Slovenija

Sporni členi: umaknili tudi policijsko sledenje gibanja ljudi in vstop v tuje stanovanje

Ljubljana, 01. 04. 2020 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.V. / V.Š. / STA
Komentarji
426

Dolga obravnava protikoronskega paketa se DZ nadaljuje. Koalicija naj bi vložila le 22 od napovedanih 100 amandmajev. Potem ko se je 104. člen znova znašel v predlogu zakona, so koalicijski partnerji vendarle dosegli dogovor o njegovem črtanju. Prav tako umikajo določila o policijskem sledenju gibanja ljudi, iz 103. člena pa bi črtali pooblastila za izdelavo fotorobota in vstop v tuje stanovanje. Medtem so razočarnje nad dopolnili 'megazakona' izrazili nekateri sindikati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Črtala sporni člen?
    02:07
    Iz 24UR: Črtala sporni člen?
  • Iz 24UR: Vloženih 22 amandmajev
    02:20
    Iz 24UR: Vloženih 22 amandmajev

Za spremembo v 103. členu zakona so se v koaliciji po premisleku odločili, ker je del strokovne in laične javnosti izrazil nekatere pomisleke nad predlogom nekaterih pooblastil.

Zdravstvena inšpekcija bo bolj obremenjena

Kot so poslanci koalicije navedli v obrazložitvi dopolnila, vsled umika omenjenih dveh pooblastil ocenjujejo, da bo zdravstvena inšpekcija bolj obremenjena, policija pa bo v okviru svojih pravic in dolžnosti le sodelovala pri izvajanju ukrepov, ki so določeni v 37., 39., 47. in 48. členu zakona o nalezljivih boleznih. "Prav tako ostaja možnost policijske asistence po 12. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije in uporabe pooblastil v povezavi s preiskovanjem kaznivih dejanj, povezanih s širjenjem nalezljivih bolezni," so dodali.

Razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo je DZ začel v torek, vendar je ni uspel dokončati, saj vsa napovedana dopolnila še niso bila pripravljena.
Razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo je DZ začel v torek, vendar je ni uspel dokončati, saj vsa napovedana dopolnila še niso bila pripravljena. FOTO: Bobo

V zakonu bi tako ostale določbe, po katerih smejo policisti za namen zajezitve in obvladovanja epidemije ter za zagotovitev spoštovanja posebnih ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, uporabiti tudi nekatera pooblastila, kot so iskanje oseb, izvajanje prepoznave oseb po fotografijah, postavljanje cestne zapore z blokadnimi točkami, začasno omejevanje gibanja oseb, privedbo in zbiranje in obdelovanje podatkov.

Umaknili tudi 104. člen

Že predtem je koalicija brisala sporni 104. člen, ki omogoča sledenje državljanom v karanteni preko lokacij mobilnih naprav brez odredbe sodišč. V obrazložitvi koalicijskega amandmaja, ki so ga podpisale SDS, NSi, DeSUS in SMC člen črtajo na podlagi mnenja informacijske pooblaščenke, varuha človekovih pravic in ZPS.  Ta člen bi policistom dajal pooblastilo za sledenje gibanja posameznikom brez odredbe sodišča.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za ponedeljkove Odmeve sicer pojasnil, da 104. člen zakona govori izključno o tem, da dopuščajo tistim, ki bi bili napoteni v karanteno, da slednjo preživijo v domačem okolju. In to pod pogojem, da so pripravljeni podpisati oz. sodelovati v tej smeri, da dovoljujejo nadzor njihovega gibanja. Opozoril je, da "umik tega člena pomeni, da bodo morali tisti, ki so sicer pripravljeni karanteno odsedeti doma in podati soglasje, da nadzorujemo, kje se gibljejo, izolacijo preživeti v skupnih karantenah, kjer ne bodo imeli takega udobja kot doma," je pojasnil.

Večkrat je tudi zagotovil, da si policija ne želi dodatnih pooblastil, pristojnosti, da bi komur koli omejevala gibanje, svoboščine ali da bi kakor koli posegala v človekove pravice. Pač pa želijo dati policiji pooblastila z namenom preprečevanja in zajezitve epidemije.

