Slovenija

Koalicijska komisija bo preiskala prevzem Istrabenza in Laškega

Ljubljana, 15. 07. 2009 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
15

Komisija DZ za sporne menedžerske prevzeme bo preiskovala predvsem prevzeme Istrabenza in Pivovarne Laško. Za verodostojnost pa bodo najeli tudi zunanjega strokovnjaka.

Predsednik preiskovalne komisije za menedžerske prevzeme Alojz Posedel (Zares)
Predsednik preiskovalne komisije za menedžerske prevzeme Alojz Posedel (Zares) FOTO: Kanal A

Parlamentarna preiskovalna komisija za sporne menedžerske prevzeme in menedžersko zakonodajo se bo sprva osredotočila na pravno področje, ki je veljalo v času spornih menedžerskih prevzemov, je po današnji ustanovni seji komisije povedal njen predsednik Alojz Posedel (Zares). Komisija bo za pomoč pri delu izbrala zunanjega pravnega strokovnjaka.

Kot je v današnji izjavi po seji komisije povedal Posedel, so se člani komisije v javnem delu seje medsebojno seznanili, v zaprtem delu seje pa so se skladno s poslovnikom dogovorili o načinu dela. Prva naloga komisije bo seznanitev in ugotovitev dejanskega stanja na področju prevzemne zakonodaje. Člani preiskovalnega telesa bodo začeli z zbiranjem vseh potrebnih relevantnih dejstev, na podlagi katerih je bilo mogoče izpeljati menedžerske prevzeme tako, kot so bili izpeljani.

Komisiji bo pomagal zunanji pravni strokovnjak

Da bi bile ugotovitve čimbolj verodostojne, bodo na komisiji za pomoč izbrali zunanjega pravnega strokovnjaka. V prihodnjih dveh tednih naj bi tako vsak izmed članov pisno predlagal zunanjega strokovnjaka, ki bo za potrebe preiskovalne komisije zbral vso potrebno dokumentacijo in gradiva. Komisija pa bo na septembrski seji nato izmed prispelih predlogov izbrala najprimernejšega kandidata.

Posedel je ob tem izrazil upanje, da bi komisija do 15. oktobra že lahko pripravila prvi preiskovalni predlog za nadaljnje delo oz. dokazni sklep glede področja javne zakonodaje. Trimesečni rok je označil za ambiciozen, vendar povsem realen cilj.

Komisija se bo osredotočila na prevzeme Istrabenza in Laškega

Komisija bo pri svojem delu osredotočena predvsem na menedžerske prevzeme Istrabenza in Pivovarne Laško, preiskovala pa bo politično vpletenost tedanjih nosilcev javnih funkcij. Posedel o imenih ni želel govoriti, dejal pa je, da so dogodki časovno omejeni in "se ve, kdo so bili v tem času nosilci javnih funkcij".

Predlog za ustanovitev komisije je prišel iz koalicijskih strank.
Preiskavo o spornih menedžerskih prevzemih je zahtevalo 40 poslancev SD, Zaresa, DeSUS, LDS, SLS in SNS. Namen komisije bo tako predvsem ugotoviti okoliščine, povezane s financiranjem menedžerskih prevzemov Istrabenza in Pivovarne Laško s strani NLB in NKBM ter ugotoviti morebitno povezanost in odgovornost, ki so jo pri tem imeli javni funkcionarji.

