Slovenija

Koalicija Za otroke gre vložila ustavno pritožbo na prepoved razpisa referenduma

Ljubljana, 11. 11. 2022 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje bi partnerji v teh zvezah med drugim postali izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, ter tudi na drugih pravnih področjih. Sovoditelja Koalicije Za otroke gre Aleš Primc in Metka Zevnik pa sta na ustavno sodišče vložila pritožbo na odločitev DZ glede nedopustnosti razpisa referenduma o družinskem zakoniku. V ustavni pritožbi koalicija navaja tudi argumente za izločitev treh ustavnih sodnikov, in sicer Katje Šugman Stubbs, Roka Čeferina in Neže Kogovšek Šalomon.

DZ je oktobra izglasoval sklep, da je razpis zakonodajnega referenduma o spremembah družinskega zakonika, po katerih je istospolnim partnerjem omogočena posvojitev otrok, nedopusten. Za sklep je glasovalo 45 poslancev, proti pa 27.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac je ob obravnavi predlaganega sklepa napovedal, da se tako končuje saga o spremembah družinskega zakonika, po katerih je zakonska zveza skupnost dveh oseb, istospolnim partnerjem pa se omogoča posvojitev otroka. Po njegovih besedah spremembe z enostavno formulacijo odpravljajo stanje, ki ga je ustavno sodišče v dveh odločbah spoznalo kot neustavno.

"Dozdajšnja zakonodaja je bila zastavljena nepravično, saj je prebivalke in prebivalce obravnavala različno na podlagi spolne usmerjenosti kot osebne okoliščine," je poudaril. Kot je dodal, spremembe po dolgoletnih prizadevanjih za enakopravnost istospolnih parov končno širijo pravice, ki so jih do zdaj imeli le raznospolni pari.

Spremembe družinskega zakonika je DZ sicer po odložilnem vetu DS sprejel v oktobru, pri čemer je sledil odločitvi ustavnega sodišča, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in jim dalo možnost, da bodo centri za socialno delo pri posvojitvah otrok primernost istospolnega para pretresali po enakih merilih, kot to počnejo pri raznospolnih parih. S spremenjeno definicijo zakonske zveze ter ureditvijo zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje bi partnerji v teh zvezah postali izenačeni tudi v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik, ter tudi na drugih pravnih področjih.

LGBTQIA+ zastava
LGBTQIA+ zastava FOTO: Shutterstock

V pritožbi po besedah Aleša Primca predlagajo izločitev sodnic, ker sta sodelovali v prejšnjih referendumskih kampanjah glede družinskega zakonika, Čeferinu pa očitajo, da je v njih sodeloval njegov brat Aleksander Čeferin. Zakon o spremembi družinskega zakonika ne uzakonja odločb ustavnega sodišča, ampak jih v mnogem presega, trdi Primc, ki je sicer znan po svojih konservativnih načelih. Ustavno sodišče namreč nikjer ni reklo, da je treba uvesti posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja in nikjer ni reklo, da mora zakon tej skupini omogočiti svobodno odločanje o rojstvu otrok, usposabljanje za partnerstva in spolno vzgojo LGBTQIA+, meni Primc.