Odbor za finance odločil, da bodo ukrepi veljali že od razglasitve epidemije

Parlamentarni odbor za finance že drugi dan razpravlja o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki predvideva za tri milijarde evrov pomoči državljanom in gospodarstvu, vloženih je veliko dopolnil. Sicer je koalicija od napovedanih 100 amandmajev vložila le 22.

Odbor je denimo odločil, da bodo ukrepi za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa veljali že od 13. marca, ko je bila epidemija razglašena. Dopolnili s takšnim besedilom so vložili poslanci tako opozicije kot koalicije in odbor ju je skoraj soglasno podprl. Dokončna odločitev bo padla na četrtkovi seji.

'Megazakon' na odboru DZ za finance, nato bo pripravljen za potrditev

Odbor za finance je sicer razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki predvideva za tri milijarde evrov pomoči državljanom in gospodarstvu, začel v torek in jo danes končal, nato pa se lotil še glasovanja o velikem številu vloženih dopolnil.

Po predlogu vlade naj bi se zakon uporabljal od 1. aprila do 31. maja, z možnostjo podaljšanja do konca junija. Vendar je Matjaž Han (SD) že v torek dejal, da bi se morali vsi členi zakona uporabljati že od razglasitve epidemije, to je od 13. marca, ko so se morale v skladu z vladnim odlokom zapreti nekatere gospodarske dejavnosti. "To je zelo pomembno in s tem bomo pomirili ogromno ljudi," je dejal.

Dopolnilo z enakim besedilom je danes vložila tudi koalicija. Kot so ob tem zapisali v SDS, SMC, NSi in DeSUS, je namen ukrepov iz predloga zakona omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo, ki je bila razglašena 13. marca.

Opozicija ni uspela pri posojilih

Opoziciji pa ni uspelo z zahtevo, da se v času mirovanja odplačevanja posojil, kar je tako fizičnim kot pravnim osebam in tudi drugim subjektom omogočil v nedeljo uveljavljeni zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, na odloženi del glavnice ne bi smele obračunavati obresti.

Finančni minister Andrej Šircelj je pojasnil, da bodo banke obresti morale obračunavati, v nasprotnem primeru bi ta posojila dobila status slabih posojil, to pa bi vplivalo na kapitalsko ustreznost bank in njihov likvidnostni položaj.

Opozicijskih poslancev s tem ni prepričal. Han je odvrnil, da "v tej zgodbi katastrofe ni več nobenih pravil, ni fiskalnega pravila, nič ni ...". Robert Pavšič (LMŠ) je spomnil na sanacijo bank v času finančne krize in menil, da je zdaj čas, da vrnejo nekaj tistega, s čimer smo jih rešili. "To ni pravično. Če so krediti zamrznjeni, morajo biti zamrznjeni," pa je opomnil Luka Mesec (Levica).

Možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni imajo v skladu z zakonom o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije. Vlogo bodo morali na svojo banko nasloviti sami.

'Če bomo hitro sprejemali zakon, bomo naredili en kup napak'

Odbor je že pred dopolnitvami obravnaval tudi sam 'megazakon'. Da pomoč države prizadetim zaradi epidemije podpirajo, so že v torek povedali predstavniki vseh poslanskih skupin. A medtem ko so v koaliciji pozivali k pospešitvi postopka sprejemanja zakona, pa so v opoziciji svarili pred hitenjem. "Če bomo hitro sprejemali zakon, bomo naredili en kup napak, tega pa si nihče ne želi," je tudi danes opozoril Jani Prednik (SD).

Prvi del predlaganih ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi. Po predlogu bo država izplačala poseben solidarnostni dodatek širokemu naboru upravičencev - od delavcev in upokojencev do samozaposlenih, študentov, družin in prejemnikov denarne socialne pomoči.

'Z zakonom ni mogoče zaobjeti prav vseh'

Številni bi krog upravičencev še razširili. "Izredni študenti solidarnostnega dodatka ne bodo prejeli," je opozorila Mateja Udovč (SMC). V SD predlagajo izplačilo pomoči med drugim tudi tujim delavcem in prejemnikom otroškega dodatka, Dušan Šiško (SNS) pa je vprašal, ali je vlada pomislila na Slovence v zamejstvu in tujini.

