Slovenija

Koalicija zadovoljna, opozicija dvomi

Ljubljana, 24. 01. 2007 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Člani odbora DZ za obrambo so zadovoljni z vpogledom v dokumentacijo o nakupu oklepnikov Patria.

MInister Erjavec pravi, da je bila pogodba sklenjena v skladu z veljavnim razpisom
MInister Erjavec pravi, da je bila pogodba sklenjena v skladu z veljavnim razpisom FOTO: POP TV

Člani parlamentarnega odbora za obrambo so si na obrambnem ministrstvu vse popoldne ogledovali dokumentacijo o nakupu vojaških oklepnikov Patria. Predstavniki koalicije so bili z videnim zadovoljni, opozicijski poslanci pa so potem, ko so papirje videli prepričani, da je minister zavajal javnost.

Minister Erjavec je lani dejal, da v kolikor se dokaže, da stvari niso kot on trdi, torej da ni bil izbran najboljši ponudnik, glede na razpis in opremo vozil, bo odstopil z mesta ministra. Opozicija ga bo držala za besedo, so napovedali.
Sicer pa so člani parlamentarnega odbora za obrambo po današnjem vpogledu v vso dokumentacijo izrazili zadovoljstvo, saj so "razčistili, kaj lahko poslanci počnejo na tem področju", je v izjavi za medije po sestanku dejal predsednik odbora Anton Anderlič. Član odbora Aurelio Juri (SD) je dodal, da je kolizija le v dinamiki dobave, saj je "danes povsem jasno, da za 135 oklepnikov z vso potrebno opremo 63 milijard tolarjev (262,9 milijona evrov) ne bo dovolj".

Anderlič se je med drugim vprašal, koliko bo na koncu ta posel zares veljal, saj je 25 vozil neopremljenih, njihova nadgradnja pa se bo opravila predvidoma v naslednjih letih. "Jasno je, da bo vse skupaj preseglo 63 milijard tolarjev," je dejal tudi Anderlič ter dodal, da se "razlikujejo tudi roki v dobavi, saj je bila predvidena hitrejša dinamika v bližnjem času". Poudaril je še, da niso dobili podatka, koliko bo na koncu dejansko stal nakup 135 vozil v konfiguraciji vključno z navigacijskimi in telekomunikacijskimi sistemi.

Erjavec: Opravili smo dober nakup

Minister za obrambo Karl Erjavec pa je pojasnil, da so člani odbora danes lahko vpogledali v razpisno dokumentacijo in obe ponudbi, ki sta bili dani (Sistemska tehnika in Rotis), ter v pogodbo z vsemi prilogami. Ob tem je Erjavec izrazil zadovoljstvo, saj zaradi varovanja poslovne skrivnosti prej niso mogli odgovarjati na vsa vprašanja parlamentarnega odbora, ki nadzoruje delo ministrstva.
Jasno je, da je vse skupaj preseglo 63 milijard tolarjev, meni Anderlič
Jasno je, da je vse skupaj preseglo 63 milijard tolarjev, meni Anderlič FOTO: POP TV
Erjavec je tudi dejal, da je bila pogodba sklenjena v skladu z veljavnimi razpisom, obenem pa vztraja pri tem, da bodo nabavili 135 vozil s konfiguracijami, ki so bile opredeljene v razpisu, in to za 63 milijard tolarjev. "Prepričan sem, da smo za Slovensko vojsko opravili dober nakup vozil, ki pomenijo zelo veliko za nadaljnji razvoj zmogljivosti slovenskih sil," je še dejal.

Minister Erjavec, ki je dopoldne obiskal vojašnico Franca Rozmana Staneta, kjer se je seznanil z delom v 1. Slovenski brigadi, je dejal, da bo kljub prepovedi Patrie članom odbora omogočil vpogled v vso dokumentacijo glede nakupa oklepnikov. Patria je namreč temu nasprotovala zaradi poslovne tajnosti.

