Slovenija

Zorčič: Prinesli so mi bianco podpise, ki niso bili niti oštevilčeni

Ljubljana, 05. 05. 2021 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Anže Božič, Svet, Veronika Lavrenčič
Komentarji
1580

Vodje poslanskih skupin koalicije so predsedniku DZ Igorju Zorčiču prinesli 47 poslanskih podpisov, ki naj bi dokazovali, da imajo podporo za njegovo razrešitev. A na papirju ni bilo nobene izjave, čemu so ti podpisi namenjeni, prav tako niso bili oštevilčeni in razdeljeni po poslanskih skupinah, kot je to običaj. Zorčič napoveduje, da se bo pogovoril s poslanci v opoziciji, nato pa se bo odločil, kako naprej. Je usoda vladajoče koalicije v njegovih rokah? Lahko zaradi njega vlada pade? Če ga koalicija tudi v drugo ne uspe zrušiti z vrha parlamenta, je to jasen znak, da nima absolutne večine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Igorjem Zorčičem
    11:20
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Igorjem Zorčičem
  • Iz 24UR: Sledi ponovno glasovanje o Zorčičevi razrešitvi
    01:47
    Iz 24UR: Sledi ponovno glasovanje o Zorčičevi razrešitvi
  • Iz 24UR: Zorčič ostaja na položaju
    02:52
    Iz 24UR: Zorčič ostaja na položaju
  • Iz SVETA: Gost Igor Zorčič
    07:42
    Iz SVETA: Gost Igor Zorčič

Igor Zorčič je v oddaji Svet pojasnil, da so mu vodje poslanskih skupin koalicijskih SDS, NSi in SMC na vpogled prinesli liste s podpisi poslancev, a da ne ve, koliko podpisov je bilo, saj niso bili oštevilčeni, niti razporejeni po poslanskih skupinah, kot je to običaj v DZ. "Nisem jih prešteval, priznam. Jaz bom skratka na podlagi tega, kar so mi dali na vpogled, opravil pogovore s posameznimi poslanci opozicije in se nato odločil, kako naprej," je dejal. 

Na vprašanje, ali so podpisi imeli kakšno spremno besedilo, je odgovoril, da ne. "Šlo je za bianco podpise. Tako da se je treba tudi v vezi s tem pogovoriti, čemu so jih podpisniki sploh dajali."  V oddaji 24UR ZVEČER je Zorčič povedal tudi, da mu podpisov ali fotokopije le-teh niso pustili, pač pa so jih odnesli s seboj.

Pa bo zdaj odstopil sam ali bo pustil, da se na tajnem glasovanju ponovno preštejejo? Po njegovih besedah je "precej nenavadno, da daš podpis in na koncu vsak interpretira po svoje to, čemu je namenjen". "Mislim, da je ena temeljna odgovornost vsakega odraslega človeka, da prebere, kaj podpisuje in da je tisto izjava njegove volje. Jaz bom, kot rečeno, opravil pogovore s poslankami in poslanci. Če večina v DZ ocenjuje, da je čas za novega predsednika DZ, bom to njihovo voljo upošteval," je napovedal. 

Na vprašanje, ali se mu ne zdi nenavadno, da imamo opozicijskega predsednika DZ, kar je praksa, ki je druge države ne poznajo, je Zorčič odgovoril, da to sploh ni res. "To trdijo predvsem tisti, ki si želijo moje menjave. To, da mesto predsednika parlamenta ne sledi vsakokratni večini, poznajo tudi v tujini. V nekih tradicionalnih državah – westminsterski sistem – je predsedovanje povsem ločeno od koalicije in opozicije, na drugi strani je italijanski sistem, kjer je predsednik parlamenta izvoljen in njegov mandat traja o naslednjih rednih volitev, ne glede na to, ali pride do kakšne menjave ali ne." 

