz neke resne alternative, ki jo postavljamo, je dokaz taktike vladajoče stranke. Ves čas gre za neko žaljenje in nizkotnost ter nesodelovanje z opozicijo. To, kar se dogaja v tej državi, je resna nevarnost za prihodnost."

 

Tanja Fajon je dejala, da je vlada ukrepe v zadnjih tednih sprejemala "grobo" in "čez noč".
Tanja Fajon je dejala, da je vlada ukrepe v zadnjih tednih sprejemala "grobo" in "čez noč". FOTO: 24UR ZVEČER

Kako bi vladala nova koalicija in se spopadala s covid-19?

Koordinator Levice Luka Mesec je povedal, da sta pri drugačnem vodenju vlade bistveni predvsem dve stvari. Najprej to, da vlade ne bi vodil en posameznik, in drugo, da bi vlada, ki jo predlaga opozicija, razmišljala bolj dolgoročno. "Janez Janša je prepričan, da je najboljši strokovnjak za covid-19 v Sloveniji, da je najboljši strokovnjak za gospodarstvo in tudi pravosodje. To norost moramo prekiniti in vrniti odločanje v roke tistih, ki o stvareh nekaj vedo. Druga bistvena razlika pa je, da moramo pogledati tudi malo naprej. Letos je država porabila 4,2 milijarde evrov in v naslednjih dveh letih jih bo še dodatne štiri. Letos niso okrepili zdravstva, ki je trenutno na kolenih. Novo vlado potrebujemo tudi zato, da prioritete postavimo na pravo mesto," je poudaril.

Marjan Šarec pa je na drugi strani v povezavi z bojem proti novemu koronavirusu napovedal odstavitev vladnega govorca Jelka Kacina, direktorja NIJZ Milana Kreka "in še koga". "Zadeve  je treba poenotiti ter postaviti za govorca predstavnika stroke. Nekako tako kot smo imeli v naši vladi, ko je to funkcijo opravljala Nina Pirnat, ki je po človeško znala razložiti razmere in pojasniti ukrepe."

Bratuškova je prav tako poudarila pomen dobrega komuniciranja z javnostjo in stroko. "Recept je preprost. Poslušati stroko in na podlagi tega sprejemati odločitve in jih nato ne spreminjati iz dneva v dan. Ljudem je treba dati zaupanje v delo države." 