Pavšič (LMŠ) je spomnil, da je vladi pri pisanju zakona pomagala skupina samih uglednih strokovnjakov, pa so vseeno izpadli izredni študenti, prekarni delavci, ljudske univerze ... "To je površnost," je bil kritičen.

Finančni minister Šircelj je zagotovil, da bodo vsi, ki v danes obravnavanem zakonu niso omenjeni, vključeni v naslednjega, ki ga je mogoče pričakovati v 14 dneh. "Ne morem reči, da celotna populacija," je dodal.

Tudi Monika Gregorčič (SMC) je menila, da z zakonom ni mogoče zaobjeti prav vseh. "Ali si res želimo, da bi v te vrste državno pomoč zajeli tudi kategorije, za katere je poskrbljeno v okviru drugih ukrepov," je vprašala. Kot primer je omenila izredne študente, ki so lahko tudi zaposleni in bodo do pomoči po tem zakonu upravičeni iz tega naslova.

Kordiš: Zakon varuje predvsem dobičke kapitala

V Levici se bojijo, da bo ta zakon koristil predvsem kapitalu in ne državljanom. "Varuje dobičke kapitala," je Miha Kordiš spomnil na določbe zakona, ki z namenom ohranjanja delovnih mest namenjajo pomoč delodajalcem. Po drugi strani se mu zdi, da se številnim odmerja preskromno pomoč, omenil je samozaposlene, študente delavce, revne upokojence in najemnike.

Matjaža Hana (SD) je zmotilo, da ob obravnavi predloga zakona, katerega poglavitni namen je reševanje gospodarstva, ni navzoč minister za gospodarstvo. "Imamo le finančnega ministra, ki se bo moral ukvarjati s financami, ker bo denarja vedno premalo," je dejal. Ključno pa se mu zdi, da bo zakon veljal od razglasitve epidemije v Sloveniji 13. marca, ne pa šele od 1. aprila, kot predlaga vlada.

Šircelj je tako kot že v torek zagotovil, da so sredstva za poplačilo vseh predvidenih ukrepov zagotovljena, finančni sistem v Sloveniji pa da je stabilen. "Stabilen bo ostal tudi takrat, ko boste ta zakon potrdili," je dejal.

Ob tem je Andrej Rajh (SAB) podvomil, da bo pomoč pravočasno prišla do upravičencev. "Ali bodo ti ljudje in podjetja pravočasno dobili denar? To me resnično skrbi," je dejal. Podjetja, za katera že več kot dva tedna veljajo omejitve poslovanja, bodo namreč morala sredi aprila izplačati plače in naenkrat bo treba rešiti ogromno število vlog.

Sindikati razočarani nad dopolnili

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam je razočarana, da koalicija pri dopolnilih večine predlogov sindikatov ni upoštevala. V današnjem odprtem pismu poslanskim skupinam, ministroma za delo in za javno upravo ter kabinetu predsednika vlade je izrazil zaskrbljenost, da koalicija večine predlogov sindikatov ni upoštevala.

"Zaradi zmede, ki vlada v DZ v zvezi z vlaganjem amandmajev k zakonskemu besedilu (zaradi česar je postopek vsaj z vidika javnosti popolnoma netransparenten), pa ocenjujemo kot zelo verjetno, da kljub velikim finančnim posledicam predlaganih ukrepov omenjeni cilji ne bodo doseženi, vsaj ne v želenem obsegu," so zapisali.

V Pergamu so poslance pozvali, naj pred odločanjem o zakonu še enkrat proučijo pripombe in predloge sindikatov.
V Pergamu so poslance pozvali, naj pred odločanjem o zakonu še enkrat proučijo pripombe in predloge sindikatov. FOTO: Aljoša Kravanja

Reprezentativni sindikati so dan po potrditvi predloga zakona na vladi poslali vrsto pripomb in predlogov, ki se med drugim nanašajo na položaj delavcev, mladih, upokojencev, brezposelnih in drugih ranljivih skupin.