"Če večina v DZ ocenjuje, da je čas za novega predsednika DZ, bom to njihovo voljo upošteval," je napovedal Zorčič.
"Če večina v DZ ocenjuje, da je čas za novega predsednika DZ, bom to njihovo voljo upošteval," je napovedal Zorčič. FOTO: Kanal A

Zorčiča, ki je trenutno brez stranke in deluje kot nepovezani poslanec, naj bi snubili v stranki DeSUS. Pa ga to zanima? "Pogovarjamo se bolj ali manj z vsemi strankami opozicije. Želja vseh, ne samo nepovezanih poslancev je, da se v levosredinskem delu oblikuje neka močnejša koalicija in tu pride v poštev zagotovo tudi DeSUS. Je pa situacija v DeSUS precej specifična predvsem zaradi hudih nesoglasij med poslansko skupino in centralo stranke." 

Na vprašanje, ali mu za odstop kaj ponujajo, je odvrnil, da ne. "Na kaj takega tudi ne bi smel pristati in ne bom pristal. Moramo se vprašati z ustavnopravnega vidika, kakšna naj bo vloga predsednika parlamenta – ali naj bo to nastavljenec vsakokratne izvršilne veje oblasti, s čimer si bo podredila zakonodajno vejo oblasti, ali pa naj bo zakonodajno telo toliko samostojno, da bo samo odločalo o tem in po volitvah, ko se bo oblikovala koalicija, izvolilo z večino nekoga iz vrst koalicije. Če bo prišlo do situacije, kakršna je danes, ko niti koalicije ne uživa dovolj glasov v parlamentu in vsakokrat prosi določene opozicijske stranke za glasove, v takih primerih je lahko predsednik parlamenta tudi opozicijski poslanec." 

Manjšinska poslanca zagotovila načelno podporo koaliciji, a brez zagotovil na tajnem glasovanju

Zorčič se je torej odločil, da vladnim strankam za zdaj ne bo olajšal dela. In jim ne bo prihranil še enega tajnega glasovanja o njegovi razrešitvi, kjer smo nazadnje videli izjemno tesen rezultat in nazadnje padec koalicijskega predloga. Razmerje sil pa tudi v drugo napoveduje napeto in nepredvidljivo glasovanje na tajnih volitvah. Zorčič si je zdaj kupil nekaj časa in bo pri nekaterih od 47 podpisnikov preveril, ali bi dejansko glasovali za njegov odhod. 

V igri je znova tudi morebitna vrnitev Zdravka Počivalška v parlament, s čimer bi imela koalicija zagotovljen 46. glas. O tej možnosti Zorčič pravi, da bi bilo to skrajno nenavadno in "še ena potrditev temu, kar zatrjujem, torej da si ta koalicija predstavlja predsednika parlamenta zgolj kot izpostavo vlade". 

Če bo večina za razrešitev, se Zorčič, kot je dejal, položaja ne bo oklepal. Tu pa je več ključnih dilem, ki bi večino prevesile v eno ali drugo smer. Poslanca manjšin Ferenc Horvath in Felice Žiža sta koaliciji po naših informacijah zagotovila načelno podporo za kadrovsko rošado z NSi-jevim Jožefom Horvatom. A brez kakršnih koli zagotovil na tajnem glasovanju. Tu pa je še enigma Franc Jurša. Njegov bianco podpis je neuradno sicer zagotovljen – tega sam noče komentirati – a bo predvidoma dlje časa bolniško odsoten. 

Da so podpise prispevali tudi poslanci Desusa, pa je zelo razhudilo vodstvo stranke. "To je nova solo akcija poslanske skupine," pravi njihova začasna voditeljica Brigita Čokl. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če ima koalicija 47 glasov, vodja poslancev SD Matjaž Han ne vidi težav v Zorčičevem umiku. A ker te podpise koalicija zbira s pomočjo opozicije, je po njegovem mnenju težava. Če podpisi dejansko so, pa naj koalicija to potrdi na glasovanju o razrešitvi, je pozval. Potem bo po njegovih besedah jasno, katere stranke so stranke koalicije. Po njegovem mnenju je tudi zanimivo, če sta pod predlogom podpisana tudi manjšinska poslanca. "Vedno je bilo jasno, da manjšinci ne rušijo in niso jeziček na tehtnici. Se pa lahko to tudi spremeni," je dodal.