Fajonova je ob tem opozorila, da se je v zadnjih tednih izrazito dogajalo, da je "vlada grobo čez noč sprejemala ukrepe". Po njenem mnenju je to dokaz, da je šlo za politične odločitve, zaradi česar se med ljudmi pojavlja vse večje nezaupanje in narašča strah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
21. 11. 2020 20.20
Serpentinšek, pa saj si bil premier. In bi bil rad še enkrat ??? In to z Mescem ???
mačo123
29. 10. 2020 15.36
+2
Raje naj se zamislijo kaj počenjajo migrantje v Franciji.To bo kmalu tudi pri nas,saj Fajon export&import dela s polno paro.V Ljubljani ,Velenju in Kranju že skoraj rabiš prevajalca iz Albanščine v naš jezik.Joj kaj so te barabe napravile iz Slovenije.Izgleda da bo to našo ljubo državo treba ponovno osvobodit.
razbijalec
25. 10. 2020 20.56
-1
Sedaj je čas da se dvaoblastnika in njihova čreda podrepnikov makne. Morda bomo pa enkrat le dobili vlado ki bo po volji Slovencev. Ali pa še naprej velja da smo za hlapce rojeni in za hlapce vzgojeni! I. Cankar.
stokviz
12. 10. 2020 20.42
+2
Ne ga srat, Serpentinšek!!! Martinovo se pribljižuje, zatorej naštudirat program, da se bo raja smejala !!!
brabusednet
12. 10. 2020 12.22
+0
Če pa ti luzerji nam spet vladajo bo večja katastrofa,kot virus kovid in vse kuge sveta.Že 25 let so imeli priložnost in državo osiromašili z izjemami svojih priviligrancev.Te še sodtstvo ne obsodi,kot v normalni demokravijo.Jankoviča spolnega izsiljevalca branijo na vse načine.Ostale pa za ušivih 400 evrov mediji in politika na križ pribija.A to je levičarska enakopravnost pred zakonom.Pa dajte se spucat iz politike nesposobneži lopovski zaščitniki.
lusma00
13. 10. 2020 09.09
+0
Brabus najvecja katastrofa ki se je zgodila v zgodovini slovenije je JANEZ JANSA
bmwgs
12. 10. 2020 11.28
-1
Ne vem zakaj se ta klovn sploh oglaša ,saj je on zakuhal vse to , vladal bi če je sposoben , sedaj pa z istimi strankami ruši vlado ,ko pa prej v v vladi ni mogel z njimi več delat. Ne vem mene bi bilo sram , ta se pa prikazuje , da je najbolši.
cakra
12. 10. 2020 10.13
-1
Šarec je za časa ko je bil P.V. napadal novo 24.
brabusednet
12. 10. 2020 10.08
+0
No POP tv favoriziranje politikov ob svoji obletnici ni glih primerno.Teh obupanih odpadnikov smo se dovolj nagledali in občutili njihovo nesposobnost kar so pustili za sabo v 25 letih vladanja.Sedaj pa tu pred javnostjo pametujejo in vi to kažete.
Darja64
09. 10. 2020 12.25
+2
Srčno upam, da bo Šarec prebral komentarje in se globoko zamislil nad njimi. Ker mislim, da povedo vse in ne zgolj njemu. V politiki mu ni para po komedijanstvu. V svojem poklicu pa ima sedaj možnost, da izpopolni svojo vlogo in imitira samega sebe. Morda se bomo bolj smejali!
Jože12
08. 10. 2020 20.09
+5
Kaj je tale fajonka brez službe, da kar neprej afne gunca in blebeta naokoli? A ne bi morala bit v Bruslju in delat, za kar je preplačana?
mak0521
08. 10. 2020 19.54
+4
Bil je predsednik vlade še marca. In potem obupal. Zdaj pa je njegov edini cilj zrušiti tiste, ki so si upali??? Serpetinšek pač
RdecaZvezda
08. 10. 2020 18.02
+2
Pa kaj ta naklada,saj je bil.
Perivnik
08. 10. 2020 17.56
+4
Ja, g. Šarec, ga. Fajon vi niste "napadali" medijev, ker so bili vsi vaši, ker so vas vprašali, kaj naj objavijo. Sedaj pa vaši mediji blatijo to vlado in se logično brani, pa vi temu rečete, da vlada napade medije. A res mislite, da smo državljani tako neumni, da tega ne dojamemo.
ds-65
08. 10. 2020 17.25
+7
Sramota za POP TV da je tako nizko padla, da vabi falirane politike v oddajo? Katastrofa
Iztok Draksler
11. 10. 2020 11.58
-2
se del njih.....so lmš tv..saj ves..Jovova
Zevs
08. 10. 2020 17.25
+6
Pa pustite dvornemu norcu da zganja cirkus,saj je rojen cirkusant.
ROMELS
08. 10. 2020 16.50
+2
Jaz ne razumem, zakaj se ta komedijant še kar naprej štuli. Sam je priznal, pred slovenskim narodom, da ni sposoben za politika, predvsem pa za šefa vlade, s tem ko je vrgel puško v koruzo in namignil, da je ne bo šel več iskati.
RdecaZvezda
08. 10. 2020 18.03
+2
jazzintea
08. 10. 2020 15.02
+11
Oprostite, ali niste imeli možnosti? Kaj zdaj "kikirikate", ko bi bilo treba vladati, pa v jok in na drevo - odstopili ste, zdaj pa nehajte metati polen pod noge. In, tudi Janša me ne zanima. Niti malo! Vsi ste isti: beli, rdeči in mavrični; levi, desni in tisti vmes. Vsak skrbi le za svojo rit, ampak za vsako rit raste palica.
Perivnik
08. 10. 2020 14.35
+7
Kakšna alternativa neki. Ne more biti alternativa vladi nekdo, ki se v politiki valja že leta in leta, pa še ni nič dobrega naredil za Slovenijo. Pa Šarec dej pojdi v amatersko gledališče, pa da vidimo koliko vstopnic bo prodanih. Na radiu GAGA smo te že zakonsko dolžni plačevati. Enako velja za ostale tri figure. Tanja v Bruselj, če ji bodo še plačo dajali, Alenka naj šiva, če ji gre to dobro, politika ji ne gre, Lukec naj se pa loti kaj konkretnega, da bo sploh lahko spoznal kje je dober.
ActiveR
08. 10. 2020 14.23
+5
Takole bi Šarec s svojo pritlehno klientelo rad vladal: DAMIJAN GROZIL DIREKTORJU UNICREDITA, DA BO OBRAČUNAL Z NJIM, ČE MU NE KONVERTIRA KREDITA IZ ŠVICARSKIH FRANKOV V EVRE?!
Perivnik
08. 10. 2020 14.21
+5
Glede na naraščanje števila okužb bi bilo za Fajonovo in njen imunski sistem bolje, da se umakne v samoizolacijo.
Ana Sols
08. 10. 2020 17.00
+1
Kaj pa za tvoj? Ne vem kaj se toliko vtikate v Fajonovo.