"Ne le da niso bili upoštevani nekateri predlogi, ki bi imeli dodane finančne posledice, upoštevani niso bili niti nekateri predlogi, ki nimajo finančnih posledic, temveč nasprotno, ščitijo javne finance pred zlorabami," pravijo v Pergamu.

'Upoštevali niso niti pripombe zakonodajno-pravne službe DZ'

Tako pogrešajo varovalko, da delodajalci, ki bi prejeli 100-odstotno povračilo nadomestila plače delavcev na čakanju, v določenem obdobju ne bi smeli odpuščati. Preseneča jih odsotnost določil, po katerih bi bilo za delavce, ki so v času epidemije izgubili delo, v vsakem primeru zagotovljeno nadomestilo za brezposelnost.

Prav tako koalicija ni sprejela predloga za višji dodatek za delavce v zasebnem sektorju, ki kljub epidemiji nadaljujejo z delom, in možnosti, da bi se bilo za višji dodatek mogoče dogovoriti s kolektivno pogodbo.

Po njihovih navedbah ni bila upoštevana niti pripomba, ki jo je podala tudi zakonodajno-pravna služba DZ, da bo glede na predlog lahko najnižje nadomestilo plače za čas čakanja na delo v javnem sektorju nižje od minimalne plače. Enako velja za očitek predlogu, ki daje vladi "praktično popolna pooblastila" za urejanje enostranskega prerazporejanja javnih uslužbencev na druga delovna mesta in k drugim delodajalcem v času epidemije. V sindikatu opozarjajo tudi, da ni jasno, ali bodo pogoji, pod katerimi bodo pomoč lahko uveljavljali tudi samozaposleni, le-tem tudi dejansko omogočali pomoč.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prim20
23. 04. 2020 18.13
+1
A je kdoki zna spisat peticijo o nezaupnici vladi? Mu plačam jaz.
demonis
02. 04. 2020 08.10
+2
Država je talec 5.kolone, ki je v medije in javni sektor inštalirala desetine tisoče svojih volilvcev za davkoplačevalski denar.
perko36
02. 04. 2020 08.09
+6
Hehe JJ ni ti ratalo veš mi vseeno nismo orbamova madžarska ne pozabi tega če hočeš vladat
Benzzz
01. 04. 2020 21.56
+8
Imajo oni koga kontrolirati še preveč. Nato naj uspostavijo samokontrolo, šele nato naj običajnim državljanom vstopajo in strašijo še to malo zasebnosti kar nam je ostalo. NE SE DATI LJUDJE. *BOLJE JE ŽIVETI 1DAN KOT KRALJ, KAKOR 100 KOT OVCA* srečno Slovenija STAY POZITIV!!!
demonis
02. 04. 2020 08.11
-2
Luther
02. 04. 2020 08.13
+2
Sicer je Mussolini rekel. ''Bolje živeti 1 dan kot lev, kakor 100 dni kot ovca.'' in samo tokrat je imel prav.
Zentrum
01. 04. 2020 21.55
+4
Dejansko nekateri tam še premorejo nekaj pameti. Pohvalno.
FAUSTOS1
01. 04. 2020 21.54
+0
Kacin plačani govorec sds z madžarskim denarjem pač govori kar mu napiše orban saj tisti ki te plača tudi piše govore,žalostno kako se nekateri prodajajo,kacin pravi da je vojska v kanadi na meji a vojska ni na meji -švedska,danska,norveška,belgija,nizozemska itd torej države z veliko stopnjo demokracije.
andrejbrezovica
01. 04. 2020 21.49
+8