Tudi vodjo poslancev Levice Mateja T. Vatovca preseneča vloga poslancev narodnih skupnosti pri tem vprašanju, ki je po njegovem mnenju nekoliko nenavadna. Vatovec priznava, da sta predstavnika narodnih skupnosti vselej sodelovala z vladno koalicijo, a to, da se "aktivno pomaga pri rušenju predsednika DZ", je po njegovih navedbah precedens, ki nima primere v slovenski parlamentarni zgodovini. Po njegovem mnenju je sicer omenjenih 47 podpisov, če obstajajo, dokaz koalicije oz. strank koalicije, zato bodo s tega vidika morali premisliti vlogo poslanskih skupin, torej SNS in DeSUS. "Sliši se kot kakšen prizor iz Sopranovih ali iz Botra. Da hodijo trije vodje poslanskih skupin z listi izsiljevat predsednika DZ, je nekoliko nenavadno in neokusno," je bil kritičen. Upa, da se predsednik DZ temu ne bo uklonil. Če imajo 47 poslanskih podpisov, jih Vatovec poziva, naj predlog za razrešitev Zorčiča vložijo v parlamentarni postopek in o tem potem odločajo na izredni seji DZ.

Koalicija odločitev pričakuje do začetka prihodnjega tedna 

"Odločitev o tem, ali bo Zorčič odstopil, kot je bila običajna praksa, je v njegovi domeni," pa je v izjavi novinarjem po srečanju z Zorčičem povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Predsedniku DZ tudi prepuščajo, v kakšnem časovnem roku bo sprejel odločitev oz. kdaj bo sklical izredno sejo, na kateri bodo odločali o tem. Po mnenju Krivca pa se zadeva že tako dolgo vleče, da tudi Zorčiču ni v interesu, da bi se še zavlačevalo. V koaliciji tako odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna.

Na vprašanje, ali 47 podpisov velja tudi za kandidaturo za novega predsednika DZ, je Krivec odgovoril: "Najmanj to, da velja. Naslednji korak je po prvem koraku. Do takrat bo lahko celo več podpisov." Na vprašanje, ali bi nov predsednik DZ lahko postal vodja poslancev NSi Jožef Horvat, kar se je omenjalo že v preteklosti, pa je Krivec odvrnil, da je to odvisno od volje poslancev. 

Prvak SNS Zmago Jelinčič je ob tem povedal, da bo Zorčič imel nekaj časa, da pokaže svojo integriteto in odnos do državnosti ter sam odstopi. Po njegovem mnenju bi do ponedeljka moral vedeti, kaj narediti.