Zevnikova je povedala, da je zakon pripravila stranka Levica, izkušnje iz tujine, kjer so vpeljali podobno zakonodajo, pa po njenem mnenju kažejo na veliko oškodovanje otrok in družin, zakonik pa naj bi bil neustaven tudi zaradi odpravljanja ustavne pravice do ugovora vesti vzgojiteljic, učiteljic, matičarjev in uslužbencev socialnih služb. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafael Kramar
12. 11. 2022 11.24
-2
Nekega dne vam bo tudi na levi zasvetila luč in takrat se bo videla vsa škoda, ki jo počnete družbi s svojim "samo, da je kontra Janši" pohodom.
Dilajla
12. 11. 2022 09.43
-2
V čem je poanta, da v zadnjem času toliko promovirate to LGBT... agendo? Kdo pa kaj hoče mavričnim? Bolj bodo tečnarili, bolj bodo presedali ljudem in bolj jih bodo ljudje dejansko zasovražili. Pa gre tista naša norica iz pravosodnega ministrstva, namesto Slovenske zastave, na obisku v tujini, izobesit mavrično?? Drugič bo pa nekdo med uradnim obiskom mahal s skavtsko zastavo? Pa da dol padeš.
Na pol ovca
11. 11. 2022 20.59
+2
Ta ekipa me ne zanima, VENDAR so neka dejstva, ki jih ni mogoče spregledati torej istospolna usmerjenost pride od kod ? Je prirojena ? Ali privzgojena ? Če je privzgojena pomeni, da se lahko pozdravi, če je prirojena pač je in to moramo VSI SPREJETI nič narobe s tem, ljudje se rodijo s kaj vem barvno slepi eni pač istospolni in to je to !!! Vendar, če se poglobimo v tovrstno prirojeno genetsko napako, ja napako, je prav neverjetno, da se nekdo ki se je rodil z napako nezmožnosti nadaljevanja vrste, privlači ga namreč isti spol, ŽELI na vsak način imeti otroke ? To je isto kot bi kaj vem oseba, ki se rodi brez posluha ZAHTEVALA da ji TV/Radio omogoči petje na TV/Radiju kajti ona se čuti diskriminirana, ker ne more javno nastopati.
Darko32
11. 11. 2022 20.22
+6
Tukaj moramo biti pošteni in realni. NAmreč neka politična opcija NIMA PRAVICE OMEJEVATI REFERENDUMOV IN PROMOVIRATI NEKE IZPRIJENCE. Žal pa vse to lahko prišišemo NSI, katera je zamočila na tej črti v celoti, saj je ta oislarija zrasla na njihovem zelniku. Zato podpiram to, da se takšne omejitve enostavno odpravi in dovoli, da narod odloči sam in ne neka mala skupina o neki pomembni zadevi.
User300173
11. 11. 2022 20.03
+2
Primorci kot naravno nadarjeni za posluh kmečke logike in z prirojenimi genom za revolt in.revolucijo bi rada sporočili, da smo pred zakonom vsi enaki, no...eni bolj kot drugi, ampak moja pravica sega do tam, kjer se prične tvoja. " E viva la revilucion"...No paseran.
User300173
11. 11. 2022 19.57
+4
Stvar je zelo preprosta. Zakon določa, da so pred zakonom vsi enaki in se jih tudi tako obravnava. Bolj preprosto res ne gre. Bo do posvojitve prišlo, to urejajo organi države za to pristojni. Torej, uporabijo zakon enakih možnosti in enake obravnave. Primc in sotekmovalci, v kolikor bi US ugodilo vaši zahtevi, bi takoj naslednji sklep US bil o samorazpustitvi.
anatomija
11. 11. 2022 18.37
+5
malo sem zadržan da so ti verodostojni . Vsi vemo , da je cerkev najbolj proti zlorabam otrokov in homoseksualnosti . Pa vsi vemo kaj delajo duhovniki . Pa tisti Madžarski plezalec po žlebu , ki je bil soavtor proti homoseksualnega zakona na Madžarskem . Ali Primc za tem skriva svoje nagnjenje