Vedno znova me preseneca kako malo ljudje vedo, oziroma se delajo da vedo o bankah. Tudi nekateri poslanci. Pri tem prednjaci predvsem levica, cepravbi naj menda slo za izobrazence. Nekateri so preseneceni, ker bodo v casu moratorija tekle obresti. Mene pa bi presenetilo, ce ne bi tekle. Kot varcevalcu mi bo banka obracunavala obresti. Morala mi jih bo obracunati tudi za cas izrednih razmer. Ker je bancni posel zbiranje in plasiranje denarja je vzdrzen le, ce se obresti placujejo na obeh straneh. Tako pasivi kot aktivi. Saj drugace ne more biti, ker bi se podrl sistem. Druga cvetka pa je tisto nesrecno resevanje nekaterih drzavnih bank. Takoj je treba povedati, da je drzava resevaka le redke, najvecje. Vecina bank pa od drzave ni dobila nic. Razen slabe publicitete in hudega nadzora. Kaj pa predstavlja izguba banke? To so slabi krediti, ki jih niso vracala nekatera, predvsem domaca podjetja. Banke so za izgubo krive le posredno. Vecinoma pa gre za slabe ali spekulativne kredite, dane pogosto tudi kaksnim zupanom in drugim "spostovanim" osebam. In ko se tako vehementno trdi, da je drzava resevaka banke, vi bilo veliko blizje resnici, da he resevala gospodarstvo in drzavljane. Propad velike sistemske banke bi namrec pomenil bistveno visjo ceno, kakor je bil znesek, ki ga je drzava vlozila, da je resevala dolgove vseh podjetij, katerih zaposleni mi bodo sedaj delili minuse. Da pa bo drzava sedaj pomagala raznim spekulantom, tudi tistim, katerih s.p.-ji ze daljse obdobje ne delajo prometa (pardon, ne prikazujejo ga), izrecno in zavestno pa je pri pomoci izkljucila zavarovalnice in banke, pa ne komentira nihce. Tudi nihce be komentira, da tako kot postarji, crpalkarji in trgovci, tudi bancniki delajo ze ves cas. Njih se vedno izkljuci iz vseh omemb. Pa vsi pluvalci, ki boste sedaj odgovarjali, naj cam pomagam. Nisem bancnik. Sem pa oce bancnika, ki ves cas in brez prestanka dela na bancnem okencu.
icekpicek
02. 04. 2020 08.03
-9
Luther
02. 04. 2020 08.20
+3
In kaj ste povedali, kar že ne vemo? Nič. Pozabili ste napisati, da smo banke reševali takrat, ko ni bilo nobenega izrednega stanja, kot je danes. In bančno luknjo so ustvarili bankirji sami,. Kljub vsem nadzorom so odobravali kredite kar tako počez. Banka ne živi od obresti. Živi od zaračunavanja svojih (dragih) uslug.
poookie
02. 04. 2020 08.39
Bravo, končno nekdo s pametjo in pohvale, da ste si upali povedati resnico.
poookie
02. 04. 2020 08.42
Ni se reševalo vseh bank in niso vse banke ustvarile bančne luknje. Meče se pa vse banke (tiste, ki jih je dokapitalizirala država, in tiste ki jim država ni dala nič) jih pa v isti koš, kar ni prav.
iga_biba
01. 04. 2020 21.41
-3
Koalicija naj bi vložila le 22 od napovedanih 100 amandmajev. Se niso prej dogovorili, potem pa jim je prepovedal vlagati amandmaje.
Škrinca
01. 04. 2020 21.38
+9
jih je kar milina gledati v parlamentu z nagobčniki kako cel dan lajajo v prazno......
Benzzz
01. 04. 2020 21.28
+9
NUJNO dati.dober dodatek predvsem v zdravstvu nato ljudem ki vseeno delajo v industrijah so v stikih z ljudmi brez zaščite prepušeni sreči da se ne okužijo da ne nosijo tega v svoje domove. Bog nam pomagaj da se izmažemo iz te teorije zarote. Z dodatke bi se pa lahko poskrbelo in čim več prišpafalo za pomoč gospodarstvu ko se ta korona konča,če se.sploh bo kdaj. Ali bo samo novo ime dobila ... SREČNO DOBRI LJUDJE!!!
vertex
01. 04. 2020 21.23
-17
Sds ovci načrtno nočejo varovati meje...so plačanci soroša in globoke drzave
frnandl
02. 04. 2020 08.12
+1