In kdaj bo torej glasovanje? To je odvisno od zahtev koalicijskih strank, pravi Zorčič. "Sam zadeve ne mislim zavlačevati," je še dejal v oddaji 24UR ZVEČER.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1580)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
07. 05. 2021 18.32
-2
Janšistični profašisti hočejo z prevaro da imajo 47 glasov prestrašiti zarčica ,da bi sam odstopil a zakaj saj je vendar bil izvoljen.
Dusan21
06. 05. 2021 21.07
Podpisana sta tudi Maksuti in Milosaljevič, seveda prikritotrdi cenzururano si.
revolucijakorupcijafasizem
06. 05. 2021 18.27
+1
Šizofreniku se bo poslašalo hahahaha uhajajo mu stvari iz rok
prašek
06. 05. 2021 11.31
+5
Dajmo še enkrat : Žiža: Podpisi niso bili dani za razrešitev Poleg koalicijskih poslancev so podpisani še poslanci strank SNS in DeSUS ter poslanca narodnih manjšin. Kot je za Dnevnik Televizije Slovenija poročal novinar Gregor Drnovšek, pa je razumevanje, kaj ti podpisi pomenijo, očitno različno tudi med samimi podpisniki. "Podpisi niso bili dani za razrešitev oziroma za dokument, ki naj bi bil javen in za razrešitev predsednika DZ-ja," je za Televizijo Slovenija dejal poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Dodal je, da se je 47 poslancev strinjalo s tem, da bi predsednik DZ-ja moral postati nekdo, ki ima podporo koalicijskih strank. Ob tem je pojasnil, da je bil sklenjen dogovor poslancev, da svoj podpis prispevajo zgolj kot poziv, da naj Zorčič odstopi sam. "Če bomo šli ponovno glasovat o razrešitvi predsednika DZ-ja, manjšinski glasovi, torej moj in od poslanca Ferenca Horvatha, absolutno niso zagotovljeni," je pojasnil. Kot je zatrdil, sam predloga za razrešitev, ki naj bi sledil, če Zorčič ne bo odstopil, ne bo podpisal.
Kaoswakii
06. 05. 2021 10.59
-1
Je treba nagajat, ane g. Zorčić... obnašate se kot otrok iz vrtca.... ne vem, kaj hočete dokazat? Je pa res, da se ta trenutek veliko govori o vas, boste pa zelo kmalu pozabljeni... to je dejstvo!
Dusan21
06. 05. 2021 20.58
+5
Castrum
06. 05. 2021 10.45
-2
Eni vztrajno trdite, da ta koalicija nima večine v DZ, kar je smešno! Veliko zakonov in ukrepov je izglasoval ta DZ v tem mandatu. Če ne bi koalicija imela večine, to ne bi bilo mogoče. Edino glasovanje, kjer ni dobila koalicija večine, je bilo glasovanje o Zorčiču. Pa pe to zaradi tega, ker velja nenapisano pravilo, da v takem primeru predstavnika manjšin ne glasujeta, zato sta bili dve glasovnici neveljavni.
SDS_je_poden
06. 05. 2021 10.47
+7
Castrum
06. 05. 2021 10.48
-3
Kaoswakii
06. 05. 2021 11.03
-2
Kaj se pol sekirate, če imate večino (opozicija) boste z lahkoto prevzeli oblast....revčki
zibertmi
06. 05. 2021 12.43
+5
tako kot koalicija tudi opozicija nima večine in to zato,ker desus ne spoštuje ukazon sveta stranke,ker je zmago brez denarja,ker mu ga je monika pobrala in izstavlja janezu račune za njegove glasove.koalicija ima poštenih,da se razumemo,glasov samo 38
resslovenka
06. 05. 2021 10.25
+8
Madona gre koaliciji slabo. Da bi si zagotovili 46 glasov za odstavitev aktualnega predsednika državnega zbora bi /bo šel Pocivalsek med poslance. Kakšna komedija zmešnjav. Očitno se v koaliciji bojijo padca vlade. No, če smo čisto iskreni, bi morala vlada sama odstopiti. Po vseh zgodbah in Janševih nezgodah sodeč, se je za to nabralo že več kot dovolj vzrokov. Tistih 47 glasov, ki jih je skupaj scoprala poslanska srenja je milo rečeno vprašljivih. V bistvu poslanca dveh manjšin sploh nista vedela, da naj bi se njuna podpisa smatrala za Zorcicevo odstavitev. Jursa je pa na bolniški. A on potem lahko glasuje? 🤔 Še nedolgo nazaj niti glasovanje poslancev preko spleta ni bilo mogoče. Skratka, ko se rešuje ta kronično bolna vlada, je dovoljeno vse, kar seveda opoziciji ni. Počasi se bo slika izkristalizirala, pa bo tega enoumja hvalabogu konec. 😎