Zvoneka
11. 11. 2022 19.38
+5
ROMELS
11. 11. 2022 18.00
-4
Ko bodo pozdravili ta mavrične, potem ne bo treba takih referendumov.
Binč
11. 11. 2022 17.46
-3
Mavrica na hitro izgine.
Rafael Kramar
12. 11. 2022 11.25
+1
Binč
11. 11. 2022 17.43
-3
Mavričnih pa Balkancev nimam najrajši.
jodr
11. 11. 2022 17.36
-2
Darko32
11. 11. 2022 17.32
-3
Tukaj moramo biti pošteni in realni. NAmreč neka politična opcija NIMA PRAVICE OMEJEVATI REFERENDUMOV IN PROMOVIRATI NEKE IZPRIJENCE. Žal pa vse to lahko prišišemo NSI, katera je zamočila na tej črti v celoti, saj je ta oislarija zrasla na njihovem zelniku. Zato podpiram to, da se takšne omejitve enostavno odpravi in dovoli, da narod odloči sam in ne neka mala skupina o neki pomembni zadevi.
ivan z Doba
11. 11. 2022 17.53
+8
Temu, kar ti ponujaš se reče nasilje večine nad manjšino. Podobno je bilo z zakonom o in vitro zanositvi. Desnuharji ste res zaplankani.
Darko32
11. 11. 2022 18.38
-2
ivan z Doba Ne mešati tega nasilja. Nedopustno je, da manjšina poskuša preslepiti večino naroda z raznimi izprijenimi idejami. Poglej takšno politiko je potrebno ensotavno prepovedati. NArod ima pravico odločanja o vsem. Nima pa pravica raznih mavričnih posiljevati večine. Potem pas ečudimo, če dobimo nasilje.
ipissimus
11. 11. 2022 18.52
+3
Kaj manjšina ? hahaha ta je huda prijatelj ali ti sploh veš koliko je biseksualcev v državi in po svetu ki imajo družine že od nekdaj.Ja prav si slišal ali si siguren da recimo vse ki poznaš z družinami so hetero ?
ipissimus
11. 11. 2022 18.58
+3
Pa še nekaj če se kdo že ves čas znaša in izvaja nasilje nad nasprotnousmerjenimi so to ravno hetero predvsem homofobi in ne obratno.
Darko32
11. 11. 2022 20.21
+1
ipissimus Prijatu ta pa je prehuda. da se izsiljuje druge, če so spolno usmerjeni tako kot večina. Na tej točki je prehuda, da se ljudi in celo otroke v šolah posiljuje z drugače spolno usmerjenostjo. Lej če sem jaz recimo PE**R je nemoralno, da jaz sedaj večino posiljujem z svojo spolno usmerjenostjo. Pa da nebo napačno razumljeno nisem PE**R. ITD. To, kar se dogaja sedaj je prešlo vse mere zravega razuma in morale. Izprijeno vse do amena. Zato tega ne odobram, da se na ta račun izsiljuje narod. Zato na tej točki jaz osebno ne podpiram tega, da takšne osebe posvojijo otroke. Poskusiva se psotaviti v kožo otroka in narediva simulacije kako ta otrok živi in kako trpi ta otrok. Ta je vsepovsod obravnavan ponižujoče in tudi sam se čuti ponižanega in manjvrednega. Poglej malo članke, katere pripravljajo novinarji te medijske hiše v zvezi ločitve in kakšnimi problemi se srečujejo otroci. Poglejva malo recimo zadnji prier v Kmetiji, kjer tekmovalec pove z čim se je srečeval. Če pa greva na to, da sta dva moška skrbnika pa je takšna usoda takšnega otroka zapečatena in propad takšnega otroka. Zato jaz se nebi igral z čustvi otrok in zlorabami, da naj bi splolni izprijenci skrbeli za otroke. Če že sedaj nimajo pošlihtanega podstrešja.
Na pol ovca
11. 11. 2022 17.28
-7