vertex a ti veš,kaj komentiraš ali si na substancah?
Škrat na kvadrat
01. 04. 2020 21.23
-1
Če primerjam sp v Sloveniji in Nemčiji, so zelo bistvene razlike, čeprav je sistem podoben. V Nemčiji se šteje sp, tudi lastnik doo, kot samostojna. Plačata davek na dobiček in je to to. Za pokojnino, zdravstveno zavarovanje morajo poskrbeti zase. Od mojega šefa plača, čeprav ima 20 zaposlenih...je dobiček. Nima mesečnih socialnih prispevkov kot mi zaposleni. In verjemite, zna delati z denarjem, ker bi bil drugače ob pokojnino.
Škrat na kvadrat
01. 04. 2020 21.26
-4
In ja, v Slo morajo plačevati socialne prispevke za plačo + % od dobička.
kolbek460
01. 04. 2020 21.15
+12
Glejte v življenju je tako ,,a zdravje in denar se čuva takrat ko ga imaš ,,V juliju bomo ugotovili da smo trajno izgubili 25000 delovnih mest , v dveh mesecih v lufz spustili tri milijarde v septembru ne bo za pokojnine v oktobru novi val korone ,,Pa kdo s tu zaj,= bava ,igra ,,a ste ponoreli se vam je korona naselil v možgane ,,?
Ni corone
01. 04. 2020 21.14
+0
madonca
01. 04. 2020 21.08
+14
Zakaj ne bi enkrat JU, tista na čakanju šla na minimalca? Da ne bo kdo na čakanju dobival 1.500 plače.... Ali pa da je nadomestilo za varstvo otrok enako za vse... In ne za ene 300, za druge pa 1000€?
Uporabnik1727405
01. 04. 2020 20.51
+14
Če počakate z odločitvijo še 10 dni,zakon bo brezpredmeten,ker se bo stanje okužbe ljudi bistveno izboljšalo.Lastnik kapitala (gospodarska družba,oz. samostojni podjetnik),ki nima niti sredstev za premostitev krize ,ki bo trajala največ dva meseca,naj takoj trajno zapre podjetje(obrt),ker ni vreden sistema v katerem posluje...
white29
01. 04. 2020 20.58
+9
Jaz se s tem ravno ne strinjam... Pa ne v smislu preživeti krizo, temveč zakaj dajati svoj kapital in zalagati državo, ki jo vodi kradljivski kartel. Torej, dajmo stisniti zobe in nastavit glavo, izgubiti nekaj tisoč evrov in še potem iti dalje kot da ni nič bilo? V redu. Zakaj potem tega ne stori država, če je tako enostavno?
inside1
01. 04. 2020 20.48
+7
to je k....vse skupaj. pisano za nekatere, da bodo potegnili. pravila, pa taka, da tisti , ki bi res rabil ne bo dobil. strankam zvesti bodo lepo potegnili brez problemov, za ostalo bo pa problem.
white29
01. 04. 2020 20.38
+23
Kaj pa najemnine? Se kdo sprašuje o tem? Kako bo samostojni podjetnik, navaden ali popoldanski, ki mu je odvzeta pravica do obratovanja, plačal najemnine? Kaj menite?
white29
01. 04. 2020 20.40
+12
Verjetno nas je ogromno, ki dejansko ne vemo kje dobiti ta denar, ki dejansko pomeni nadaljnji obstoj oz. konkretno težavo.
inside1
01. 04. 2020 20.51
+4
upravne enote delajo samo nujne stvari menda. vsi doma na čakanju, ne delajo nič, pa bodo 80posto potegnili za nič dela. vsi postopki pa stojijo do 2.6. za javno upravno ni problem, lako čejo oni, za njih denarja dost.
GospodT
01. 04. 2020 20.38
+18
Kakšna beda od države. Kaj ti bo zamik plačevanja kredita, če moraš itak plačat obresti?!
rekapaka
01. 04. 2020 20.34
+9
Zadnji za nocoj. Če moje roke tvoj vrat božajo, moje ustnice tvojo odprtino ližejo, od poželenja me razganja, takoj te moram imeti saj pripadaš samo meni,. najdražja moja flaša Laško