Kaoswakii
06. 05. 2021 11.04
-3
Šarc vas bo rešil.... samo brez puške ;)
Boris6116
06. 05. 2021 10.25
+6
To koalicije drži skupaj še samo obljubljani počivalniški holding. Vse ostalo so marginalije.
zibertmi
06. 05. 2021 10.29
+3
ko bo stvar iz slabe banke prešla na fizično osebo,bo tudi medijski pomp izginil.mislim na terme
Castrum
06. 05. 2021 10.15
-5
Pozivi na predčasne volitve v tem času ko bo Slovenija predsedovala EU so tako absurdni, da sedaj tega niti gospa Tanja ne ponavlja več.
SDS_je_poden
06. 05. 2021 10.20
+4
Bolje volitve, kot da imamo predsedovanje EU pod Jajotem. DOL Z VLADO!!!!
tovarišinajuriš
06. 05. 2021 10.21
+5
...seveda v EU komaj čakajo,da jim bo solil pamet obsojeni kriminalec,ki je skregan s celim svetom,še s svojim ogledalom...
Castrum
06. 05. 2021 10.29
-4
Madona ste smešni! Če se danes odločimo, da gremo na predčasne volitve, to sploh ne spremeni dejstva, da bo Janša predsedoval EU !!! Predsednik države lahko določi dan za volitve najmanj tri mesece naprej. Torej bi bile volitve septembra ali celo oktobra, novembra. Torej, bi nova vlada prevzela delo ko bi bilo predsedovanja že konec!.....In vmes, namesto da bi politika čim bolj vzorno izpeljala predsedovanje, bi mi imeli predvolilna soočenja na TV?.....Res ste smešni!
SDS_je_poden
06. 05. 2021 10.48
+3
Čim prej dol z to skorumpirano, lažnjivo, fašistično vlado!
Kaoswakii
06. 05. 2021 11.05
-4
Castrum
06. 05. 2021 10.13
-3
V prejšnji vladi, torej v vladi katere predsednik je strahopetno pobegnil in vrgel puško v koruzo, uradno tudi ni imela večine. A kljub temu je bilo popolnoma logično, da mesto predsednika DZ zasede predstavnik stranke, ki je v koaliciji - Židan. Ko je Šarec strahopetno pobegnil, je Židan častno odstopil.
resslovenka
06. 05. 2021 10.29
+6
Tista puška bojda nekje v koruzi je vaša mantara, a ne? Zdej vi opletate s koso, pa je odpor vse večji. Kmalu vam bo roki ostal le štil od kose. 😀 Tko, da kar malo utihnite troli desničarski. 😎
zibertmi
06. 05. 2021 10.32
+4
ne nabijaj.sem ti že povedal,pa nekako ne dojameš-vlada je takrat odstopila tako kot bi sedaj moral janša.šarec je ime 35 glasov,desus in smc pa šebeder so potihoma pri horvatu jedli potičko v decembru 2019 in skovali novo koalicijo.sedaj ima jajo 38 glasov ostali so plačanci,nič se ne doga ja za zaveso kot takrat.če je nova koalicija je tudi nov postroj od parlamenta do ministrov
Castrum
06. 05. 2021 10.35
-3
Nobena mantra to ni! Je čisto navadno dejstvo, dejstvo ki se je zgodilo dobro leto nazaj. Dejstvo, ki je pokazalo da je Šarec preračunljiv strahopetec, kar so mu povedali tudi njegovi bivši koalicijski partnerji po tem, ko jih je zahrbtno izdal.
Castrum
06. 05. 2021 10.37
-3
"če je nova koalicija je tudi nov postroj od parlamenta do ministrov"..... Torej In kaj si s tem povedal? hahahahaha! Vidiš, da se strinjaš z menoj!hahahaha
Boris6116
06. 05. 2021 09.57
+5
To "nevzdržno stanje" povsem enostavno razrešijo predčasne volitve.
prašek
06. 05. 2021 09.58
+5
Castrum
06. 05. 2021 09.59
-5
Sramotno za Slovenijo bi bilo, da bi se v času predsedovanja EU šli predvolilni boj in predčasne volitve.