Ta ekipa me ne zanima ker so opran, VENDAR so zukaj neka dejstva, ki jih ni mogoče spregledati torej istospolna usmerjenost pride od kod ? Je prirojena ? Ali privzgojena ? Če je privzgojena pomeni, da se lahko pozdravi, če je prirojena pač je in to moramo VSI SPREJETI nič narobe s tem, ljudje se rodijo kaj vem barvno slepi eni pač istospolni in to je to !!! Vendar, če se poglobimo v tovrstno prirojeno genetsko napako, ja napako, je prav neverjetno, da se nekdo ki se je rodil z napako nezmožnosti nadaljevanja vrste, privlači ga isti spol, ŽELI na vsak način imeti otroke ? To je isto kot bi kaj vem oseba, ki se rodi brez posluha ZAHTEVALA da ji javna TV omogoči petje na TV kajti ona se čuti diskriminirana, ker ne more javno nastopati.
ivan z Doba
11. 11. 2022 17.01
+10
Če bi rovtarjem res šlo za otroke, bi ne rušili sociale in bi posvajali otroke. Tako pa si na račun otrok nabirajo politične točke. Nisem še zasledil, da bi kdo od desnuharjev obsodil pedofilijo v cerkvenih krogih. Da o istospolnih odnosih desnih ne govorimo! #joszefnažlebu
za naše
11. 11. 2022 17.21
-5
ivek...Kaj pa ima sociala z otroki?? Če nisi sposoben preživet svojih otrok ,jih pač ne imej ! Nobena umetnost ni narediti otroka ,pol pa čakat ,da ti država pomaga.
Na pol ovca
11. 11. 2022 17.34
-1
Tukaj se moram strinjati celo s teboj, vendar tvoji tudi forsirajo max otrok, otroške dodtake, itd nič drugače kot levi edino razlog je drugačen, rezultat enak.
ivan z Doba
11. 11. 2022 17.56
+6
@zanaše, Pusti politiko in se še naprej drajsaj po žlebu. Poleg otrok, ki jih lahko ali ne morejo preživeti starši, je tudi veliko otrok, ki so v različnih oblikah rejništva. Očitno je tvoj največji domet sosedovo dvorišče. Pri sesutih plankah.
za naše
11. 11. 2022 16.50
-8
Trenutno je večina v vladajoči vladi in njihovih volilcev "narobe obrnjenih" kot pravijo naši tastari,in ni nobenih možnosti za ta referendum. Žal!
ivan z Doba
11. 11. 2022 18.03
+10
Naribe obrnjenih, t.j.skreganih s pametjo je v Slo cca20%. Spoznaš jih po brezmejni ljubezni do plešastega božanstva , omenjanju stricev iz ozadja in naklonjenosti vrednotam RKC. Če bi upoštevali vrednote krščanstva bi bil svet lepši. Za vse.
flinder
11. 11. 2022 16.33
-11
Večina Slovenev nas hodi in živi po slovensko in ne pod "mavrično " zastavo.V parlamentu in v t.i. večinskih medijih pa imajo "ta mavrični" odločujočo večino.Če bo tako lahko mirno nehamo graditi šolein vrtce ,učitelje pa pošljemo na cesto saj iz LGBTQ+ zkonov za gotovo ne bo otrok,umetn opoloditev pa ima tudi svoje meje
Rafael Kramar
11. 11. 2022 16.40
-9
Pusti šole, vrtce in učitelje. Tole spolno divjaštvo ne bo trajalo dolgo. Prišel bo dan...
ArkaMast
11. 11. 2022 16.20
+12
Ustavo je treba spoštovati.
Rafael Kramar
11. 11. 2022 16.08
-10
Prišel bo dan...
ivan z Doba
11. 11. 2022 16.58
+8
Ja, in za njim noč in nato zopet dan.....In tako že 4,6 milijarde let!
borjac
11. 11. 2022 15.55
+16
Primcu ni bilo nikoli mar za dobro otrok, on je otroke zmeraj izkoriščal v politične namene, kar je največja umazanija, ki jo človeško bitje lahko naredi, ampak vsem je zelo dobro znano kam spada Primc, desničarji in RKC, še posebej RKC je storila neverjetne zločine nad otroci, pa tega Primc ni nikoli niti omenil, kaj šele obtožil.
kitzbill
11. 11. 2022 16.00
+12