Minister poizvedoval tudi pri predsedniku DZ

Kot je znano, je minister Erjavec danes med obiskom vojašnice Franca Rozmana Staneta napovedal, da bo omogočil članom odbora DZ za obrambo vpogled v vso dokumentacijo. Za vpogled je sicer sprva zaprosil Patrio, ki tega ni dovolila, a kot je danes še povedal minister, je na podlagi mnenja predsednika DZ Franceta Cukjatija dobil pravno podlago za vpogled. Ta se namreč sklicuje na 45. člen poslovnika DZ, po katerem je vlada dolžna poročati o vseh zadevah poslancem, v kolikor zakon ne določa drugače.
Predmet razpisa ni vseboval specialnih konfiguracij za 25 vozil, ampak je šlo samo za nakup osnovnih verzij, zato Erjavec trdi, da je izpolnil obljubo glede nakupa 135 vozil.

Hkrati pa je poudaril, da zakon tudi določa, da so poslanci po vpogledu zavezani k molčečnosti, kar pomeni, da so odgovorni, v kolikor bi te podatke izdali v javnost.

Erjavec je še danes ob obisku vojašnice dejal, da na ministrstvu nimajo kaj skrivati, saj so zadeve potekale v skladu s predpisi. Dodal je še, da je informacija, da so določena vozila brez specialnih konfiguracij, netočna. Predmet razpisa ni vseboval specialnih konfiguracij za 25 vozil, ampak je šlo samo za nakup osnovnih verzij, zato je Erjavec zatrdil, da je izpolnil obljubo glede nakupa 135 vozil.

Mladi forum SD pozval Erjavca k odstopu

Predsednik Mladega foruma SD Dejan Levanič je v današnji izjavi za javnost k odstopu pozval obrambnega ministra Karla Erjavca, predsednika vlade Janeza Janšo pa k reviziji nakupa oklepnikov za potrebe Slovenske vojske.

Levanič vladi očita zavajanje javnosti in prikrivanja podatkov glede stroškov nakupa oklepnikov. Mladi forum SD je sicer že pred časom s simbolno gesto - predsedniku vlade so izročili plastične oklepnike - opozoril, da visoki izdatki za nakup vojaške opreme ne morejo biti prioriteta države v času, ko ta stremi za prebojem med najbolj razvite države.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankob@avtomatika.com
24. 01. 2007 21.53
Heh, pošteno rečeno, kdorkoli bi opravil tale nakup, bi folk za njim vpil "lopov", ne glede na vse. Je pač vsota tako visoka in toliko interesov je vmes, da je to nujno. Če ne bi blo sprememb v pogojih in bi šlo skozi vse gladko, bi folk vpil, da je minister preveč popuščal. Sedaj, ko je bilo tega nategovanja s cenami in pogoji že več ko leto ( ali je že dve ?), seveda folk vpije, zakaj se stvar ni zaključila natanko tako kot se je začela itd. Če bodo Erjavcu kdaj našli kaj konkretnega ( da je recimo prejel težke denarje ali dobrine iz sumljivih izvorov itd) me bo zanimalo. Vse ostalo dretje je pa bolj domača folklora.
albertinum@excite.com
24. 01. 2007 21.25
Tonček, kdo pa je ta naš sovražnik, ki mu takšni podatki prav pridejo? Morda imamo notranje sovražnike? Je potrebno zaščititi lik in delo velikega vodje JJ?
inkir
24. 01. 2007 21.21
Upam,da še lep čas ne boš mirno spal JJ ?????
inkir
24. 01. 2007 21.14
Vendar je treba krivca iskati višje od Erjavca!!!!!!!
inkir
24. 01. 2007 21.08
Saj zdaj sploh ni važno kako je bilo vse skupaj izpeljano?Baraba je zaj... Slovenske delavce, pa pika. Zato mora odgovarjati?!
malasutra@gmail.com
24. 01. 2007 17.45
velika mutnjava...
Tonček Balonček
24. 01. 2007 09.44
Podatki o "finančni konstrukciji" nabave tega železja morajo biti tajni, sovražnik /"neprijatelj"/ bo vse podatke upošteval in na podlagi le-teh takoj ukrepal.