SDS_je_poden
06. 05. 2021 10.02
+5
Castrum: Ne govori o sramoti. Če te do sedaj ni bilo sram, za vse, kar nam je Jajo naredil v tujini in doma, potem pojma nimaš, kaj sramota sploh je.
prašek
06. 05. 2021 10.04
+4
Kaoswakii
06. 05. 2021 11.05
-2
prašek
06. 05. 2021 09.55
+6
Ko podporniki koalicije govorijo o časti ..... ☺☺☺☺☺
Castrum
06. 05. 2021 09.53
-5
Parlament vedno vodi predstavnik stranke, ki je v koaliciji. Vedno je tako, povsod. Kar je tudi logično, saj je vodenje države zaupano določeni koaliciji strank, katere sprejemajo odgovornost tudi s tem, kako vodijo delovanje državnega zbora. Dnevni red delovanja DZ je vedno usklajen z vladnimi predlogi. Če je predsednik DZ član opozicije, je povsem pričakovano da pride do nesoglasij v poteku. In zato je higienično in predvsem častno, da se Zorčič umakne. Častno!
Kaktus111
06. 05. 2021 12.34
-2
zibertmi
06. 05. 2021 09.50
+7
če bi imela laž kratke noge,bi imeli politiki žulje na genitalijah.
prašek
06. 05. 2021 09.53
+4
prašek
06. 05. 2021 09.49
+7
Da vse skupaj skrajšamo ; koalicija, pojdite na tajno glasovanje, pa da vas vidimo !!!! In Forintoš naj na glasovanje veže zaupnico ☺☺☺☺
prašek
06. 05. 2021 09.47
+4
Kot je v pogovoru za Televizijo Slovenija povedal DeSUS-ov poslanec Robert Polnar, pa bo zaradi zdravstvenih težav najmanj mesec dni odsoten vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša. Če bi bilo glasovanje o Zorčičevi razrešitvi že v prihodnjem tednu, Jurša tako o tem ne bi glasoval.
Castrum
06. 05. 2021 09.45
-4
V enaki situaciji kot je sedaj, je bil leta 1994 gospod Rigelnik časten in je odstopil, Zorčič pač ni. Tako je to....
Boris6116
06. 05. 2021 09.50
+6
Kar ne razumeš, da je bistvo v večinski podpori.
tovarišinajuriš
06. 05. 2021 09.52
+5
...rigelnik ima toliko časti kot zidar,šešok,janša,rupel,zver,jelinćić in še in še...besede čast,poštenost,spoštovanje ne obstajajo v slovenskem političnem in ekonomskem besednjaku...
Castrum
06. 05. 2021 09.56
-2
zibertmi
06. 05. 2021 10.34
+4
janez ne,kot tudi opozicija ne.in ker koalicija nima večinske podpore,je to manjšinska vlada.pa če se ne da vladat je pošteno in prav do države ,da jajo odstopi.saj bi pa je predsedovanje,si raje prestreli koleno kot ,da nebi presedoval
Castrum
06. 05. 2021 10.43
-2
@zibertmi, koliko zakonov in ukrepov je v tem mandatu sprejela ta vlada? Ogromno! Če ne bi imela večine na glasovanje v Parlamentu, ne bi sprejela niti enega. A razumeš?
tovarišinajuriš
06. 05. 2021 09.45
+5
...mislim,da vem kje je nastal problem - ker se nekateri poslanci podpisujejo z X X,so nekatere ikse šteli dvakrat...
Boris6116
06. 05. 2021 09.51
+2
Schnitzel
06. 05. 2021 09.42
+4
A niso janševiki tega Zorčiča še nedavno v zvezde kovali?
Kaoswakii
06. 05. 2021 11.07
-2
malaraja
06. 05. 2021 09.40
+7
Janša se boji volitev. Njegov uspeh je, da je svoje volilce prepričal, da v Sloveniji obstaja samo SDS in levaki, ki so potomci in oboževalci njegovih komunističnih kameradov. Si predstavljate, kako jih je namilil? Velika večina državljanov, ki jim zmerja za levake, ker ne volijo SDS, nima NIČ s komunisti. Levaki so po novem tudi krvoločni gimnazijci, ki stojijo s transparenti. Veliko nas je, ki bi volili desne stranke, vendar nam žal naplavijo na oblast to, kar trenutno gledamo. Stampedo, sovraštvo, pajdaško maščevanje, žaljenje vseh, ki niso SDS. Ne se več čudit, da volilci ne beremo volilnih programov. Volit moramo politike. Žal.