Večina članov komisije je iz vrst koalicijskih poslancev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 07. 2009 18.54
Raje naj preiskujejo levake, poštene Slovence naj pa pustijo pri miru!
SherlockH
15. 07. 2009 14.44
Ampak ta trojček KGB dobesedno pelje v smeri državljanske vojne! Šrot in podobni tajkuni blizu levakom ves čas skrbijo za medijsko pojavnost Golobičevega zaresnega polit-podjetništva.Ve se tudi, da je bil Šrot je bil dolgo časa Zaresov najboljši prijatelj in sosed, sedaj nas pa te isti želijo prepričati, da peljejo politiko proti malemu človeku-pajade! Skratka, spet imamo novo igro. Spet nas glavni režiser, ki je vrrsto let utrujal profesorje, vleče za nos. Tistim, ki ne spregledajo in se mu pustijo vleči za nos pa globok poklon!
Marko Apšner
15. 07. 2009 14.19
mafija še gate bi jim pobrav znajo sprejemati zakone iz tujine sam da bi delavski razred še bol spravili na kolena naj sprejmejo zakone če si kriv zgubiš vse tako kot vameriki italiji in celo srbi so pred nami pa še niso v evropi
Leandra
15. 07. 2009 13.55
Naj preišče raje odkod Lažnivcu tajniku bivše LDS 4.5 milijona vredna delnica ob 30 letnem utrujanju in izsiljevanju profesorjev na fakulteti ??? Joj koliko je še nakradel blagajnik..?? Naj raziščejo odkof Celjski modrocarki pardon njeni lažnivi mami denar in ona baje kot pravnica to lažnivko celo zastopa..in kaj dela na čelu policije..??? Kriminal..državni kriminal Kriminalna država..kriminalni kupljeni LDS ovski pravosodni sistem in sodbe v imenu LDS a..rumenjaka..in kriminalnih levih strank..
Milan Koleznik
15. 07. 2009 13.26
Kako da se vse vlade borijo proti Šrotu,je pač poslovnež,svojim delavcem pa menda daje poštene plače,takih tajkunov pa ni več.vsi delavce iskoriščajo,on pa pošteno plača,tak domači poslovnež naj kar ostane,upam da ne bodo kaj našli.
Josko82
15. 07. 2009 13.05
Alojz Posedel.. kdo pa drug.. it takes one to know one ;)
alibaba
15. 07. 2009 12.55
In da se razumemo. V vseh političnih opcijah so isti. Izčrpavajo podjetja kjer ima vpliv država ter "kanalizirajo" denar "svojim", potem pa kričijo "držite lopova", da ne bi nihče opazil, ali pokazal na njih s prstom.
manco-capac
15. 07. 2009 12.54
Če sem dobro prebral, poslanci SDS niso zahtevali preiskave o spornih menedžerskih prevzemih. Oni hočejo svojo komisijo?
alibaba
15. 07. 2009 12.48
@bostjan marsikaj bi bilo vredno raziskati. jaz se sprašujem kdo je večji lopov. tajkun (in ni v vseh firmah, ki so managersko prevzete enako kot v istrabenzu), ki je izkoristil vse, kar mu je politika (in zakonodaja ponudila) - firme poslujejo z dobičkom in ljudje imajo redne (celo višje kot drugje) plače, ali kadovsko sodovsko politični japiji, ki jim je v zadnjih letih uspelo teoretično (skoraj) nemogoče - na kant spraviti podjetja v dejavnostih kot so trgovina z nafto (petrol), igralništvo (hit) ali logistika v času gospodarske rasti (interevropa). stroške teh firm so preko plačevanja visokih računov "prijateljskim firmam tako navili, da so potopljene! da ne omenjam rezultatov elana, luke, železnic in ostalih biserov. kdo je večji lopov in kdo krade denar, ki bi naj skrbel enkrat v prihodnje za naše pokojnine?
Tonček Balonček
15. 07. 2009 12.44
Pa saj se je že Janez Janša boril proti Šrotu in Bavčarju, kaj bi zdaj radi ti rdečkarji?
bostjan@kocevje.com
15. 07. 2009 12.37
a je to treba še raziskovat???? pa sej vsak navaden državljan brez ekonomske fakultete ve da je šlo za krajo....oni bojo pa zdej mel komisijo, pa bojo sejali in vlekli dnevnice sejnine in vse kar spada zravn, da na konc ne bojo naredli nč!
SherlockH
15. 07. 2009 12.10
Ampak ljudje...se vam ne zdi sporno, da svoje posle preiskujejo kar te isti, ki so jih peljali!? Lepo vas prosim, res da je večina raje omejena, samo tako farbat narod pa ni več moralno! Ne glede na vse upam, da je še nekdo v politiki z dejansko željo pomagati malemu človeku, torej z altruizmom značilnim za politike s teh prostorov, a okostnjaki(če se spomnimo) so v omarah in manj ko se v gospodarsko zgodbo mešajo neinstitucionalni centri moči bolje bo predvsem zanjo!
alibaba
15. 07. 2009 12.04
In ko bo država spet imela vpliv v pijačarskem holdingu, bo ta največ čez eno leto imel finančne rezultate, kot jih imajo Interevropa, Elan, Petrol, Železnice, HIT in ostali sitemi, kjer imajo vpliv "biseri" Kada in Soda. (države)
Josko82
15. 07. 2009 12.01
A bo tut kakšna komisija pregledaovala NJEGOVE POSLE v občini Žalec??? Svet na kanalu A ga je neki lovil, pa ni hotu nič povedat... Ajde Kos, žalske lekarne npr. BO KAJ??? Dejte Grimsu to nalogo, pa jo bo po moje opravil z odliko :)
SM.302
15. 07. 2009 11.55
Dej, nehi no, tale Lojzek pojima nima. Edino na kar se spozna , je etiketa laškega piva.